metryki.genealodzy.pl - indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

poczekalnia to miejsce publikacji kopii, nie indeksów
pytanie o publikacje indeksów - do Łukasza (jak rozumiem w marcu przesłałaś na metryki@gmail.com)
chyba, że indeksy do zasobów (kopii), których jeszcze w metryki.genealodzy.pl nie ma
wtedy nie za bardzo jest kogo pytać kiedy będą - nie było nigdy zadaniem administratora przygotowywanie zdjęć do publikacji

więcej szczegółów potrzebne, żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie "dlaczego"
jakie to indeksy?

PS
widzę w innym wątku Bejsce
to nie ma indeksów gdzie wstawić bo zdjęcia nieopracowane (lub w ogóle nieprzesłane- nie wiem), czyli nie do Łukasza pytania kiedy będą
chyba, że jak w innych przypadkach - w wolnej chwili zajmie się tym, czego robić nie miał
ew. pomożesz mu w opracowaniu materiału, lub znajdzie się ktoś inny
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MirosławaP

Sympatyk
Nowicjusz

Poczekalnia - nieopracowane metryki

Post autor: MirosławaP »

witam, widzę w poczekalini metryki AA Warszawa Babice, jesli nikt ich nie opracowuje, mogłabym sie nimi zająć :D. Byłby to mój "pierwszy raz" więc potrzebowałabym instrukcji i ew. pomocy - pozdrwaiwam Mirosława Pabiś
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale w jakim zakresie zająć?

spisać dane? (to zgłoszenia do administratorów geneteki lub metryk)

przygotować, aby kopie mogły być przeniesione z poczekalni do metryki.genealodzy.pl (bez tego sytuacja jak wyżej: indeksy będą niewstawione)- kontakt z administratorem metryki.genealodzy.pl pod adresem metryki@gmail.com

aktualny (?) stan kto co indeksuje i co czeka na indeksujących
http://metryki.genealodzy.pl/plany.php
http://www.geneteka.genealodzy.pl/plany.php
i tam m.in:
"Zasoby zgłoszone do opracowania przez administratora projektu.
L.p. Parafia Woj Lata Rodzaj Info
...
4 Babice MZ 1660-1905 ur.śl.zg. łacina, polski, rosyjski; kontakt Marta Nalazek "
czyli z kim i jak się skontaktować w sprawie indeksacji - jest:)
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:poczekalnia to miejsce publikacji kopii, nie indeksów
pytanie o publikacje indeksów - do Łukasza (jak rozumiem w marcu przesłałaś na metryki@gmail.com)
chyba, że indeksy do zasobów (kopii), których jeszcze w metryki.genealodzy.pl nie ma
wtedy nie za bardzo jest kogo pytać kiedy będą - nie było nigdy zadaniem administratora przygotowywanie zdjęć do publikacji

więcej szczegółów potrzebne, żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie "dlaczego"
jakie to indeksy?

PS
widzę w innym wątku Bejsce
to nie ma indeksów gdzie wstawić bo zdjęcia nieopracowane (lub w ogóle nieprzesłane- nie wiem), czyli nie do Łukasza pytania kiedy będą
chyba, że jak w innych przypadkach - w wolnej chwili zajmie się tym, czego robić nie miał
ew. pomożesz mu w opracowaniu materiału, lub znajdzie się ktoś inny

Bejsce były fotografowane - opracowywałam indeksy w zeszłym roku
W marcu przesłałam Łukaszowi już cześciowo zindekowane. Do dziś nie pojawiły się w bazie metryk. Z wczorajszej informacji otzymanej od Łukasza wynika że nie miał czasu ( obiecał ze postara siędo końca miesiąca wstawic :)
Pozdrawiam
Żaneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

czyli nie chodzi o Bejsce?
czy w czymś mój poprzedni post odbiegał od rzeczywistości?
pisałem o fotografowaniu? raczej o opracowaniu zdjęć, aby mogły być wstawione
to jeszcze raz może:)
i nie tylko do Ciebie kieruje -bo w "międzyczasie" dwie PW i jeden mail dostałem

poczekalnia - i wątek jej poświęcony
zdjęcia, które czekają na opracowanie, miejsce gdzie prezentowane są kopie (najczęściej zdjęcia, najczęściej metryk), nie jest to system jak metryki -indeksów nie ma możliwości wstawić
to jest kawałek dysku, dzięki któremu można obejrzeć kopie

plany indeksacyjne: to co jest oferowane przez administratorów metryki.genealodzy.pl i geneteka.genealodzy.pl oraz stan (czy ktos indeksuje) są na odpowiednich podstronach metryki i geneteki
kontakt do adminów również

"wprowadzenie"/"szkolenie"/"pomoc" przy indeksacji - szefowie projektów (tj niektórzy szefowie niektórych projektów) oferują pomoc przy nauce jak indeksować - ale nie na dowolnym materiale wybranym przez szkolonego ale na opracowywanym. Kto? Nie śledzę, ale wydaje mi się, że Waldek Chorążewicz, Ola Heska. Z "typowej łaciny" pewnie jeszcze Tomek (ale nie konsultowałem tego z nim) - patrz Św. Krzyż.
Nie wiem jak obecnie jest z kwestią weryfikacji materiału, czy w metryki jest wymagana -to już kontakt z Łukaszem metryki@gmail.com

jak przygotować materiał z poczekalni (i nie tylko), aby mógł przejść do metryki.genealodzy.pl i być indeksowany - kontakt z Łukaszem - patrz wyżej

jak przygotować materiał, żeby mógł się znaleźć w poczekalni
Jacek Okulus, ew. ja w pewnym zakresie, ew. Jacek (nick suljac)

jeśli coś na temat poczekalni stricte poczekalni należałoby dodać - w miarę swoich możliwości postaram sie odpowiedzieć jeśli pilne (Jacek fotografuje dziś w Pułtusku, więc nie odpowie)

pozdrawiam

PS Być może nie wszystko co pojawi się w poczekalni dotrze do metryki.genealodzy.pl - może zaistnieć sytuacji, gdy np po publikacji w szukajwarchiwach.pl (lub zbliżonym) materiał z poczekalni zniknie robiąc miejsce kolejnemu, a w metryki.genealodzy.pl się nie pojawi (bo będzie dostępny gdzie indziej)
zetka

Sympatyk
Adept

Powiem tak - pewnie nie jetem już osamotniona w tym gubieniu się. Zaczyna mnie to też irytować pomału. A już mówie o co mi chodzi. Natworzone jest 1000 watków i nic się kupy nie trzyma. Ja jako indeksujący nie potrzebuję wnikak w to co gdzie i jak jest wkejone. Ważne zebym miała dostep do materiałów ktore mam zindeksować a potem po ich przesłaniu zeby ktoś raczył się nad nimi pochylic i wproawadził do ogólnego dostepu moją cięzką pracę.
Czy to jest projekt metryki czy geneteka nie powinno mnie za bardzo interesować - w koncu po to indeksuję parafię zeby był efekt w postaci dostepu.
prosiłam już chyba wszystkich adminów o wpisanie do informacji o zasobach w trakcie indeksowania - Kazimierzy Małej bo też ją indeksuje - nie ma wpisu!

Czy ktoś nad tym panuje jeszcze ?

Włodku chodzi mi cały czas o Bejsce.
Pozdrawiam
Żaneta
zetka

Sympatyk
Adept

Wygląda Włodku na to że inaczej pojmowałam idee projeku indeksacji :) Przepraszam w takim razie za zamieszanie w watku - rozjasniłeś mi bardzo informacją od kogo mam wymagac :)
Pozdrawiam
Żaneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to może inaczej jeszcze, bo "przy okazji" poruszasz inną kwestię
jeśli istnieje konflikt pomiędzy indeksacją, a dostępem do kopii
nie mówię, że obiektywnie istnieje, ale chyba bywa tworzony

to dla mnie dostęp jak najbardziej powszechny do kopii - ma priorytet
i temu służy poczekalnia
gdy można (a nawet trzeba) publikować kopie archiwaliów, a wymogi tworzone (czy tez obiektywnie istniejące) z uwagi na indeksację opóźniają konieczne jest inne rozwiązanie nie opóźniające publikacji kopii

temu służył e-arch.eu, genbaza.pl/warszawa (i chyba pozostała część genbazy też;), temu służy poczekalnia, temu służą prace nad materiałami pozyskiwanymi z APów (skany z mikrofilmów)
a że będzie zdarzało się - "nie zindeksuję bo jest w sieci"? trudno! gorsze, wręcz patologiczne jest "nie opublikuję, choć mogę/powinienem kopii, bo mniej chętnych do indeksacji będzie"
też sobie pozwoliłem na żale, a co:) przynajmniej bardziej z poczekalnią związane:)
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Post autor: OlaH »

Sroczyński_Włodzimierz pisze: "wprowadzenie"/"szkolenie"/"pomoc" przy indeksacji - szefowie projektów (tj niektórzy szefowie niektórych projektów) oferują pomoc przy nauce jak indeksować - ale nie na dowolnym materiale wybranym przez szkolonego ale na opracowywanym. Kto? Nie śledzę, ale wydaje mi się, że Waldek Chorążewicz, Ola Heska. Z "typowej łaciny" pewnie jeszcze Tomek (ale nie konsultowałem tego z nim) - patrz Św. Krzyż.
Moja oferta nadal aktualna - wdrożę, przyuczę, pomogę. W moim zespole opracowujemy obecnie materiały w jęz. rosyjskim.

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Zapraszam wszystkich chętnych :D
Waldek
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Minęło raptem 2,5 miesiąca, a w serwisie wiele nowości.

W tej chwili w zasobie znajduje się 200 zespołów, przy jednoczesnej liczbie metryk znacznie przekraczającej: 2211622.
W serwisie na chwilę obecną mamy udostępnione 601873 indeksów.

Dziękujemy wszystkim za wsparcie i pomoc przy opracowywaniu materiałów, jednocześnie gratulując wszystkim zaangażowanym w prace (zarówno indeksacyjne jak i digitalizacyjne) tak fantastycznych wyników.

Zapraszamy do współpracy! :)
Pozdrawiam,
Łukasz
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Zapraszamy do współpracy przy przygotowywaniu materiałów do udostępnienia w serwisie metryki.genealodzy.pl

Głównym celem jest ponumerowanie plików, tak aby ich nazwy pokrywały się numerami aktów na kartach.

Chętnych do pomocy proszę o kontakt pod adresem: metryki@gmail.com w odpowiedzi otrzymacie Państwo namiar na serwer ftp skąd łatwo będzie pobrać potrzebne materiały oraz komplet programów - specjalnie przygotowanych przez Sebastiana - które zdecydowanie ułatwiają proces numerowania.

W pierwszej kolejności będą przygotowywane materiały znajdujące się w poczekalni: poczekalnia.genealodzy.pl

Zapraszam do współpracy! :)
Pozdrawiam,
Łukasz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

z komunikatu po ostatnim posiedzeniu Zarządu
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 508#266508
"...Przyjęto rekomendację w sprawie przekazania uprawnień Administratora, bazy Metryki Krzysztofowi Imiołkowi (wsparcie Administratora Łukasza Rzeszotka)...."
proces stopniowy, ale witamy jako "coadmina" metryk Krzysztofa Imiołka!
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Gratulacje :)
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Cały czas istnieje potrzeba wzmocnienia zespołu zajmującego się bazami.
Jeśli są chętni, to znajdzie się sposób aby ich wdrożyć w pracę.
Zapraszam i zachęcam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”