Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Pobieranie skanów z GWA

Post autor: JarekK »

Jacek_Mruk pisze:
JarekK pisze:
Jacek_Mruk pisze: Jarek
Mnie nie interesuje co projektant miał na myśli tylko co pisze.
Napisane jest Nazwisko to powinno wybierać według tych kryterii.
Dla wielu żółw chodzi stabilnie , ale długo idzie do wyznaczonego celu.
Piłowanie komputera o niezłej wydajności to nie iluzja lecz fakt.
Pozdrawiam b
Jacek :cry:
i wybiera nazwisko w skanach, które są zindeksowane - tak trudno to zrozumieć?
GWA przeglądam spokojnie na kompie, który ledwo dyszy pod Windows XP.
===================
Na początku po otwarciu strony jest
wpisz nazwisko / nazwę dokumentu i dopiero miejscowość.
Czy próbujesz zmieniać fakty ,
czy masz jakieś swoje przemyślenia nie zgodne z opisem?
Widocznie jesteś wyjątkiem , bo u mnie piłuje mocno i też na XP
Pozdrawiam
Jacek
no i wpisujesz nazwisko, system szuka po nazwisku i znajduje w aktach, które zostały zindeksowane. Działa? działa - więc o co Ci chodzi? Zanim zacznie się krytykować i rozliczać kogoś z "przekrętów" warto włączyć myślenie.
Na kubku z kawą też wymagasz napisu "uwaga gorąca kawa"?
Specjalnie dla Ciebie przykład jak działa wyszukiwanie nazwiska "Kulwicki"
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... ents=false
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

Post autor: Jacek_Mruk »

JarekK pisze:
Jacek_Mruk pisze:
JarekK pisze: i wybiera nazwisko w skanach, które są zindeksowane - tak trudno to zrozumieć?
GWA przeglądam spokojnie na kompie, który ledwo dyszy pod Windows XP.
===================
Pozdrawiam
Jacek
no i wpisujesz nazwisko, system szuka po nazwisku i znajduje w aktach, które zostały zindeksowane. Działa? działa - więc o co Ci chodzi? Zanim zacznie się krytykować i rozliczać kogoś z "przekrętów" warto włączyć myślenie.
========================
To że u Ciebie działa to nie znaczy że działa u wszystkich.
U mnie wykazuje brak danych, więc co tu ma myślenie wspólnego
to nie wiem , ale Ty pewnie wiesz skoro chcesz udowadniać to czego nie ma.
Pozdrawiam
Jacek
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Jacek_Mruk pisze:
JarekK pisze:
Jacek_Mruk pisze: ===================
Pozdrawiam
Jacek
========================
Pozdrawiam
Jacek
jak klikniesz link, który podałem to wskazuje brak danych??
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

JarekK pisze:
Jacek_Mruk pisze:
JarekK pisze: no i wpisujesz nazwisko, system szuka po nazwisku i znajduje w aktach, które zostały zindeksowane. Działa? działa - więc o co Ci chodzi? Zanim zacznie się krytykować i rozliczać kogoś z "przekrętów" warto włączyć myślenie.
========================
Pozdrawiam
Jacek
jak klikniesz link, który podałem to wskazuje brak danych??
==========================
Nie patrz na program przez pryzmat siebie. Jeśli się coś robi to dla wszystkich, chyba że za swoje pieniądze.
Program wykazuje brak danych w moim przypadku ,gdy wstawiam tam nazwisko Polanowski.
Mam nadzieję że teraz zrozumiesz.
Pozdrawiam
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Jacek_Mruk pisze: ==========================
Nie patrz na program przez pryzmat siebie. Jeśli się coś robi to dla wszystkich, chyba że za swoje pieniądze.
Program wykazuje brak danych w moim przypadku ,gdy wstawiam tam nazwisko Polanowski.
Pozdrawiam
ciekawe bo mi pokazuje 58 trafień
może wreszcie dasz link lub zrzut ekranu gdzie Tobie pokazuje brak danych?
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

JarekK pisze:
Jacek_Mruk pisze: ==========================
Pozdrawiam
ciekawe bo mi pokazuje 58 trafień
może wreszcie dasz link lub zrzut ekranu gdzie Tobie pokazuje brak danych?
===========
Zgadza się , ale pokazuje to co mnie akurat nie interesuje w chwili obecnej.
Proszę tu jest moje wyszukiwanie

Pozdrawiam
Jacek
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

oczywiście, że nie znajdzie i jest to zupełnie prawidłowe zachowanie programu o czym już Ci pisałem.
GwA zawiera ponad 3 miliony skanów, ale na razie tylko (aż) 138357 indeksów czyli danych które to użytkownicy (zupełnie za darmo i bez udziału w układzie 8) ) przepisali ze skanów do GwA. I tylko w tych indeksach GwA może znaleźć np. nazwisko a Wieniec posiada indeksy ... 2 szt. Naprawdę żadna "8 letnia kadencja" i "przekręty" nie mają w tym udziału. W przyszłości zanim wylejesz na kogoś pomyje zapoznaj się z tematem
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

Zgadzam się z wypowiedziami i opinią JarkaK.
Jeśli chodzi o portal GWA, stwierdzam, że działa on coraz lepiej i szybciej.

Powodów do narzekania znajdzie się zawsze wiele. Doceńmy jednak sam fakt realizacji projektu.
Oczywiście, że można byłoby wszystkie skany przekazać do SWA (Szukaj w archiwach) i tam być może od razu wszystko działałoby sprawnie. Podejrzewam jednak, że trudno byłoby znaleźć na to środki finansowe. Dzięki wykorzystaniu wsparcia unijnego możemy się cieszyć z dostępu do metryk dotyczących naszego województwa.

Wyszukiwarka GWA posiada o wiele większe możliwości od SWA, gdzie szukamy tylko według miejscowości i rocznika. Wykorzystanie ich w pełni zależy min. od nas samych. Im więcej będzie zindeksowanych metryk, tym szybciej znajdziemy poszukiwane informacje.
I tu apel do wszystkich użytkowników o włączenie się w akcję indeksacji. Nielicznym osobom zabraknie życia aby zindeksować taką ilość wprowadzonych już metryk.

Osobiście bardzo się cieszę z faktu bezpośredniego dostępu do metryk moich przodków pochodzących z Kujaw. Jeszcze kilka miesięcy wstecz nie było bowiem nic w internecie. W ciągu niespełna pół roku pobrałem z GWA około 300 metryk i powiększyłem swoje drzewo rodzinne o około 800 osób!
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

lukas49 pisze:[..]
Jeśli chodzi o portal GWA, stwierdzam, że działa on coraz lepiej i szybciej.

Powodów do narzekania znajdzie się zawsze wiele. Doceńmy jednak sam fakt realizacji projektu.
Oczywiście, że można byłoby wszystkie skany przekazać do SWA (Szukaj w archiwach) i tam być może od razu wszystko działałoby sprawnie. Podejrzewam jednak, że trudno byłoby znaleźć na to środki finansowe. Dzięki wykorzystaniu wsparcia unijnego możemy się cieszyć z dostępu do metryk dotyczących naszego województwa.

Wyszukiwarka GWA posiada o wiele większe możliwości od SWA, gdzie szukamy tylko według miejscowości i rocznika. Wykorzystanie ich w pełni zależy min. od nas samych. Im więcej będzie zindeksowanych metryk, tym szybciej znajdziemy poszukiwane informacje.
I tu apel do wszystkich użytkowników o włączenie się w akcję indeksacji. Nielicznym osobom zabraknie życia aby zindeksować taką ilość wprowadzonych już metryk.

Osobiście bardzo się cieszę z faktu bezpośredniego dostępu do metryk moich przodków pochodzących z Kujaw. Jeszcze kilka miesięcy wstecz nie było bowiem nic w internecie. W ciągu niespełna pół roku pobrałem z GWA około 300 metryk i powiększyłem swoje drzewo rodzinne o około 800 osób!
ładnie napisane to co (może nieumiejętnie) sam starałem sie przekazać - nic dodac nic ując :-)
Gdyby jeszcze skany dało się pobierać bez kombinowania :?
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Hmmm, szczerze się przyznam, ze nie szukałam w GWA indeksów, a raczej chciałam sama przeglądnąć akty żeby znaleźć swoich. Mam daty zdarzeń, ale szukanie jest chore. Nie widać wszystkich miniaturek, a zanim sie otworzą te co maja byc akurat na podglądzie to lata mijają. Jak sie chce cofnąć do tego co juz sie wcześniej ukazało, to znów się czeka na wgranie. Trwa to ogromnie długo, a zaznaczam, że mam bardzo dobre łącze.
Wielkość miniaturek jest tak mala, że nawet powiększanie widoku na ekranie niewiele pomaga. Zanim znajdzie się pasujacy skan, to odechciewa sie wszystkiego. A już jak ze trzy, albo cztery razy z rzędu pokazuje sie informacja, że właśnie teraz skan jest niedostepny i trzeba od nowa, to ręce opadają.
W SZWA miniaturki są widoczne cały czas i można sobie wybrać, którą się chce oglądać. Można sobie ja otworzyć w osobnym oknie, a w GWA nie ma takiej mozliwości.
O pobieraniu nie będę pisała, bo mnie coś trafi.
Konkludując - wg. mnie GWA jest potężnym niewypałem.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariannaF »

Do Jarka.
Piszesz, że u Ciebie opcja wyszukiwania dokumentów po nazwisku działa. Ja niestety też nie mogę z tego korzystać. Po wpisaniu nazwiska/rodzaju dokumentu a następnie miejscowości i przycisku "szukaj" pojawia się komunikat, że nic nie znaleziono. Przykład: Kmieć/akt urodzenia, Izbica Kujawska.
Proszę napisz co jeszcze należy zrobić by wynik szukania wg w/w parametrów był pozytywny.
Awatar użytkownika
Krystyna_Domańska

Administrator Geneteki
Tytan

Post autor: Krystyna_Domańska »

Witam
Kilkakrotnie zgłaszałam na stronie GWA błąd przy zapisie metryk urodzeń - bez odpowiedzi .
23 listopada zgłosiłam problem do archiwum w Toruniu po dwóch dniach otrzymałam odpowiedz
Problem opisałam i wysłałam 25.11 i do tej pory czekam na odpowiedź . :( może na gwiazdkę
Spisałam ponad 10000 tys akt .
Mogę powiedzieć że zamiast uprościć osobą indeksującym to robią pod górkę
Mały przykład jeśli nie zapiszemy aktu do publikacji tylko jak szkic to trzeba przeszukać wszystkie swoje indeksy, na początku można było sprawdzić status i było ok .
ile czasu stracę , aby zmienić status indeksu?
Mam nadzieję że po nowym roku coś się zmieni
Na razie spisuję tylko śluby i zgony a urodzenia zostają
znów będzie trzeba się wracać do spisanych lat . :cry:
Ostatnio zmieniony pt 18 gru 2015, 19:08 przez Krystyna_Domańska, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

Do MariannyF: proszę wpisać samo nazwisko,wyskoczą zindeksowane z tym nazwiskiem. Jeżeli nie będzie nic to znaczy,że jeszcze nikt nie zindeksował. :) pozdrawiam,Aśka
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

JarekK pisze:oczywiście, że nie znajdzie i jest to zupełnie prawidłowe zachowanie programu o czym już Ci pisałem.
GwA zawiera ponad 3 miliony skanów, ale na razie tylko (aż) 138357 indeksów czyli danych które to użytkownicy (zupełnie za darmo i bez udziału w układzie 8) ) przepisali ze skanów do GwA. I tylko w tych indeksach GwA może znaleźć np. nazwisko a Wieniec posiada indeksy ... 2 szt. Naprawdę żadna "8 letnia kadencja" i "przekręty" nie mają w tym udziału. W przyszłości zanim wylejesz na kogoś pomyje zapoznaj się z tematem
=================
Skoro według Ciebie nieprawidłowość uznajesz prawidłowością to kończę z Tobą dyskusję .
Nie mam zwyczaju kopać się z koniem.( to przenośnia, nie dotyczy obrażania)
Nie jestem przyzwyczajony akceptować partactwo, taki się urodziłem i takim już zostanę.
Dodam że dzięki mziel- Michałowi i Barbarze1947 , którym jeszcze raz bardzo dziękuję , dostałem dostęp do metryki w Wieńcu- skanu ślubu Jakuba z Małgorzatą czego obecnie nawet wyszukać się nie da.
Stosowanie prób i błędów jest dobre , ale w przypadku nauki , a nie poszukiwań.
Widzę że klakierów też masz , bo ich nigdy nie brakuje ,więc możesz się czuć zadowolony.
Pozdrawiam
Jacek
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Jacek_Mruk pisze:
JarekK pisze:oczywiście, że nie znajdzie i jest to zupełnie prawidłowe zachowanie programu o czym już Ci pisałem.
=================
Skoro według Ciebie nieprawidłowość uznajesz prawidłowością to kończę z Tobą dyskusję .
Nie mam zwyczaju kopać się z koniem.( to przenośnia, nie dotyczy obrażania)
Nie jestem przyzwyczajony akceptować partactwo, taki się urodziłem i takim już zostanę.
[..]
Stosowanie prób i błędów jest dobre , ale w przypadku nauki , a nie poszukiwań.
Widzę że klakierów też masz , bo ich nigdy nie brakuje ,więc możesz się czuć zadowolony.
Pozdrawiam
Jacek
:shock: tu nie ma żadnej nieprawidłowości, ale jak widać nie ma sensu dyskutować z kimś, kogo przerasta przeczytanie ze zrozumieniem 5 zdań.
I naprawdę Jacku nie pomogą żadne płacze, szlochy, szukanie układu, wmawianie sobie, że to błąd programu. Nie pomoże nawet to jaki się urodziłeś - jeśli nikt nie wprowadził indeksu to GwA nic nie znajdzie - z pustego i Salomon nie naleje 8)

MariannaF pisze:Do Jarka.
Piszesz, że u Ciebie opcja wyszukiwania dokumentów po nazwisku działa. Ja niestety też nie mogę z tego korzystać. Po wpisaniu nazwiska/rodzaju dokumentu a następnie miejscowości i przycisku "szukaj" pojawia się komunikat, że nic nie znaleziono. Przykład: Kmieć/akt urodzenia, Izbica Kujawska.
Proszę napisz co jeszcze należy zrobić by wynik szukania wg w/w parametrów był pozytywny.
Dla jasności spróbuję napisać jeszcze raz (może w związku ze zbliżającą się Wigilią stanie się cud i przy okazji do Jacka w końcu to dotrze ;-) )
GwA ma dwie funkcjonalności:
1 - podstawową - jest to zbiór skanów aktów podzielony na księgi/lata/miejscowość - skanów jest ponad 3 miliony i można je tylko ręcznie przeglądać. Z racji tego że są to skany aktów nie ma możliwości przeszukiwania ich treści.
2 - dodatkową - osoby przeglądające skany mogą zapisać w GwA nazwiska i inne dane, które znajdują się w danym akcie - są to tak zwane indeksy. Dzięki czemu powstaje dodatkowy zbiór, który już można przeszukiwać np. pod kątem występowania nazwiska.
W związku z tym, że praca nad indeksowaniem jest wolna do tej pory zindeksowano, dzięki super pracy wolontariuszy, 138357 aktów wśród których można szukać.
Jeśli nie znajduje to może to oznaczać, że prawdopodobnie dla tej miejscowości jeszcze nie powstały spisy/indeksy i pozostaje samodzielne przeglądania każdego aktu.

PS
własnie zobaczyłem, że Aśka też odpowiedziała :-)
Ostatnio zmieniony ndz 20 gru 2015, 12:46 przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”