Kulwiec_NY pisze:
Mam również Julijona Kuliešytė / Kulvietytė w drzewie dopasowania DNA. Julijona urodziła się około 1840 roku. Poślubiła Ignacasa Radėnasa.
I mam Izabelė Kulvietytė na drzewie innego DNA. Isabelle urodziła się w 18 wieku. Poślubiła Simonasa Vonžodasa.
....
Wierzę, że Antoni Barcewicz poślubił Elenę Starzinskaiti w Kownie na Litwie.
Juliany nie potrafię dopasować do nikogo z mojej bazy. Ale raczej ona nie jest Kulwieciówna tylko Kuleszówna. W akcie ślubu jej córki Julii z Czerwińskim, w Kryniczynie z roku 1894 napisano iz jej matka to Julianna Radzińska z KULESZÓW, a nie z Kulwieciów.
A jedyna Izabela, która może by pasowała, to Izabela Kulwieciówna córka Stanisława Kulwiecia i Konstancji z Jusewiczów. Urodziła się w Kulwie, a ochrzczona w kościele w Żejmach 08-06-1687. Nie znalazłam, jak na razie jej aktu ślubu, ale poszukam. Powinien być w Żejmach. Może znajdę.
Problemem jest tylko brzmienie nazwiska Vonžodasa po polsku. Tak samo jak nazwiska Radėnas.
Ja używam nazwisk w brzmieniu polskim (bo tak przez większość czasu były zapisywane) i nie zawsze udaje mi sie dobrze przetworzyć litewskie brzmienie na brzmienie polskie. Zmiany BARCAS - BARCEWICZ sama bym nie wymysliła, dobrze że znałeś dokładną datę i miejsce urodzenia.
Ale nic to, będę szukać.
Kulwiec_NY pisze:Wierzę, że Antoni Barcewicz poślubił Elenę Starzinskaiti w Kownie na Litwie.
Ja też wierzę, tylko jak na razie , nie znalazłam aktu ślubu. Ale on-line są tylko dwa kościoły z Kowna z 1940r, a było ich więcej.