Obozy pracy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam
Odnośnie poprzedniego posta...Taka ogólna uwaga - Potulice leżą na terenie gminy Nakło nad Notecią.
Można zapytać w USC w Nakle nad Notecią, czy w księgach zgonów zarejestrowano zgon osoby zmarłej w obozie pracy. Takie dokumenty istnieją.
A do Ciebie, Mirko, wysyłam dodatkowo wiadomość prywatną.
Mariola
Odnośnie poprzedniego posta...Taka ogólna uwaga - Potulice leżą na terenie gminy Nakło nad Notecią.
Można zapytać w USC w Nakle nad Notecią, czy w księgach zgonów zarejestrowano zgon osoby zmarłej w obozie pracy. Takie dokumenty istnieją.
A do Ciebie, Mirko, wysyłam dodatkowo wiadomość prywatną.
Mariola
Bardzo ciężki przypadek; okolice (Perleberg)
Witam
Mój znajomy poszukuje Ojca, który w latach 1940-1942 pracował w Niemczech w miejscowości Perleberg, 100km od Berlina u jakiegoś gospodarz. Niestety nie posiada żadnego nazwiska ani adresu. Jedyne co posiada to zdjęcie z tego okresu na którym jest ten gospodarz (Pracodawca Ojca) wraz z rodziną i samochodem, nr rejestracyjny auta (i to nie cały,tylko same cyfry, bez liter z przodu). Czy ktoś może podpowiedzieć w jakich instytucjach zacząć szukać i gdzie można coś załatwić tel. faxem albo mailem a gdzie najlepiej udać się osobiście.
Piotrek
Mój znajomy poszukuje Ojca, który w latach 1940-1942 pracował w Niemczech w miejscowości Perleberg, 100km od Berlina u jakiegoś gospodarz. Niestety nie posiada żadnego nazwiska ani adresu. Jedyne co posiada to zdjęcie z tego okresu na którym jest ten gospodarz (Pracodawca Ojca) wraz z rodziną i samochodem, nr rejestracyjny auta (i to nie cały,tylko same cyfry, bez liter z przodu). Czy ktoś może podpowiedzieć w jakich instytucjach zacząć szukać i gdzie można coś załatwić tel. faxem albo mailem a gdzie najlepiej udać się osobiście.
Piotrek
Bardzo ciężki przypadek
witam, Piotrze, twoj znalomy na dane swojego ojca i date urodzenia.
wejdz na strone. www.straty.pl i sprawdz.
albo napsisz do www.its-arlosen.org
moze bedziesz mial szczescie. pozdrawiam Grazyna
wejdz na strone. www.straty.pl i sprawdz.
albo napsisz do www.its-arlosen.org
moze bedziesz mial szczescie. pozdrawiam Grazyna
-
anna-grażyna

W moim przypadku bardzo trafne okazały się poszukiwania niestandardowe.
Jeżeli pracował u gospodarza to wielce prawdopodobne,że potomkowie mieszkają tam do dziś.
Może warto (równolegle do innych poszukiwań) spróbować zamieścić zdjęcie w lokalnej prasie - oczywiście bez informacji,
że osoba ta zatrudniała robotników przymusowych.
Link do gazety z tego rejonu - może są i inne lub jakieś miejscowe forum.
http://www.prignitzer.de/
Anna Grażyna
Jeżeli pracował u gospodarza to wielce prawdopodobne,że potomkowie mieszkają tam do dziś.
Może warto (równolegle do innych poszukiwań) spróbować zamieścić zdjęcie w lokalnej prasie - oczywiście bez informacji,
że osoba ta zatrudniała robotników przymusowych.
Link do gazety z tego rejonu - może są i inne lub jakieś miejscowe forum.
http://www.prignitzer.de/
Anna Grażyna
Witaj Piotrze.Prawidłowy adres do Arolsen to
www.its-arolsen.org/en/homepage/index.html
może tam znajdziesz jakiś ślad.Pozdrawiam Andrzej
www.its-arolsen.org/en/homepage/index.html
może tam znajdziesz jakiś ślad.Pozdrawiam Andrzej
dzięki za porady, mój znajomy nie ma kompletnie żadnych danych osobowych i konkretnych danych adresowych (jedyny punkt zaczepienia to wyraźne zdjęcie z końcówką nr rejestracyjnego auta oraz osoby na nim). Ponadto kiedyś już pisał do Czerwonego Krzyża i dostał odpowiedź, iż oni wiedzą że pracowali tam Polacy, ale też nie posiadają żadnych danych.
Dzięki za informacje
Dzięki za informacje
Perleberg
Posiadam nowe (trochę inne informacje) na powyższy temat oraz kilka nowych zdjęć, jeśli ktoś mieszka w tej okolicy (Perleberg) i chciałby mi pomóc to proszę o kontakt
II wojna światowa śmierć w Niemczech
Witam.
Może ktoś mi pomoże gdzie mam szukać osoby która była wywieziona do pracy przymusowej w Niemczech i tam zmarła, pozdrawiam Marek
Może ktoś mi pomoże gdzie mam szukać osoby która była wywieziona do pracy przymusowej w Niemczech i tam zmarła, pozdrawiam Marek
"Bo ty tak jak każde istnienie masz wpływ na jej błysk
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera
Pozdrawiam,
Bartek
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera
Pozdrawiam,
Bartek
-
Haponiuk_Daniel

Zachęcałbym do napisania do archiwum w Bad Arolsen.
http://www.its-arolsen.org/en/inquiries ... index.html - wypełnia się tutaj wniosek i po 2 miesiącach przychodzi listownie wynik kwerendy (wszystko za darmo)
Pozdrawiam
Daniel
http://www.its-arolsen.org/en/inquiries ... index.html - wypełnia się tutaj wniosek i po 2 miesiącach przychodzi listownie wynik kwerendy (wszystko za darmo)
Pozdrawiam
Daniel
obózy przejściowe w Przemyślu
Czy ktoś wie, czy istnieją jakieś spisy ludności którą umieszczano w obozach przejściowych w Przemyślu. chodzi o te z których potem wysyłano na roboty przymusowe do Niemca.
doczytałam że te obozy podlegały Urzędowi Pracy w Przemyślu, czy pisząc do nich mogę uzyskać jakieś informacje na ten wojenny temat? Jak myślicie?
doczytałam że te obozy podlegały Urzędowi Pracy w Przemyślu, czy pisząc do nich mogę uzyskać jakieś informacje na ten wojenny temat? Jak myślicie?
- historyk1920

Witaj emilka432 !
Znalazłem interesującą stronę, z którą warto się zapoznać . Mam nadzieję iż w pewnym stopniu będzie satysfakcjonującym źródłem wiedzy
http://www.kki.pl/pioinf/przemysl/dziej ... obozy.html
Pozdrawiam
MAREK
Znalazłem interesującą stronę, z którą warto się zapoznać . Mam nadzieję iż w pewnym stopniu będzie satysfakcjonującym źródłem wiedzy
http://www.kki.pl/pioinf/przemysl/dziej ... obozy.html
Pozdrawiam
MAREK
dzięki, ale właśnie tez ją znalazłam. Po przeczytaniu napisałam ten post o tym spisie. Więc jakby ktoś jeszcze coś wiedział proszę o info.
poszukuje: Przybylak - Lwów, oraz z Wielkopolski
Białas, Radniecki, Janiszewski, Kowalski, Tabaka, Karpisiak, Janka, Dziel, Nowak, Godziewska, Baranowski, Niechciałkowska
Białas, Radniecki, Janiszewski, Kowalski, Tabaka, Karpisiak, Janka, Dziel, Nowak, Godziewska, Baranowski, Niechciałkowska
spisy z obozów pracy w Niemczech
Mój ojciec Stefan Durst byl, pod koniec wojny, po lapance w Warszawie wyslany do obozu pracy w Niemczech. On juz niestety nie zyje a ja nie pamietam jak sie ten obóz nazywal.
Czy sa jakies spisy z tych obozów, dzieki którym moglabym do tego dotrzec.
Pozdrawiam
Anna Durst-Andersen
Czy sa jakies spisy z tych obozów, dzieki którym moglabym do tego dotrzec.
Pozdrawiam
Anna Durst-Andersen