Kaczmarek_Aneta pisze:Cześć,
poszukuję metryki chrztu swojej antenatki
Julianny z domu
Rybner, urodzonej ok. 1820 r. w
Budach Zaklasztornych.
Przed 1850 r. poślubiła Jana Zapałowskiego (parafia nieznana), natomiast w roku 1862 ponownie wyszła za mąż za Wojciecha Zapałowskiego (brata Jana) - w parafii Sobienie Jeziory.
Czy macie może wiedzę, w jakiej jeszcze parafii oprócz Mszczonowa i Chojnaty była miejscowość zwana Budami Zaklasztornymi (obie parafie przejrzałam, w Mszczonowie występuje nazwisko Rezler, no ale to inne nazwisko) w pierwszej połowie XIX w.?
Nie ukrywam, że mam spory kłopot z moją Julianną. Alegaty do ślubu z Wojciechem nie zachowały się, nie podano danych rodziców.
Wszelkie wskazówki mile widziane
Pozdrawiam
Aneta
Witajcie,
Powracam niemal cała w skowronkach do tematu mojej antenatki Julianny Rybner.
Wczoraj nastąpił przełom w poszukiwaniach, bo udało mi się wreszcie trafić na
akt ślubu Julianny Ryber i Jana Zapałkowskiego – a to dzięki prześledzeniu losów jednej z sióstr Jana.
Były i inne znaleziska, zatem ten dzień zapamiętam jako jeden z ważniejszych w mojej genealogii
I oto w parafii Niwiski (dawn. Niwiska), w roku 1843 pobrali się moi przodkowie – akt ślubu (5/1843) załączam:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 850&zoom=2
Co wynika z aktu?
Rodzicami Julianny byli
Marcin i
Anna – prawdopodobnie ojciec już nie żył, matka mieszkała z córką w Niwiskach.
W akcie ślubu wiek i nazwisko pana młodego podano nieprecyzyjnie, podobnie jak domo jego matki, zakładam więc, że ta zasada dotyczyła również Julianny. Dla parafii Niwiski zachowały się alegaty do ślubów, w tym dla rocznika 1843 (zamówienie złożone w AP Siedlce).
Mam ogromną nadzieję na to, że jednym z załączników będzie wyciąg z aktu chrztu Julianny, bo pomimo tych dość dokładnych danych, nadal mam wątpliwości co do właściwych osób, a o nich poniżej.
Hipoteza 1 – rodzice
Marcin i Anna (Elzbieta, Rozyna) Ext (Ekszt)
Akt ślubu Julianny wskazuje na miejsce urodzenia Budy Zaklasztorne, zatem wszystko niemal wskazywałoby na to, że chodzi o Juliannę z 1818 roku z parafii Mszczonów, jednak rodzice owej Julianny, a także jej rodzeństwo mieszkają w Aleksandrii i tam też rodzą się ich dzieci:
1818 Julianna Ruzner
1821 Jędrzej Rozner
1824 Marcin Rosner
1826 Karolina Rozner
Hipoteza 2 – rodzice
Jan Marcin Rybbe i Anna Rozyna Besler (1v Bayger) – oboje ze Żbikowa (odnalazłam akt chrztu Marcina)
Ślub w parafii Żbików (1814): - akt nr 23:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=2.25
Odnalezione dzieci:
Żbików, 1816 – ur. Jan Wilhelm Rybbe
Jeruzal (skier.), 1818 – ur. Joanna Karolina Ryba ur.
w Budach Zaklasztornych
Jeruzal (skier.), 1821 - ur. Jan Gotlib Ryppe ur.
w Budach Zaklasztornych
a tu mogła urodzić się moja Julianna - do sprawdzenia w chrztach (AD Łowicz)
Żbików, 1826 – ur. Anna Rozyna Rybbe
Żbików, 1830 – zg. Anna Rozyna Rybbe l. 3
Żbików, 1830 – zg. Anna Karolina Rybbe l. 12
Żbików, 1832 – zg. JAN MARCIN RYBBE
Wszystkie akty dostępne w Genetece.
Myślę, że to najpewniej dwa różne małżeństwa (w 1818 notowane dwie córki w różnych miejscach), inne domo matki, choć niczego nie wykluczam. W pewnym momencie myślałam, że dziewczynki z 1818 roku z Mszczonowa i Jeruzala to ta sama osoba, jednak zgon Anny Karoliny w wieku lat 12 wykluczył tę hipotezę.
Być może pominęłam jakieś metryki - wszystko dzieje się na gorąco i kwerendy jeszcze nie zakończyłam. Do przejrzenia na spokojnie mam jeszcze Niwiski i inne okoliczne parafie.
Z niecierpliwością jednak oczekuję na odpowiedź z AP w Siedlach.
Chętnie jednak, jeśli ktoś ma ochotę, zapoznam się z Waszymi sugestiami czy hipotezami
Pozdrawiam
Aneta
Ps. Odnalazłam akt zgonu ojca Marcina Rybbe ze Żbikowa - wynika z niego, że Marcin mieszkał w Budach Korabskich, powiecie rawskim:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.75