Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Vasquez pisze:Dziękuję za odpowiedź. Może rzeczywiście będzie lepiej, jeśli osobiście wybiorę się do Urzędu i na miejscu wyjaśnię co i jak. Wtedy chyba nie powinno być problemu? Tzn. jeśli przyjechałbym np. z moim aktem urodzenia, a reszta, tak jak pisałem, może zostać zweryfikowana już na miejscu w Urzędzie.
ciekawe czy ponizszy przepis miałby tu zastosowanie
Art. 220 KPA
Art. 220. § 1. Organ administracji publicznej nie może żądać zaświadczenia ani oświadczenia na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego, jeżeli:
1) znane są one organowi z urzędu,
2) możliwe są do ustalenia przez organ na podstawie:
a) posiadanych przez niego ewidencji, rejestrów lub innych danych,
b) rejestrów publicznych posiadanych przez inne podmioty publiczne, do których organ ma dostęp w drodze elektronicznej na zasadach określonych w przepisach ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne,
c) wymiany informacji z innym podmiotem publicznym na zasadach określonych w przepisach o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne,
d) przedstawionych przez zainteresowanego do wglądu dokumentów urzędowych (dowodu osobistego, dowodów rejestracyjnych i innych).
Pozdrawiam
Jarek
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

To bardzo ciekawe. Właśnie przed chwilą odpisałem Urzędowi, że dane metryki mogą być odnalezione przez nich na miejscu. Napisałem, czy to wystarczy za podstawę przekazania mi ksera koperty dowodowej (chociaż zapewne będzie im potrzebny mój akt urodzenia, już z innego miasta).
Pozdrawiam,

Karol.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Na moje oko w materii potwierdzenia pokrewieństwa chodzi o to żebyś to Ty miał i przedstawił odpowiednie dokumenty, nie Oni. Wydaje mi się też że Twój akt urodzenia będzie nieodzowny. Czuję problemy... (obym był złym prorokiem)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Zobaczymy. :) Jestem dobrej myśli. Na wszelki wypadek zacznę kompletować to, co mogę.

A jeśli chodzi o koperty dowodowe w Archiwum Państwowym - uzyskanie dostępu do nich może być również tak problematyczne, czy tam nie trzeba już nic udowadniać? W końcu to AP, może tam tak restrykcyjnie nie patrzą.
Pozdrawiam,

Karol.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

No proszę - dostałem odpowiedź z Urzędu.
Uprzejmie informuję, że podane przez Pana dane osobowe Rodziny znajdują potwierdzenie w aktach stanu cywilnego tut. Urzędu.
W związku z powyższym informuję, że niezbędne jest zwrócenie się do tut. Urzędu z wnioskiem o udzielenie informacji
i dokonanie opłaty, o której wspomniałam w e-mailu - Kierownik Wydziału Spraw Obywatelskich
Czyli wygląda na to, że powinno się udać bez większego problemu. Mam tylko teraz pytanie - który wniosek wysłać? Owa ustawa wymienia trzy:
1) wniosku o udost´pnienie danych z ewidencji ludnoÊci, zbioru PESEL oraz ewidencji wydanych
i uniewa˝nionych dowodów osobistych — stanowiàcy za∏àcznik nr 1 do rozporzàdzenia;
2) uproszczonego wniosku o udost´pnienie danych,
za pomocà urzàdzeƒ teletransmisji danych, z ewidencji ludnoÊci, zbioru PESEL oraz ewidencji wydanych i uniewa˝nionych dowodów osobistych —
stanowiàcy za∏àcznik nr 2 do rozporzàdzenia;
3) wniosku o udost´pnienie danych, za pomocà
urzàdzeƒ teletransmisji danych, w drodze weryfikacji, z ewidencji ludnoÊci, zbioru PESEL oraz
ogólnokrajowej ewidencji wydanych i uniewa˝-
nionych dowodów osobistych — stanowiàcy za-
∏àcznik nr 3 do rozporzàdzenia.
Bardzo dziękuję za sugestie.
Pozdrawiam,

Karol.
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Vasquez pisze: Czyli wygląda na to, że powinno się udać bez większego problemu. Mam tylko teraz pytanie - który wniosek wysłać? Owa ustawa wymienia trzy:

[..]
najprościej - zadzwoń i się dowiedz u źródła który chcą
Pozdrawiam
Jarek
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

Mam pytanie, czy dokumentując pokrewieństwo przesyłacie skan swojego dowodu? Zawsze mam przed tym obiekcję.
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Lintner

Sympatyk

Post autor: Lintner »

Wniosek nr 1.
Pozdrawiam
Tomek
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Mam pytanie w temacie dowodów ale "z innej beczki"
co działo się z dowodem osobistym w przypadku zgonu w latach 50 - tych?
Czy trzeba było go gdzieś zdać?Jeżeli tak to do jakiego urzędu?

Anna Grażyna
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj Aniu!
Bardzo chętnie Aniu odpowiem Ci na to pytanie.
Przy sporządzeniu aktu zgonu należało zdać dowód osobisty – bardzo często urzędnik odrywał fotografie od dowodu i oddawał rodzinie, natomiast sam dowód osobisty z kopią aktu zgonu wysyłana była z pismem przewodnim do Komendy Powiatowej Milicji Obywatelskiego (KPMO) w mieście powiatowym, w którym był wydany dany dowód osobisty. Pracownik komendy wyciągał kopertę z tym numerem dowodu z kopert tzw. czynnych dołączył zwrócony dowód osobisty osoby zmarłej, a na kopercie napisał – xxx zmarł dnia..... i przełożył kopertę do tzw. nieczynnych. Te koperty mają kategorie archiwalną B 50 czyli musiały leżeć w komendzie co najmniej 50 lat, a w chwili przekazania wydawania dowodów osobistych do urzędów przekazano również koperty nieczynne.
Rozmawiałam kilka dni temu z pracownikiem urzędu, która prowadzi archiwum zakładowe, właśnie rozpoczęli przygotowywanie ponad 10.000 kopert do przekazania w AP w Płocku (robią wykazy). Za rok będzie można korzystać już z tych akt, które zostaną przekazane.
Pozdrawiam - Ala
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Pani Alu ale kiedyś była kategoria B10 więc mnóstwo poszło do przemiału. Teraz jest B50.
Akurat w Płocku te koperty są ale np. w Warszawie w niektórych dzielnicach nie ma kopert osób zmarłych na początku lat 90.
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj Piotrus, nie wiem co dla Ciebie oznacza slowo kiedyś?
Kiedys to by6ło tak - poczytaj sobie JEDNOLITY RZECZOWY WYKAZ AKT -
http://iar.pl/aktualnosci/2011-01-18_Je ... _gmina.pdf
534 Sprawy obywatelskie
5344 Obsługa dowodów osobistych B10*) -
A GWIAZDKA OZNACZA TAK:
przy czym dokumentacja dotyczaca dowodów osobistych
wydanych w okresie do 1979 r. (włacznie) kwalifikowana jest do
kategorii A, w okresie od 1980 do 2010 do kategorii BE50

czyli kat. B 10 obowiazuje od 2011 r. ale jesli ktos mial wcześniej wydany dowod i zalożona kopertę to albo ma kat. A albo B 50.
Pozdrawiam - Ala
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Kiedyś tj w latach 90.
Górski_Jarosław

Sympatyk

Post autor: Górski_Jarosław »

Przed 2011 r. było można zgodnie z prawem niszczyć koperty dowodowe po upływie 10 lat od śmierci osoby, dla której była założona koperta. Tak też czyniono w Poznaniu. Urzędy, które dysponowały dużą powierzchnią, nie występowały do archiwów państwowych o zgody na wybrakowanie tych materiałów.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Górski_Jarosław pisze:Przed 2011 r. było można zgodnie z prawem niszczyć koperty dowodowe po upływie 10 lat od śmierci osoby, dla której była założona koperta.
Zgodnie z decyzją Centralnej Komisji Archiwalnej Oceny Dokumentacji NDAP w Warszawie z dnia 15.09.2009r przekwalifikowano dokumentację dotyczącą kopert wydanych dowodów osobistych osób zmarłych. Zmieniono kwalifikację dokumentacji na dokumentację niearchiwalną kategorii BE50... Koperty dowodowe osób zmarłych należało przekazać do archiwum zakładowego.
Taką informację otrzymały Urzędy z Archiwów Państwowych od tego momentu już nie niszczono kopert dowodowych osób zmarłych. Na szczęście nie wszystkie Urzędy paliły koperty dowodowe-zgony ... przed 1998 rokiem.

Kategoria B. Przykłady dokumentacji niearchiwalnej http://www.przemysl.ap.gov.pl/index.php?Itemid=118
" Symbolem BE z dodaniem cyfr arabskich (np. BE5, BE10, BE50 itp.) oznacza się kategorię archiwalną dokumentacji, która po upływie ustalonego dla tej dokumentacji czasu przechowywania podlega ekspertyzie ze względu na jej charakter, treść i znaczenie.
Ekspertyzę przeprowadza na wniosek danej jednostki organizacyjnej właściwe miejscowo archiwum państwowe, które może dokonać zmiany kwalifikacji archiwalnej dokumentacji. " http://www.przemysl.ap.gov.pl/o-archiwu ... ml?lang=pl

Pozdrawiam serdecznie Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”