Pochodzenie nazwisk (cz.7)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Kazmierczak_Slawomir

- Podziękował: 1 time
Re: Karczewscy.
Dzień dobry,
proszę o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Boć. Osoby o tym nazwisku mieszkały na początku XIX wieku w Małym Płocku (niedaleko Łomży), nigdzie więcej nie spotkałem tego nazwiska. Obecnie można je spotkać w Małym Płocku i okolicach, w innych częściach Polski rzadko.
Pozdrawiam
Sławomir
proszę o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Boć. Osoby o tym nazwisku mieszkały na początku XIX wieku w Małym Płocku (niedaleko Łomży), nigdzie więcej nie spotkałem tego nazwiska. Obecnie można je spotkać w Małym Płocku i okolicach, w innych częściach Polski rzadko.
Pozdrawiam
Sławomir
Karaczewski.
Witam ponownie.
Panie Jędrzeju,
dziękuję za zwrócenie uwagi, faktycznie pomyliłem nazwisko Karczewski z nazwiskiem Karaczewski.
Kamilo,
błędnie odczytałem nazwisko, przepraszam za ten błąd. Poniżej zamieszczam informacje o genezie nazwiska Karaczewski.
Etymologia nazwiska Karaczewski według p. Ewy Szczodruch z portalu Genealogia Stankiewicze z Przyjaciółmi:
„Karaczewski – 1383 od nazwy miejscowości Karabczewo, też Korabczewo.
Karaczewski – od podstawy kar-, por. karać, kara, dawniej też karza, kary ‘czarny, o koniu’.”.
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=807
Pozdrawiam – Roman.
Panie Jędrzeju,
dziękuję za zwrócenie uwagi, faktycznie pomyliłem nazwisko Karczewski z nazwiskiem Karaczewski.
Kamilo,
błędnie odczytałem nazwisko, przepraszam za ten błąd. Poniżej zamieszczam informacje o genezie nazwiska Karaczewski.
Etymologia nazwiska Karaczewski według p. Ewy Szczodruch z portalu Genealogia Stankiewicze z Przyjaciółmi:
„Karaczewski – 1383 od nazwy miejscowości Karabczewo, też Korabczewo.
Karaczewski – od podstawy kar-, por. karać, kara, dawniej też karza, kary ‘czarny, o koniu’.”.
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=807
Pozdrawiam – Roman.
WitamKazmierczak_Slawomir pisze:Dzień dobry,
Pozdrawiam
Sławomir
Definicja
boć to przestarzały spójnik wprowadzający zdanie wyjaśniające wcześniejszą informację lub ostrzegające przed konsekwencjami niewykonania tego, o czym była mowa wcześniej; dziś obecny w stylu książkowym i gwarach
Boć - od bok, też od boczyć się
opracowanie etymologii nazwisk - Ewa Szczodruch
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=788
Pozdrawiam
Pozdrawiam Jędrzej
-
Kazmierczak_Slawomir

-
Kamila_Kamila

Bardzo bardzo bardzo dziekuje za odpowiedzi, czytam z zaciekawieniem I sama coraz wiecej "szperam"
Roman - niee szkodzi, pomylki sie zdarzaja. Mimo to dziekuje za zaangarzowanie.
Jesli mialby ktos jesczce czas I ochote wypowiedziec sie co do nazwiska Danicki ??
Roman - niee szkodzi, pomylki sie zdarzaja. Mimo to dziekuje za zaangarzowanie.
Jesli mialby ktos jesczce czas I ochote wypowiedziec sie co do nazwiska Danicki ??
Witam
Pani Kamilo tak na szybko
Danicki - od podstawy dan-, por. dany, dań, od imion Daniel, Bogdan.
http://www.stankiewicze.com/index.php?k ... ub=534Daga
Pozdrawiam
Pani Kamilo tak na szybko
Danicki - od podstawy dan-, por. dany, dań, od imion Daniel, Bogdan.
http://www.stankiewicze.com/index.php?k ... ub=534Daga
Pozdrawiam
Pozdrawiam Jędrzej
-
Kamila_Kamila

Re: Pochodzenie nazwiska Karaczewski
Jesli ,,,, z tych Karaczewskich, to moze .... krol Wladyslaw Jagiello byl Twoim dalekim krewnym. Moze mniej slawny Karaczewski pozostal na czesci Ksiestwa , nie zmienil nazwiska i Ty Kamilo .... moze jestes Ksiezna ?
Nazwisko Karaczewski/Karaczewska to bardzo rzadkie nazwisko w Polsce - tylko okolo 100 osob.
Wedlug;
Encyklopedja powszechna,1864
https://books.google.ca/books?id=nXU_AQAAMAAJ
"Wielcy książęta moskiewscy ustanowieni od hanów poborcami daniny od wszystkich
książąt udzielnych ruskich rosnąc w potęgę zaczęli dotkliwiej rozpościerać nad
nimi swą władzę chociaż przeciw uciskom tatarskim bronić ich nie mogli, zachodnie
księstwa oswobodziły się już były od tego przyjąwszy zwierzchnictwo wielkich
książąt litewskich lub królów polskich. To pobudziło i zadnieprskich władzców
słowiańszczyzny do szukania ich opieki, a oddzielenia się zupełnego na obcej dla
nich lubo już zaludniającej się słowiańskiemi osadami krainy i od Tatarów.
Wszyscy więc oni ze swemi księstwami przyłączyli się do Litwy pod silną wówczas
opieką Witolda.
Światosław Karaczewski oprócz tych miał jeszcze inną pobudkę do tego przyłączenia
się mianowicie bliskie powinowactwo z Witoldem i Jagiełłą.
Około r bowiem 1375 pojął był za żonę Teodorę Olgerdównę. Urodzony z niej sławny
syn jego Jerzy dostał od ojca wydział z księstwa Karaczewskiego i Zwinigrodzkiego
krainę zawartą między rzekami Desną Ugrą Zyzdrą i Oka."
Takze;
https://pl.wikipedia.org/wiki/Massalscy ... 5%82asnego
Pozdrawiam - Wladyslaw[/quote]
Wladyslaw - dziekuje za to. Lecz niestety nie plynie w, moich zylach blekitna krew...poniewaz z tego co czytam to po ksieciu Swiatoslawie Karaczewskim, nikt potem nie nosil tego nazwiska...hmmm....Massalscy to juz nie Karaczewscy ....
Kamila
Nazwisko Karaczewski/Karaczewska to bardzo rzadkie nazwisko w Polsce - tylko okolo 100 osob.
Wedlug;
Encyklopedja powszechna,1864
https://books.google.ca/books?id=nXU_AQAAMAAJ
"Wielcy książęta moskiewscy ustanowieni od hanów poborcami daniny od wszystkich
książąt udzielnych ruskich rosnąc w potęgę zaczęli dotkliwiej rozpościerać nad
nimi swą władzę chociaż przeciw uciskom tatarskim bronić ich nie mogli, zachodnie
księstwa oswobodziły się już były od tego przyjąwszy zwierzchnictwo wielkich
książąt litewskich lub królów polskich. To pobudziło i zadnieprskich władzców
słowiańszczyzny do szukania ich opieki, a oddzielenia się zupełnego na obcej dla
nich lubo już zaludniającej się słowiańskiemi osadami krainy i od Tatarów.
Wszyscy więc oni ze swemi księstwami przyłączyli się do Litwy pod silną wówczas
opieką Witolda.
Światosław Karaczewski oprócz tych miał jeszcze inną pobudkę do tego przyłączenia
się mianowicie bliskie powinowactwo z Witoldem i Jagiełłą.
Około r bowiem 1375 pojął był za żonę Teodorę Olgerdównę. Urodzony z niej sławny
syn jego Jerzy dostał od ojca wydział z księstwa Karaczewskiego i Zwinigrodzkiego
krainę zawartą między rzekami Desną Ugrą Zyzdrą i Oka."
Takze;
https://pl.wikipedia.org/wiki/Massalscy ... 5%82asnego
Pozdrawiam - Wladyslaw[/quote]
Wladyslaw - dziekuje za to. Lecz niestety nie plynie w, moich zylach blekitna krew...poniewaz z tego co czytam to po ksieciu Swiatoslawie Karaczewskim, nikt potem nie nosil tego nazwiska...hmmm....Massalscy to juz nie Karaczewscy ....
Kamila
-
Gawroński_Zbigniew

- Otrzymał podziękowania: 1 time
A niech tam. Mam nadzieję, że forumowa cenzura mnie nie zje. Nazwisko Boć jest najprawdopodobniej nazwiskiem pochodzenia żydowskiego. Do tej pory mając dziesiątki ku temu okazji starannie unikałem powiązań etymologii nazwisk, zwłaszcza z chazarskiego pochodzenia Żydami.
Boć to mielona kawa, osad, fusy w szklance po wypitej kawie. Boć to również przezwisko handlującego kawą. "I to by było na tyle".
Oczywiście kusi mnie analiza pod katem staropolskiego czasownika "boćkać"/"boc'it' s'ie", tudzież wspomnianej grupy spójników boć, abociem, bociem i podobnych, alibo imienia męskiego Burkhardt i nazwy poltergeista: "butze". Tę jednak pozostawię już innym.
Boć to mielona kawa, osad, fusy w szklance po wypitej kawie. Boć to również przezwisko handlującego kawą. "I to by było na tyle".
Oczywiście kusi mnie analiza pod katem staropolskiego czasownika "boćkać"/"boc'it' s'ie", tudzież wspomnianej grupy spójników boć, abociem, bociem i podobnych, alibo imienia męskiego Burkhardt i nazwy poltergeista: "butze". Tę jednak pozostawię już innym.
Zbigniew
-
Kazmierczak_Slawomir

Zbigniewie, bardzo dziękuję. Zastanawia mnie to, że to nazwisko występowało tylko w Małym Płocku, wszyscy Bocie są ze sobą spokrewnieni, jest ich w Polsce około 270.
Czy mógłbym prosić o informację w jakim języku słowo "Boć" ma takie znaczenie? W hebrajskim?
Pozdrawiam
Sławomir
Czy mógłbym prosić o informację w jakim języku słowo "Boć" ma takie znaczenie? W hebrajskim?
Pozdrawiam
Sławomir
Ostatnio zmieniony ndz 05 lut 2017, 16:08 przez Kazmierczak_Slawomir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gawroński_Zbigniew

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
Kazmierczak_Slawomir

-
Wladyslaw_Moskal

Prof. K. Rymut takze sugeruje, ze nazwisko Boć moze pochodzic od slowa "bocian". A kazda gwara miala swoje upodobania i swoje sciezki.Kazmierczak_Slawomir pisze:Zbigniewie, bardzo dziękuję. Zastanawia mnie to, że to nazwisko występowało tylko w Małym Płocku, wszyscy Bocie są ze sobą spokrewnieni, jest ich w Polsce około 270.
Pozdrawiam
Sławomir
Pozdrawiam - Wladyslaw
-
Kazmierczak_Slawomir

Nazwisko: Kazana
Dzień dobry
Czy ktoś z Państwa mógłby mi pomóc w ustaleniu etymologii nazwiska Kazana? W moich rodzinnych stronach jeszcze w połowie XIX w. obowiązywał dwojaki zapis tego nazwiska. W aktach metrykalnych te same osoby widnieją nawet czasami pod nazwiskiem Kozana i Kazana. Jednocześnie, w innego rodzaju dokumentach, np. spisie ludności Woli Mieleckiej z 1852 roku wśród mieszkańców pojawiają się zarówno Kazanowie, jak i Kozanowie, choć, jak się domyślam, mieli wspólne korzenie. Skąd może jednak wywodzić się to nazwisko i co oznacza?
Pozdrawiam
Bartosz
Czy ktoś z Państwa mógłby mi pomóc w ustaleniu etymologii nazwiska Kazana? W moich rodzinnych stronach jeszcze w połowie XIX w. obowiązywał dwojaki zapis tego nazwiska. W aktach metrykalnych te same osoby widnieją nawet czasami pod nazwiskiem Kozana i Kazana. Jednocześnie, w innego rodzaju dokumentach, np. spisie ludności Woli Mieleckiej z 1852 roku wśród mieszkańców pojawiają się zarówno Kazanowie, jak i Kozanowie, choć, jak się domyślam, mieli wspólne korzenie. Skąd może jednak wywodzić się to nazwisko i co oznacza?
Pozdrawiam
Bartosz
-
mmaziarski

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Nazwisko: Kazana
W najstarszej księdze ślubów 1762-1777 z Mielca występuje tylko nazwisko Kozana.Patrz 1765 r.
Materiały źródłowe do historii Mielca i regionu.
Późniejsze zapisy Kozana lub Kazana to tylko błąd zapisującego gęsim piórem księdza lub
błąd odczytującego akt.
Materiały źródłowe do historii Mielca i regionu.
Późniejsze zapisy Kozana lub Kazana to tylko błąd zapisującego gęsim piórem księdza lub
błąd odczytującego akt.
MMaziarski