Faktycznie, w 2009 r. urzędy otrzymały takie pismo i od tego czasu sytuacja kopert dowodowych polepszyła się, dzięki naciskom genealogów. Sam miałem w tym swój udział, poruszając ten temat na forach genealogicznych. Wskazywałem na cenną zawartość kopert. Pisałem też do archiwów państwowych. Gdy w 2008 r. zapytałem się o zgodę na brakowanie kopert dowodowych, to uzyskałem odpowiedź, że bez problemu otrzymam ją. Jednakże nie zależało mi na tym, bo wolałem uchronić te materiały od zniszczenia. Zapewne koperty, które zostały wytworzone w 1980 r. i w późniejszym okresie, a zgodnie z wykazem akt należą do kategorii archiwalnej BE50, zostaną w przyszłości przekwalifikowane do kat. arch. A.maria.j.nie pisze:Zgodnie z decyzją Centralnej Komisji Archiwalnej Oceny Dokumentacji NDAP w Warszawie z dnia 15.09.2009r przekwalifikowano dokumentację dotyczącą kopert wydanych dowodów osobistych osób zmarłych. Zmieniono kwalifikację dokumentacji na dokumentację niearchiwalną kategorii BE50... Koperty dowodowe osób zmarłych należało przekazać do archiwum zakładowego.Górski_Jarosław pisze:Przed 2011 r. było można zgodnie z prawem niszczyć koperty dowodowe po upływie 10 lat od śmierci osoby, dla której była założona koperta.
Taką informację otrzymały Urzędy z Archiwów Państwowych od tego momentu już nie niszczono kopert dowodowych osób zmarłych. Na szczęście nie wszystkie Urzędy paliły koperty dowodowe-zgony ... przed 1998 rokiem.
Kategoria B. Przykłady dokumentacji niearchiwalnej http://www.przemysl.ap.gov.pl/index.php?Itemid=118
" Symbolem BE z dodaniem cyfr arabskich (np. BE5, BE10, BE50 itp.) oznacza się kategorię archiwalną dokumentacji, która po upływie ustalonego dla tej dokumentacji czasu przechowywania podlega ekspertyzie ze względu na jej charakter, treść i znaczenie.
Ekspertyzę przeprowadza na wniosek danej jednostki organizacyjnej właściwe miejscowo archiwum państwowe, które może dokonać zmiany kwalifikacji archiwalnej dokumentacji. " http://www.przemysl.ap.gov.pl/o-archiwu ... ml?lang=pl
Pozdrawiam serdecznie Maria
Pozdrawiam
Jarek