Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

T0masz_0

Sympatyk

Pobieranie skanów z GWA

Post autor: T0masz_0 »

Pod tym samym adresem co poprzednio, czyli http://t0mek0.ugu.pl/gwa_plugin.php jest do pobrania nowa wersja wtyczki do przeglądarki Google Chrome, pobierającej skany w pełnej rozdzielczości.

GWA chyba już skutecznie zablokowało możliwość pobierania całych skanów dlatego ta wersja wtyczki pobiera skany po kawałku i skleja je w jeden dokument.
Cały proces trwa przez to dłużej, a jeszcze dodatkowo pobieranie jest celowo spowolnione, żeby nie narazić się na blokadę adresu IP.

Gdyby się jednak zdarzyło że GWA zablokuje nasz adres to wtyczka wznowi pobieranie kilka minut po jego odblokowaniu, można więc wybrać skany do pobrania, upewnić się że pobieranie się rozpoczeło i pójść sobie na spacer :-)

pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Pobieranie skanów z GWA

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Czy ktoś znajdzie wystarczająco dużo cierpliwości, żeby mi wytłumaczyć jak mogę przejrzeć akt ślubu z Przedeczy z 1826 roku ?

Pozdrawiam,

Ewa
MonikaMaru

Sympatyk

Pobieranie skanów z GWA

Post autor: MonikaMaru »

Witaj, Ewo,

1. Wchodzisz na www.genealogiawarchiwach.pl
2. W tę wielka rubrykę wpisujesz "Przedecz" i klikasz wielkie "szukaj" (W tym programie wszystko jest Duże i Dużo. Jedynie akta do odczytu są małe i czyta się jak przez dziurkę od klucza) :)
3. W pionowej tabelce z lewej strony w pozycji - data - wpisujesz 1826 - wyskoczy 1826(59) i klikasz w to
4. W pozycji "Opcje' z prawej strony u góry wybierasz - wyświetlaj jako lista i pokaż miniaturki.
5. Gdy lista wyświetli się - klikasz w pierwszą z lewej u góry miniaturkę (zwykle to okładka)
6. W pasku z lewej (otwiera się kliknięciem w "+") wybierasz daną stronę z księgi.
7. Po otwarciu strony klikasz w "Uruchom przybliżanie"

A tu jest link do księgi z 1826 - spis małżeństw znajduje się w [jpg35]

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big

Powodzenia, bo czasami wszystko się zacina i ciągle proszą o powtórkę.

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Pobieranie skanów z GWA

Post autor: jurek.solecki »

Ciekawie kiedy GWA przestanie bawić się w kotka i myszkę. Sami jakiś czas temu podawali, że pracują nad możliwością pobierania scanów. Widać, że skoncentrowali się na umilaniu nam życia i blokowaniu pomysłów forumowiczów.

Jurek Solecki
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

Re: Pobieranie skanów z GWA

Post autor: Jacek_Mruk »

[quote="MonikaMaru"]Witaj, Ewo,

1. Wchodzisz na www.genealogiawarchiwach.pl
2. W tę wielka rubrykę wpisujesz "Przedecz" i klikasz wielkie "szukaj" (W tym programie wszystko jest Duże i Dużo. Jedynie akta do odczytu są małe i czyta się jak przez dziurkę od klucza) :)
3. W pionowej tabelce z lewej strony w pozycji - data - wpisujesz 1826 - wyskoczy 1826(59) i klikasz w to
4. W pozycji "Opcje' z prawej strony u góry wybierasz - wyświetlaj jako lista i pokaż miniaturki.
5. Gdy lista wyświetli się - klikasz w pierwszą z lewej u góry miniaturkę (zwykle to okładka)
6. W pasku z lewej (otwiera się kliknięciem w "+") wybierasz daną stronę z księgi.
7. Po otwarciu strony klikasz w "Uruchom przybliżanie"

A tu jest link do księgi z 1826 - spis małżeństw znajduje się w [jpg35]

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big
===================================
Monika
Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle.
Wpisuję Polanowski i Wieniec ,a pisze
"Przykro nam nic nie znaleziono. Aktualnie system prezentuje 3 028 742 skany. Do przeglądania udostępniono 35 837 ksiąg z około 468 urzędów Stanu Cywilnego."
Czy można coś z tego zrozumieć?
Bo mnie to frustruje, gdyż wiem że powinien być przynajmniej jeden skan.
Pozdrawiam
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Bo nazwisk nie szuka tylko parafie. Tu jest Wieniec, możesz szukać dalej w księgach.

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... ents=false

A co do rozumienia, to tam wiele trudno jest zrozumieć. No, cóż trzeba się pogodzić z tym, bo szkoda "nerw". ;)

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Bardzo dziękuję za pomoc. Zaraz wypróbuję czy mi się uda.

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

MonikaMaru pisze:Bo nazwisk nie szuka tylko parafie. Tu jest Wieniec, możesz szukać dalej w księgach.

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... ents=false

A co do rozumienia, to tam wiele trudno jest zrozumieć. No, cóż trzeba się pogodzić z tym, bo szkoda "nerw". ;)

Pozdrawiam,
Monika
=============
Dziękuję
Faktycznie szkoda zdrowia by się przejmować przeciwnościami.
Pozdrawiam
Jacek :lol:
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Ja to byłabym ciekawa dla kogo właściwie jest ten projekt realizowany?
Chyba tylko dla tych, którzy wzięli za niego pieniądze.

Istnieje dobry, sprawdzony system, działający od lat jakim jest http://szukajwarchiwach.pl/ . Ciekawa jestem dlaczego wymyślono ten drugi, który jest tak kulawy, jak tylko może być. A może to powinien sie zainteresować prokurator? Bo wydanie zapewne niemałych pieniędzy, na cos co jest nieużyteczne, to zwykła niegospodarność. Sabotażu nie podejrzewam, a jedynie chęć zarobienia kasy i głupotę tych, którzy wydali na to zgodę.
Przecież te same skany można było wstawić do szwa i wszystko by do tej pory działało jak burza. A tak kasa wzięta, parę osób zadowolonych, a system nie działa tak jak należy, nie mówiąc już o tym, że sam pomysł rozwiązania jest kompletnie do niczego.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

Małgorzata_Kulwieć pisze:Ja to byłabym ciekawa dla kogo właściwie jest ten projekt realizowany?
Chyba tylko dla tych, którzy wzięli za niego pieniądze.

Istnieje dobry, sprawdzony system, działający od lat jakim jest http://szukajwarchiwach.pl/ . Ciekawa jestem dlaczego wymyślono ten drugi, który jest tak kulawy, jak tylko może być. A może to powinien sie zainteresować prokurator? Bo wydanie zapewne niemałych pieniędzy, na cos co jest nieużyteczne, to zwykła niegospodarność. Sabotażu nie podejrzewam, a jedynie chęć zarobienia kasy i głupotę tych, którzy wydali na to zgodę.
Przecież te same skany można było wstawić do szwa i wszystko by do tej pory działało jak burza. A tak kasa wzięta, parę osób zadowolonych, a system nie działa tak jak należy, nie mówiąc już o tym, że sam pomysł rozwiązania jest kompletnie do niczego.
==============
8 letnia kadencja tym się charakteryzowała, więc nadzieja że teraz zaczną płacić za swoje przekręty.
Pozdrawiam
Jacek :|
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Nie przesadzacie trochę? System działa stabilnie, są 3 miliony skanów, po początkowych problemach szybkość jest ok. Owszem dużą bolączką jest brak możliwości pobierania i wkurza mnie to bardzo. Ale już uwagi, że nie można znaleźć po nazwisku wyraźnie świadczą, że ktoś krytykuje coś o czym nie ma zielonego pojęcia. Przejrzałem już na gwa parę tysięcy skanów i obecny stan, po poprawieniu kilku drobnych błędów i dodaniu pobierania, jak dla mnie jest OK i nie ustępuje szukajwarchiwach
Ostatnio zmieniony czw 17 gru 2015, 17:25 przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

JarekK pisze:Nie przesadzacie trochę? System działa stabilnie, są 3 miliony skanów, po początkowych problemach szybkość jest ok. Owszem dużą bolączką jest brak możliwości pobierania i wkurza mnie to bardzo. Ale już uwagi, że nie można znaleźć po nazwisku wyrażenie świadczą, że ktoś krytykuje coś o czym nie ma zielonego pojęcia.
=============
Jarek
Mnie nie interesuje co projektant miał na myśli tylko co pisze.
Napisane jest Nazwisko to powinno wybierać według tych kryterii.
Dla wielu żółw chodzi stabilnie , ale długo idzie do wyznaczonego celu.
Piłowanie komputera o niezłej wydajności to nie iluzja lecz fakt.
Pozdrawiam b
Jacek :cry:
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Większość z nas jest zapewne zdegustowana sposobem działania genealogiawarchiwach. Gdzie równolegle działa z powodzeniem serwis SZWA i dorzucenie do niego zdjęć byłoby zwyczajnie tanie. Jednak niegospodarność nie jest karalna - prokurator nie ma tu nic do rzeczy. Karalne jest postępowanie sprzeczne z prawem a nie niegospodarność.
Póki co mocno brakuje tego przycisku "ściągnij"
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Jacek_Mruk pisze: Jarek
Pozdrawiam b
i wybiera nazwisko w skanach, które są zindeksowane - tak trudno to zrozumieć?
GWA przeglądam spokojnie na kompie, który ledwo dyszy pod Windows XP.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

JarekK pisze:
Jacek_Mruk pisze: Jarek
Pozdrawiam b
i wybiera nazwisko w skanach, które są zindeksowane - tak trudno to zrozumieć?
GWA przeglądam spokojnie na kompie, który ledwo dyszy pod Windows XP.
===================
Na początku po otwarciu strony jest
wpisz nazwisko / nazwę dokumentu i dopiero miejscowość.
Czy próbujesz zmieniać fakty ,
czy masz jakieś swoje przemyślenia nie zgodne z opisem?
Widocznie jesteś wyjątkiem , bo u mnie piłuje mocno i też na XP
Pozdrawiam
Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”