Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Panasiuk_Radosław

Sympatyk

Post autor: Panasiuk_Radosław »

Witam,

1. Co jakiś czas przy wprowadzaniu osób w Ahnenblatt pojawia się problem dublowania wprowadzonych osób np. po wprowadzeniu trzeciego dziecka przy najstarszym pojawia się cyferka 1 i osoba jest widoczna na plakacie podwójnie (przy dwójce dzieci problem nie występuje) to samo dotyczy np. małżonka a rekordzista miał aż trzy okienka.
2. Jeden z moich przodków miał 3 żony. Przy dwóch z nich widoczna jest na plakacie data zawarcia małżeństwa ale przy trzeciej małżonce jest tylko linia prosta.

Czytałem różne porady na forum. Usuwałem osoby, wprowadzałem na nowo... bez efektu. Uparcie na plakacie pojawiają się zwielokrotnione z przypisanymi cyferkami. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Radek
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
Panasiuk_Radosław pisze:Witam,

1. Co jakiś czas przy wprowadzaniu osób w Ahnenblatt pojawia się problem dublowania wprowadzonych osób np. po wprowadzeniu trzeciego dziecka przy najstarszym pojawia się cyferka 1 i osoba jest widoczna na plakacie podwójnie (przy dwójce dzieci problem nie występuje) to samo dotyczy np. małżonka a rekordzista miał aż trzy okienka.
2. Jeden z moich przodków miał 3 żony. Przy dwóch z nich widoczna jest na plakacie data zawarcia małżeństwa ale przy trzeciej małżonce jest tylko linia prosta.

Czytałem różne porady na forum. Usuwałem osoby, wprowadzałem na nowo... bez efektu. Uparcie na plakacie pojawiają się zwielokrotnione z przypisanymi cyferkami. Proszę o pomoc.
ad.1 podwójna ramka dla niektórych osób na wydruku pojawia się w celu wyeliminowania krzyżujących się linii, które znacznie zmiejszają czytelność wydruku.
ad.2 to jest znany błąd programu. Poprawić można jedynie programem graficznym.
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Panasiuk_Radosław

Sympatyk

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Radek
Panasiuk_Radosław

Sympatyk

Jedna sprawa się wyjaśniła a pojawiła się kolejna i to o wiele poważniejsza. Otóż... uruchamiam program i ku mojemu zdziwieniu nie ma opcji "Otwórz ostatnio opracowywane" zatem "udaję się ręcznie" do folderu z zainstalowanym programem i tu jeszcze większe zaskoczenie ponieważ są tylko pliki podstawowe. Posłużyłem się opcją "Szukaj istniejących plików rodzinnych" niestety wynik negatywny. Co się stało? Rozumiem, że program jest bezpłatny ale mnie kosztowało sporo czasu i wysiłku wpisanie danych. Może istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie tego stanu rzeczy?
Pozdrawiam
Radek
Du_Das

Sympatyk

Post autor: Du_Das »

Zapewne zmieniła się lokalizacja pliku .ahn lub go usunąłeś.

Tu kłania się twoja nieporadność, skoro nawet nie robisz kopii zapasowych.
Michał
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Ahnenblatt tworzy 5 kopii zapasowych ale sa to poprzednie wersje.
Znam niestety pojdyncze wypadki znikniecia tych plikow. Mam nadzieje zew Cie to nie spotkalo. Przeszukaj wszystkie dyski.
zdecydowanie warto mieć kopie zapasowe w innym miejscu np na pendrivie lub w chmurze
pozdrawiam
Piotr
Panasiuk_Radosław

Sympatyk

Du_Das pisze:Zapewne zmieniła się lokalizacja pliku .ahn lub go usunąłeś.

Tu kłania się twoja nieporadność, skoro nawet nie robisz kopii zapasowych.
Michał
Nieporadność... zgodzę się co do braku kopii zapasowej jednak z pewnością nie usunąłem.
Pozdrawiam
Radek
Du_Das

Sympatyk

Post autor: Du_Das »

No cóż, jeśli nie znasz lokalizacji pliku, to mogłeś go przypadkiem usunąć lub przenieść.

Jak już wyżej zostało powiedziane, program robi kopie w folderze, w którym znajdował się plik .ahn z twoim drzewem. Ich nazwy to xxxxx.0001.bak (gdzie xxxxx to nazwa pliku a cyfra oznacza kolejną kopię).
Michał
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mendyka_Grzegorz »

Sprawdź też w C/Dokumenty/A hnenblatt, tam domyślnie bywają zapisywane prace bieżące
Grzegorz z Wro M
Panasiuk_Radosław

Sympatyk

Du_Das pisze:No cóż, jeśli nie znasz lokalizacji pliku, to mogłeś go przypadkiem usunąć lub przenieść.

Jak już wyżej zostało powiedziane, program robi kopie w folderze, w którym znajdował się plik .ahn z twoim drzewem. Ich nazwy to xxxxx.0001.bak (gdzie xxxxx to nazwa pliku a cyfra oznacza kolejną kopię).
Michał
I tu jest cały problem, że w folderze Ahnenblatt nic nie ma... wygląda jak dziewiczo zainstalowany program.
Pozdrawiam
Radek
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Witam,
Panasiuk_Radosław pisze:
Du_Das pisze:No cóż, jeśli nie znasz lokalizacji pliku, to mogłeś go przypadkiem usunąć lub przenieść.

Michał
I tu jest cały problem, że w folderze Ahnenblatt nic nie ma... wygląda jak dziewiczo zainstalowany program.
jeśli nic nie zmieniałeś w ustawieniach, to sprawdź Ekstra/Opcje.../Katalogi tam jest zapisana ścieszka, gdzie Ahnenblatt zapisuje dane. I tam można ustawić aby dane były zapisywane w bezpiecznym miejscu np: D:Rodzina
Pozdrawiam
Józef
...........

Panasiuk_Radosław

Sympatyk

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Problem jest rozwiązany, dane odzyskane. Wypięty zewnętrzny dysk. Po sprawdzeniu ścieżki okazało się, że lokalizacja niedostępna i sprawę wyjaśniło lekkie dociśnięcie. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
Radek
Panasiuk_Radosław

Sympatyk

Zwracam się z prośbą o poradę jak zaradzić tzw. krzyżującym się liniom na tablicy przodków. Z każdym pokoleniem zwiększa się ilość niewidocznych na tablicy osób. Wiadomym jest, że pokolenia pradziadów były bardzo płodne. Rodzeństwo skrajne pokazywane jest w pełnej krasie ze współmałżonkami i przodkami współmałżonków jednak już rodziców współmałżonków pozostałego rodzeństwa nie widać na tablicy. Nie dziwiłbym się gdyby program traktował "pokrewieństwo przez małżeństwo" dla wszystkich jednakowo ale w tej sytuacji mam pytanie, czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu?
Pozdrawiam
Radek
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Witam,
Panasiuk_Radosław pisze:Zwracam się z prośbą o poradę jak zaradzić tzw. krzyżującym się liniom na tablicy przodków. Z każdym pokoleniem zwiększa się ilość niewidocznych na tablicy osób. Wiadomym jest, że pokolenia pradziadów były bardzo płodne. Rodzeństwo skrajne pokazywane jest w pełnej krasie ze współmałżonkami i przodkami współmałżonków jednak już rodziców współmałżonków pozostałego rodzeństwa nie widać na tablicy. Nie dziwiłbym się gdyby program traktował "pokrewieństwo przez małżeństwo" dla wszystkich jednakowo ale w tej sytuacji mam pytanie, czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu?
pomijając to, że nie wiem kto wg. Ciebie "rodzeństwo skrajne" - widoczne oraz
"pozostałe rodzeństwo" - niewidoczne, jedno mogę powiedzieć napewno. Rodzice współmałżonka rodzeństwa nie są Twoimi przodkami i dlatego nie są widoczni na tablicy.
Ustawieniami stylu dla przodków i wyborem probanta można regulować ilość wyświetlanych osób i w ten sposób wybrać najbardziej odpowiadającą wymaganiom tablicę.
Pozdrawiam
Józef
...........

Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Ahnenblatt

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Do O. Józefa,
zgrzeszyłem, nie wykonałem kopii zapasowych
mojego drzewa w programie 2,98,
Dwa miesiące temu całe drzewo zniknęło, także kopie zapasowe.
Mam to wszystko zapisane w papierowych dokumentach, ale pracy będzie przy tym ogrom.
Znajomy informatyk sprawdził mi komputer programem ściągniętym z internetu i nie wykazał żadnych pozostałości drzewa .
Pytanie. Jakim programem mogę odszukać kopie?
Pozdrawiam
Waldemar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”