Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...
Witam,
czy Ktoś z Państwa może podać link do nakładki spolszczającej do PAF-a, autorstwa Pawła Szybiaka ?
Była, korzystałem, ale teraz jakoś nie mogę znaleźć...
wlodeks
włodzimiest pisze:Naprawdę, Marysiu, ode mnie? Jak ten czas leci...
Dziękuję, jednak po tylu latach i ten nie działa, przynajmniej nie u mnie?
serdeczności
włodek
a u mnie śmiga ! ! !
Przed chwilą przerażona sprawdziłam ... jest OK
Proszę Was o porade z jakiego programu skorzystać do budowy drzewa (interesuje mnie wpisanie danych osobowych, dodanie zdjęć, dat i krótkich informacji).
Jak od wielu lat korzystam z polskiego programu Drzewo Genealogiczne II
Daje duże możliwości wprowadzania nie tylko imion, nazwisk i dat, ale również lokalizacje grobów czy dodawanie multimediów (np. zdjęcia starych aktów czy filmów).
Jest możliwość także wygenerowanie strony WWW.
Mam już ponad 6000 osób i program radzi sobie bez problemu
Robert
A ja po przetestowaniu wielu, z których niektóre miały funkcje zupełnie mi niepotrzebne, a nie miały tych, które by się przydały, od paru lat wykonuję swoje drzewa w CorelDraw. Mogę robić w dowolnych " gałęziach, które razem - prawie automatycznie - składam razem - przy większych drzewa projektuję na warstwach.
W każdej chwili mogę wydrukować tak całość jak i poszczególną gałąź. Niestety inaczej niż w innych drzewach nie mogę dodawać dodatkowych informacji typu zdjęcie filmik ale te dodatki są w katalogach których indeksem jest nr ASC widniejący w drzewie - może to trochę skomplikowane ale od lat tak pracuję i chyba na inne drzewo nie dam się namówić.
Witam, pora w końcu przepisać wszystkich moich krewnych dalekich i bliskich do jednego drzewka, czyli pliku gedcom. Potrzebuję programu który będzie odpowiednio mi wyświetlał powiązania rodzinne na ekranie. Czego potrzebuję:
- program ma być do ok. 1000 osób
- ma być bezpłatny
- ma ładnie pokazywać relacje typu idą kreski od obojga rodziców do dziecka a nie tylko od ojca
- do powyższego - ma ładnie pokazywać/wyświetlać relacje jeśli jest druga żona/mąż
- fajnie jak by sparował rodzinę jesli występują dwukrotne powiązania rodzinne, nie trzeba dwukrotnie wpisywać tych samych przodków
- widok pionowy drzewa podczas oglądania (jak na myheritage albo ancestry),
- poprawna obsługa formatu gedcom - podstawowe dane
- anonimowość
- proste statystyki, wykrywanie błędów, braków, itp
Próbowałem kiedyś Family tree builder, równiez wygląd jaki jest na stronie my heritage mi odpowiada, jednak ja nie chcę udostępniać nikomu całego drzewa. Nie mam zamiaru sie nigdzie logowac. To ma być lokalna baza.
Program Anhenblatt ma widok drzewa poziomy, co mi nie odpowiada, czy może jest jakaś wtyczka co to zmienia?
My family tree był/jest na razie najbardziej mi odpowiednim, ale znów widok jest skaszaniony. Linia idzie od ojca do syna, a dwie żony są ustawione obok męża i nie wiadomo jaką syn ma matkę... Da się to ustawić lepiej? Jak tak to zostanę przy tym programie.
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel