Witam
Ja także starałem się (a właściwie moja matka była wnioskodawczynią) przez kilka ostatnich tygodni odszukać dwa akty zgonów i uzyskać ich kserokopie nie mające mocy dokumentu urzędowego.
Przy okazji tych poszukiwań w jednym z USC natrafiliśmy na informację, że w księgach niestety nie odnaleziono aktów zgonu moich pradziadków (a mojej matki dziadków) ale zlokalizowano akt ślubu ich syna.
Nie chciałem stracić takiej nadarzającej się przypadkowo okazji i szybko poprosiłem USC o kserokopię tegoż aktu ślubu no i niestety jeszcze szybciej przekonałem się, że na odległość raczej nic nie załatwię, a obawiam się czy nawet jadąc w Polskę do USC nie wrócę z niczym.
Sprawa dotyczyła aktu małżeństwa z 1927 roku gdzie nowożeńcem był syn dziadka mojej matki
w odpowiedzi otrzymałem mailem poniższą informację :
Urząd Stanu Cywilnego w ....... nie skanuje i nie kseruje ksiąg stanu cywilnego ani pojedynczych aktów.
Stosownie do art. 130 ust. 5 ustawy z dnia 28 listopada 2014 r. Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. z 2014 r., poz. 1741) osobie uprawnionej do otrzymania odpisu można umożliwić nieodpłatne wykonanie fotokopii aktu stanu cywilnego sporządzonego w księdze stanu cywilnego prowadzonej przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, jeżeli jej wykonanie nie zagraża trwałości księgi i zawartych w niej aktów stanu cywilnego. Fotokopia aktu stanu cywilnego nie ma mocy dokumentu urzędowego.
Odpis stanu cywilnego wydaje się osobie, której akt dotyczy, lub jej małżonkowi, wstępnemu, zstępnemu, rodzeństwu, przedstawicielowi ustawowemu, opiekunowi, osobie, która wykaże interes prawny, sądowi, prokuratorowi, organizacjom społecznym, jeżeli jest to zgodne z ich celem statutowym ....... (art. 45 cytowanej ustawy).
Wiele kserokopii których nie powinienem mieć - jednak mam wyłącznie dzięki uprzejmości pracowników kilku USC w Polsce.
Krzywdy wielkiej nie mamy, ale wyczuwalny na odległość zapach aktu pozostał i będzie ciężko na duszy bez niego
Pamiętać należy, że ustawodawca ustala przepisy "pod siebie", a nie na korzyść zwykłego obywatela