Centralne Archiwum Wojskowe - CAW w Warszawie-Rembertowie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ciszu

Sympatyk

Post autor: ciszu »

Szkoda ze nie ma tam nic na liter A ani C :(
A nie lepiej zlecić reprografie?
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
romans87

Sympatyk

Post autor: romans87 »

Dzień dobry,

W bazie personalnej na stronie WBH nie znajduje dziadka, który walczył w wojnie 1920. Znajduje jednego imiennika, ale nie zgadza się data urodzenia, brakuje także imienia ojca. Czy możliwa była rozbieżność w datach urodzenia i warto rzucić okiem na tą teczkę? Czy brak w wyszukiwarce jest jednoznaczne z brakiem w CAW?
Ostatnio zmieniony sob 18 maja 2019, 15:50 przez romans87, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Roman
ciszu

Sympatyk

Post autor: ciszu »

romans87 pisze:Witam,

W bazie personalnej na stronie WBH nie znajduje dziadka, który walczył w wojnie 1920. Znajduje jednego imiennika, ale nie zgadza się data urodzenia, brakuje także imienia ojca. Czy możliwa była rozbieżność w datach urodzenia i warto rzucić okiem na tą teczkę? Czy brak w wyszukiwarce jest jednoznaczne z brakiem w CAW?
Czy rozbieżność tyczy się tylko samego roku? Jeśli nie zgadza się tylko rok to jak najbardziej, też mam taki przypadek, różnica osoby której zasoby znajdują się w CAW-ie jest prawdopodobnie spowodowane tym że zmienił sobie o 2 lata by móc walczyć w I WŚ, ten sam przypadek może być w twoim przypadku.
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
romans87

Sympatyk

Post autor: romans87 »

ciszu pisze:
romans87 pisze:Witam,

Czy rozbieżność tyczy się tylko samego roku? Jeśli nie zgadza się tylko rok to jak najbardziej, też mam taki przypadek, różnica osoby której zasoby znajdują się w CAW-ie jest prawdopodobnie spowodowane tym że zmienił sobie o 2 lata by móc walczyć w I WŚ, ten sam przypadek może być w twoim przypadku.
Dziadek urodził się w 1891 roku, w chwili wybuchu Pierwszej Wojny Światowej miał 23 lata, więc nie widzę takiej potrzeby w jego wypadku. Nie zgadza się także dzień i miesiąc. Możliwe jest, że na miejscu znajdę "swojego" dziadka, mimo że nie ma go w wyszukiwarce?
Pozdrawiam
Roman
manoska214

Sympatyk

Post autor: manoska214 »

Witam Czytających!

z CAW niestety ciężko się koresponduje. Poszukuję Józefa Dziadko, urodzonego w 1896 roku na terenie lubelskiego, prawdopodobnie w Ostrowie Lubelskim. Według podań rodzinnych walczył w obu wojnach i przeżył wojny, ale w którym wojsku walczył- nie wiadomo. W opracowaniu dotyczącym odznaczonych Krzyżem Walecznych o nieznanym adresie jest wymieniony http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/applet? ... .djvu&p=20 Józef Dziadko, szer., b. 10 p. strz. I Pol. Korp. Wsch.
CAW w swoich zbiorach posiada szeregowca Józefa Dziadko, ale dostęp do teczki jest wyłącznie na miejscu.

Jak z tego wybrnąć? Czy w teczce, którą trzyma CAW będą podane dane osobowe jak imię ojca czy miejsce/data urodzenia? Chciałabym przekazać rodzinie konkretniejsze, potwierdzone informacje o stopniu czy jednostce Józefa.
Jeśli umieściłam ten wpis w złym dziale proszę moderatora o przeniesienie.

Pozdrawiam, Monika
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Do Radka

Czy prośba o zrobienie zdjęć dokumentów w CAW jest nadal aktualna?
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

manoska214 pisze: CAW w swoich zbiorach posiada szeregowca Józefa Dziadko, ale dostęp do teczki jest wyłącznie na miejscu.
Masz tu podaną sygnaturę.
https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwa ... =%2B#wynik

Niestety nie podano miejsca i daty urodzenia Józefa
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Agnieszka_Szumska

Sympatyk

Post autor: Agnieszka_Szumska »

poszukuję danych STANISZEWSKIEGO JÓZEFA poległego 1918-12-06 Ostrów Mazowiecka miasto, gm. Ostrów Mazowiecka, pow. ostrowski mazowieckie
pozdrawiam
Małgorzata
manoska214

Sympatyk

Witaj Janie,

dokładnie o tą teczkę mi chodzi. Niestety nie podano nic więcej, co by pomogło mi zidentyfikować tą osobę. Jeśli w teczce znalazłyby się informacje jak data i miejsce urodzenia, imię ojca oraz nazwa jednostki, mogłoby mi to pomóc ustalić czy TEN Józef Dziadko otrzymał Krzyż Walecznych (wymieniony ze względu na brak informacji o miejscu zamieszkania).

Pozdrawiam, Monika.
Agnieszka_Szumska

Sympatyk

Post autor: Agnieszka_Szumska »

Ponawiam prośbę poszukuję danych STANISZEWSKIEGO JÓZEFA poległego 1918-12-06 Ostrów Mazowiecka miasto, gm. Ostrów Mazowiecka, pow. ostrowski mazowieckie, przede wszystkim poszukuję informacji dot. daty urodzenia, imienia ojca żeby przekonać się czy jest to być mój pradziadek
pozdrawiam
Małgorzata
MagdalenaChru

Sympatyk

CAW

Post autor: MagdalenaChru »

Dzień dobry,
szukam informacji o bracie mojej babci, który podobno wstąpił do LWP i zginął pod Poznaniem.
Napisałam do CAW i dostałam odpowiedź, że nie mają informacji o takiej osobie. Gdzie mogę jeszcze szukać informacji o tej osobie?
W rodzinie podobno nikt nie ma dokumentów potwierdzających jego udział w walkach o Poznań.

Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

manoska214 pisze:dokładnie o tą teczkę mi chodzi. Niestety nie podano nic więcej, co by pomogło mi zidentyfikować tą osobę. Jeśli w teczce znalazłyby się informacje
Monika, bez zajrzenie do teczki niczego nie ustalisz. Ja spodziewałam się 2-3 kartek, a dostałam kilkanaście, a na jednej było zdjęcie Jerzego Szarlipa w galowym mundurze :)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
manoska214

Sympatyk

Droga Krystyno,

aż mi serce zabiło szybciej przez Twoją odpowiedź. Coś takiego jest skarbem nieopisanym.

Pozdrawiam, Monika
joanna84

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: joanna84 »

Jeśli nie ma informacji w katalogu, to prawdopodobnie nie ma ich też w dokumentach. W przypadku kuzyna mojego pradziadka w podaniu o Krzyż Walecznych na pierwszej stronie było tylko imię i nazwisko, numer pułku w którym służył, stopień, data wstąpienia do wojska, posiadane odznaczenia, następnie opis walk, informacja o świadkach itp. Natomiast nie podano daty i miejsca urodzenia czy informacji o rodzicach. Ten kuzyn zginął w czasie wojny polsko-bolszewickiej - w akcie zgonu był podany ten sam numer pułku, więc udało się go zidentyfikować w ten sposób.
Znając sygnaturę można zamówić kserokopię teczki żeby zorientować się co w niej jest - strona kserokopii kosztuje 2 zł
Joanna
greg0077

Sympatyk

Post autor: greg0077 »

joanna84 pisze:Jeśli nie ma informacji w katalogu, to prawdopodobnie nie ma ich też w dokumentach. ......
Bym się nie kierował tym, ja w 2007 r., sprawdzałem zasób i żadnych osób o nazwisku które szukałem nie było. Teraz po zdigitalizowaniu części danych odnajduję.
Wtedy oczywiście telefonicznie uzyskałem taką informację, może błąd ludzki, a może zasoby odnalazły się na półkach :)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”