Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj.

Po głębszym zastanowieniu odpowiadał b ten wzór szabli, szabla francuska i polska miały w tych wzorach nie wiele różnicy, więc to nie robi żadnych problemów większych. Nie masz żadnych pogłosek na temat Jego Emigracji ?? Zdjęcie masz podpisane Józef Rybak sprawdziłem na listach żołnierzy Hallera występuje dwie takie osoby ale równie dobrze moze być to ta sama osoba wpisana dwa razy bo i takie przypadki się zdarzały: http://www.genealogiapolska.pl/histories/haller_p-r.php
Spróbuj może dodać powiększenie fragmentu z naszywką może wtedy coś się dowiemy więcej.

Pozdrawiam.
Mateusz.
jolfed

Sympatyk

Post autor: jolfed »

Mateusz. jeszcze raz dziękuję. Z tego co wiem, mój Józef Rybak nie emigrował z Polski. Zmarł w 1940 roku, we wsi Śniadówka gm. Baranów.
Co do naszywki - na zdjęciu widać ją b. słabo, ale ja widzę na niej kawałek skrzydła ???

Pozdrawiam
Jola
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Nie jestem w stanie określić co to może być za naszywka. Skoro nie Emigrował może być lekki kłopot czy na pewno służył u Hallera, może spróbuj napisać do CAW z zapytaniem o informacje, zdjęcie wykonane w latach wojny Polsko - Bolszewickiej może za udział w miej dostał jakiegoś typu odznaczenie, i w listach odznaczonym może coś być zapisane o jego przydziale do danego oddziału, nie widać naramienników a szkoda bo można by było odczytać jaka liczba pułkowa tam się znajduje o ile takowa sie znajdowała.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

matix123 pisze:Witam.

Jolanto. Jest to Szeregowy albo raczej Ułan Armii Polskiej we Francji. Na leżącej na stoliku rogatywce jest poniżej orła znak oznaczający przynależność do kawalerii czyli dwie skrzyżowane lance. Żołnierz w mundurze polskim wz. 19. przy boku szabla francuska wz. 1822 o ile się nie mylę. Nie widoczne naramienniki a szkoda. Zdjęcie dobrze datujesz na 1919 od siebie dodam że może to być 1919 - 1920 r. (...)
Pozdrawiam.
Mateusz.
Witam,
Powyższy opis to niestety pomyłka. Na (pięknej!) fot. prezentuje się artylerzysta WP z ok. 1919/1920 r. w typowym - właśnie wprowadzonym - mundurze wz. 1919, z przepiękną rogatywką i - ciekawostka: nietypowym orłem bez tarczy amazonek. Pod orłem umieszczono oznakę rodzaju broni: skrzyżowane lufy armat, czyli artylerii. Z tych powodów, czyli z okresu przejściowego do wprowadzenia jednolitego wizerunku orła podejrzewam, iż fot. najpewniej wykonano wiosną-latem 1920 r.?
Szkoda, że naramienna naszywka jest nieczytelna, gdyż ona powiedziała by o specjalności, może i o oddziale?
Z patki na kołnierzu dowiadujemy się, iz portretowany był szeregowym (czyli kanonierem), ale proszę pamiętać, że do tego korpusu zaliczano także podoficerów.
liberctz pisze:Witam
(...)
Mam jeszcze prośbe o rozpoznanie jednego munduru.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f13 ... bc038.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e4a ... 80d0e.html

Rok urodzenia 1904.

pozdrawiam
Marek.
Witam,
Typowe mundury wyjściowe wz. 1919, najprawdopodobniej piechota. Okres: po 1922 a sprzed 1935 r.

Pozdrawiam
WZ
jolfed

Sympatyk

Post autor: jolfed »

Dziękuję Wojtku, Twoje informacje bardzo mi pomogły. Najstarsza, żyjąca osoba w rodzinie, mówiła mi, że dziadek był artylerzystą, ale nic więcej nie pamiętała, a ja nie byłam pewna.

Pozdrawiam
Jola
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Post autor: tbienias »

prosiłbym o dokładny opis i rozpoznanie munduru, w jakiej był jednostce i czy rzeczywiscie jest to zdjecie z 1928 roku bo o kilka lat ta dana do owego krewnego mi nie pasuje.

Obrazek

pozdrawiam Tomasz
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Po raz kolejny dodajesz piękne zdjęcie mundurowe, pogratulować zbioru !!. Szeregowy Wojska Polskiego, mundur wz. 19, pas dwubolcowy nieregulaminowo, rogatywka wz. 27 jak się nie mylę, wzór szabli mi świta ale nie umiem go nazwać dokładnie. Interesujące jest to że osoba ma oznaki wojsk konnych, natomiast jest problem ponieważ w Toruniu nie stacjonował bezpośrednio żaden pułk wojsk konnych. W Toruniu dopiero od 1929 roku przebywała dopiero Brygada Kawalerii "Toruń", wywodząca się z XV Brygady Kawalerii z Grudziądza stacjonującej tam od 1934 roku do marca 1929. XV Brygada Kawalerii wchodziła w skład 3 Dywizji Kawalerii i tutaj możemy się upatrywać rozwiązania.

Pozostaje jeszcze sprawa patek co jest bardzo ważną informacją dla nas, nie jest to Ułan na 100 %, pozostają nam jeszcze Strzelcy Konni i Artyleria Konna. Na patkach mamy ciemną wypustkę dobrze widoczną, zarówno Strzelcy Konni jak i Artylerzyści konni mięli wypustki ciemne stosunkowo, z tym że Strzelcy mieli patki czerwone z zieloną wypustką a Artylerzyści zielone z czerwoną wypustką. Przed przemianami w 1929 roku w skład 3 DK z Grudziądza wchodziły 7 PSK i 8 PSK. Jednak oby dwa te pułki miały w proporczykach kolor biały który byłby na pewno widoczny na patkach. Czyli Strzelcy konni odpadają. Pozostaje Artyleria Konna i po przyglądnięciu się dokładnym ona jak najbardziej mi odpowiada !!. Na patkach są słabo widoczne proporczyki, u góry jest kolor czarny odpowiada to formie proporczyków AK ustanowionych w 1927 roku czyli czarno - szkarłatny, drugi kolor jest słabo widoczny. W skład 3 DK wchodziły przed przemianami 7 DAK i 11 DAK. 7 DAK po przemianach stacjonował w Poznaniu. Natomiast pozostaje 11 DAK który po przemianach w marcu 1929 roku stacjonował w Toruniu.

Podsumowując to wszystko to jest to Kanonier (Szeregowy) 11 DAK - u.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
Niestety znów muszę oprotestować wypowiedź Matixa, tym razem powyższą. Nie mam prawa nikogo pouczać, mogę tylko doradzać solidne odrobienie lekcji z munduroznawstwa i historii wojskowości polskiej. 11 Dyon Art. Konnej powstał w 1924 r. w Bydgoszczy i nigdy(!) nie zmieniał garnizonu. Na fot. widnieje artylerzysta. Gdyby był on artylerzystą konnym, na kołnierzu miałby proporczyk tej formacji - bez patki(!).
Pytanie o prawdopodobieństwo wyk. tej fot. w 1928 r. - tak, nie kwestionuję.
Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Post autor: tbienias »

dziękuje bardzo za rzetelne odpowiedzi :)

Tomaxz
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

Witam. Prosiłabym o rozpoznanie munduru mężczyzny na zdjęciu i zasugerowanie ewentualnego miejsca wykonania fotografii (może te napisy na bokach coś podpowiedzą :) ). Wg rodzinnych przekazów, jest to August Mausolf, mąż siostry mojej praprababki. Ślub brali najprawdopodobniej w latach XX. ubiegłego stulecia, mieszkali w Niemczech.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fbc ... c5bfa.html

Z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
ablawat1

Sympatyk

Post autor: ablawat1 »

Gefreiter (kapral) niemieckiego Wehrmachtu.
Już nie młodzieniec(jak piszesz Martyno, ślub w latach 20-tych),
czyli rezerwista powołani do czynnej służby wojskowej w czasie II wojny.
Pozdrowienia
Arnold
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

Dziękuję za odpowiedź :)
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Widzę, że znawcy umundurowania polegli na literze "A".
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Bogdan, nie polegli znawcy tylko ; nie znaju to nie piszu, myślę że tu trzeba znać historię Przemyśla, czyli od kiedy był w zaborze Austriackim, od pierwszego zaboru tj.1772 czy od trzeciego w 1795, bo w drugim zaborze Austria nie brała udziału.
I czy potem Przemyśl był w ogóle w zaborze rosyjskim kiedy masz na zdjęciu po rosyjsku napisane ; Zakład fotografii ; Helios w Przemyślu - za sanie. Wydaje mi się jednak ze są to mundury austriackie na dwóch zdjęciach z rosyjskim opisem. I teraz dalej, jeśli zdjęcia zaczęto robić po 1860 roku to te są z czasów już po powiększeniu imperium Rosji o wschodnią Galicję i mogą być zrobione po roku 1900. Na tym zdjęciu co pisze po polsku z 1915 roku to czytam tak ; w wołoczu podczas wojny ; to takie moje przemyślenia ; pozdrawiam - Julian
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”