APW O/Grodzisk Maz. digitalizacja i indeksacja PTG/APW

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Widać i tam już sprawdzałem.

Ps. Chyba powinienem wycofać to pytanie. Przepraszam za brak cierpliwości :)
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Jeszcze nie ma ,ale z pewnością będą :)
Po ponad tygodniowym tournee(Grodzisk,Łowicz )
Leszek pracuje nad obróbką zdjęć i wysyła je na
serwer.Nie zawsze wszystko układa się tak, jak byśmy chcieli :)
Pozdrawiam
Waldemar
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Dziękuję i teraz rozumiem więcej :)
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Borchardt_Urszula

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Borchardt_Urszula »

Do Łukasza Rzeszotka:
Bardzo dziękuję za nocne konsultacje i za cenne, merytoryczne wyjaśnienia
Proszę nie gniewaj się na mnie, że dalej drążę temat, ale póki nie będę pewna prawidłowości zapisu to będzie to "za mną chodziło"

Do wszystkich:
To jest moja pierwsza indeksacja i nie chciałabym zrobić w niej błędów.
Może moje pytania i wątpliwości uznacie za "naiwne" ale "ten model tak ma" (wyjaśnienie patrz wyżej )

Problemy i pytania:

1. W opracowywanych aktach zgonu trafiłam na "zapis nr 11" (prawa strona na zdjęciu) dot. Lia Gersonówna
http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... 6/offset/7
Ponieważ z Łukaszem mamy 2 wersje indeksacji tego przypadku (nie podam ich żeby nic Wam nie sugerować), proszę wszystkich o podpowiedź jak byście zindeksowali ten zapis.

2. Wg. instrukcji w pozycji „K” wpisać należy miejscowość zdarzenia, co wpisać w przypadku gdy u góry aktu jest Wieś Boguszyno a w treści, że osoba zmarła we wsi Zarębino
Czy wpisać w pozycji „K” -Boguszyno a w uwagach zmarła we wsi Zarebino , czy jakoś inaczej?

3. W przypadku zgonu kobiety czy jej nazwisko panieńskie wpisać pozycji „I” (vel) czy do „M” uwagi

4. Czy w „M” uwagi wpisujecie informacje np. wyznanie, wiek, wdowa/wdowiec itp.
Mam świadomość, że indeksacja ma na celu pomoc w poszukiwaniu dokumentów a nie „podaniu ich na tacy” . Ale z doświadczenia wiem, że w przypadku gdy znajdujemy osoby o takim samym imieniu i nazwisku, informacja o np. o wieku (chociaż przybliżonym) pomaga zweryfikować trafność naszych wyborów.

„Kto pyta nie błądzi”- więc czekam na Wasze odpowiedzi/ podpowiedzi

Pozdrawiam
Urszula Borchardt
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ad1 vel:) tego się w przypadku mojżeszowych nie uniknie niestety
ad2 to co w treści (jeśli w ogóle)
ad3 tak - w "vel" w uwagi wyjaśnienie "dd Nowak" (wtedy or razu wiadomo skąd i po co vel)
ad4 lepiej więcej poprawnych rekordów niż mniej, a z pełniejszymi danymi
co bardziej pomoże
20 bez uwag gdy akty są on-line, czy
10 z uwagami gdy akty są on-line za darmo i po kliknięciu widać?

wiek wpisuję tylko w zgonach - ucinając w dół do pełnych lat, reszta (jak miejsce, data etc) ...zdecydowanie lepiej zrobić więcej, a bez opisów.

Jeśli "formatka" (lub projekt) się zmieni, to większy sens będzie uzupełnić o nazwiska świadków, chrzestnych niż inne
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Uzupełniając Włodka. To co w rubrykach zaznaczonych jako obowiązkowe to obowiązkowe, w rubryce uwag "M" wstawiasz dodatkowe informacje, o ile zechcesz je spisać, mimo że nie są obowiązkowe w projekcie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Borchardt_Urszula

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję za odpowiedzi ale jeszcze dopytam :oops:

ad.1
poprawnie będzie:
H - Gersonówna
I - Wotkowicz
M - ojciec Gerson Wotkowicz
O - Gerson (bo to jest imię ojca)
czy:
H- Wotkowicz
I - Gersonówna
M- ojciec Gerson Wotkowicz

Którą wersje wpisać? :?

ad.4
To mam rozumieć, że akty które są obecnie indeksowane będą on-line także po zakończeniu procesu ich indeksacji ?
Jeżeli tak to rzeczywiście lepiej więcej z małą ilością danych.

ad. zgony - w przypadku dzieci np 1 rok i 10 miesięcy wpisywać tylko 1 rok czy 2 lata? A może 1r 10m, 2lata 7 m-cy? Czy to będzie już za szczegółowo?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ad 4 - no a jak?:) To nikt nie był uprzejmy Ci o tym powiedzieć???
Tak - jest to podstawa umów zawieranych przez PTG - prawo do publikacji wykonanych kopii. Oczywiście wszystko się może zdarzyć, ale na takie okoliczności jest brak wyłączności - czyli kazdy może publikować - gdyby coś się złego wydarzyło:)

zgony - jak chcesz, ja się ograniczam jak wyżej - do zaokrąglonych w dół pełnych lat "l. 0", "l. 2", jeśli w ogóle:)

A tak w ogóle to zdecydowanie rekomenduję wszystkim nabycie praktyki poprzez uczestnictwo w grupach pracujących wspólnie nad tym samym zakresem. W ostateczności tematy/wątki "jak zapisać"
Pozdrawiam
dpawlak

Nieaktywny

Z metrykami dotyczącymi żydów jest do pewnego okresu problem, bo nie używali nazwisk a patronimików, czy jakoś tak.
Czyli ojciec Gerson Wotkowicz oznacza że nosił imię Gerson i był synem Wotka?
Iia Gersonówna oznacza osobę o imieniu Lia, córkę Gersona.
Można więc przyjąć, że Gersonówna to nazwisko, tak trochę na wyrost, a skoro wypełniasz pole ojca i wpisujesz Gerson Wotkowicz, to nie wiem po co to Wotkowicz powielać w vel?
Ah, pole z danymi ojca nie będzie przeszukiwane, a pole vel będzie, jak przypuszczam.
Czyli kwestia ograniczeń technicznych.
Ostatnio zmieniony pn 03 gru 2012, 20:30 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Ula - ja bym wpisała;
Lea / nie Lia/ Wotkowicz vel Gerson
ojciec Gerson Wotkowicz
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
dpawlak

Nieaktywny

Bogusiu kiedy Wotkowicz nie opisuje Lei, a wyłącznie jej ojca?
Dlaczego więc na pierwszym miejscu, to nie jest nazwisko rodowe.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

nie do końca "wyłącznie ojca":)
Trudny temat, bo to początkowy okres wymagania stałych (dziedziczonych) nazwisk. Często narzuconych przez urzędników (nawet nie stanu cywilnego), jednak wymóg dziedziczenia nazwisk był - formalnie. czy egzekwowany poza ASC? I na ile w samych ASC? Temat - rzeka:) Tak jak "ile w ogóle zdarzeń, które powinny być odnotowane było w przypadku mojżeszowego wyznania odnotowane na początku XIX wieku.

Temat dotyczy nie tylko APW Oddział Grodzisk, a szerzej -ASC gmin wielowyznaniowych z tego okresu, stąd moja sugestia o innym, bardziej odpowiednim wątku.

"Coś" przyjąć by wypadało:) Jako generalną zasadę -umożliwienie znalezienie opisywanego aktu. Mniejsze znaczenie (irytująco to brzmi, ale jest prawdą) ma, które nazwisko będzie jako nazwisko, które jako 'opcja' w vel. Ważne, żeby nie ukryć.
Indeksacja ma umożliwić odnalezienie aktu, nie wyjaśniać wszystkie wątpliwości.
Na marginesie - często ani jedno ani drugie nie przetrwało do następnego pokolenia (moim zdaniem, z pobieżnych obserwacji), ale o tym trudno się przekonać bez indeksacji mojżeszowych po 1825. Nikt wymagać od indeksujących dodania "form rozwojowych" nie może...nawet w przypadku, gdyby materiały były w miarę dostępne. A tym bardziej w takim przypadku.
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Podpowiadając Uli liczyłam po cichu na sprostowanie Solo z Izraela.
Wyjaśnij nam proszę jak zapisać , żeby ułatwić poszukiwania Twoich przodków - dla nas jest to trudne.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
dpawlak

Nieaktywny

Rozwijając twoją myśl Włodku, co za różnica gdzie kobiecie wpiszesz nazwisko po mężu, a gdzie rodowe, byle wyszukiwarka znalazła, a jednak w wypadku chrześcijan noszących nazwiska dziedziczne rozróżniacie, może dlatego, że nie podajecie nazwiska ojca, a ten miał konkretne nazwisko.
Czyż to nie ten sam przypadek, z tym, że patronimiki to nie nazwiska rodowe, ale nazwy odimienne, nie dziedziczone.
Ojciec miał inny, dzieci inny, chyba że dziadek miał tak samo na imię jak ojciec.
Technicznie masz rację, wyszukiwarka znajdzie, ale po co robić bigos, skoro patronimik jest przypisany osobie, a nie jej rodowi.
Borchardt_Urszula

Sympatyk
Ekspert

Moje problemy i pytania wpisałam w temacie AP Grodzisk bo indeksuję parafię Czerwińsk własnie z tego Archiwum.
Myślałam, że temat gmin wielowyznaniowych a do takich należy "mój" Czerwińsk (są wpisy min wyznanie katolickie, "luterskie" i z tego co widać żydowskie) został już "przerobiony" przez indeksujacych.
Myslałam, że odpowiedź będzie prosta: masz wpisać tak i tak!
Nie podejrzewałam, że sprowokuję większą "dyskusję :oops:
Zanim zgłosiłam się do indeksacji, czytałam wiele dyskusji w różnych wątkach (w ramach szkolenia), ale jakoś nie trafiłam na taki problem.
Cenne rady Włodka i Darka sprowokowały mnie do szukania jakichś informacji na temat nazwisk żydowskich.
Rzeczywiście Panowie - to temat rzeka i nie da się go rozgryźć w krótkim czasie.
W internecie trafiłam na
http://pbc.biaman.pl/Content/6822/Syg.+ ... +wieku.pdf
Pobieżnie przejrzałam tą publikację i myślę, że dla zainteresowanych tematem może okazać się interesująca (rozdział III).

Bogusiu
zgodnie z instrukcją nie mogę wpisywać imienia w innej formie niż zapisana w akcie. A poza tym wśród przyjętych imion są: Lia i Lea. Nie wiemy czy osoba spisująca ustaliła wersję z ojcem, czy zapisała ją tylko "ze słuchu". Podpis ojca pod aktem (zresztą nie tylko tym - w innych był świadkiem ) wskazuje, że był osobą piśmienną, więc chyba zwróciłby uwagę na "zły" zapis imienia swojej córki.

Również zastanawiałam się nad trudnościami jakie mogą mieć niektóre osoby w poszukiwaniu przodków wyznania mojżeszowego.

Urszula
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”