Pochodzenie nazwiska cz.1
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Ewa_Szczodruch

- Otrzymał podziękowania: 1 time
ciąg dalszy dla Agi:
Petz ( bez daty ) - od niemieckiej nazwy osobowej Petz.
Szydłowski 1408 - od nazw miejscowych Szydłów, Szydłowo ( kilka miejscowości ).
Thiel ( bez daty ) od niemieckiej nazwy osobowej Tell.
Wiszniewski 1474 - od nazw miejscowych Wiśniewo, Wiśniowa, Wiszniewo ( częste ).
Źródło: 'Nazwiska Polaków', Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Petz ( bez daty ) - od niemieckiej nazwy osobowej Petz.
Szydłowski 1408 - od nazw miejscowych Szydłów, Szydłowo ( kilka miejscowości ).
Thiel ( bez daty ) od niemieckiej nazwy osobowej Tell.
Wiszniewski 1474 - od nazw miejscowych Wiśniewo, Wiśniowa, Wiszniewo ( częste ).
Źródło: 'Nazwiska Polaków', Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Serdecznie dziękuję Pani Ewo za tak szybką i pełną odpowiedź.
Mam jeszcze małe pytanko o genealogię nazwisk:
Lubaszewski
Książek
Wielgosz
Słyszałam również opinię, że nazwisko Łaguna pochodzi z języka litewskiego i znaczy chyba ... ten co szybko biega...? Jak to można sprawdzić?
Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam
Aga Łaguna
Mam jeszcze małe pytanko o genealogię nazwisk:
Lubaszewski
Książek
Wielgosz
Słyszałam również opinię, że nazwisko Łaguna pochodzi z języka litewskiego i znaczy chyba ... ten co szybko biega...? Jak to można sprawdzić?
Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam
Aga Łaguna
- Ewa_Szczodruch

Witaj Ago
Co do nazwiska Łaguna, podałam Ci etymologię za Rymutem. Nie wydaje mi się, by było to nazwisko litewskie ( brak charakterystycznej końcówki - is, jis ), co nie znaczy, że Twój hipotetyczny przodek Litwin nie mógł go nosić
Książek 1405 - od ksiądz, książę, też od książka.
Lubaszewski ( bez daty źródłowej ) - od lubić, luby, też od imion złożonych typu Lubomir.
Wielgosz 1491 - od wielki, ze staropolskiego wieliki, też wielgi, wieligi.
Co do nazwiska Łaguna, podałam Ci etymologię za Rymutem. Nie wydaje mi się, by było to nazwisko litewskie ( brak charakterystycznej końcówki - is, jis ), co nie znaczy, że Twój hipotetyczny przodek Litwin nie mógł go nosić
Książek 1405 - od ksiądz, książę, też od książka.
Lubaszewski ( bez daty źródłowej ) - od lubić, luby, też od imion złożonych typu Lubomir.
Wielgosz 1491 - od wielki, ze staropolskiego wieliki, też wielgi, wieligi.
- Wolnik_Joanna

Niewiadomski, Witek, Zaleski
Serdecznie prosiłabym o pomoc w znalezieniu etymologii nazwisk
Niewiadomski
Witek
Zaleski
Serdecznie dziękuję
i pozdraiwam
Joanna
Niewiadomski
Witek
Zaleski
Serdecznie dziękuję
i pozdraiwam
Joanna
- Ewa_Szczodruch

Witaj Joasiu
Znalazłam i podzielę się tym z Tobą :
Niewiadomski 1389 - od nazwy miejscowej Niewiadów ( piotrkowskie, gmina Ujazd).
Witek 1204 - od imion Wit, także Witold lub imion złożonych typu Witosław; może też od witać.
Zaleski 1370 - od nazwy miejscowej Zalesie ( częste ).
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001
Znalazłam i podzielę się tym z Tobą :
Niewiadomski 1389 - od nazwy miejscowej Niewiadów ( piotrkowskie, gmina Ujazd).
Witek 1204 - od imion Wit, także Witold lub imion złożonych typu Witosław; może też od witać.
Zaleski 1370 - od nazwy miejscowej Zalesie ( częste ).
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001
- Ewa_Szczodruch

Witaj Joanno
Rejman 1414 - od niemieckiej nazwy osobowej Reimann, ta od niemieckiego imienia złożonego Ragin - man lub od Rheinmann 'Nadreńczyk'.
Surdej ( bez daty źródłowej) - od dawnego surdać, szurdać 'dąsać się' lub od łacińskiego surdus 'głuchy'.
Welc ( bez daty źródłowej) - od niemieckiej nazwy osobowej Welz, ta od imion złożonych na Welt-.
Rejman 1414 - od niemieckiej nazwy osobowej Reimann, ta od niemieckiego imienia złożonego Ragin - man lub od Rheinmann 'Nadreńczyk'.
Surdej ( bez daty źródłowej) - od dawnego surdać, szurdać 'dąsać się' lub od łacińskiego surdus 'głuchy'.
Welc ( bez daty źródłowej) - od niemieckiej nazwy osobowej Welz, ta od imion złożonych na Welt-.
- Łaptaszynska_Iwona

Pochodzenie nazwisk
Witam! Jeszcze i ja ustawiam się w kolejce z prośbą o odnalezienie pochodzenia nazwisk. Jaszczyński, Brokl, Gablankowski i Wiśnioch. Za okazaną pomoc z góry dziekuję Pozdrawiam Iwona Łaptaszynska.
- Wolnik_Joanna

Kurtyka,Latocha, Wójcik
Serdecznie prosiłabym o pomoc w wytłumczeniu etymologii nazwisk
Kurtyka
Latocha
Wójcik
Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc
pozdrawiam serdecznie
Joanna
Kurtyka
Latocha
Wójcik
pozdrawiam serdecznie
Joanna
- Ewa_Szczodruch

Witaj Iwonko
Najpierw to, co udało mi się ustalić:
Jaszczyński ( bez daty źródłowej ) - od jażdż, jaszcz 'gatunek ryby'.
Wiśnioch (bez daty źródłowej ) - od wiśnia 'drzewo owocowe'.
Pozostałych dwóch nazwisk nie znalazłam. Podam Ci jedynie sugestie prof. Rymuta. I tak:
- dla nazwisk zaczynających się na Brok- proponuje szukanie w grupie nazw osobowych od podstawy broc-: najbliższe, jakie tam znalazłam - Brok z 1324 roku pochodzi od broczyć 'zalewać, krwawić, ciec', od brocz 'płyn, ciecz'. Nazwisko jest dziś rzadkie ( 19 osób w 1992 roku);
- Gablanowski - brak; sugestia prof. Rymuta: od niemieckiej nazwy osobowej Gobbo, ta od niemieckich imion na Got-, lub od rdzenia gob- 'bogaty', znanego z języków wczesnosłowińskich. Nazwisko równie rzadkie - 16 osób w 1992 roku).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Warszawa 2001
Najpierw to, co udało mi się ustalić:
Jaszczyński ( bez daty źródłowej ) - od jażdż, jaszcz 'gatunek ryby'.
Wiśnioch (bez daty źródłowej ) - od wiśnia 'drzewo owocowe'.
Pozostałych dwóch nazwisk nie znalazłam. Podam Ci jedynie sugestie prof. Rymuta. I tak:
- dla nazwisk zaczynających się na Brok- proponuje szukanie w grupie nazw osobowych od podstawy broc-: najbliższe, jakie tam znalazłam - Brok z 1324 roku pochodzi od broczyć 'zalewać, krwawić, ciec', od brocz 'płyn, ciecz'. Nazwisko jest dziś rzadkie ( 19 osób w 1992 roku);
- Gablanowski - brak; sugestia prof. Rymuta: od niemieckiej nazwy osobowej Gobbo, ta od niemieckich imion na Got-, lub od rdzenia gob- 'bogaty', znanego z języków wczesnosłowińskich. Nazwisko równie rzadkie - 16 osób w 1992 roku).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Warszawa 2001
- Ewa_Szczodruch

Witaj Joasiu
Dla Ciebie znalazłam wszystko:
Kurtyka 1486 - od niemieckiej nazwi osobowej Kurt, ta od Konrad; może też od kurta, kurtka.
Latocha 1251 - od latać, lato.
Wójcik 1560 - od imienia Wojciech, także od wójt.
Dla Ciebie znalazłam wszystko:
Kurtyka 1486 - od niemieckiej nazwi osobowej Kurt, ta od Konrad; może też od kurta, kurtka.
Latocha 1251 - od latać, lato.
Wójcik 1560 - od imienia Wojciech, także od wójt.
- Wolnik_Joanna

Danielewski, Kopczyński, Lechowski
Serdecznie prosiłabym o pomoc w znalezieniu etymologii nazwisk
Danielewski,
Kopczyński,
Lechowski
pozdrawiam serdecznie
Joanna
Danielewski,
Kopczyński,
Lechowski
pozdrawiam serdecznie
Joanna
- Ewa_Szczodruch

Witaj Joanno
Danielewski ( bez daty ) - od imienia Daniel, pochodzenia biblijnego, z hebrajskiego daniel 'Bóg jest sędzią'. Imię notowane w Polsce od XIII wieku.
Kopczyński 1636 od nazwy miejscowości Kopczyn ( bydgoskie, gmina Mogilno).
Lechowski 1413 - od nazwy miejscowości Lechów (kieleckie, gmina Bieliny).
Danielewski ( bez daty ) - od imienia Daniel, pochodzenia biblijnego, z hebrajskiego daniel 'Bóg jest sędzią'. Imię notowane w Polsce od XIII wieku.
Kopczyński 1636 od nazwy miejscowości Kopczyn ( bydgoskie, gmina Mogilno).
Lechowski 1413 - od nazwy miejscowości Lechów (kieleckie, gmina Bieliny).
-
Jancarczyk_Piotr

Prośba o pochodzenie nazwisk (spraw!)
Witam
Od dłuższego czasu staram się stworzyć drzewo genealogiczne mojej rodziny.
Jednak nie potrafię sobie poradzić z odnalezieniem pochodzenia nazwisk:
- Jancarczyk (dowiedziałem się iż przyrostek "-czyk" był/jest używany w Wielkopolsce); - według internetowej wersji "Słownika nazwisk współcześnie w Polsce używanych" pod red. Prof. Kazimierza Rymuta przed 1998 rokiem liczba osób o tym nazwisku wyniosła 42.
- Chlebus (238 osób wg. j.w.)
- Kudryn (19 osób wg j.w.)
- Wolny (czyżby oznaczało człowieka wolnego?)
Czy ktoś może zna pochodzenie tych nazwisk?
Z góry serdecznie dziękuję.
Piotr Jancarczyk
Od dłuższego czasu staram się stworzyć drzewo genealogiczne mojej rodziny.
Jednak nie potrafię sobie poradzić z odnalezieniem pochodzenia nazwisk:
- Jancarczyk (dowiedziałem się iż przyrostek "-czyk" był/jest używany w Wielkopolsce); - według internetowej wersji "Słownika nazwisk współcześnie w Polsce używanych" pod red. Prof. Kazimierza Rymuta przed 1998 rokiem liczba osób o tym nazwisku wyniosła 42.
- Chlebus (238 osób wg. j.w.)
- Kudryn (19 osób wg j.w.)
- Wolny (czyżby oznaczało człowieka wolnego?)
Czy ktoś może zna pochodzenie tych nazwisk?
Z góry serdecznie dziękuję.
Piotr Jancarczyk