Nazwiska niemieckie?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wladyslaw_Moskal

Re: Nazwisko Langkammer, etymologia i pochodzenie
Witam,Tazbir_Marcin pisze:Witam,
Zwracam się z prośbą o przybliżenie mi nazwiska Langkammer.
Natknąłem się na to nazwisko tworząc drzego genealogiczne mojej rodziny.
Województwo Łódzkie (Kamieńsk).
Dysponuje póki co tylko aktem małżeństwa Antoniny Langkamer z 1883 roku.
Pozdrawiam serdecznie,
Marcin Tazbir
ja sadze, ze byla/jest ciekawa kolejnosc powstania bardzo rzadkich nazwisk Langkammer, Langkamer i Lankamer;
https://forebears.io/surnames/langkammer
- w Europie i Polsce istnieja stare, celtycko-slowianskie nazwiska Zbyrad, Zbyrasz i Zbyradowski;
https://forebears.io/surnames/zbyrad
a nazwanie/nazwisko Zbyrad oznacza mlodzienca, ktory "zbyl sie radosci", stal sie smutny,
- nazwisko polsko-celtyckie .. Smutek, wystepuje w Polsce i innych krajach europejskich;
https://forebears.io/surnames/smutek
- nazwiska Langkammer, Langkamer i Lankamer sa po prostu odmianami zniemczenia celtycko-polskiego nazwiska Smutek;
w j. niemieckim: Lang + kammer , to w j. polskim: "dlugi + smutek".
Pozdrawiam - Wladyslaw
-
Tazbir_Marcin

Panie Władysławie, bardzo ciekawa teoria.Wladyslaw_Moskal pisze:Witam,Tazbir_Marcin pisze:Witam,
Zwracam się z prośbą o przybliżenie mi nazwiska Langkammer.
Natknąłem się na to nazwisko tworząc drzego genealogiczne mojej rodziny.
Województwo Łódzkie (Kamieńsk).
Dysponuje póki co tylko aktem małżeństwa Antoniny Langkamer z 1883 roku.
Pozdrawiam serdecznie,
Marcin Tazbir
ja sadze, ze byla/jest ciekawa kolejnosc powstania bardzo rzadkich nazwisk Langkammer, Langkamer i Lankamer;
https://forebears.io/surnames/langkammer
- w Europie i Polsce istnieja stare, celtycko-slowianskie nazwiska Zbyrad, Zbyrasz i Zbyradowski;
a nazwanie/nazwisko Zbyrad oznacza mlodzienca, ktory "zbyl sie radosci", stal sie smutny,
- nazwisko polsko-celtyckie .. Smutek, wystepuje w Polsce i innych krajach europejskich;
- nazwiska Langkammer, Langkamer i Lankamer sa po prostu odmianami zniemczenia celtycko-polskiego nazwiska Smutek;
w j. niemieckim: Lang + kammer , to w j. polskim: "dlugi + smutek".
Pozdrawiam - Wladyslaw
Świetna strona którą Pan wykorzystał, przyda się na pewno w przyszłości.
O dziwo najwięcej Langkammerów mieszka w Brazylii.
Bardzo dziękuję.
-
Płowik_Hubert

Celtycko-słowiańskie, polsko-celtyckie – tego jeszcze nie słyszałemWladyslaw_Moskal pisze:
mer , to w j. polskim: "dlugi + smutek".
Pozdrawiam - Wladyslaw
Chyba turbosłowianizm wszedł za mocno.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
Witam,
"Kammer" nie oznacza straty czy smutku (to jest Kummer). Jest odpowiednikiem naszej "komory".
Czyli raczej zwykłe nawiązanie do wielkości domostwa/budynków gospodarczych?
Po prostu całkiem zwykłe nazwisko niemieckich kolonistów.
Pozdrawiam
Jacek
"Kammer" nie oznacza straty czy smutku (to jest Kummer). Jest odpowiednikiem naszej "komory".
Czyli raczej zwykłe nawiązanie do wielkości domostwa/budynków gospodarczych?
Po prostu całkiem zwykłe nazwisko niemieckich kolonistów.
Pozdrawiam
Jacek
W tym rejonie bylo sporo niemieckich kolonistow. Jeszcze przed wojna w niektorych miejscowosciach (szczegolnie okolice Parzniewic) poslugiwalo sie na codzien j. niemieckim ok 30 % ludnosci. W internecie sa gdzies dostepne fragmenty pracy naukowej na ten temat ze statystykami.
Pozdrawiam
Rafal
Pozdrawiam
Rafal
-
Gawroński_Zbigniew

"Kammerer / Kämmer / Kämmerer / Kaemmer ...
Berufsnamen zu mittelhochdeutsch kamerære, kamerer, zu mittelniederdeutsch kamerer, kemerer, kemener, kemmer, kermer (Kämmerer, Schatzmeister, Vorsteher und Verwalter der Kammereinkünfte), zum Teil auch Berufsnamen zu mittelhochdeutsch kemmer (Kämmer, Wollkämmer); Kämmerer von lateinisch camerarius (Verwalter der Kammereinkünfte, Hofbeamter); siehe auch: Kemmereit
Kamerar(ius) (1242), Kemmerer (1370)"
Dla mnie to wyczerpuje temat.
Berufsnamen zu mittelhochdeutsch kamerære, kamerer, zu mittelniederdeutsch kamerer, kemerer, kemener, kemmer, kermer (Kämmerer, Schatzmeister, Vorsteher und Verwalter der Kammereinkünfte), zum Teil auch Berufsnamen zu mittelhochdeutsch kemmer (Kämmer, Wollkämmer); Kämmerer von lateinisch camerarius (Verwalter der Kammereinkünfte, Hofbeamter); siehe auch: Kemmereit
Kamerar(ius) (1242), Kemmerer (1370)"
Dla mnie to wyczerpuje temat.
Zbigniew
-
Brendler_M
-
jakubsocha
Etymologia nazwiska Glier
Witam. Czy wie ktoś jaka jest etymologia nazwiska Glier?
Etymologia nazwiska Glier
Wg strony deutsche-nachnamem.de to dawna nazwa kowala. Średniowysokoniemiecki . To nazwa zawodu od słowa "żar", którym to żarem posługuje się kowal przy pracy.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
-
jakubsocha
Re: Etymologia nazwiska Glier
Dziękuję za informacjęjanusz59 pisze:Wg strony deutsche-nachnamem.de to dawna nazwa kowala. Średniowysokoniemiecki . To nazwa zawodu od słowa "żar", którym to żarem posługuje się kowal przy pracy.
Pozdrawiam
Janusz
-
Irena_Powiśle

Re: Etymologia nazwiska Glier
Pisownia nazwiska rodziny z Klingenthalu, która miała sklep z instrumentami dętymi (jeśli nie mylę się) przy ul.Nowy Świat w Warszawie, - Glière.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
natalia_ry
Nazwisko Schwarz/Schwaz noszone przez grekokatolików
Szanowni Państwo,
być może jest tutaj osoba, ktora mogłaby wytłumaczyć dlaczego moi przodkowie, należący do kościoła grekokatolickiego, posiadali niemieckie nazwiska? Najbardziej interesuje mnie Katarzyna/Catharina Schwaz mieszkająca w Mikołajowie nad Dniestrem, która następnie przeniosła się na tereny podkarpacia.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
być może jest tutaj osoba, ktora mogłaby wytłumaczyć dlaczego moi przodkowie, należący do kościoła grekokatolickiego, posiadali niemieckie nazwiska? Najbardziej interesuje mnie Katarzyna/Catharina Schwaz mieszkająca w Mikołajowie nad Dniestrem, która następnie przeniosła się na tereny podkarpacia.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony wt 17 sty 2023, 22:10 przez natalia_ry, łącznie zmieniany 1 raz.
Nazwisko Schwarz/Schwaz
Być może ich niemieccy przodkowie przybyli z Niemiec na mocy kolonizacji Józefińskiej. Był to koniec XVIII wieku, gdy przybywali osiedlając się na ziemiach Galicji zachodniej. Przeczytasz o tym w internecie. Często byli to katolicy, może ich potomkowie przyłączyli się do kościoła grekokatolickiego. Moi przodkowie z nazwiskami Schwartz, Schneider i Devis przybyli w okolice Drohobycza, spolonizowali się, a nazwiska zostały
pozdrawiam
Teresa
pozdrawiam
Teresa
-
Lukaszlac1983

Nazwisko Austrackie
Dzień dobry
Nazywam się Łukasz Łacina
Co to znaczy to nazwisko Schenkirzik czy to jest nazwisko Austriackie czy jakieś inne i co można wiedzieć o tym nazwisku , imieniu wcześniejszych lat.
z jakich miejscowości to nazwisko może pochodzić
Pozdrawiam
Łukasz Łacina
Nazywam się Łukasz Łacina
Co to znaczy to nazwisko Schenkirzik czy to jest nazwisko Austriackie czy jakieś inne i co można wiedzieć o tym nazwisku , imieniu wcześniejszych lat.
z jakich miejscowości to nazwisko może pochodzić
Pozdrawiam
Łukasz Łacina