Nazwiska w Regestr Diecezjów-właściciele ziemscy Korona 1783

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Google Książki mają "Regestr" i wyłapują nazwiska:

http://books.google.pl/books?id=hufvPwA ... estr&hl=pl

Nie jest to całkiem super narzędzie, ale pokazuje jak wygląda ta książka, dobrze sobie popróbować.
Np.
http://books.google.pl/books?id=Vfy5AAA ... =Grabowski

Łucja
MirosławGrabowski

Sympatyk
Adept

Nazwiska w Regestr Diecezjów-właściciele ziemscy Korona 1783

Post autor: MirosławGrabowski »

T:Nazwisko Grabowski
Droga Łucjo.
Cz mogłaby Pani sprawdzic nazwisko Gradowski
Pozdrawiam
Mirek
kujawski_dariusz

Post autor: kujawski_dariusz »

Pani Łucjo,
bardzo dziekuję za dane na temat nazwiska Humięcki.
Mój pradziadek urodził się w Zakrzewie Małym w 1862 roku, w akcie urodzenia, jego ojciec (mój prapradziadek) jest wymieniony jako właściciel części Zakrzewia Małego. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że pierwszy wpis dotyczy ich (tym samym moich) przodków.
Widać przez Zakrzewie Małe musiało się "przewinąć" kilka pokoleń rodziny Humięckich, co najmniej przez okres 100 lat.
Co do nazwiska chętnie poznałbym również informacje dotyczące nazwiska Humiecki. Dawniej często zamiast "ę" pisano "e" lub "en", stąd członkowie tej samej rodziny czasami byli wymieniani jako Humiecki, Humiencki, a za czasów rosyjskich nawet jako Gumiencki.
Jeśli mogła by Pani również sprawdzić dane dla nazwisk:
Nosarzewski
Borzuchowski
Kozicki
Purzycki
byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuje.
Darek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Nazwiska w Regestr Diecezjów-właściciele ziemscy Korona

MirosławGrabowski pisze:T:Nazwisko Grabowski
Droga Łucjo.
Cz mogłaby Pani sprawdzic nazwisko Gradowski
Pozdrawiam
Mirek

Gradowski:
diec. gnieźn., dek. kutnowski, parafia Łąkoszyn - Nagudowo;
diec. poznań., dek. liwski, parafia Grębkow - Trzebucza, parafia Kałuszyn - Stoczek deserta.

Łucja
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

kujawski_dariusz pisze:Pani Łucjo,
bardzo dziekuję za dane na temat nazwiska Humięcki.
Mój pradziadek urodził się w Zakrzewie Małym w 1862 roku, w akcie urodzenia, jego ojciec (mój prapradziadek) jest wymieniony jako właściciel części Zakrzewia Małego. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że pierwszy wpis dotyczy ich (tym samym moich) przodków.
Widać przez Zakrzewie Małe musiało się "przewinąć" kilka pokoleń rodziny Humięckich, co najmniej przez okres 100 lat.
Co do nazwiska chętnie poznałbym również informacje dotyczące nazwiska Humiecki. Dawniej często zamiast "ę" pisano "e" lub "en", stąd członkowie tej samej rodziny czasami byli wymieniani jako Humiecki, Humiencki, a za czasów rosyjskich nawet jako Gumiencki.
Jeśli mogła by Pani również sprawdzić dane dla nazwisk:
Nosarzewski
Borzuchowski
Kozicki
Purzycki
byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuje.
Darek

Wszystkie te nazwiska występują w "Regestrze", w sumie na ok. 60 stronach są trafienia.

Podam dla dekanatu ciechanowskiego, gdzie Zakrzewo Mnieysze:
Humiecki - nie ma

Borzuchowski - parafia Grudowsk - Borzuchowo, Purzyce Pomiany,
parafia Łysakowo - Andrychy Humięcino

Kozicki - parafia Koziczyno Kościelne - Kołaki Janowięta,
parafia Łysakowo - Łysakowo, Sepiełaki,

Nosarzewski - parafia Ciechanow - Kalisz, parafia Czernice - Zebry Marcisze,
parafia Grudowsk - Borzuchowo, Wiśniewo,
parafia Lekowo - Kozdroie (sędzic, syna Jana sędziego ziemskiego ciechanowskiego), Targonie, Włosty deserta
parafia Sulerzysz - Chotum (sędzic)

Purzycki - parafia Grudowsk - Kołaki Wielkie, Pszczułki Szerszenie, Purzyce Pomiany, Purzyce Rozwory, Purzyce Troiany,
parafia Lekowo - Targonie

Jak i tutaj będą jakieś trafienia to proszę podziel się tym, dałam Ci tylko dekanat ciechanowski ale tam masz ich chyba najwięcej.

Przy okazji - jak ktoś znalazł w "Regestrze", swoją "siedzibą", to może niech się pochwali.
Ja mam "chyba" dwie:
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3287 ... index.html

Jest o tyle zabawne, że o ile pierwszą faktycznie sama znalazłam w pewnym sensie (metryki + literatura), to ta druga została mi podana "na tacy" i .... ją przeoczyłam. A jest zaraz na początku tego długiego wątku. Podane na tacy nie wbija się w pamięć, chyba tak należy do rozumieć. A zresztą trzeba to jeszcze sprawdzić.
Teraz "poluję" na następnych, głównie o Umińśkich mi chodzi i .. nic! W "Regestrze" jest wielu, ale który jest mój?

Pozdrawiam

Łucja
manna

Sympatyk

Post autor: manna »

Pani Lucjo,
Czy moglaby Pani sprawadzic nazwisko Patek i Seredynski?
Dziekuje i pozdrawiam,
Maria
manna
los_wiola

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: los_wiola »

Pani Łucjo a czy mogłaby mi Pani sprawdzić nazwisko BRZEMIŃSKI lub BRZUMIEŃSKI lub BRZUMIŃSKI

Pozdrawiam Wiola
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

"Pani Lucjo,
Czy moglaby Pani sprawadzic nazwisko Patek i Seredynski?
Dziekuje i pozdrawiam,
Maria"

"...czy mogłaby mi Pani sprawdzić nazwisko BRZEMIŃSKI lub BRZUMIEŃSKI lub BRZUMIŃSKI

Pozdrawiam Wiola"

Nie ma tych nazwisk w "Regestrze".
Żeby sprawdzić czy w "Regestrze" występuje nazwisko wystarczy skorzystać z Google Książki:
http://books.google.pl/books?id=Vfy5AAA ... %B3w&hl=pl

np.

http://books.google.pl/books?id=Vfy5AAA ... q=Kowalski

Łucja
kujawski_dariusz

Post autor: kujawski_dariusz »

Pani Łucjo,
dziękuję bardzo za kolejną garść informacji na temat podanych przeze mnie nazwisk.
Myślę, że pozwolą mi one ukierunkować moje poszukiwania.
Z dużym prawdopodobieństwem Borzuchowscy z Purzyc mogą być moimi przodkami, w akcie zgonu mojej praprababci Feliksy Nosarzewskiej zd. Borzuchowskiej jest podane, że urodziła się w Purzycach w parafii Grudusk (około 1846 roku).
Podobnie może być z Kozickimi z parafii Łysakowo i z Purzyckimi z miejscowości przynależnych do parafii Grudusk.
Co do Nosarzewskich, moja prababcia pochodziła z Żmijewa, stąd najbliżej do Borzuchowa i Wiśniewa, może w tym kierunku będę szukał.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Machowska_Wanda »

Dzień dobry, proszę w miarę możliwości o sprawdzenie nazwiska i ewentualnie imion: Jeżewski Mikołaj , Kozłowska Marianna ,(Wiśniewo) - w latach ok 1750-1795 oraz nazwiska Czaplicki w powiązaniu z Marianną Kozłowską -Jeżewską - Czaplicką (ur.ok.1770?. Dziękuję i pozdrawiam.Wanda
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Machowska_Wanda pisze:Dzień dobry, proszę w miarę możliwości o sprawdzenie nazwiska i ewentualnie imion: Jeżewski Mikołaj , Kozłowska Marianna ,(Wiśniewo) - w latach ok 1750-1795 oraz nazwiska Czaplicki w powiązaniu z Marianną Kozłowską -Jeżewską - Czaplicką (ur.ok.1770?. Dziękuję i pozdrawiam.Wanda

Jest odnotowane Wiśniewo, parafia Wyszyny, dekanat mławski, diecezja płocka. A tam - Jezewska, stolnikowa i komentarz "wdowa po Wojciechu Jeżewskim, stolniku płockim, Boniewski nie zna żony, wymienia jego syna Mikołaja"

Czaplickich wszystkich wymieniałam niedawno, można sprawdzić wyżej - 27 stycznia post.

Nazwiska są w "Regestrze" dość rzadko razem z imionami, a nazwiska i imiona kobiet zupełnie wyjątkowo, tak jak tutaj, że wdowa.
"Regestr" obejmuje stan na lata 1783-1784, właścicieli majątków z tego okresu.

Nazwiska Czaplicki i Kozłowski spotykają się np. w parafii Zmiijewo, dekanatu mławskiego - nazwisko Kozłowski - Kuce

Łucja
Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Post autor: Paweł_z_Krakowa »

Witam,

Uprzejmie proszę o sprawdzenie nazwisk:
Dydyński/Dedeński w sanockiem
Wiśniewski/Wiśniowski lub Prus-W., przede wszystkim w odniesieniu do miejscowości Łany

Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Paweł_z_Krakowa pisze:Witam,

Dydyński/Dedeński w sanockiem
Wiśniewski/Wiśniowski lub Prus-W., przede wszystkim w odniesieniu do miejscowości Łany

Pozdrawiam,
Paweł

Sanok to było województwo ruskie i w I rozbiorze w dużej części zagarnęła te ziemia Austria. Czyli w "Regestrze", który obejmuje ziemie po I rozbiorze nie będzie tych okolic.
Ale jest inna część tego samego ruskiego województwa, obejmująca diecezję chełmską i tam pojawia się nazwisko - Dydyński, podam miejsca:
dekanat krasnostawski, parafia Krasnystaw - Kassyan młyn (Józef Dydyński podczaszy krasnostawski);
Sienniczka Nadolna (podczaszy);
parafia Surchow - Łukaszowka, Maydan v. Bukowa Wola, Surchow (podczaszy wszystko);
dekanat lubomlski, parafia Korytnica - Graiowka, Juszew, Korytnica miasteczko, Paryduby, Wręby Krol.

A Łany to pewnie te w ziemi lwowskiej (?), czyli w Austrii już były.

Łucja
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

Witam,

Buczkiewicz, Krecisz, Skuta
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Machowska_Wanda »

Witam,pieknie dziekuje za wiadomosci o Jezewskich, pozdrawiam serdecznie. Wanda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”