* podział (moderacja, m.j.n)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jozek

Sympatyk
Adept

Piecek i Piecyk

Post autor: jozek »

W XIX w. miejscowości Połaniec występują dwa nazwiska - Piecek i Piecyk.Czy te nazwiska są ze sobą jakoś "powiązane" , czy też są osobnymi. :?:
zetka

Sympatyk
Adept

Piecek i Piecyk

Post autor: zetka »

Nie wiem czy ktoś będzie potrafił jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie .
Skoro występują oba te nazwiska to pewnie oba występowały jako odrębne.
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Są to odrębne nazwiska.

W etymologii występują w tej samej grupie nazw osobowych pochodzących od piec ‘poddawać produkt działaniu wysokiej temperatury; urządzenie grzewcze’, piecyk, piekę.

Aby wykluczyć ich 'odrębność' lub 'powiązanie', czyli ewentualny błąd w zapisie, trzeba przeprowadzić badania metrykaliów w parafii.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

W XVIII/XIX wieku rzeczywiście spotykamy się z wymiennym stosowaniem morfemów -ek i -yk w funkcji zdrobnienia. Drugi morfem odzwierciedla staropolski sposób wymawiania tzw. "e" pochylonego (długiego) z pierwszego morfemu jako "y". Może więc chodzić o jedno nazwisko, ale - jak napisała Ewa - to trzeba udowodnić na podstawie metryk. Sam mam udokumentowany przykład rodziny, której nazwisko Stelmaszyk notowano naprzemiennie ze Stelmaszek (czyli, uwzględniając iloczas, Stelmaszék).
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Ewo !
A cóż Pan Profesor pisze o nazwiskach Pyskło i Parzych ( okolice Ostrołęki).
pozdrawiam Tadeusz :D
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Tadziu :D

Parzych 1483 - w grupie nazwisk pochodzących od para, parzyć.

Pyskło (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od pysk.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Tadeuszu,

inne jeszcze objaśnienie etymologii nazwiska Pyskło podaje, w udostępnionej wszystkim przez wortal „Genealogia Polska” (GenPol.com) bazie "Geneza nazwisk łatwo i przyjemnie", Pani dr Alina Naruszewicz-Duchlińska z Katedry Językoznawstwa Historycznego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie:

„Nazwisko pochodzi od rzeczownika pisklę, czyli:
1. ptaszątko jeszcze nieopierzone, piszczące, kwilące, przenośnie ‘niemowlę, młodzianek’,
2. przenośnie człowiek piszczący, to jest utyskujący na swój los, płaczek, skwierczek,
3. młody bażant przed wypierzeniem się,
zob. tzw. Słownik warszawski, t. IV, s. 207-208, zob. K. Rymut, Nazwiska Polaków, t. II, s. 245”.

Być może przytoczone definicje tego słowa pomogą Ci w pewien sposób wskazać, jakimi cechami charakteru mógł się cechować Twój praprzodek, do którego przylgnęło miano Pyskło :D.

Łączę pozdrowienia, w tym szczególnie serdeczne dla naszego dobrego, zapracowanego Duszka Obrazek
Virg@
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

A tak mi ten 'pysk' nie pasował...

Jest rzeczywiście również:

Pyskło (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od pisklę 'młode ptaka'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witajcie Ewo i Tadziu!
Jak juz tak dyskutujemy na forum, to i ja coś dodam z moich laickich dociekań. Otóż, wg mnie, w ty przypadku wytłumaczenie pochodzenia zależy od tego skąd to nazwisko przyszło. Jeśli ze wschodu (a za tym może przemawiać sufiks -ło i lokalizacja na mapie większego zgrupowania tego nazwiska), to oba warianty są do przyjęcia. W j. ukraińskim i białoruskim też słowo ПИСК stanowiące podstawową część nazwiska wymawia się "pysk" i ma dwa znaczenia:
- PISK stąd "pisklę"
- PYSK (familiarne, jak "zamknij pysk"; literackie: ПИСОК, ПИСКА).
Ten pomysł przyszedł mi z lektury zestawienia nazwisk więźniów Stalinogorska, gdzie występuje osoba o takim nazwisku, które Rosjanie musieli zapisać wariantowo, bo z takimi zestawieniami dźwięków mają kłopoty ortograficzne. Oto jak to skopiowałem:
Узники Сталиногорска
http://www.memo.ru/history/Polacy/vved/stalino2.htm
Пыскло/Пискало/Пискло Станислав Владислав, 1925
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Ewo :lol: Lidio :lol: i Jureczku :roll:
Serdecznie Wam dziękuję za szerokie a i pocieszne wyjaśnienia.
pozdrawiam Tadeusz
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Jerzy,

ja w etymologii nazwisk staram sie wyszukac cos lokalnego, stropolskiego - nasi przodkowie nie posiadali takiej wiedzy, jaka my mamy obecnie i nie chce im tej wiedzy przypisywac.

Jest wiele staropolskich slow, zachowanych do dzis; jadło, kadzidło, kropidło, radło, sidło, skrzydło, źródło.
Sa i takie nazwiska, wedlug mnie nie przyszly one "ze wschodu", bo maja ... staropolskie "źródła".

Pyskło - wg mnie, to lokalne, mazowieckie [= ostroleckie] nazwisko.

Musze przyznac, ze Twoje rozwazania wciagaja do dyskusji, a drzwi do takich dyskusji otworzyl prof. K. Rymut piszac; " ... trzeba zachowac zdrowy rozsadek i nie do konca wierzyc autorowi [ dziela "Nazwiska Polakow"].

Serdecznie pozdrawiam,
Wladyslaw
Awatar użytkownika
arsart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: arsart »

Ewa_Szczodruch
Witaj Ewo.
Jeżeli możesz nazwisko Łosakiewicz, jest ich w Polsce tylko 19, mój pochodzi ze Śląska, jedna z jego ciotek wyszła za mąz za prawdziwego hrabiego Potockiego
pozdrowieni
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Arseniuszu :D

Łosakiewicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od łoś.

Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Jestem :oops: :lol: :shock: czyli zachwycony.Taki niepozorny człowieczek a tyle mądrych informacji dostał.
Władziu!
jestem też takiego zdania. Trochę mnie zaskoczyło Twoje określenie :
Pyskło - wg mnie, to lokalne, mazowieckie [= ostroleckie] nazwisko. .Czyżbyś miał związek z tą okolicą?
A to drugie nazwisko Parzych para,parzenie) to w Ostrołęce i okolicy jest podobno ponad 700 osób !!! a w Polsce ponad 3000.
A jedno staropolskie słowo przez Ciebie wymienione - Kadzidło-
to około 40 osób w Polsce nosi takie nazwisko a również:
kilkanaście km na północ od Ostrołęki jest miejscowość o tej nazwie.
Jureczku!
Na Skype - to nasze rozmowy trwają lekko 2 godziny. I przyznam ,że są bardzo ciekawe,uczące.
pozdrawiam Was Tadeusz

PS.
Władziu!
czy u Ciebie za oceanem też są jakieś opracowania dotyczące etymologii nazwisk - oczywiście naszych. A może Ci poniżej Ciebie-USA- mają takie opracowania.To tak z ciekawości.
suzi

Post autor: suzi »

Interesuje mnie moje nazwisko Holik
jakie ma początki i skąd pochodzi , mój pra pradziadkowie mieszkali we wsi Germakówka na Ukrainie nie znam daty urodzenia pra pradziadka ale jego dwójka dzieci to roczniki 1883 oraz 1885 miał ich dwoje
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”