Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim, E.Sęczys
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Nie mam teraz pod ręką książek, ale formalnie Heroldia działała do 1867 r. Takich legitymacji będzie więcej. Pózniej sprawy przejęła Heroldia petersburska i tam teź są teczki legitymacyjne kilku tysięcy rodzin z Królestwa Polskiego. Proponuje teź zajrzeć do Uruskiego, co tam jest podane o Burchackim. A jeśli tam nie podano z jakiej był guberni to trzeba poszukać w ogłoszeniach Heroldii w prasie urzędowej lub może w Dziennikach Praw. Pisanie do AGAD w przypadku osób spoza guberni warszawskiej nie ma sensu. Pozdrawiam Tomasz.kowalskipoint pisze:Mam jeszcze pytanie dotyczące Cyriaka Rocha Burchackiego. Dlaczego znalazł się w książce skoro wylegitymowany został w 1862, a spis kończy się na 1861?
-
kowalskipoint

Dziękuję Tomaszu. Zajrzałem do Uruskiego i wyjaśniło się. Wylegitymowany został w 1852 (Gubernia Mazowiecka). Czy warto wysłać zapytanie do AGAD z prośbą o udostępnienie teczki (o ile oczywiście istnieje) z dowodami przedłożonymi przez Cyriaka i innych dokumentów, które go dotyczą?
Pytam, ponieważ nie miałem przyjemności z AGAD i nie wiem czy są to ludzie skłonni do pomocy czy bezduszni urzędnicy
Dzięki za info oraz dotychczasową pomoc, Daniel
Pytam, ponieważ nie miałem przyjemności z AGAD i nie wiem czy są to ludzie skłonni do pomocy czy bezduszni urzędnicy
Dzięki za info oraz dotychczasową pomoc, Daniel
-
kowalskipoint

-
jamiolkowski_jerzy

Znakomite uzupełnienie Sęczysowej jest u Bonieckiego
......................
Cyryak, syn Jakóba, wnuk Wacława, potomek Jana, dziedzica Popowa 1693 roku, udowodnił pochodzenie swoje szlacheckie w Królestwie 1854 roku (A. b. Her.)
....................................
Abstrahując od sporu o datę legitymacji (wedle Bonieckiego 1854, co i tak nie ma większego znaczenia bo i tak Pan dyplomu legitymacyjnego w AGAD czy jakiejkolwiek innej placówce archiwalnej nie znajdzie -mogą go mieć jacyś przodkowie Cyriaka) Boniecki wskazuje kolejność poszukiwań.
Rozumiem że do Cyriaka (fascynując rzadkie imię co zwykle ułatwia kwerendy) doszedł Pan w wyniku kwerendy metrykalnej a nie luźnego skojarzenia typu może to mój przodek, Jeśli tak to w metrykach parafialnych trzeba szukać po kolei Jakuba Wacława i Jana aby dojść do owego Popowa (problem że jest ich kilkanaście) . Po drodze tej kwerendy warto orientować się czy z tej Ziemi skąd będą pochodzić metryki zachowały się również księgi sądowe . Jeśli tak to jest szansa na znalezienie mnóstwa rodzinnych dokumentów.
Innej metodologii niż szukanie w dokumentach nie ma.
Pozdrawiam
......................
Cyryak, syn Jakóba, wnuk Wacława, potomek Jana, dziedzica Popowa 1693 roku, udowodnił pochodzenie swoje szlacheckie w Królestwie 1854 roku (A. b. Her.)
....................................
Abstrahując od sporu o datę legitymacji (wedle Bonieckiego 1854, co i tak nie ma większego znaczenia bo i tak Pan dyplomu legitymacyjnego w AGAD czy jakiejkolwiek innej placówce archiwalnej nie znajdzie -mogą go mieć jacyś przodkowie Cyriaka) Boniecki wskazuje kolejność poszukiwań.
Rozumiem że do Cyriaka (fascynując rzadkie imię co zwykle ułatwia kwerendy) doszedł Pan w wyniku kwerendy metrykalnej a nie luźnego skojarzenia typu może to mój przodek, Jeśli tak to w metrykach parafialnych trzeba szukać po kolei Jakuba Wacława i Jana aby dojść do owego Popowa (problem że jest ich kilkanaście) . Po drodze tej kwerendy warto orientować się czy z tej Ziemi skąd będą pochodzić metryki zachowały się również księgi sądowe . Jeśli tak to jest szansa na znalezienie mnóstwa rodzinnych dokumentów.
Innej metodologii niż szukanie w dokumentach nie ma.
Pozdrawiam
- Czerkawska_Ewa

- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Chwila!
Jeśli przodek jest u Sęczys to Sęczys podaje źródło z zasobu AGAD z dokładnością do strony.
Nalezy odnaleźć pozycję w inwentarzu (w zasadzie dostepny online) i można IMHO zamówić.
A część naprawde jest online - konkretnie II Rada Stanu
Wydaje mi się, że AGAD robi skany na zlecenie za niewielką opłatą. Przynajmniej mają cennik i kiedyś robili.
O teczkach w AGAD dotąd nie słyszałem, ale moze ktoś takowe widział w jakimś zespole.
Jeśli przodek jest u Sęczys to Sęczys podaje źródło z zasobu AGAD z dokładnością do strony.
Nalezy odnaleźć pozycję w inwentarzu (w zasadzie dostepny online) i można IMHO zamówić.
Wydaje mi się, że AGAD robi skany na zlecenie za niewielką opłatą. Przynajmniej mają cennik i kiedyś robili.
O teczkach w AGAD dotąd nie słyszałem, ale moze ktoś takowe widział w jakimś zespole.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Nie istnieją żadne teczki byłej Heroldii w AGAD. Wszystko to, co zwróciły władze ZSRR spłonęło w 1944 r. W przypadku szlachty guberni warszawskiej istnieją akta b. Marszałka Szlachty. Wszystko to podaje opracowanie Sęczysowej wraz z aktami II Rady Stanu i OZDWRS. Ale tam są drobne wzmianki o przodkach i dowodach. Boniecki i Uruski czerpali z akt spalonej Heroldii. Wskazana jest więc kwerenda akt metrykalnych. To zweryfikuje czy dane były prawdziwe. Szacuje sie bowiem, ze akta Heroldii zawierały fałszywe metryki i dokumentację w stopniu dość znacznym. Pozdrawiam Tomaszpiotr_nojszewski pisze:Chwila!
-
kowalskipoint

Co do Cyriaka, szukałem przodków mojej rodziny i kiedy doszedłem do niego przypadkowo dowiedziałem się o jego szlachectwie, tak że na podstawie aktów urodzenia/zaw. małżeństwa oraz zgonu doszedłem, ze jest moim krewnym. Dane podane przez Sęczys/Uruskiego oraz Bonieckiego zgadzają się co do joty oprócz imienia dziadka(u mnie w akcie ślubu jego syna podany jest Władysław, a nie Wacław).
Jako że nie posiadam książki Sęczys, czy mógłbym prosić o podanie źródła, o którym mówi Piotr, z zasobu AGAD dotyczące Cyriaka Burchackiego. Mógłbym wtedy odnaleźć pozycję w inwentarzu.
Dziękuję,
Daniel
Jako że nie posiadam książki Sęczys, czy mógłbym prosić o podanie źródła, o którym mówi Piotr, z zasobu AGAD dotyczące Cyriaka Burchackiego. Mógłbym wtedy odnaleźć pozycję w inwentarzu.
Dziękuję,
Daniel
Źródło: Deputacja Szlachecka i Kancelaria Marszałka Szlachty Guberni Warszawskiej, vol. 408, poz. 435kowalskipoint pisze: Jako że nie posiadam książki Sęczys, czy mógłbym prosić o podanie źródła, o którym mówi Piotr, z zasobu AGAD dotyczące Cyriaka Burchackiego. Mógłbym wtedy odnaleźć pozycję w inwentarzu.
Dziękuję,
Daniel
Pozdrawiam,
Robert
Robert
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Nie chce być przesadnym pesymista ale to mi niestety wygląda na wpis do ksiąg szlachty.
Jesli tak będzie to raczej miało wartość sentymentalna ale nie wniesie wiele do poszukiwan.
Zespół 423
Online nie ma chyba szczegółowego spisu tego zespołu ale dalej numeracja jest zgodna z tym co u Sęczys o ile pamietam.
Jesli tak będzie to raczej miało wartość sentymentalna ale nie wniesie wiele do poszukiwan.
Zespół 423
Online nie ma chyba szczegółowego spisu tego zespołu ale dalej numeracja jest zgodna z tym co u Sęczys o ile pamietam.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
vonklinkoff

dla "vonklinkoff" - wolalabym nazwac Cie po imieniu.
Na przyszlosc podpisuj Twoje posty.
Radzislaw Marian Jan Starnawski
Leon Cyriak Starnawski
Izaslaw Piotr Jan Starnawski
synowie Leona, a prawnuki Mikolaja, podsedka grodzkiego piotrowskiego w 1729r. wylegitymowali sie ze szlachectwa w 1850-tym roku.
Pozdrawiam,
Bozenna
Na przyszlosc podpisuj Twoje posty.
Radzislaw Marian Jan Starnawski
Leon Cyriak Starnawski
Izaslaw Piotr Jan Starnawski
synowie Leona, a prawnuki Mikolaja, podsedka grodzkiego piotrowskiego w 1729r. wylegitymowali sie ze szlachectwa w 1850-tym roku.
Pozdrawiam,
Bozenna