szukajwarchiwach.gov.pl - testy, uwagi

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Dla sprawdzenia czy wpis poprawnie identyfikuje problem jako "problemy z DNS" wystarczy bez proponowanego uzupełnienia.
ale trochę ruchu nie zaszkodzi
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
pebro

Sympatyk

Post autor: pebro »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Dla sprawdzenia czy wpis poprawnie identyfikuje problem jako "problemy z DNS" wystarczy bez proponowanego uzupełnienia.
Testing 123..
This page is used to test the proper operation of the Apache HTTP server after it has been installed. If you can read this page it means that this site is working properly. This server is powered by CentOS.
Ale może dlatego, że nie splunąłem przez ramię :D
--
Pozdrawiam Paweł
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"Dla sprawdzenia czy wpis poprawnie identyfikuje problem jako "problemy z DNS"
tzn zadziałało bo nie splunąłeś?
Wyższa forma magii (czyli wyższej formy technologii) - niesplunięcie przez lewe ramię:)
jeanluck

Post autor: jeanluck »

Witam, mieszkam we Francji i od poczatku listopada nie mam juz dostepu do szukajwarchiwach... bardzo irytujace!
Awatar użytkownika
karmat

Administrator Geneteki
Mistrz

Post autor: karmat »

pebro pisze:
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Dla sprawdzenia czy wpis poprawnie identyfikuje problem jako "problemy z DNS" wystarczy bez proponowanego uzupełnienia.
Testing 123..
This page is used to test the proper operation of the Apache HTTP server after it has been installed. If you can read this page it means that this site is working properly. This server is powered by CentOS.
Ale może dlatego, że nie splunąłem przez ramię :D
Potwierdzam, IP kieruje na stronę główną zainstalowanego Apache a dodanie IP do hostów w systemie również nie rozwiązuje problemu.
Pozdrawiam
Karol Matuszewski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Trochę się zmieniło przez 3 godziny, tzn stan z 15:00 nie był ten sam co w południe, ale nie wydaje się że był to problem z DNS i nadal raczej nie jest to problem z DNS
Ratajczak_Anna
Ekspert

Post autor: Ratajczak_Anna »

U mnie cały dzień nie działa.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Ratajczak_Anna pisze:U mnie cały dzień nie działa.
Tak samo nie działa i z bazy BASiA także nie działają skany z SzwA przeznaczone do indeksowania.

Janka
Kate_M

Sympatyk

Post autor: Kate_M »

"This server is powered by CentOS". Nie no gratuluję... Darmowy system bez supportu.
Pozdrawiam
Kasia
HaniaN

Nieaktywny

Post autor: HaniaN »

Kate_M pisze:"This server is powered by CentOS". Nie no gratuluję... Darmowy system bez supportu.
Nie powiedziałabym, że jak za darmo, to do ...y.
Linux jako OpenSource jest bardzo bezpieczny. Ale to co piszesz wcześniej, że tam pewnie gimnazjaliści eksperymentują, zgadza się najwyraźniej. Czyli można tutaj darować sobie pisanie maili, kupowanie z zagranicy VPNów albo liczenie na to, że sprawdzenie IP komukolwiek coś pomoże. Musimy jakoś przeczekać do matury 8) 8) 8)
9Majster

Nieaktywny

Post autor: 9Majster »

Ja cała swoją sieć komputerów mam na Linuxie .
Co w tym dziwnego ???
Ale 30 lat nie widziałem wirusa . Nawet nie wiem co to jest .
Nigdy też nie widziałem programu antywirusowego .
Komputer do interentu mam odpalany z Linux Live DVD .
Pozdrawiam

Mariusz
Kate_M

Sympatyk

Ależ ja nie mam nic przeciwko Linusowi, fanką jestem nawet powiedziałabym. Tylko uważam, że poważne przedsięwzięcie, a tak traktuję SzwA, nie powinno opierać się na darmowym systemie, który może zachować sie w sposób nieprzewidywalny. I tak oto użytkownicy zostali pozbawieni dostępu do strony bo gimnazjaliści poszli postrzelać w sylwestra. Ale jeśli nie traktujemy tego jako systemu wysokiej dostępności no to w sumie ok. Nie dzialało 3 dni, już działa :) Jak zaczną się uczyć o konfigurowaniu firewalla to możemy się spodziewać następnej przerwy ;) Żarcik taki...
Pozdrawiam
Kasia
9Majster

Nieaktywny

Post autor: 9Majster »

A ty żyjesz w wirtualnym świecie .

A co ty myślałaś ,że na systemie dla dzieci Windowsie ????

Internet oparty jest Na Unixie a nie na zabawce dla dzieci Windows

Linux to podstawa w genealogii .

Ja bym sobie nie pozwolił na Windowsa ,bo nie mogę .

Ja tak jak setki genealogów w POlsce mamy drzewa na własnych programach a nie na My Heritage .
Toi są drzewa po 200 tysięcy dusz .
Głównie na Linuksie a nie na Windowsie .
Bo to program operacyjny dla dzieci.

Pozdrawiam
HaniaN

Nieaktywny

Post autor: HaniaN »

Kate_M pisze:Ależ ja nie mam nic przeciwko Linusowi, fanką jestem nawet powiedziałabym. Tylko uważam, że poważne przedsięwzięcie, a tak traktuję SzwA, nie powinno opierać się na darmowym systemie, który może zachować sie w sposób nieprzewidywalny.
Mam wrażenie, że mówiąc "darmowy" o Linuxie nie doceniasz siły, jaka tkwi w systemach OpenSource. To nie tylko brzmi pejoratywnie, ale ignoruje nieograniczone możliwości kontroli i korektur, a przede wszystkim przekreśla zupełnie sens "swarm intelligence", która – jak słusznie pisze Mariusz – jest bazą tego, co dzisiaj nazywamy potocznie internetem. W tym kontekście dopiero pieniądze stają się źródłem nieprzewidywalności. Co się może stać z projektami, w które wpakowano miliardy dolarów, prezentuje nam od jakiegoś czasu pan Elon M. :shock:

Wracając do SzwA:
Już od momentu przestawienia z .pl na .gov.pl nie mam wrażenia, że to przedsięwzięcie – poza bezpośrednio zainteresowanymi, takimi jak my – ktokolwiek traktuje szczególnie poważnie. A jeżeli tak, to w kompletnie innym sensie niż ten, jaki my, jako zwykli użytkownicy, w nim widzimy. Na razie znowu działa, więc się cieszmy.
"I co, jak tam? Biorą dzisiaj?"

Pozdrawiam Hania
Kate_M

Sympatyk

HaniaN pisze:Mam wrażenie, że mówiąc "darmowy" o Linuxie
Nie pisałam o Linuxie jako takim tylko o Centosie.
HaniaN pisze:nie doceniasz siły, jaka tkwi w systemach OpenSource.
Bardzo doceniam, zajmuję się tym zawodowo.

Ale to już nie to forum.
Pozdrawiam
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”