Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Dorota_Dąbrowska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Dorota_Dąbrowska »

Witam serdecznie wszystkich :D

Zmienię tematykę,bo chcę poinformować ,iż zaczynam indeksację zgonów Nowej Cerkwi/Pelplin -ze skanów nadesłanych przez p.Leszka.

Wolontariuszka
Dorota :D
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Witam!
Już dawno opracowałam Kostrzyn chrzty i powinno usunąć się informację o zasobach w opracowaniu-to trochę wprowadza w błąd poszukujących.

Zgłaszam-indeksuję zgony Kostrzyn 1887-1890.

Pozdrawiam , szczególnie Pana Ćwiklińskiego-myślę, że znowu będą napływać zindeksowane parafie. Po każdej burzy wychodzi słońce.

Bożena
historyk99

Sympatyk
Ekspert

Post autor: historyk99 »

Ponieważ teraz dopiero mam chwilę czasu, to dorzucę swoje 3 grosze do minionej żenującej dyskusji.

Oczywiście nikt nikogo i do niczego nie zmusi. I oczywiste jest że "właściciel" materiału źródłowego decyduje gdzie zamieści wyniki opracowań. Dobrze by jednak było żeby na zasadzie życzliwej współpracy zamieszczać swoje indeksy w GENETECE, która stała się największą bazą danych w Polsce. Wystarczy przejrzeć co mają w swoich zasobach owe towarzystwa regionalne - szczątki. I nie ma tu znaczenia, że pomysł GENETEKI padł później (być może ...). Istotne jest, że dzięki wspólnej pracy dziesiątek ludzi baza ma już niemal 1,5 mln wpisów - kolega Ćwikliński niech sprostuje. Oczywiście nie odbieram zasług nikomu w pracy dla dobra i pożytku środowiska genealogów - chwała wszystkim, którzy poświęcają swój czas i w pocie czoła indeksują stare księgi!
Druga sprawa: ujednolicenie baz. Wydaje się to raczej niemożliwe, przynajmniej na razie. W mnogości i różnorodności siła! A na poważnie: Dopóki nie opracuje się jednolitego standardu indeksacji, będzie istniała mnogość rozwiązań i sposobów podejścia do zagadnienia. Pewnie, że chciałoby się wiedzieć po odnalezieniu przodka, kim byli jego rodzice, skąd pochodził, ile miał dzieci, itd ale my tu indeksujemy tylko nazwiska i imiona podmiotów zdarzeń. Jeśli jeszcze dostaniemy numer aktu - to wiemy gdzie szukać i tudno wymagać więcej. W przyszłości kiedy wszystko będzie zeskanowane i zindeksowane będzie można kolejnymi kliknięciami prześledzić dzieje rodziny na przestrzeni dziejów. Na razie musi wystarczyć to co robimy dla wspólnego dobra.
Panie Leszku! Głowa do góry. Ja podziwiam Pańską pracę. Malkontentów nigdy nie brakowało. Jak chcą sobie zamknąć wyniki badań w szafie - trudno - ich sprawa.

Pozdrawiam,
Jurek D.
Ostatnio zmieniony śr 18 lut 2009, 17:34 przez historyk99, łącznie zmieniany 1 raz.
kuba_ch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: kuba_ch »

Ponieważ do Geneteki wciąż trafiaja nowe indeksy oraz kopie istniejących, czy będzie pojawiać się w tym wątku informacja o aktualizacji czy trzeba bedzie szukać samemu co się pojawiło w genetece.

Kuba Ch
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Post autor: tyburski »

Daj Pan już spokój Panie Kubo. Czerpie Pan z tego przyjemność czy co? Czy Leszek Ćwikliński nie może być przez chwilę zajęty inną sprawą. Może zmęczyły go Pana posty i musi trochę odpocząć? Mało złego Pan już uczynił?
Pozdrawiam i proszę o refleksję.
Wiktor Tyburski
Gość

Post autor: Gość »

Witam,

nareszcie "głos rozsądku", popieram

Ciepło i serdecznie pozdrawiam Maria Boza :)
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Post autor: Michał_D.Wysocki »

Panie Jurku!

Wysylam moej indeksy do Geneteki również, robię to z mojej własnej woli ina prośbę Pana Ćwiklińskiego.

Uważam ten temat za zakończony, gdyż nie prowadzi on doniczego. Jedynie kłocimy się ze sobą jak dzieci w przedszkolu.

Michał Wysocki
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

Śledzę ten wątek od początku. UMIEM CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM TEKSTU!
Więc pytam Pana, Panie Tyburski: cóż ten Kuba takiego złego uczynił.
To raczej niech Pan teraz już odpuści. Rzecz się dokonała i basta!!!

Człowiek ma podobno swój charakter na twarzy wypisany. A "walentynki" jeszcze trwają
:D Panu też życzę uśmiechu.

Bożenna
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Witam
Do tej pory nie zabierałam głosu ale jako wolontariuszka chcę tylko powiedzieć,że robi mi się niedobrze jak czytam posty co złego jest w zapytaniu Kuby czy będą podawane wyniki co jest wprowadzane do geneteki?
Panowie dajcie sobie na wstrzymanie bo odechciewa się współpracować
pozdrawiam Eliza
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Witam
Jestem również zainteresowana czy wpływają nowe indeksy bo jakoś nie zauważyłam. Leszku :k: Głowa do góry tyle wkładasz pracy w genetekę, że nie powinny Cię urażać Słowa wypowiedziane tutaj . :D
Panu Tyburskiemu życzę uśmiechu i odpuszczenia waśni.
Serdecznie pozdrawiam Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
Fidos_Henryk

Sympatyk

Post autor: Fidos_Henryk »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Muszę więc poczekać.
Serdecznie pozdrawiam,
Henryk
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Chyba dość długo trzeba czekać bo Małżeństwo dotyczy Krzysztofa Fidosa z Goszczyna i jest z 1993 roku a urodzenia z 1996 i 2001 roku.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Fidos_Henryk

Sympatyk

Post autor: Fidos_Henryk »

Faktycznie, nie takich informacji poszukuję.
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Witam panie Leszku!
I już mamy nowe indeksy-naprawdę burza minęła.
Mam pytanie. Indeksowałam zgony i zapomniałam ,że wiek wpisujemy w Genetece u uwagach-zrobiłam to tak jak w WTG-w osobnej kolumnie. Czy muszę to poprawić, czy tutaj też przejdzie? Szczerze mówiąc wygodniej mi się tak pisze, bo w tych uwagach wszystko się zlewa. Poprawiać też nie bardzo mi się chce, bo szkoda czasu. Ale jeśli trzeba to poprawię.Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Proszę przysłać tak jak jest, ja sobie z tym poradzę.

pozdrowienia

Leszek
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”