Poszukiwanie informacji - gazety, spisy pracowników

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Karolina_Sadomska

Sympatyk

Post autor: Karolina_Sadomska »

Wydaje mi się że odczytałam nazwiska rodzicó Franciszki - Józef i Józefa Kowalska. Czytam po literze, ale wydaje mi się, ze dobrze. Bardzo dziękuję za pomoc, o rodzinie pradziadka dowiedziałam się więcej niż wie cała moja rodzina.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Karolina_Sadomska pisze:Wydaje mi się że odczytałam nazwiska rodzicó Franciszki - Józef i Józefa Kowalska. Czytam po literze, ale wydaje mi się, ze dobrze. Bardzo dziękuję za pomoc, o rodzinie pradziadka dowiedziałam się więcej niż wie cała moja rodzina.
Też mi się tak wydaje.

Józef - syn Andrzeja Przybylskiego i Franciszki Leśmińskiej
ślub rodziców w parafii Witiski ASC M58/1889
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 205&y=1607
Andrzej - 28 lat, były żołnierz ?? (tu nie rozumiem) urodzony w Pniewie ?? syn Jana Przybylskiego i Pauliny Wrzodek
Franciszka - panna, 21 lat, urodzona i mieszkająca przy rodzicach w Benenardzie, córka Józefa i Józefy z domu Kowalskiej

Ale żeby znaleźć coś o działalności pradziadka, to przydała by się karta z Pawiaka. Nie wiem czy to on jest w spisie oficerów - może to ten inny Józef. Może nie był oficerem ... (choć skoro był naczelnikiem poczty, to raczej bym stawiała, że był) - to do wyjaśnienia.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Andrzej Przybylski to „zapasnyj sołdat” czyli rezerwista, z Żyrardowa, pochodzący z Pniewa („urożeniec” – rodem z … , pochodzący z …)

Pozdrawiam, Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”