Jacek_Mruk pisze:JarekK pisze:oczywiście, że nie znajdzie i jest to zupełnie prawidłowe zachowanie programu o czym już Ci pisałem.
GwA zawiera ponad 3 miliony skanów, ale na razie tylko (aż) 138357 indeksów czyli danych które to użytkownicy (zupełnie za darmo i bez udziału w układzie

) przepisali ze skanów do GwA. I tylko w tych indeksach GwA może znaleźć np. nazwisko a Wieniec posiada indeksy ... 2 szt. Naprawdę żadna "8 letnia kadencja" i "przekręty" nie mają w tym udziału. W przyszłości zanim wylejesz na kogoś pomyje zapoznaj się z tematem
=================
Skoro według Ciebie nieprawidłowość uznajesz prawidłowością to kończę z Tobą dyskusję .
Nie mam zwyczaju kopać się z koniem.( to przenośnia, nie dotyczy obrażania)
Nie jestem przyzwyczajony akceptować partactwo, taki się urodziłem i takim już zostanę.
[..]
Stosowanie prób i błędów jest dobre , ale w przypadku nauki , a nie poszukiwań.
Widzę że klakierów też masz , bo ich nigdy nie brakuje ,więc możesz się czuć zadowolony.
Pozdrawiam
Jacek

tu nie ma żadnej nieprawidłowości, ale jak widać nie ma sensu dyskutować z kimś, kogo przerasta przeczytanie ze zrozumieniem 5 zdań.
I naprawdę Jacku nie pomogą żadne płacze, szlochy, szukanie układu, wmawianie sobie, że to błąd programu. Nie pomoże nawet to jaki się urodziłeś - jeśli nikt nie wprowadził indeksu to GwA nic nie znajdzie - z pustego i Salomon nie naleje
MariannaF pisze:Do Jarka.
Piszesz, że u Ciebie opcja wyszukiwania dokumentów po nazwisku działa. Ja niestety też nie mogę z tego korzystać. Po wpisaniu nazwiska/rodzaju dokumentu a następnie miejscowości i przycisku "szukaj" pojawia się komunikat, że nic nie znaleziono. Przykład: Kmieć/akt urodzenia, Izbica Kujawska.
Proszę napisz co jeszcze należy zrobić by wynik szukania wg w/w parametrów był pozytywny.
Dla jasności spróbuję napisać jeszcze raz (może w związku ze zbliżającą się Wigilią stanie się cud i przy okazji do Jacka w końcu to dotrze

)
GwA ma dwie funkcjonalności:
1 - podstawową - jest to zbiór skanów aktów podzielony na księgi/lata/miejscowość - skanów jest ponad 3 miliony i można je tylko ręcznie przeglądać. Z racji tego że są to
skany aktów nie ma możliwości przeszukiwania ich treści.
2 - dodatkową - osoby przeglądające skany mogą zapisać w GwA nazwiska i inne dane, które znajdują się w danym akcie - są to tak zwane
indeksy. Dzięki czemu powstaje
dodatkowy zbiór, który już
można przeszukiwać np. pod kątem występowania nazwiska.
W związku z tym, że praca nad indeksowaniem jest wolna do tej pory zindeksowano, dzięki super pracy wolontariuszy, 138357 aktów wśród których można szukać.
Jeśli nie znajduje to może to oznaczać, że prawdopodobnie dla tej miejscowości jeszcze nie powstały spisy/indeksy i pozostaje samodzielne przeglądania każdego aktu.
PS
własnie zobaczyłem, że Aśka też odpowiedziała