Centralne Archiwum Wojskowe - CAW w Warszawie-Rembertowie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Miałam podobną sytuację. Trzy lata temu poszukiwałam akt oficera wymienianego w Rocznikach Oficerskich przed 1939 r. Odpowiedź telefoniczna i mailowa - nie ma. Będąc w styczniu w CAW znowu drążyłam sprawę powołując się na roczniki i okazało się, że dokumenty są. Udostępniono mi komputer w pracowni naukowej z bazą danych niejawnych(?), w której poszukiwane przeze mnie nazwisko było. Powiedziano mi, że musiałobyć tak, że przedwojenne dokumenty zaginęły/zostały zniszczone i po wojnie zostały odtworzone np. dla celów emerytalnych. Dostęp do tej teczki wymagał złożenia dodatkowego wniosku o zgodę na dostęp.
Ewa
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ja też:)
po opublikowaniu skanów ("okładek") okazało się, że jednak przedwojenne akta personalne są
zapytanie kilkanaście lat temu realizowane dało wynik " nie ma"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Kilka lat czekałem na teczkę kiedy została ona w kartotece kartkowej przełożona w inne miejsce. Wszak fiszki były luzem i przeglądał kto chciał.ale to były czasy wertowania fiszek, a z udostępnianiem różnie bywało, zwłaszcza tych z LWP. Ale też się udawało
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

no właśnie nie
gdyby te naście lat temu każdy kto chciał mógł, to nie pytałbym czy są, a znalazłbym sam
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Szanowni Państwo.

Znalazłem Ottona Zygmunta Ejsymonta (pisał się też Eysymontt). Miał się urodzić w Bobrujsku. Czy są akta metrykalne stamtąd?

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Ludwiku, rozejrzyj się w dziale "genealogia kresowa"
Może coś nowszego znajdziesz
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printvie ... rt-0.phtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Majtka_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Majtka_Łukasz »

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa bywających w CAW byłby w stanie wykonać dla mnie zdjęcia z "kartoteki personalno-odznaczeniowej" z "Kolekcji akt żołnierzy polskich powracających z PSZ na zachodzie" dotyczącej mojego dziadka?
Posiadam dokładny numer sygnatury tych dokumentów znaleziony na stronach CAW.

Bardzo proszę o wiadomość (najlepiej PW z powiadomieniem na e-mail).

Pozdrawiam,
Łukasz
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Mam wielką prośbę o instrukcję "pozyskiwania" informacji z CAW.
Chciałbym dotrzeć do informacji o moim pradziadku, który był odznaczony Krzyżem Niepodległości - z tego co wiem, to dokumentacja związana z przyznawaniem KN zachowała się w całości.
Co powinienem zrobić i w jakiej kolejności, żeby móc przejrzeć/skopiować dane dostępne w archiwum? Pradziadek został zamordowany w Miednoje i chciałbym zdobyć jak najwięcej danych by je wykorzystać przy okazji sadzenia Dębu Katyńskiego ku jego pamięci.
A może istnieje jakaś opcja by (odpłatnie rzecz jasna) zlecić wykonanie usługi polegającej na wyszukaniu i skopiowaniu tych informacji?
bkalafat

Sympatyk

Post autor: bkalafat »

W Miednoje nie rozstrzeliwano tylko wojskowych. Jeżeli pradziadek był policjantem (inne) to na 95% w CAW nic nie będzie w tym zakresie. Oczywiście informacje o odznaczeniu i działalności w wojsku powinny być prawie na pewno. Można zadzwonić i spytać ale najprościej skorzystać z wyszukiwarki ( trzeba przejść na zakładke Bazy personalne).

https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwa ... wansowana/

Można też pytać w Muzeum Katyńskim lub Ośrodku Karta.

Jeżeli był policjantem to pozostaje Archiwum Akt Nowych.
Ostatnio zmieniony czw 18 lip 2019, 13:58 przez bkalafat, łącznie zmieniany 1 raz.
Ben
adamrw

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź. Do 1921 Pradziadek był w wojsku (2 Pułk Szwoleżerów Rokitniańskich), otrzymał KW i KN. W podanej wyszukiwarce udało mi się znaleźć Jego kartę przyznania KN (awers i rewers), ale niestety nic więcej.
W latach 30. był policjantem, najpierw na kresach, a od 1934 roku w Warszawie. W 1939 pracował w Urzędzie Śledczym m.st. Warszawy, z bliżej mi nieznanego powodu opuścił Warszawę (choć większość policji została) znalazł się na terenach zajętych przez ZSRR i trafił do Ostaszkowa.
Czy w przypadku odznaczonych KN można w CAW znaleźć coś więcej niż tylko kartę przyznającą KN? Np. wniosek o przyznanie, który mógłby zawierać więcej informacji o tym co Pradziadek robił pomiędzy 1921 a 1933 rokiem?
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
bkalafat

Sympatyk

Post autor: bkalafat »

Jeżeli w tym czasie był wojskowym albo brał udział w walkach 1918-1921 ( ewentualne szkolenia wojskowe / powstania) to takie informacje mogą być.
Ben
adamrw

Sympatyk

Tak, w latach 1918-1921 walczył w ramach 2 Pułku Szwoleżerów Rokitniańskich w wojnie polsko-radzieckiej. Był dwukrotnie ranny i w 1921 odszedł z wojska.
Czy ktoś jest w stanie rozpisać "instrukcję" wydobycia danych z CAW (najlepiej w możliwie dużym stopniu zdalnie, ew. osobiście w oddziale CAW w Oleśnicy, jeśli jest taka możliwość)? Będę bardzo wdzięczny.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
krutkowski

Sympatyk

Post autor: krutkowski »

tak mogę, napisałem do Pana w prywatnej wiadomości
pozdrawiam
kazik
adamrw pisze:Tak, w latach 1918-1921 walczył w ramach 2 Pułku Szwoleżerów Rokitniańskich w wojnie polsko-radzieckiej. Był dwukrotnie ranny i w 1921 odszedł z wojska.
Czy ktoś jest w stanie rozpisać "instrukcję" wydobycia danych z CAW (najlepiej w możliwie dużym stopniu zdalnie, ew. osobiście w oddziale CAW w Oleśnicy, jeśli jest taka możliwość)? Będę bardzo wdzięczny.
Lis_Tad

Sympatyk

Post autor: Lis_Tad »

Przeglądając zasoby CAW via www trafiłem na swoich przodków. Zakładkę "bazy personalne" rozumiem ale co się kryje za zakładką "skany kartoteki"? Znalazłem tam kilka kartek z moimi przodkami. Czy te kartki i podkreślony na nich numer to 'link' do dodatkowych materiałów a numer należy traktować jako sygnatura ?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

skan jest skanem fiszki z kartoteki, mocną przesłanką, że fiszka wskazuje na materiał przechowywany w CAW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”