Posiadam dostęp: Parafia, mikrofilm .. - pomogę

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Bardzo dziękuje, negatywny wynik dla drugiej pol. XIX wieku również ma dla mnie znaczenie. Wiem, ze nazwisko Trzop występuje w okolicy Suchej Beskidzkiej, chyba w Stryszawie. Ponad to, takze w Sidzinie. Etymologia tego nazwiska jest taka sama jak i żywieckiego Strzopa. Jednak Strzopów nie spotkałem poza Żywieckim. Zastanawia mnie czy jest to ślad różnicy dialektalnej miedzy góralami żywieckimi, a babiogórskimi.
Pozdrawiam serdecznie, Witek
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam,

Bardzo dziękuję za zainteresowanie.
Kiedyś zwracałem się do parafii w Milówce, ale nie udało mi się uzyskać żadnych informacji, nawet o zakresie rocznikowym przechowywanych ksiąg. Mam nadzieję że księgi XVIII i z pierwszej połowy XIX są zachowane. Jeszcze bardziej mam nadzieję że XVII wieczne ksiegi także mogą się tam znajdować.

Bardzo dziękuję i jeśli kiedyś się jeszcze wybierzesz tam proszę o kontakt.

Pozdrawiam serdecznie,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Massalski_Marcin »

Księgi dotyczące XIX wieku są w bardzo dobrym stanie. Zachowały się również na pewno te z XVIII w. , lecz co do tych z XVII nie jestem do końca pewny.
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Massalski_Marcin »

W czwartek wybieram się do parafii w Milówce w celu przeglądania ksiąg metrykalnych. Jeśli któryś z forumowiczów ma tam przodków to chętnie pomogę w ich odszukaniu. Uwzględniam prośbę Oskara jeśli jest ona aktualna.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witaj Marcinie,

Oczywiście, jest aktualna. Przyjmuję każdego Szpaka i Szpaczyńskiego jakiego znajdziesz.

Bardzo Ci dziękuję. :)

Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”