Geneteka -- zgłoszenie, rozbieżności indeks a metryka

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Tomku dziękuję ci za pomoc przy poprawieniu oraz Oczywiście Osobie Indeksującej bo bez niej nie byłoby tych informacji w Genetece.
Przy okazji czy mogę prosić o kontakt z Osobą indeksującą Par.Marzenin :k: :k: :k:

Pozdrawiam serdecznie
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Parafia : Worów – urodzenia
poz. 1; rok: 1819; akt 54; Ludwika Franciszka Moszczycka; imię ojca : Michał, imię i nazwisko matki: Urszula Krzymowska
jest nazwisko: Moszczycka, winno być nazwisko: Mościcka
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol

źródło: Metryki; Zespół: 1443/D- Akta stanu cywilnego gminy Worów, Jednostka: 1819, Katalog: Urodzenia, akt 54 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 131&y=1134
Witaj .
Byłem szefem i weryfikatorem zespołu , który zajmował się indeksacją ksiąg parafii Worów.
Spisywaliśmy prawidłowo dane z metryki .
Nie ma tu żadnego błędu . Możesz poprosić administratorów o wpisanie w rubrykę ,,vel" nazwiska Mościcki.Przedstaw tylko na to dowód .
Pozdrawiam .
Waldemar
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

Marek_Kwarciński pisze:Nie wiem czy wpisuję się we właściwym miejscu. Korzystając z geneteki (Jeruzal pow. Skierniewicki) urodzenia 1802-1886 nie otwiera się żaden skan. Pojawia się strona z napisem - Nieprawidłowy link do zespołu. Czy to tylko u mnie czy jakaś awaria?
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
Dziękuję za zgłoszenie - linki były nieprawidłowe, są już ok.
Hanna_Iwona pisze: Przy okazji czy mogę prosić o kontakt z Osobą indeksującą Par.Marzenin
Dla zalogowanych najprostsza metoda to kliknięcie na "A" przy indeksie w Genetece.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

Re: Geneteka -- zgłoszenie, rozbieżności indeks a metryka

Post autor: katiqq »

Czy dowodami tymi mogą być metryki urodzeń i ślubne córek Mościckich oraz akty zgonu obojga rodziców? Jest to rodzina mojego prapradziada, stąd wiem jakie nosili nazwisko szanowny panie Waldemarze.
WaldemarChorążewicz pisze:Parafia : Worów – urodzenia
poz. 1; rok: 1819; akt 54; Ludwika Franciszka Moszczycka; imię ojca : Michał, imię i nazwisko matki: Urszula Krzymowska
jest nazwisko: Moszczycka, winno być nazwisko: Mościcka
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol

źródło: Metryki; Zespół: 1443/D- Akta stanu cywilnego gminy Worów, Jednostka: 1819, Katalog: Urodzenia, akt 54 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 131&y=1134
Witaj .
Byłem szefem i weryfikatorem zespołu , który zajmował się indeksacją ksiąg parafii Worów.
Spisywaliśmy prawidłowo dane z metryki .
Nie ma tu żadnego błędu . Możesz poprosić administratorów o wpisanie w rubrykę ,,vel" nazwiska Mościcki.Przedstaw tylko na to dowód .
Pozdrawiam .
Waldemar
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Kasiu , :)
ja tylko napisałem w imieniu osób ,które
indeksowały Worów.
Obowiązują nas zasady , które juz dawno zostały ustalone
przez administrację ,,Geneteki". (podstawa to treść dokumentu prawnego jakim jest metryka).
I słusznie.
Kompetentnymi osobami w tej sprawie , są nasi mili
administratorzy , których serdecznie pozdrawiam :D
Waldemar
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

katiqq pisze:Czy dowodami tymi mogą być metryki urodzeń i ślubne córek Mościckich oraz akty zgonu obojga rodziców? Jest to rodzina mojego prapradziada, stąd wiem jakie nosili nazwisko szanowny panie Waldemarze.
Odpowiem ja, ponieważ wątek znów przestaje się robić techniczny.
Indeksujemy księgi, a nie osoby. Jeżeli w księdze zapisano "Nowak" - indeksujący wpisuje "Nowak", a nie "Nowacki". Przypadków, gdy spisujący akt poprzekręcał nazwisko są tysiące.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

W nagłówku aktu nazwisko jest czytelne. O tym, że w nazwisku jest litera s a nie t można przekonać się porównując pisownię imienia Franciszka. Zgadzam się, że w zapisie nazwiska ojca piszącego najwyraźniej poniosło, ale na 1 mln % wiem, że Urszula Krzymowska była żoną Michała Mościckiego, o czym przekonać się można wyszykując kombinację obu nazwisk w Genetece. Jeżeli twarde dowody w postaci metryk całej rodziny Panów nie przekonują, to niestety z całym szacunkiem dla pracy osób indeksujących, nic na to nie poradzę.
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Lukasz_Fajfrowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Lukasz_Fajfrowski »

@katiqq Zawsze można dać odpowiednią notkę w "uwagach". Sam tak kilka razy zrobiłem. Np. w indeksowanym akcie podane było nazwisko matki - Dusza, ale z innych aktów wiedziałem, że to musi być błąd, bo brzmiało ono Szott.
Zindeksowałem oczywiście tak jak jest w akcie, ale w uwagach dopisałem: "powinno być Szott".
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Łukaszu:
jednak łatwiej niż w nieprzeszukiwanym polu uwagi jest trzymać się ustaleń, wskazówek dla indeksujących. Tj stosować "vel" lub - w polu bazowym oddzielonych spacją/spacjami
wszystkie inne rozwiązania są nieautoryzowane, mniej przydatne i nie należy ich popularyzować, zachęcajmy do robienia tak jak dizała, jak ustalone, jak powinno być robione, bez kombinowania zbędnego.

Katarzyno:
nie zrozumiałaś
indeksy osobowe dotyczą dokumentów. Geneteka nie jest bazą osób. To indeks (wybrane dane) z dokumentów. Inne formy niż w dokumencie mogą się pojawić (nie muszą, nie należy na to liczyć, że wszystkie będą).
Watek ma tytuł "rozbieżności indeks a metryka". W przypadku, który opisujesz takiej rozbieżności nie ma. Przekonało Cię?:) Jeśli nie przekonało to z całym szacunkiem, ale nic na to nie poradzimy.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

Panie Włodzimierzu najwyraźniej Pan mnie nie zrozumiał - napisałam wyraźnie, że jeśli nie przekonują Panów dowody o których wspomniał Pan Waldemar, to trudno. Uważam, że dalsza polemika w tym zakresie jest zbędna.
Pozdrawiam
Katarzyna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Proszę czytać uważnie, polecam także cały watek wraz z pierwszym postem i tytułem.
Ja nie polemizuję, tak jak i poprzednicy - wyjaśniamy po raz enty czemu służy wątek.
a celem niniejszego wpisu nie jest przedłużanie "dyskusji" ale ponowne wyjaśnienie dla ew. następnych zgłaszających.

Do czego mają przekonać? (dowodów nadal brak, jest opowieść o dowodach)
1. do zastosowania vela?
2. do zmiany zapisu podstawowego?

1. to jest dobra wola, nie można tego wymagać;) zgłoszenie "warto uzupełnić" winno być w formie zbliżonej jak zgłoszenie błędu: "nie można sobie znaleźć w genetece" a konkrety -linki do kopii etc. Tak by indeksujący/weryfikujący/administrator nie musiał odrywać się od podstawowych zajęć by powielić już wykonaną pracę
[Mnie na pewno nie przekonałoby do dokonania zmian "weź sobie poszukaj":)
2. absolutnie nie przekonują! Zapis "jak w metryce" ma pozostać jako podstawowy. Bo taka jest funkcja indeksu osobowego sporządzonego z dokumentu.
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

winnicka pisze:Witam .Bardzo proszę o poprawienie nazwiska par. Ostrów Maz. ur.1810 r a 37 jest Marianna Sarnowska powinno być Marianna Tarnowska .Pozdrawiam Winnicka Anna
być może masz rację (merytorycznie), ale tam jest napisane Sarnowska

proszę porównać literę ,,S'' w wyrazie ,,Stawił'' lub ,,Szlacheckiego''
oraz z literą ,,T w wyrazie ,,Tarnowie''. Faktem jest, że w parafii Ostrów Maz występuje nazwisko Tarnowski/Tarnowska, ale występuje też Sarnecki/Sarnacki.

Faktem jest że w indeksie z 1808 jest napisane że Mateusz Tarnowski żeni się z Konstancją Dłuską (rodzice Marianny ur. w 1810).

Karolino
proponuję w polu vel dopisanie ,,Tarnowska''

pozdr WM
Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

Ponownie wywołał mnie Pan do tablicy. Pisałam o metrykach i wyraźnie podkreśliłam, że jestem w ich posiadaniu, ale komentarz admina w moim odczuciu wyeliminował możliwość powołania się na metryki pozostałych członków rodziny w celu poprawienia nazwiska. Jeżeli istnieje możliwość poprawienia nazwiska bądź dopisania "vel", jestem w stanie przesłać linki do metryk, a nie tylko snuć opowieści o nich i odsyłać do ich wyszukania. Jak wspomniałam, moim zdaniem admin nie widzi tej możliwości.
I żebyśmy się zrozumieli jeszcze lepiej - wychodzę z założenia, że ten się nie myli kto nic nie robi.

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Proszę czytać uważnie, polecam także cały watek wraz z pierwszym postem i tytułem.
Ja nie polemizuję, tak jak i poprzednicy - wyjaśniamy po raz enty czemu służy wątek.
a celem niniejszego wpisu nie jest przedłużanie "dyskusji" ale ponowne wyjaśnienie dla ew. następnych zgłaszających.

Do czego mają przekonać? (dowodów nadal brak, jest opowieść o dowodach)
1. do zastosowania vela?
2. do zmiany zapisu podstawowego?

1. to jest dobra wola, nie można tego wymagać;) zgłoszenie "warto uzupełnić" winno być w formie zbliżonej jak zgłoszenie błędu: "nie można sobie znaleźć w genetece" a konkrety -linki do kopii etc. Tak by indeksujący/weryfikujący/administrator nie musiał odrywać się od podstawowych zajęć by powielić już wykonaną pracę
[Mnie na pewno nie przekonałoby do dokonania zmian "weź sobie poszukaj":)
2. absolutnie nie przekonują! Zapis "jak w metryce" ma pozostać jako podstawowy. Bo taka jest funkcja indeksu osobowego sporządzonego z dokumentu.
Pozdrawiam
Katarzyna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

to tak dla zrozumienia
"I żebyśmy się zrozumieli jeszcze lepiej - wychodzę z założenia, że ten się nie myli kto nic nie robi. "
błędu nie ma żadnego
jedyny problem to niezrozumienie z Twojej strony co to jest geneteka czy ogólniej indeks osobowy
jest to spis nazw osobowych, które widnieją w dokumentach
sporządzony w celu umożliwienia odnalezienia dokumentu/kopii

i tak w tym przypadku jest - pełne, wierne odwzorowanie dokumentu w bazie

przesłanką do uzupełnienia o vel (inną formę nazwiska, także niewystępującą w danym dokumencie) jest nie "bycie w posiadaniu" "informacja o byciu w posiadaniu" a przywołanie informacji - bez wielu postów etc
tak to działa
info, lin do korygowanego, uzupełnianego ( i w takim przypadku powstrzymanie się od nazywania błędem rzetelnie wykonanej bezbłędnej pracy raczej -moim zdaniem- wskazane nie jest)
dla pełnego zrozumienia;)
Awatar użytkownika
Misiewicz_Elżbieta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Misiewicz_Elżbieta »

Proszę o poprawieni:Par.Mogielnica-ur.1811/21-ojcem dziecka jest Mirski Ksawery,winno być Kumorowski Jan

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Dziękuję,
Ela
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”