Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej

Post autor: Mendyka_Grzegorz »

joannayvona2302 pisze:Mam trochę różnych wykazów wojskowych, napisz nazwisko i imię...może akurat ....
Proszę o sprawdzenie nazwisk
1- Łapczyński /Michał/
2- Naskręcki /Wawrzyniec/
Z góry dziękuję
Grzegorz
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
Chudzynska_Malgorzata

Post autor: Chudzynska_Malgorzata »

Czy gdzieś mogłabym znaleźć szczegóły nt. Władysława Kalińskiego - nazwę pułku/jednostki itd.?
Pozdrawiam,
Małgosia Chudzyńska
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Chudzynska_Malgorzata pisze:Czy gdzieś mogłabym znaleźć szczegóły nt. Władysława Kalińskiego - nazwę pułku/jednostki itd.?
Pozdrawiam,
Małgosia Chudzyńska
Witaj
Małgosiu , nazwisko Kaliński jest w opracowaniu na str. 4 - wykaz nazwisk w wojsku carskim...z tego co widzę, nie ma tam Władysława - to znaczy, że nie znalazłam na dzień dzisiejszy...
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Pani Joanno.
Może najlepiej zamknąć tamten wątek, a pytania i odpowiedzi przenieść tutaj? Nieoceniona pani Maria na pewno chętnie pomoże.
Chciałem bardzo przeprosić za moje "poprawki" do pani wpisów. Nie miałem absolutnie żadnych złych intencji. Proszę o wybaczenie.

pozdrawiam - tomek
efkadom

Post autor: efkadom »

Poszukuję informacji o moim pradziadku, pułkowniku armii rosyjskiej Tadeuszu Żejmie.
Z rodzinnego, ustnego przekazu wiem, ze pochowany jest w Wilnie na Rossie.

Z biografii Mariana Dąbrowskiego, męża Marii Dąbrowskiej - pisarki dowiedziałam się , że Marian po relegowaniu ze szkół w Radomiu i Piotrkowie wyjechał do Saratowa, gdzie mieszkał wuj Tadeusz Żejma, pułkownik armii rosyjskiej. W opowiadaniu Marii Dąbrowskiej "Szkiełko" występuje postać pułkownika.

W "Dziennikach" Dąbrowskiej jest taki zapisek:
1918
" Z Rosji przyjechała rodzina wuja Marianowego śp. pułkownika rosyjskiego Tadeusza Żejmy : żona, syn marynarz, córki dwie Irena i Stanisława wdowa z trzyletnim synem."

Syn marynarz to późniejszy komandor polskiej marynarki wojennej - Wacław Żejma.
Awatar użytkownika
beatab

Sympatyk
Ekspert

Post autor: beatab »

Joanno
Przepraszam ,że się powtarzam , ale nie wiem czy może moje nazwiska się zagubiły ,czy też może ich nie ma / dla przypomnienia/
BUDZISZEWSKI
STEPOWICZ ew.STAPOWICZ

Beata
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Pani Joanno czy w Pani spisie występuje Piotr Binas???
Karasewicz_Patrycja

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Karasewicz_Patrycja »

Witam,

czy wystepuja moze nazwiska Rozpędowski (lub pisownia moze byc: Rospendowski, Rozpendowski, Rospendoski, itd.) lub tez Karasewicz (Karasiewicz, Karaszewicz)? Dziekuje bardzo.
Pozdrowienia,
-Patrycja

Szukam: Karasewicz, Klimowicz, Rozpędowski, Jakowienko, Majdecki, Wietecki, Aleksiewicz, Chrupek, Moskalewicz
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Tomek1973 pisze:Pani Joanno.
Może najlepiej zamknąć tamten wątek, a pytania i odpowiedzi przenieść tutaj? Nieoceniona pani Maria na pewno chętnie pomoże.
Chciałem bardzo przeprosić za moje "poprawki" do pani wpisów. Nie miałem absolutnie żadnych złych intencji. Proszę o wybaczenie.

pozdrawiam - tomek
Tomku chodzi o to, że Maria pomogła mi założyć temat: wykaz nazwisk w wojsku carskim- opracowanie . Forumowiczom łatwiej jest czytać, przeglądać nazwiska niż szukać między postami tym bardziej, że nie wpisuję konkretnej, jednej osoby tylko różne imiona danego nazwiska. Dlatego też zawsze proszę, żeby nie wpisywać postów czy zapytań w tamtym temacie .
Co do Twoich uwag absolutnie nie trzeba mnie przepraszać, bo nie ma za co. Po prostu doszłam do wniosku, że być może naprawdę komuś będą potrzebne dane do archiwum rosyjskiego, więc wtedy łatwiej będzie napisać o co chodzi. Zresztą na pewno zauważyłeś , że niektóre sformułowania nie są napisane przeze mnie czysto w j. polskim np. powinno być : kapitan sztabu a jest: sztabs-kapitan ...itd. ;
Wiem, że co innego rozmawiać z kimś a co innego pisać post - nie słychać tonu rozmowy ....każdy może odebrać słowo pisane inaczej.
Mam też prośbę do Ciebie, może wiesz jaki stopień wojskowy w marynarce woj. oznacza rosyjskie słowo ' miczman ' - bo ja niestety nie wiem... :cry:
Jeszcze raz dziękuję Ci za chęć pomocy - nie jestem obrażalska ! jeżeli zobaczysz jakiś błąd - pisz śmiało ! będę poprawiać - nie jestem alfą czy omegą ! temat jest dla nas wszystkich !!!
pomoc mi jest zawsze potrzebna...nie czarujmy się : nie służyłam w wojsku :mrgreen:

I gdybyś mógł usunąć post z tamtego tematu jednocześnie kopiując i przenosząc swój post do tego tematu, będę bardzo wdzięczna ! :wink:
Ostatnio zmieniony wt 20 kwie 2010, 19:22 przez joanna23, łącznie zmieniany 1 raz.
Joanna z d. Sawicka

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

beatab pisze:Joanno
Przepraszam ,że się powtarzam , ale nie wiem czy może moje nazwiska się zagubiły ,czy też może ich nie ma / dla przypomnienia/
BUDZISZEWSKI
STEPOWICZ ew.STAPOWICZ

Beata
Witaj...
Beatko jeszcze nie natrafiłam na nie .... :cry:
Joanna z d. Sawicka

bundzia

Sympatyk

Post autor: bundzia »

Pani Joanno, proszę o pomoc. Czy w Pani spisach widnieje Polak,oficer w armii carskiej przed 1917 r.- Konstanty Jarzemski lub Jarżemski?! Bardzo proszę o pomoc. Zatrzymałam się w poszukiwaniach, a bardzo chciałabym pójść dalej. Dziekuje za odpowiedz.
manikowski_rafał

Post autor: manikowski_rafał »

Witam,

Czy mógłbym prosić o sprawdzenie, czy w spisach występuje Jan Mańkowski (ewentualnie Jan Mańko) Niestety nie znam daty jego urodzenia. Domyślam się jedynie, że mógł służyć w okolicach Sieradza przed 1865r.

Serdecznie pozdrawiam,
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Pani Joanno,
miczman - to miczman. Najwyższy stopień podoficerski w Marynarce Wojennej Imperium Rosyjskiego. http://ru.wikipedia.org/wiki/Мичман
Sztabskapitan - to stopień pośredni pomiedzy porucznikiem a kapitanem. Nie należy go tłumaczyć jako "kapitan sztabu", tylko pozostawić w formie pierwotnej.
Polecam również artykuł "tabela o rangach" gdzie od tytulatury można dostać zawrotu głowy: http://ru.wikipedia.org/wiki/Табель_о_рангах
Co do nazewnictwa, to polecam forumowiczom stronę http://regiment.ru wymieniono tam wszystkie jednostki wojskowe carskiej Rosji w oryginalnym brzmieniu. Pewne nieścisłości mogą wynikać ze zmian nazw poszczególnych oddziałów w różnych okresach, ale przy uważnym przeszukaniu google i to można zweryfikować.
A oto przykład co można ustalić za pomocą internetu w przeciągu kilku minut.:
Łapczyński
- Mois. (skrót) s. Konstantego , kapitan w 69-tym Riazanskim Gen.Feldm.Kniazia Aleksandra Golicyna Pułku, m-sto Lublin (Ros.Imp.Armia 1909)
W oryginalnym brzmieniu:
69-й пехотный Рязанский генерал-фельдмаршала князя Александра Голицына полк.
Na stronie http://rusarchives.ru , po wybraniu opcji wyszukiwania i wklejeniu tekstu: 69-й пехотный Рязанский полк otrzymujemy wynik:
7. 3. 143. 69-й пехотный Рязанский полк. Ф. 2683. 1732-1918 гг. 257 ед.хр.
Czyli w Rosyjskim Państwowym Archiwum Wojskowo-Historycznym jest 257 jednostek archiwalnych dotyczących tego pułku.
To oczywiście początek poszukiwań, ale od czegoś trzeba przecież zacząć.

pozdrawiam serdecznie - tomek
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Tomek1973 pisze:Pani Joanno,
miczman - to miczman. Najwyższy stopień podoficerski w Marynarce Wojennej Imperium Rosyjskiego. http://ru.wikipedia.org/wiki/Мичман
Sztabskapitan - to stopień pośredni pomiedzy porucznikiem a kapitanem. Nie należy go tłumaczyć jako "kapitan sztabu", tylko pozostawić w formie pierwotnej.
Polecam również artykuł "tabela o rangach" gdzie od tytulatury można dostać zawrotu głowy: http://ru.wikipedia.org/wiki/Табель_о_рангах
Co do nazewnictwa, to polecam forumowiczom stronę http://regiment.ru wymieniono tam wszystkie jednostki wojskowe carskiej Rosji w oryginalnym brzmieniu. Pewne nieścisłości mogą wynikać ze zmian nazw poszczególnych oddziałów w różnych okresach, ale przy uważnym przeszukaniu google i to można zweryfikować.
A oto przykład co można ustalić za pomocą internetu w przeciągu kilku minut.:
Łapczyński
- Mois. (skrót) s. Konstantego , kapitan w 69-tym Riazanskim Gen.Feldm.Kniazia Aleksandra Golicyna Pułku, m-sto Lublin (Ros.Imp.Armia 1909)
W oryginalnym brzmieniu:
69-й пехотный Рязанский генерал-фельдмаршала князя Александра Голицына полк.
Na stronie http://rusarchives.ru , po wybraniu opcji wyszukiwania i wklejeniu tekstu: 69-й пехотный Рязанский полк otrzymujemy wynik:
7. 3. 143. 69-й пехотный Рязанский полк. Ф. 2683. 1732-1918 гг. 257 ед.хр.
Czyli w Rosyjskim Państwowym Archiwum Wojskowo-Historycznym jest 257 jednostek archiwalnych dotyczących tego pułku.
To oczywiście początek poszukiwań, ale od czegoś trzeba przecież zacząć.

pozdrawiam serdecznie - tomek
Dziękuję ...
mam nadzieję, że forumowicze skorzystają z Twojej podpowiedzi. Warto !!!
Joanna z d. Sawicka

Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”