Archiwum Petersburga on-line

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Siostra mojego dziadka wzięła ślub chyba na terenie Ukrainy, mieszkała z mężem w Petersburgu i Moskwie, jeśli miała dzieci, to tam się rodziły. Ona Lucyna córka Władysława i Walerii z Pietrasów małżonków Cieniewskich, on - na zdjęciu widnieje imię Wasia, to pewnie Wasyl ale nie znam nazwiska. Najprawdopodobniej to lata 1920-25. Czy mimo tak skromnych danych coś udałoby się odszukać ?
Byłabym bardzo zobowiązana, bo niczego więcej już pewnie się nie dowiem.

Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Księgi metrykalne parafii rzymkat. z Petersburga urodzenia kończą się na 1918 roku. Małżeństwa na 1921 roku.
vitusha606

Post autor: vitusha606 »

Dobry wieczór drodzy forumowicze.
Nazywam się Wiktor Romanenko.
Chcę zapytać. Czy ktoś pracował z CGIA SPb: Fund 823? Interesuje mnie opis 3, sprawy 1016 i 1174. Powinni mieć informację o wsi Pieniazewicze, w której cerkiew podlegała dekanatowi Radomyślskiemu.
Ponieważ na Ukrainie, gdzie mieszkam, trwa wojna, dostęp do strony archiwum przez Internet jest niemożliwy.
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc i poradę.

Pozdrawiam.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Czy ktoś zna kogoś, kto ma możliwość przeprowadzenia kwerendy w Centralnym Państwowym Historycznym Archiwum w St. Petersburgu?
O_H_Blokhina

Sympatyk

Post autor: O_H_Blokhina »

Robert_Kostecki pisze:Czy ktoś zna kogoś, kto ma możliwość przeprowadzenia kwerendy w Centralnym Państwowym Historycznym Archiwum w St. Petersburgu?
Czy masz konkretną prośbę?
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Jeśli chodzi o księgi metrykalne rzymkat. to informacje na priv.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Dzień dobry, czy ktoś ma dostęp do Ф. 823 Оп. 2 Метрич. книги. Д. 18 - Копии метрических книг Брестской и Луцкой униатских епархий (https://fgurgia.ru/object/2499074457)
a konkretnie parafii

187. Дорогомичской (Dorohomickiey)

Byłabym wdzięczna za pomoc w uzyskaniu skanów ksiąg.

I ewentualnie -
"Wizyta Generalna Cerkwi Dorohomickiey alias Izbiskiey 1739"
РГИА Фонд 823 опись 3 дело 534
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Alema

Sympatyk

Post autor: Alema »

Witam i zwracam się z prośbą do Pana Marcina o sprawdzenie aktu ślubu w Irkucku. Informacje wysyłam na pw. Serdecznie pozdrawiam, Aleksandra
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Dzień dobry Marcinie,

czy przypadkiem masz może dostęp do akt zmarłych z roku 1915

na stronie https://proza.ru/2022/05/13/68
podano iz są to: метрические книги Смоленского Римско-католического костёла, a sygnatura tych akt to ЦГИА СПб, фонд 2292, опись 1, дело 396.

Byłabym bardzo zainteresowana aktem zgonu Julii Kulwieć - poz 187 z roku 1915 z w/w strony www.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Alema

Sympatyk

Post autor: Alema »

Bardzo dziękuję Panu Marcinowi za błyskawiczną odpowiedź na moją prośbę i serdecznie pozdrawiam, Aleksandra
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Małgorzata_Kulwieć pisze:Dzień dobry Marcinie,

czy przypadkiem masz może dostęp do akt zmarłych z roku 1915

na stronie https://proza.ru/2022/05/13/68
podano iz są to: метрические книги Смоленского Римско-католического костёла, a sygnatura tych akt to ЦГИА СПб, фонд 2292, опись 1, дело 396.

Byłabym bardzo zainteresowana aktem zgonu Julii Kulwieć - poz 187 z roku 1915 z w/w strony www.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Proszę sprawdzić skrzynkę.
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Dzień dobry,
próbuję ustalić jaka to może być parafia w Petersburgu, ale nie potrafię skojarzyć słowa "Mitro...tskoj" z żadną parafią przewijającą się w tym wątku :(
https://imgur.com/a/Zmx5Lor

Przy okazji mam pytanie czy metryki z tej parafii (2 poł. XIX i początek XX wieku, do 1918 roku) są dostępne w internecie?

pozdrawiam
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Parafia katedralna (Zaśnięcia NMP). Od 1903 prowadzono księgi.
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: W_Marcin »

Proszę o pomoc, czy są w jakimś zakresie (jakim) zachowane księgi metrykalne parafii katolickiej z Włodzimierza (volodimirskaja oblast) w Rosji. Być może są w CGiA SPb, ale nie mam dostępu do tej strony.
------------
Pozdrawiam
Marcin
Marcin.Rybicki

Sympatyk

W Sankt Petersburgu tylko jeden rok-1899. W obwodowym archiwum we Władymirze lata 1904-1921UZ;1904-1909;1911-1912;1918M. Nie są dostępne online.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”