APW O/Grodzisk Maz. digitalizacja i indeksacja PTG/APW

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

solo

Sympatyk

Post autor: solo »

Podpowiadając Uli liczyłam po cichu na sprostowanie Solo
Wyjaśnij nam proszę jak zapisać , żeby ułatwić poszukiwania Twoich przodków - dla nas jest to trudne.

Witam Urszula.
Dziekuje Bogusiu za zaufanie, ale...wlasiwie nie mam nic konkretnego do powiedzenia na ten temat,szczegolnie ze sa na blogu duzo lepsi "znawcy"odemnie,jak Wlodek i Darek.
Z prywatnego doswiadczenia moge powiedziec, jest to bardzo mozliwe ze "urzednik" nie znajac jezyka zapisal imie tak "jak to slyszal", a nie jak to powinno byc (powinno byc Gierszon - nie Gerson, mozliwe nawet ze ten "urzednik " byl Rosjanem, bo Gerson -tak to brzmi po rosyjsku. Ale...to wszystko tylko mozliwe). .Urszulu, mimo ze uwazasz ze Gierszon/Geson byl pismienny i widzial ta omylke, nie "pozwolil sobie" jednak powiedziec owemu "urzednikowi" ze sie myli- przecierz on przedstawial "wadze" i (nie wyobrazal sobie,ze po 120 latach bedzie "mial" z tym problem).
Wiec,moge powiedziec tylko to:
Lia - po zydowsku czy hebrajsku to Lea
Gerson - po zydowsku czy hebrajsku to Gierszon.
Jesli Lea byla corka Gierszona, to dzis nazywala by sie po hebrajsku Lea Wotkowicz, mozliwe ze po Polsku byloby to Wotkiewiczowna, lub Wojtkowiczowa (ale, to wiesz napewno lepiej odemnie).
To co ja wiem
Pozdrawiam
Solo
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Zespół 1451 & 1352 [1808-1905]

Post autor: jurekstefan »

Witam
Na marginesie powyższych rozważań chciałbym powiadomić wszystkich o zakończeniu i przesłaniu do metryk i geneteki kolejnej paczki indeksów UMZ do roku 1905 włącznie z par.św.Zygmunta w Słomczynie pow.piaseczyński.
Indeksował/weryfikował zespół w składzie:
Hanna i Wojciech Grzaneccy oraz niżej podpisany.
W ten sposób cały okres lat 1808-1905 metryk UMZ jest zindeksowany i udostępniony do korzystania.
Dziękuję i zapraszam do kontynuacji prac w tym zespole
Jerzy Stefańczyk
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Zespół 1451 & 1352 [1808-1905]

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

Jerzy, serdecznie gratuluję Tobie osobiście i całemu Zespołowi wykonania ogromnej pracy w kompletnej indekasacji tej parafii z zasobów AP GM. Miałem okazję kilkakrotnie doświadczyć osobiście Twojego zaangażowania w indeksację i uzupełnianie braków, tym bardziej więc zasługujecie na uznanie.
Pozdrawiam serdecznie
Bronek
keresz
Adept

Post autor: keresz »

Witam,
Informuje, że zakończony i przesłany został do metryk i genetyki kolejny etap indeksacji parafii Nadarzyn.

U 1874 - 1904 – zakończone w całości
Z 1874 - 1875

Indeksowali :
Urodzenia Robert Gorzkowski
Zgony Pani Małgorzata Mikulska
Weryfikował: Robert Gorzkowski

Poszukuję chętnych do indeksacji pozostałych lat parafii Nadarzyn małżeństwa i zgony w języku rosyjskim.

Pozdrawiam serdecznie
Robert Gorzkowski
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Popkowicz_Bronisław pisze: Podczas sesji sfotografowaliśmy:
- Czerwińsk 1808-1825
- Grodzisk Maz. mojż. 1826-1880
- Mszczonów 1878-1892
- Grodziec 1839-1905
- Lutkówka 1826-1857
- Lutkówka USC 1808-1824
- Łęczeszyce 1826-1875 + aneksy
- Pomiechowo 1826-1867
- Pomiechowo USC 1808-1825 (bez 1812-1815, brak w AP GM)
- Rawa Maz. mojż. po konserw. 1837, 1881, 1883-4, 188-9, 1893, 1895-8, 1903
- Jeruzal 1877-1908
oraz zgłoszone wcześniej braki dotyczące: Jasieńca, Nadarzyna, Białej Rawskiej, Słomczyna, Worowa, Błędowa, Mikołajewa i Brochowa.
Bronisław
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/gro05.jpg

Wszystkie zdjęcia z ostatniej rekordowej sesji, pod względem ilości stanowisk do fotografowania jakie udało nam się uruchomić w jednym miejscu, zostały już obrobione i przesłane do GenBazy i są udostępniane indeksującym oraz osobom które przygotowują skany do umieszczenia w metrykach.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Leszku,
koordynatorze wiem , że zabiegasz o jak najwyższa jakość prac, a co z takimi kwiatkami http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/17 strona 19 podobnej jakości. Dość, że osoba nie zna j. polskiego to nawet dla nas treść ze zdjęcia takiej jakość trudna do odczytania.

Pozdrawiam,
Krystyna
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

kwroblewska pisze:Leszku,
koordynatorze wiem , że zabiegasz o jak najwyższa jakość prac, a co z takimi kwiatkami http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/17 strona 19 podobnej jakości. Dość, że osoba nie zna j. polskiego to nawet dla nas treść ze zdjęcia takiej jakość trudna do odczytania.

Pozdrawiam,
Krystyna
Zdjęcia do GenBazy są przesyłane tak jak były zrobione po wstępnej obróbce graficznej i nie są przeznaczone dla ogółu poszukiwaczy. Są tylko jakby naszym magazynem przejściowym z którego indeksujący i opracowujący mogą je pobierać do dalszego opracowywania celem umieszczenia w metrykach.
Liczymy się z tym że wiele zdjęć trzeba będzie powtórzyć.
GenBaza niedługo zostanie mocno przerobiona i na stronie wejściowej napiszę pewnie uwagę, że każdy wchodzi dalej na własną odpowiedzialność i nie grymasi że mu się coś nie podoba.
Wiemy że jest ogólna zasada niepokazywania czegoś co jest nie dopracowane, bo cię będą krytykować i liczymy się z tym.

Istnieje zawsze możliwość udostępnienia GenBazy tylko dla wybranych osób, ale też nie wszyscy byliby z tego zadowoleni, zgodnie z przysłowiem "jeszcze się taki nie urodził który by wszystkim dogodził".

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Leszkowi goraco dziekuje za wszystko co dla nas robi, a przeciez nie musi.
GenBaza to duza pomoc dla tych, ktorzy maja ochote szukac.
A inni, ktorzy oczekuja perfekcji, musza sie uzbroic w cierpliwosc i czekac az zdjecia beda opracowane, a indeksacja zrobiona.
Serdecznosci,
Bozenna
ludwih

Sympatyk

Post autor: ludwih »

Спасибо Всем, кто индексирует архивы!!!
Это большая помощь в исследовании родословной

С уважением
Ludwih
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Bozenna pisze:Leszkowi goraco dziekuje za wszystko co dla nas robi, a przeciez nie musi.
GenBaza to duza pomoc dla tych, ktorzy maja ochote szukac.
A inni, ktorzy oczekuja perfekcji, musza sie uzbroic w cierpliwosc i czekac az zdjecia beda opracowane, a indeksacja zrobiona.
Bozenno,
Jeśli podciągasz mnie pod tę kategorię, to informuję Cię, że ja cierpliwie przegladałam ASC parafii moich przodków zanim ksiegi z AP Łodz zaczeły być fotografowane. A jeśli przejrzałabyś moje posty to pewnie nie znajdziesz takiego, w którym proszę o odszukanie jakiegoś aktu w archiwum lub tłumaczenie.

A dla Elizy i Leszka - dzięki.
___
Krystyna
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

APW O/Grodzisk Maz. digitalizacja i indeksacja PTG/APW

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Zespół,,Sobików" przekazał do adminów
gotowe indeksy ksiąg parafii Sobików
UMZ 1879-1890
Indeksowały:Ela Ćwiklińska,Dominika Rabiak,Ewelina
Chilińska.Weryfikacja Ela Ćwiklińska & Waldemar Chorążewicz
Zapraszamy ,,fanów" Sobikowa do współpracy przy opracowaniu następnych lat.
Dziękuję całemu zespołowi za wykonaną pracę.
Pozdrawiam
Waldemar
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Nie, Krysiu, to nie bylo skierowane bezposrednio do Ciebie. To byl krzyk serca.
Czego by nasi koledzy (kolezanki) nie zrobili to zawsze znajdzie sie ktos do skrytykowania.
Masz na pewno duzo blizej do AP Lodz, niz ja do jakiegokolwiek archiwum w Polsce. Ja sie ciesze z kazdego zrodla , do jakiego moge miec dostep przez internet.
W pazdzierniku bylam z Bronkiem w AP Grodzisk. Trzeba tam dojechac czy to z Warszawy czy... z Koszalina, a potem jeszcze dojsc ze sprzetem na ramieniu.
O godz. 7°° rano, w podwarszawskim pociagu, oni maja wiecej entuzjazmu, a pracuja dla nas, niz ja, ktora tam jade dla wlasnych poszukiwan. Za to ich podziwiam !
Przepraszam, nie chcialam Cie urazic.
Serdecznosci,
Bozenna
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Dzięki za słowa otuchy. Proszę brać jednak pod uwagę to że nie każdy potrafi znieś słowa twórczej krytyki i coraz więcej mam takich przypadków że fotografujący nie zgadzają się na publikowanie ich zdjęć w GenBazie przed dokładnym sprawdzeniem i opracowaniem.
A jest tego na dzień dzisiejszy kilkaset tysięcy zdjęć.

pozdrowienia

Leszek
Uszyńska_Hanna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Uszyńska_Hanna »

Witam
Wspólnie z Ulą Borchardt indeksujemy zrobioną ostatnio parafię Czerwińsk - zdjęcia są fantastyczne - i staramy się jak możemy, ale jesteśmy tylko dwie, a materiału sporo. Zapraszamy chętnych do współpracy.
Hanka
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

Ćwikliński_Leszek pisze:
Popkowicz_Bronisław pisze: Podczas sesji sfotografowaliśmy:
- Czerwińsk 1808-1825
- Grodzisk Maz. mojż. 1826-1880
- Mszczonów 1878-1892
- Grodziec 1839-1905
- Lutkówka 1826-1857
- Lutkówka USC 1808-1824
- Łęczeszyce 1826-1875 + aneksy
- Pomiechowo 1826-1867
- Pomiechowo USC 1808-1825 (bez 1812-1815, brak w AP GM)
- Rawa Maz. mojż. po konserw. 1837, 1881, 1883-4, 188-9, 1893, 1895-8, 1903
- Jeruzal 1877-1908
oraz zgłoszone wcześniej braki dotyczące: Jasieńca, Nadarzyna, Białej Rawskiej, Słomczyna, Worowa, Błędowa, Mikołajewa i Brochowa.
Bronisław
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/gro05.jpg

Wszystkie zdjęcia z ostatniej rekordowej sesji, pod względem ilości stanowisk do fotografowania jakie udało nam się uruchomić w jednym miejscu, zostały już obrobione i przesłane do GenBazy i są udostępniane indeksującym oraz osobom które przygotowują skany do umieszczenia w metrykach.

pozdrowienia

Leszek
Leszku, czy jest możliwość pobrania skądś paczek z materiałami? Dużo jeżdżę pociągami i mogłabym indeksować w trasie, ale musiałabym mieć dostęp offline.

Anna
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”