Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.2

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

No właśnie, że nie mam premium na żadnym portalu, ale zastanawia mnie fakt, skąd dane o urodzeniu (chyba, że w tym samym roku był zgon) osoby z 1933 r. z podanymi danymi rodziców.

Może to właśnie z jakiegoś spisu.
Łukasz
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Według francuskich przepisów o ochronie danych osobowych:

urodzenia i śluby 75 lat
zgony nie podlegają ochronie
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Ciekawe, bo ani Filae, ani Geneanet nie znajduje tej osoby. Wg MH indeks dotyczy do roku 1901.

Na pewno jest to akt urodzenia, bo dane o urodzeniu znam z akt pracowniczych rodzica z późniejszych lat. Bez premium się nie dowiem chyba do jakich baz to się odnosi.
Łukasz
Czerwik_Ryszard

Sympatyk

Francja Divion Edouard Smordzowski

Post autor: Czerwik_Ryszard »

Witam
Szukając w przeglądarce na stronach genealogicznych nazwiska Smordzowski które licznie występuje na Górnym Śląsku znalazłem w Spisie Ludności Francji z 1931 roku rodzinę (cztery osoby , żona syn i córka urodzeni w Castrop ?) Edouarda Smordzowski urodzonego w 1888 r. w Chorzowie ?

Spis ten jest na stronie internetowej https://archivesenligne.pasdecalais.fr/ ... f3266e2709

Jest także dostępny na francuskiej płatnej stronie genealogicznej Filae jeśli ktoś z szanownych forumowiczów ma dostęp do niej prosiłbym o zajrzenie do niego i podanie mi uzupełniających informacji dotyczących tej rodziny np.miejsca urodzin ,imion rodziców Edouarda.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie[/url]
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Na Filae wszystkie osoby pochodzą tylko ze spisu ludności z 1931 roku.

Nie znalazlam tego nazwiska ani we francuskiej bazie naturalizacji, ani we francuskiej bazie osób zmarłych po 1970 roku ani we francuskiej bazie górników.

Nie jest wykluczone, ze na przykład powrócili do Polski.
mibzink

Sympatyk

Post autor: mibzink »

Na Filae są bardzo ogólne informacje:
Edward SMORDZOWSKI ur. Chorzów 1888, żona Charlotte ur. Castrop 1894, dziecko C. Smordzowski ur. 1922 Castrop-Rauxel. Dane pochodzą ze spisu ludności 1931 Archives du Pas-de-Calais.

Na portalu Geneanet jest Anna SMORDZOWSKI:
F Anna Smordzowski
Born March 6, 1904
Deceased October 11, 1934 - Beuthen, aged 30 years old

Spouses and children
Married November 12, 1923, Pfarramt St. Marien, Beuthen, to Anton Alois Kalamorz 1904-1979 (see note) with
F Hedel Kalamorz
M Johannes Kalamorz
M Ernst Josef Kalamorz 1929
F Maria Kalamorz †1924
M Ludwig Maria Kalamorz 1924
M Georg Herbert Kalamorz 1934-1934

Pozdrawiam,

Michał
Czerwik_Ryszard

Sympatyk

Dzień Dobry

Dziękuję bardzo Pani Elżbiecie i Panu Michałowi za zainteresowanie tym tematem i poświęcenie czasu na szukanie danych o tych osobach.

Metryki urodzenia Edward Smordzowski z 1888 szukałem już na stronie

https://siliusradicum.pl/urzedy-stanu-cywilnego/

w folderze USC Chorzów w skanach z 1888 roku nie znalazłem adnotacji o urodzeniu Edwarda pozostają mi jeszcze do przejrzenia ( a jest ich bardzo dużo ) skany metryk z urzędów USC Królewska Huta I i II oraz USC Hajduki Wielkie.

Gdyby ktoś z szanownych forumowiczów chciał jeszcze napisać do mnie to proszę bardzo.

Pozdrawiam

Ryszard
mibzink

Sympatyk

Post autor: mibzink »

Może to jest jakaś wskazówka, może to Edward, ojciec Edwarda...?

Ucznia, któryby się chciał wyuczyć doskonale stolarstwa, poszukuje zaraz
EDWARD SMORDZOWSKI, majster stolarski w Niemieckich Piekarach. (Gazeta Górnośląska, Bytom, 26.07.1884)

Pozdrawiam,

Michał
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

W spisie z 1926 r. wszyscy ur. Śrem:
http://archivesenligne.pasdecalais.fr/v ... 0874b1bf17
Pozdrawiam.
Elża
Czerwik_Ryszard

Sympatyk

mibzink pisze:Może to jest jakaś wskazówka, może to Edward, ojciec Edwarda...?

Ucznia, któryby się chciał wyuczyć doskonale stolarstwa, poszukuje zaraz
EDWARD SMORDZOWSKI, majster stolarski w Niemieckich Piekarach. (Gazeta Górnośląska, Bytom, 26.07.1884)

Pozdrawiam,

Michał
Jeszcze raz witam Pana Panie Michale

Edward który dał to ogłoszenie urodził się 8 października 1854 roku koło Lubszy w gminie Woźniki.Do tej pory wiem tylko że miał trzy córki które powychodziły za mąż w Piekarach Śląskich w latach 1905 do 1912.
Jego żoną była Ottilie Bannert Smordzowski.
Czerwik_Ryszard

Sympatyk

Francja Divion Edouard Smordzowski część II

Dobry Wieczór Szanownej Pani

Dziękuję Pani bardzo za link do Spisu Ludności w Divion we Francji w roku 1926 który Pani umieściła.

Chyba będzie potrzebny ekspert od odczytywania takich dokumentów który by wyjaśnił skąd mogła się wziąć różnica w porównaniu z nazwami miejscowości podanymi 5 lat później.

To zagadka genealogiczna nie wiem kto to rozwiąże.

Być może w tym pierwszym spisie z 1926 roku napisano gdzie oni wszyscy mieszkali przed przyjazdem do Francji lub z jakiej miejscowości rozpoczęli podróż a w drugim umieszczono nazwy miejscowości urodzenia.

Czekam na zgłoszenie kogoś kto mógłby mi napisać skąd wzięły się rozbieżności w adnotacjach miejscowości między dwoma spisami , może ktoś z forumowiczów miał już taką historię.

Przesyłam Pani serdeczne pozdrowienia

moderacja (elgra)
Połączyłam z istniejącym już tematem.
Czerwik_Ryszard

Sympatyk

Francja Divion Edouard Smordzowski część II

Dzień Dobry

Jeszcze nowa informacja którą otrzymałem od forumowicza z strony genealogicznej Silius Radicum w odpowiedzi na moje dzisiejsze pytanie cytuję " E. Smordzowski ur. 1924 Belgique
Miejsce zamieszkania 1931 Divion, Pas-de-Calais, Hauts-de-France, France "

Pozdrawiam Ryszard
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Re: Francja Divion Edouard Smordzowski część II

Czerwik_Ryszard pisze:skąd wzięły się rozbieżności w adnotacjach miejscowości między dwoma spisami , może ktoś z forumowiczów miał już taką historię.
We Francji spisy ludności były robione co 5 lat dla każdej miejscowości.
Przychodził urzędnik do każdego mieszkania i pytał po francusku o dane osób zamieszkujących.
Mieszkańcy nie okazywali swoich metryk urodzenia, więc to co zrozumiał, to zapisał.
Prawdopodobnie najważniejsze informacje dla organów spisujących, to ilość osób i ich obywatelstwo. Miejsce urodzenia nie było istotne.

Z moich osobistych poszukiwań Polaka zamieszkałego we Francji:
przy rożnych okazjach podawał, ze urodził się w Dąbrowie, Olkuszu (tu rodziło się jego starsze rodzeństwo), Sosnowcu ...
a faktycznie urodził się w Gołonogu.

Mimo wszystko spisy ludności zawierają ciekawe informacje ale nie należy ich brać dosłownie.
Czerwik_Ryszard

Sympatyk

Re: Francja Divion Edouard Smordzowski część II

Dzień Dobry

Dziękuję bardzo Szanownej Pani za wyjaśnienia praktycznego sposobu przeprowadzania spisów ludności w dawnej Francji.

Jest to jeszcze jeden dowód na to że warto pytać na forum osoby które mają doświadczenie w poszukiwaniach genealogicznych we Francji jeśli ma się po raz pierwszy do czynienia z rozbieżnościami w adnotacjach.

Pozdrawiam serdecznie Panią i życzę Szczęśliwego Nowego Roku który już mamy od dziesięciu dni.

Ryszard
Marek1973

Sympatyk

Post autor: Marek1973 »

Dobry Wieczór

Interesuje mnie ustalenie losów Karola Berini (Beryni). Był najstarszym synem Jana i Rozalii Tymińskiej / Tymieńskiej. Natomiast z zapisu w akcie zgonu Karola Berini - najstarszego syna małżonków Berini - pochodzącego z 1861 r. (z parafia Malice Kościelne) wynika, iż jego rodzicami byli Jan i Rozalia ze Słaboszowskich:

Karol Berini ur. ok. 1807 r. w Słaboszowicach

https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,384509,31

zm. 03.03.1959 r. Konstantyna (Algieria), informacje dotyczące Karola Beriniego odnalazłem w księdze zgonu miasta Constantine z 1859 r. (które przedstawiam poniżej, wraz z tłumaczeniem z języka francuskiego):

http://anom.archivesnationales.culture. ... cte=257082

No 66
4 mars
Charles Berini
L’an mil huit cent et cinquante neuf et le quatre mars ŕ trois heures du soir, devant Nous, Napoléon Cordonnier second adjoint au Maire de la Commune de Constantine (Algérie) délegué pour remplir les fonctions d’Officier de l’Etat Civil , ont comparu Messieurs Henri Girardin, âgé de quarante et un ans sergent infirmier militaire et Pierre Boissier, âgé de trente deux ans, caporal infirmier militaire, domiciliés tous deux ŕ Constantine, ayant connaissance du décčs lesquels nous ont déclaré que le jour d’hier ŕ quatre heures du soir est décédé ŕ l’hôpital militaire de cette ville le nommé Charles Berini, âgé de cinquante deux ans, journalier, né ŕ Staboszyce, Palatinat de Sandomir, Royaume de Pologne, sans autres renseignements. Nous, Officier de l’Etat Civil , aprčs nous ętre assumé du décčs, nous avons dressé le présent acte que nous avons lu aux comparants et signé avec eux.

Nr 66
4 marca
Karol Berini
W roku tysiąc osiemset pięćdziesiątym dziewiątym, czwartego marca o godzinie trzeciej po południu przed Nami, Napoleonem Cordonier, drugim zastępcą mera gminy Konstantyna w Algierii, delegowanym do sprawowania funkcji urzędnika stanu cywilnego , stawili się panowie Henri Girardin, w wieku czterdziestu jeden lat, sierżant infirmerii wojskowej oraz Pierre Boissier, w wieku trzydziestu dwóch lat, kapral infirmerii wojskowej, obaj zamieszkali w Konstantynie, mający wiedzę o śmierci, którzy Nam oświadczyli, że w dniu wczorajszym o godzinie czwartej po południu zmarł w tutejszym szpitalu wojskowym Charles Berini, lat pięćdziesiąt dwa, robotnik dniówkowy (najemny), urodzony w Słaboszowice w województwie sandomierskim w Królestwie Polskim, o którym nic więcej nie wiadomo. My, urzędnik stanu cywilnego, po uzyskaniu wiadomości o zgonie, spisaliśmy niniejszy akt, który został odczytany zgłaszającym i wraz z nimi podpisany.

Przy tej okazji należy wspomnieć, że informacje zawarte w Wielkiej Genealogii Minakowskiego (w której podano, iż Karol był prokuratorem królewskim) nie potwierdzają się.

Informacje dotyczące mjr Karola Berini, można również odnaleźć w Nekrologii Minakowskiego:

"Nadesłany drogą urzędową akt zejścia Karola Berini z wsi Staboszowicz ,Gub: Sandomierskiej pochodzącego, a w wieku lat 52, w Algierze mieście Konstantynie w dniu 3 Marca 1859 r. zmarłego, przesłany został Prokuratorowi Królewskiemu przy Tryb: Cywil: w Radomiu, do odpowiedniego przepisom prawa postąpienia".

Krótką informację dotyczącą Karola (Charles) Berini odnaleźć można również w "Almanach Historique ou Souvenir de l'Emigration Polonaise. 1837-38", Paris 1837-8, str. 14 , której autorem jest Adolf Tabasz Krosnowski (1799–1873):

"Berini, Charles, Podolie s. lieut. des chas. 'a ch."

Nieco więcej informacji podaje "Słowniku Biograficznym Oficerów Powstania Listopadowego" Tom I (A-D) autorstwa Roberta Bieleckiego, Wydawnictwo TRIO Warszawa 1995, gdzie na str. 182 odnalazłem krótki biogram Karola:

"Berini (Beryni) Karol - ur. na Podolu. W powstaniu ppor. strz. kon. Uczestnik Wiosny Ludów i powstania węgierskiego. Dostał się do niewoli austriackiej, wysłany 19.5.49 z Triestu na statku austriackim "Gian Matteo", przybył 22.6.49 do Algieru".

żródła: Aix-en-Provence F 80-610. Krosnowski 1837.

Dodam w tym miejscu, iż Karol Berini nie figuruje w "Zarysie rozproszenia Wielkiej Emigracji we Francji 1831-1837" autorstwa Roberta Bieleckiego, Państwowe Wydzwnictwo Naukowe Warszawa-Łódź 1986.

Otrzymałem również odpowiedź, iż w świetle pomocy ewidencyjnych w zbiorach rękopisów Biblioteki Polskiej w Paryżu nie ma źródeł dotyczących Karola Beriniego.

Prowadząc dalsze ustalenia w Archives national d'outre-mer w Aix-Enprovence, dotyczących materiałów oznaczonych nr archiwalnym: "F80-610 Algerie. Refugies politique. Polonais (1849-1850)", uzyskałem informacje, iż z dokumentami przechowywanymi pod tą sygnaturą można zapoznać się w formie mikrofilmów. Jednakże sala do oglądania mikrofilmów jest obecnie zamknięta ze względu na problemy techniczne. W oczekiwaniu na ponowne otwarcie pracowni mikrofilmów istnieje możliwość wglądu w dokumenty przechowywane pod sygnaturą archiwalną F80 610 na oryginalnych nośnikach w czytelni Zamorskiego Archiwum Państwowego.

To wszystkie informacje jakie w obecnej chwili posiadam dot. Karola Berini.

W związku z powyższym, zwracam się z pytaniem, czy ktoś z Państwa korzystał z akt przechowywanych w Archives national d'outre-mer w Aix-Enprovence i czy istniałaby możliwość udzielenia pomocy w dotarciu do akt, przechowywanych pod sygnaturą:

Carton n° 4
Cote de communication : 80 MIOM 610, F80 610
Cote d'archives : F80 610
Identifiant ark : ark:/61561/rn397nhjphn

Pozdrawiam,
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”