Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kchwialek

Członek PTG
Nowicjusz

Dowody wydane przez KPMO

Post autor: kchwialek »

Dzień dobry.

Chciałbym zapytać, gdzie należy szukać kopert dowodowych/dowodów osobistych przodków wydanych przez KPMO? Czy będzie to odpowiednie biuro Ewidencji Ludności i Dowodów Osobistych dla danego miasta (chodzi mi o miasto Radziejów Kujawski).

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Krystian.
Lintner

Sympatyk

Dowody wydane przez KPMO

Post autor: Lintner »

Witam,
Biuro Ewidencji Ludności właściwe dla miejsca ostatniego stałego zamieszkania osoby.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
kchwialek

Członek PTG
Nowicjusz

Dowody wydane przez KPMO

Post autor: kchwialek »

A co w przypadku gdy w wyniku zmian granic administracyjnych dana gmina juz nie istnieje?
Pozdrawiam,
Krystian
Lintner

Sympatyk

Dowody wydane przez KPMO

Post autor: Lintner »

Z informacji jakie widzę w sieci sugerował bym skierować swój wniosek o udostepnienie danych z ewidencji ludności do Urzędu Gminy Radziejów ul.20/22 88-200 Radziejów. Proponuję skontaktować się z wydziałem ewidencji ludności w w/w urzędzie i zapytać czy posiadają kopertę osobową której Pan szuka.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Metryczki dowodów osobistych

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Czy ten zbior (AP Milanowek) dotyczy tylko metryczek dowodow osobistych osob zmarlych?
Szukam wlasnej teczki dowodowej (Warszawa) i nigdzie nie moge znalesc.
Pierwszy dowod zostal wydany w 1967 roku. Nastepny dopiero w 1996 roku. Moja teczka dowodowa zawiera dokumenty od 1996 roku, odtworzone na podstawie zaswiadczenia Konsulatu w Paryzu, potwierdzajacego polskie obywatelstwo.
Co moglo sie stac z poprzednia teczka?
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Bożenko,

zgodnie z tym, co czytamy w przytoczonym przeze mnie artykule ( http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 681#240681 )
Ze względu na dostrzeżony przez Archiwum Akt Nowych fakt, że
Centralny Rejestr Wydanych Dokumentów Tożsamości (tzw. centralny zbiór metryczek dowodów osobistych) okazał się niekompletny, Centralna Komisja Archiwalnej Oceny Dokumentacji (CKAOD) na posiedzeniu w dniu 16 grudnia 2008 r. zgłosiła wniosek o wstrzymanie wydawania zgody na brakowanie dokumentacji dotyczącej wydanych dowodów osobistych. (...)
(...)Zbiór został przejęty w latach 2007–2008 przez Archiwum Akt Nowych. Decyzją nr 3 Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z dnia 4 lutego 2010 r. w sprawie rozmieszczenia materiałów archiwalnych stanowiących zbiór Centralny Rejestr Metryczek Wydanych Dokumentów Tożsamości od 1952 r. do 1997 r. został przekazany do Archiwum Państwowego Dokumentacji Osobowej i Płacowej w Milanówku (przyp. red.).
Jak z tego zrozumiałam, metryczki zostały przekazane do Milanówka, natomiast koperty wraz z całą zawartością od kilku lat nie są już brakowane i powinny nadal znajdować się w urzędach.
Jeśli ktoś posiada inną wiedzę (nowszą), proszę o skorygowanie.

Wracając do Twojej sprawy - wg mnie, jeśli w kopercie nie ma dokumentów z poszukiwanego przez Ciebie okresu, prawdopodobnie zostały z jakichś względów zniszczone. W przypadku mojego dziadka, w kopercie dowodowej znajdowały się wszystkie wnioski o wydanie dowodu osobistego, począwszy od lat młodości.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Anetko,
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
Mialam bardzo mily kontakt z pania naczelnikiem USC w Pïasecznie. Potwierdzila, ze w mojej teczce dokumenty zaczynaja sie od 1996 roku. Z Twojej odpowiedzi zrozumialam, ze poprzednia teczka, zalozona w 1967 roku w Warszawie Srodmiescie definitywnie jest stracona.
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Zasadą było zawsze to, że "koperta wędruje za mieszkańcem", tak więc zawartość pierwszej teczki powinna znaleźć się w Piasecznie.
Pytanie: czemu tak się nie stało?
Tak, myślę, że dokumenty te nie zachowały się, ale gwarancji nie ma żadnej ;)

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Anetko,
Dziekuje bardzo za Twoja pomoc.
A moze moj dowod osobisty z 1967 roku zachowal sie w archiwum biura paszportowego?
Czy cos takiego istnieje?
Bozenna
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Witam,
ja również prróbowałem odnaleźć teczki dowodowe swoich przodków i za każdym razem słyszałem, że muszę znać serię i numer dowodu osobistego, bo inaczej nie zostanie ta teczka odnaleziona, bo nie mają żadnych baz według daty śmierci, czy imiennych. A skąd tu wziąć serię i numer dowodu, gdy osoba zmarła w latach 50-tych, czy nawet wcześniej ?

Pozdrawiam,
Oskar.
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Oskarze!Rozmawiamy tutaj co do metryczek dowodów osobistych,a nie o teczkach/kopertach.Jednak jeżeli pytasz o teczki.Nie masz obowiązku znać numeru dowodu osobistego swoich przodków.Wiem że pierwsze powszechne wydawanie dowodów osobistych było ok.1951/1952 i osób zmarłych wcześniej teczek NIE MA.
Pozdrawiam,Wiktor
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Witam,
czy orientuje się ktoś, gdzie mogą być koperty dowodowe z Błonia pod Warszawą ? Interesują mnie dowody wydane do 1955 roku. I jeszcze to, jakie miasto je wydawało, bo powiedziano mi, że nie było to Błonie.

Pozdrawiam,
Oskar.
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

d

Witam Pani Mario,
mam taką sprawę z moją 3xprababką, która zmarła w 1968 roku. Czy istnieje jakaś szansa żeby cokolwiek po niej odnaleźć, np.: właśnie tę kopertę dowodową. Oczywiste jest, że nie znam ani jej numeru PESEL, ani serii i numeru dowodu (jeżeli taki miała), a przy odszukiwaniu koperty, żeby ją znaleźli potrzebne jest podanie serii i numeru DO. W jaki sposób mogę zdobyć serię i numer ? ( http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 177#241177 )

Oskar.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Oskarze, a dokładnie :wink: to której koperty dowodowej szukasz założonej do 1955 czy 1968 z jakiego miasta ? (w 1968 roku nie było nr Pesel)
Gdzie osoba zmarła zamieszkiwała (była zameldowana) w dacie zgonu ?

Pozdrawiam serdecznie Maria
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Mam dwie drogi poszukiwań.
Pierwsza z nich: koperta dowodowa z Błonia, moja praprababcia zmarła w 1955 roku. Osoba zameldowana w Błoniu, ul. Dzierżyńskiego 7. W Urzędzie Miasta Błonie powiedziano mi, że w 1955 roku ich urząd nie wydawał dowodów i proszę ustalić, kto wydawał, bo było to kilka miasta. Nie mam pojęcia, jak mam to ustalić ?!
Druga droga: koperta dowodowa mojej 3xprababki zmarłej w 1968 roku. Osoba ostatnio zamieszkała w Wincentowie, koło Krasnegostawu. Tu zmarła. To dla Wincentowa oczywiste, że KPMO to Krasnystaw.

Nie posiadam ani pierwszego, ani drugiego numeru PESEL, numeru i serii dowodu - NIC. Jak coś odnaleźć ?

Pozdrawiam,
Oskar.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”