Diecezja Łowicka -indeksacja

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

kwroblewska pisze:Fotografowanie i indeksacja ułatwiła ci odnalezienie przodka, jeśli 20zł to za duzo
Sianoszek_Michal pisze:Również tak uważam :(
to wybierz się sam do archiwum -> Powodzenia.
20 > stratny dzien uroplu + oplata za przejazd + 50 zl za dostep do zbiorow + krotki czas na mozliwosc przegladania x prawdopodobienstwo odnalezienia wszystkich aktow jezeli nie zostaly wczesniej zindeksowane (0) lubie taka matematyke...:)

ooo i zapomnialam o jeszcze jednym + archiwum nadal nie jest czynne.

Nie twierdze, ze kwota jest niska, ale jak przedmowcy wspomnieli, mozna to obejsc - Dolacz sie do indeksacji!! :)
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Rozumiem, że nadal nie ma zgody na udostępnianie skanów - również zindeksowanych parafii?

W oparciu o skany z AD Łowicz jest chociażby zindeksowana duża część zbioru parafii Sadkowice. I teraz tak:

Mam namierzony pewien interesujący mnie skan (Zgony rok 1860 ; akt 18; zgon 17 letniej Franciszki) co do którego mam pewne podejrzenia o błedy w indeksacji.

W indeksie jest Kiliańska Franciszka, córka Mikołaja i Marianny Szczepańskiej. Podejrzewam, że jest tam zapisane (lub że chodzi o) Franciszkę Kielińską lub Kieleńską córkę Michała i Marianny Szczepaniak.

Ażeby sprawdzić, która wersja jest poprawna (indeks czy moje przypuszczenia) musiałbym pojechać do Łowicza, natrafić na dzień i godziny gdy czynne jest archiwum, wyciągnać kilku królów Polski i jeszcze kilku utracić z powodu dnia urlopu.
Nie mogę sie zgłosić do indeksacji, bo parafia jest już zindeksowana (nawet w formie rozszerzonej).

Jedyne na co można liczyć, to znalezienie ksiąg metrykalnych w archiwach Państwowych (Piotrków, Grodzisk).

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

cos nie doczytał kolega
http://adlowicz.wixsite.com/archiwum/udostpnianie-zdj
20zł

Grodzisk 1860 Z? nie ma i nie będzie
Piotrków też
za to AP Łódź- jak najbardziej i jak pradziad podaje mikrofilmy
więc jeśłi nie skan do dowolnego APu całą rolkę
i bezkrólowie i bezurlopie
no za pińć groszy nie zawsze się da i to w godzinach pracy:)
sarkazm? może, ale odebrałem, że Ci krzywdę zrobiono indeksując
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Absolutnie nie mam żalu o indeksację. Sam tez indeksuje parafie z tej diecezji choc nie z danych z archiwum diecezjalnego.

AD Lowicz jest jednym z archiwum najmniej dostępnych dla osób z "ulicy". 20zl za metrykę to dość sporo gdy chciałbym sprawdzić jedynie poprawność zapisu nazwiska panieńskiego matki denatki. A jesli to parafia w kręgu moich zainteresowań musialbym przejrzeć /dostać dziesiatki takich metryk.

Liczę , ze wspomagając finansowo oraz poprzez indeksację innych parafii będę miał wgląd do treści zindeksowanych metryk. Albo otrzymam wyczerpujaca odpowedz w stylu: Archiwum Diecezji Lowickiej jest właścicielem skanow i prowadzi działalność komercyjna przy ich udostepniniu. Archiwum wyrazilo zgodę jedynie na udostępnienie indeksów.

Nie wszystkie roczniki są dostępne w AP, co więcej wiele parafii rozsianych jest po różnych AP.
Powyższy przykład dalem dla zilustrowania problem braku prostej możliwości sprawdzenia poprawności indeksacji poprzez dostęp do oryginałów.

Tomasz Szczepaniak
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Cześć Tomasz,

popieram w całej rozciągłości, 21 z 25 moich parafii w łódzkiem jest w AD Łowicz a i indeksów nie jest za dużo, koszt jednego aktu w którym jest tylko 3-4 linijki tekstu po łacinie to za dużo... i jeszcze ten tytuł przelewu wymagany "na konserwacje ksią metrykalnych; Zamówienie nr...." po części może tak, ale reszta to czysta komercja...

Poza tym to co jest w AD ŁOWICZ, nie ma tego w AP Piotrków Tryb, Łódź, Grodzisk Maz czy Tomaszów Maz.

Pozdrawiam
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Szczepaniak_Tomasz pisze: Liczę , ze wspomagając finansowo oraz poprzez indeksację innych parafii będę miał wgląd do treści zindeksowanych metryk. Albo otrzymam wyczerpujaca odpowedz w stylu: Archiwum Diecezji Lowickiej jest właścicielem skanow i prowadzi działalność komercyjna przy ich udostepniniu. Archiwum wyrazilo zgodę jedynie na udostępnienie indeksów.
Tomaszu zapoznaj się z treścią tego tego wątku nieco wcześniej a może nawet od początku, taka była umowa ...- "Niestety nie ma zgody na udostępnienie zasobów w Internecie". http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-75.phtml
_____
Krystyna
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

A szkoda, że od 2013 roku nic się nie zmienia.
AD Łowicz zachowuje się jak pies ogrodnika: nie ma pracowników by udostępniać większej liczbie chętnych na miejscu (po rozsądnej cenie) a z drugiej strony nie pozwala na rozpowszechnianie jej zasobów (nawet dla celów prywatnych i niekomercyjnych).

Tomasz Szczepaniak
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Post autor: Joanna_Krzemińska »

Witam,
ciekawe czy AD Łowicz ma w swoich zasobach więcej ksiąg metrykalnych czy tylko te, które są wyszczególnione na ich stronie?
Poszukuje ksiąg z Mistrzewic, Młodzieszyna.
Pozdrawiam
Joanna

Sympatyk
Mistrz

Z tego co wiem to część parafii ciągle ma "u siebie" księgi (stare bo nawet sprzed 200 lat) i nie przekazało ich do AD.

Tomasz Szczepaniak
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Dziękuję za podpowiedź, spróbuję w parafii Młodzieszyn bo parafia Mistrzewice już od ponad 100 lat nie istnieje.
Joanna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: elżbieta »

Joanna_Krzemińska pisze:Dziękuję za podpowiedź, spróbuję w parafii Młodzieszyn bo parafia Mistrzewice już od ponad 100 lat nie istnieje.
Witaj Joasiu.
Gdyby udało Ci się dowiedzieć o zasobie ksiąg posiadanych przez parafię Młodzieszyn proszę podziel się tą informacją. Gdy mnie udało się dodzwonić do parafii uzyskałam tylko informację udzieloną zirytowanym tonem że ksiąg XVIII i XIX wiecznych nie ma. W tej Parafii żyli i rodzili się moi przodkowie na przełomie XVIII i XIX wieku.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Witam Elu,
myślę o tym, żeby wybrać się osobiście może będzie łatwiej się dogadać, jak się czegoś dowiem to dam znać.
Pozdrawiam
Joanna

Sympatyk

elżbieta pisze:
Joanna_Krzemińska pisze:Dziękuję za podpowiedź, spróbuję w parafii Młodzieszyn bo parafia Mistrzewice już od ponad 100 lat nie istnieje.
Witaj Joasiu.
Gdyby udało Ci się dowiedzieć o zasobie ksiąg posiadanych przez parafię Młodzieszyn proszę podziel się tą informacją. Gdy mnie udało się dodzwonić do parafii uzyskałam tylko informację udzieloną zirytowanym tonem że ksiąg XVIII i XIX wiecznych nie ma. W tej Parafii żyli i rodzili się moi przodkowie na przełomie XVIII i XIX wieku.
Pozdrawiam Elżbieta
Witam serdecznie,
Dodzwoniłam się do USC Młodzieszyn i mają tam akty :
ur. od 1911 roku
mał. od 1929 roku
zg. od 125 roku
Wcześniejsze przekazane zostały do AP w Grodzisku Mazowieckim
Pozdrawiam
Joanna
Joanna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: elżbieta »

Witaj Joasiu,
Dziękuję za informację. Ja poszukuję ksiąg z lat 1794 - 1808 z Młodzieszyna (w tych latach mieszkali, rodzili się, byli chrzczeni moi przodkowie Antoni Orlik z żoną Marianną dd Kalinowską i ich dzieci Mikołaj, Franciszek i Urszula). Jestem ciekawa czy z tych lat są jakieś księgi w Parafii. Wiem,że Kościół w Młodzieszynie spłonął ale może zachowały się jakieś księgi z przełomu XVIII - XIX wieku ?
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Grabów 1795-1824 zindeksowane M

Post autor: pawko223 »

Miło mi Was poinformować o zakończonej przeze mnie indeksacji księgi małżeństw z parafii Grabów, w pow. łęczyckim, lata 1795-1824 łacina, z zasobów AD Łowicz, spakowany plik dostępny poniżej:

http://wasiak.jcom.pl/grabow_index.html

Serdeczne podziękowania dla Cezarego i Wiesława Łukomskich za udostępnione materiały. Paweł Wasiak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”