Dołgań vel Dołhań Katarzyna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Alan_Doman

Sympatyk

Post autor: Alan_Doman »

sbasiacz pisze:u mnie, z tego samego Zespołu czyli Chełmsko-Warszawski Duchowny Konsystorz, było 66 stron, sprawa dotyczyła rodziny z 4 dzieci, były załączone metryki chrztów i ślubów i zgonów.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/11283751
A ile pani czekała?
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Ale zamówiłeś w końcu?
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

Alan_Doman pisze:
sbasiacz pisze:u mnie, z tego samego Zespołu czyli Chełmsko-Warszawski Duchowny Konsystorz, było 66 stron, sprawa dotyczyła rodziny z 4 dzieci, były załączone metryki chrztów i ślubów i zgonów.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/11283751
A ile pani czekała?
nie pamiętam dokładnie, ale nie za długo
pozdrawiam
BasiaS
Alan_Doman

Sympatyk

diabolito pisze:Ale zamówiłeś w końcu?
Tak, już ponad 20 dni temu. Wysłałem potwierdzenie do kancelarii i nic...
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Młyny archiwów państwowych mielą powoli
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Nie wystarczy potwierdzić zamówienie, o okresie oczekiwania można dopiero mówić od dnia kiedy opłata wpłynęła na konto Archiwum.

Ala
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

taaa i została zaksięgowana, a księgowość powiadomiła Wykonujące Usługę:)
bez przesady, wysłane potwierdzenie przelewu wystarcza..na ogół
a terminy są różne, zmienne w czasie i zależne jaka to usługa , tj nie ma większego znaczenie ile trwało wykonanie zlecenia rok temu dla szacowania ile potrwa realizacja teraz
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

To wszystko zależy od Archiwum i ilości zamówień jakie mają w danym okresie. W tym samym Archiwum półtora miesiąca temu czekałam tydzień a po dokonaniu wpłaty następny tydzień ; a teraz czekam już miesiąc (pewnie jest dużo zamówień). W innym dwa tygodnie ale po wysłaniu potwierdzenia przelewu dostałam skan tego samego dnia.
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Jak będziesz wiedział ile zajęło i dopiszesz
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-87781.phtml
to będzie wiadomo.
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:taaa i została zaksięgowana, a księgowość powiadomiła Wykonujące Usługę:)
a terminy są różne, zmienne w czasie i zależne jaka to usługa , tj nie ma większego znaczenie ile trwało wykonanie zlecenia rok temu dla szacowania ile potrwa realizacja teraz
taaaaaaaaa :))))

jest różnica między potwierdzeniem zamówienia a potwierdzeniem wniesienia opłaty, chyba ? No nie ?

(bo jakoś nie wierzę że p. Alan wniósł opłatę 20 dni temu, z wątku postu wynika co innego.

12 października Alan pisał że dopiero zamówi skany cyt " Ale bez gdybania dziś postaram się zamówić skany..."

a dziś napisał cyt "Tak, już ponad 20 dni temu. Wysłałem potwierdzenie do kancelarii i nic... "

:)

Ala
Alan_Doman

Sympatyk

Al_Mia pisze:
Sroczyński_Włodzimierz pisze:taaa i została zaksięgowana, a księgowość powiadomiła Wykonujące Usługę:)
taaaaaaaaa :))))

jest różnica między potwierdzeniem zamówienia a potwierdzeniem wniesienia opłaty, chyba ? No nie ?

(bo jakoś nie wierzę że p. Alan wniósł opłatę 20 dni temu, z wątku postu wynika co innego.

12 października Alan pisał że dopiero zamówi skany cyt " Ale bez gdybania dziś postaram się zamówić skany..."

a dziś napisał cyt "Tak, już ponad 20 dni temu. Wysłałem potwierdzenie do kancelarii i nic... "

:)

Ala
Zgadza się, 20 dni temu dostałem email od archiwum. A wpłaciłem pieniądze bodajże 14 pazdziernika.
Alan_Doman

Sympatyk

Po przeanalizowaniu potencjalnego ojcostwa Michała Szewczuka, mogę powiedzieć tyle, że nawet jeżeli by powiedział że z cerkwią prawosławną nie będzie miał nic wspólnego to tak czy inaczej nie tłumaczy tego dlaczego nie stawił się do sporządzienia aktu chrztu. Więc aby nie wystąpił w akcie chrztu jako ojciec musiał nie chcieć... A pytanie jest dlaczego by mógł nie chcieć, jeżeli partnerem Katarzyny był Michał Szewczuk to musiał nie chcieć wystąpić jako ojciec ponieważ nie poczuwał się do ojcostwa. A moje pytanie kto był dzierżawcą, właścicielem tutejszego folwarku występuje ponieważ są przypadki kiedy to ojcem był pracodawca. A jeszcze jedno... syn Michała Domana (Jan) opowiadał o nazwisku Szewczyk czyli o spolszczonej wersji nazwiska Szewczuk. Opowiadał o tej rodzinie najwięcej, więc najprawdopodobnie Michał Szewczuk po śmierci Katarzyny zaopiekował się Michałem. Proszę pomyśleć, czy ma to jakiś sens aby Michał nie chciał występować w akcie chrztu, aby wystąpić jako ojciec?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

np ten, że nie chciał, by jego syn był prawosławny
ale nie , czekaj, to odrzuciłeś
przecież tysiące takich Michałów to nie argument
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

Nie wiem co jest w zamowionej przez Ciebie sprawie.

Być może rozwiąże ona tajemnicę ojcostwa, ale będzie to rozwiązanie oparte na pewnym domniemaniu.
Katarzyna Dolgan i Michał Szewczuk zawarli w tajemnicy ślub - ślub ten nie uznawany przez cerkiew prawosławną a pewnie nawet w niej nie zgłaszany. Wobec tego w świetle cerkwi Michał i Katarzyna nie są małżeństwem i dziecko zapisane być musi pod nazwiskiem matki (Michał odmawia pojawienia się w cerkwi).
Nie ma co szukac na siłe innych ojców.
To najprostsze i najbardziej sensowne wytłumaczenie.

Możesz próbować odnaleźć ten "tajny" ślub. Przy dużym szczęściu i wilekiej wytrwałości moze się udać (śluby krakowskie i księgi z parafii pogranicza po stronie Galicji).
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Jedyny argument to bełkot. Zamiast poznać trochę historii prześladowań unitów i ich trwania w swojej wierze, to zainteresowany funduje nam przebłyski swojej niewiedzy. Proponuję jako tłumaczenie stawiania się do aktu przystąpić do niego np. wśród wyznawców Latającego Potwora Spaghetti.
Krzysztof Wasyluk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”