Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Górski_Jarosław

Sympatyk

Post autor: Górski_Jarosław »

maria.j.nie pisze:
Górski_Jarosław pisze:Przed 2011 r. było można zgodnie z prawem niszczyć koperty dowodowe po upływie 10 lat od śmierci osoby, dla której była założona koperta.
Zgodnie z decyzją Centralnej Komisji Archiwalnej Oceny Dokumentacji NDAP w Warszawie z dnia 15.09.2009r przekwalifikowano dokumentację dotyczącą kopert wydanych dowodów osobistych osób zmarłych. Zmieniono kwalifikację dokumentacji na dokumentację niearchiwalną kategorii BE50... Koperty dowodowe osób zmarłych należało przekazać do archiwum zakładowego.
Taką informację otrzymały Urzędy z Archiwów Państwowych od tego momentu już nie niszczono kopert dowodowych osób zmarłych. Na szczęście nie wszystkie Urzędy paliły koperty dowodowe-zgony ... przed 1998 rokiem.

Kategoria B. Przykłady dokumentacji niearchiwalnej http://www.przemysl.ap.gov.pl/index.php?Itemid=118
" Symbolem BE z dodaniem cyfr arabskich (np. BE5, BE10, BE50 itp.) oznacza się kategorię archiwalną dokumentacji, która po upływie ustalonego dla tej dokumentacji czasu przechowywania podlega ekspertyzie ze względu na jej charakter, treść i znaczenie.
Ekspertyzę przeprowadza na wniosek danej jednostki organizacyjnej właściwe miejscowo archiwum państwowe, które może dokonać zmiany kwalifikacji archiwalnej dokumentacji. " http://www.przemysl.ap.gov.pl/o-archiwu ... ml?lang=pl

Pozdrawiam serdecznie Maria
Faktycznie, w 2009 r. urzędy otrzymały takie pismo i od tego czasu sytuacja kopert dowodowych polepszyła się, dzięki naciskom genealogów. Sam miałem w tym swój udział, poruszając ten temat na forach genealogicznych. Wskazywałem na cenną zawartość kopert. Pisałem też do archiwów państwowych. Gdy w 2008 r. zapytałem się o zgodę na brakowanie kopert dowodowych, to uzyskałem odpowiedź, że bez problemu otrzymam ją. Jednakże nie zależało mi na tym, bo wolałem uchronić te materiały od zniszczenia. Zapewne koperty, które zostały wytworzone w 1980 r. i w późniejszym okresie, a zgodnie z wykazem akt należą do kategorii archiwalnej BE50, zostaną w przyszłości przekwalifikowane do kat. arch. A.

Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Koperty dowodowe

Post autor: jarymi »

Mam pytania dotyczące kopert dowodowych:

1. od jakiego okresu ( roku) zakładano koperty dowodowe ( chodzi o Warszawę).
2. czy gdzieś znajduje się jakią spis lub informacje dot tych kopert
3. przy okazji wydawania jakich dokumentów zakładano koperty dowodowe zakładano - dowody osobiste, paszporty czy jeszcze inne.

pozdrawiam
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

jarymi temat kopert był omówiony dość dobrze:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... y+dowodowe > tu http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 567#107567
Skorzystaj z opcji szukaj znajdującej się z lewej strony. http://genealodzy.pl/PNphpBB2-search.phtml

Pozdrawiam
Ania
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

wielkie dzieki za info
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Cecilia

Sympatyk

Post autor: Cecilia »

Witam

W temacie kopert dowodowych jestem nowa. Jak mogę je zdobyć? Czy większość znajduje się już w archiwum, czy zalegają może jeszcze w urzędach gmin, miast, itd.?

Proszę o pomoc :)
Pozdrawiam, Cecilia.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

W Archiwum nie ma chyba jeszcze żadnej. Ponoć do Archiwów trafić mają, ale nie wiadomo kiedy.

Od kilku lat koperty dowodowe zmieniły kategorię archiwalną i przez to nie można ich już niszczyć, jednak to co zniszczone, już nie wróci. Jeżeli ktoś zmarł jakieś 11-12 lat temu, to koperta na 100% istnieje. Bywają urzędy, gdzie koperty są sprzed ponad 20 lat (na szczęście nie można ich już zniszczyć). Częściej w mniejszych miejscowościach koperty były rzadziej niszczone. W większych miastach ludzi więcej, stąd kopert także, a Archiwa (te w Urzędach) też mają ograniczenia :) Jednak na to nie ma żadnej reguły - trzeba pytać :)

Co do ksiąg metrykalnych na parafiach, to zdarzają się perełki (księgi) sprzed kilkuset lat :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Cecilia

Sympatyk

Post autor: Cecilia »

Marcin, dzięki za informacje. Pytanie czy USC też posiadają takowe koperty?
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Nie posiadają. UM -> ewidencja ludności lub dowody osobiste (a nawet w odwrotnej kolejności, ale jak nie znasz nr-u i serii to i tak el będzie zaangażowana).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witam!Gdzie moge uzyskac koperty dowodowe przodków zmarlych przed 1976?Zalezy mi na kazdym miejscu poniewaz niektórych nie mam zdjec.
Interesuja mnie zarówno miasta które sa siedzibami powiatu jak i niewielkie gminy.
Pozdrawiam,Wiktor
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

To należy napisać do wydziału dowodów osobistych tam, gdzie był wydany ostatni dowód osobisty danej osoby.
Tylko tak można dowiedzieć się, czy koperty są zachowane, czy zostały zniszczone.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witam!Bardzo dziekuje.Napisalem tam juz ale w niektórych miejscach nie ma danych kopert wiec gdzie wtedy szukac?
Pozdrawiam,Wiktor
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Ale nie ma w jakim sensie?
Może ich nie być bo zniszczone lub nie ma, bo są w innym Urzędzie. Rozumiem, że masz dane dot. serii i miejsca wydania ostatnich dowodów osobistych osób, których teczek poszukujesz?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj!Nie niestety nie mam.Urzednicy sami sprawdzali i mi podawali czy sa zachowane czy nie.
Pozdrawiam,Wiktor
michalgen

Sympatyk

Numer dowodu osobistego

Post autor: michalgen »

Witam.
Czytając to forum znalazłem bardzo ciekawy temat o kopertach dowodowych. Zapytałem w USC i mam pewien problem. Gdyż Pani z sąsiedniej gminy nie może znaleźć numeru Dowodu Osobistego mojego dziadka w bazie (zmarł on w 1971 r.) a bez tego nie może sprawdzić czy koperta dowodowa została zniszczona czy też może jeszcze jest w archiwum.
Wiem że szanse na to że ta koperta nie została zniszczona są bardzo nikłe ale jeśli nie sprawdzę do końca tej sprawy to nie da mi ona spokoju, z prostej przyczyny dziadek zmarł przed moimi narodzinami a w rodzinie niestety nie zachowały się żadne jego zdjęcia i dlatego jest to dla mnie takie ważne.
Gdzie mogę szukać numeru Dowodu osobistego osoby zmarłej w 1971 r.
Proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam
Michał
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

No to jeżeli się nie zachowały, to po prostu ich nie ma. Niestety :(
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz