Jak uzyskać kserokopię akt USC (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marcinguzek »

Masz racje, ze spytam AP Pułtusk o wynik kontroli odnośnie stanu archiwum - dzięki za wskazówkę
pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony pn 04 maja 2015, 20:38 przez marcinguzek, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W żaden sposób nie neguję celowości zbadania od strony prawnej (choć myślę, że skuteczniej będzie po rozesłaniu opinii Z NDAPu przez MSWiA) -ważnym jednak wydaje mi się ocena stanu faktycznego.
Problem powoływania się na stan ksiąg i zawarty w tym subiektywizm i jednoinstancyjność bolał użytkowników niekórych z archiwów (bz ywmieniania nazw -to wątek o USC) przez lata. Barier prawnych nie było (i w tym przypadku wydają mi się nietrudne do pokonania), decydujące były te subiektywne i nieostre, będące pretekstem (w opinii użytkowników trochę zasób znających) nie powodem.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Malwina_B

Sympatyk

USC Kielce

Post autor: Malwina_B »

Dzień dobry
Wysyłam prośby mailowe do USC Kielce o uzyskanie kopii aktu i nie otrzymuje odpowiedzi. Czy ktoś bywający w kieleckim USC mógłby wydobyć dla mnie ten jeden skan? Znam dokładną datę zdarzenia, więc szukać nie trzeba.

pozdr
malv
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

USC Kielce

Post autor: keret »

Witaj Malwina

Czekaj czekaj chcesz uzyskać odpis zupełny lub skrócony aktu urodzenia, małżeństw,śmierci ? czy kopie cyfrową poszukiwanego przez ciebe dokumentu. ?
Przypadek 1.
Musisz wypełnić formularz odpowiedni + "udowodnić " urzędnikowi że są to Twoi bezpośredni przodkowie + opłata za akt zupełny 33 zł za skrócony też coś koło tego kwoty nie pamietam na kazdej stronie USC sprawdzisz.
Przypadek 2.
Ustawowo czegoś takiego USC nie wydają czyli nie robią kopii i nie wysyłają.

Mógłbym dla Ciebie wystarać się o poszukiwany przez Ciebie akt (uzyskac odpis zupełny lub skrócony) ale musiałbym zostać Twoim pełnomocnikiem.

Nie musisz pisać do USC Kielce , wniosek o wydanie odpisów możesz złozyć w USC tam gdzie mieszkasz (Polska)

Maciej Terek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Re: USC Kielce

Post autor: Marynicz_Marcin »

keret pisze: Przypadek 2.
"Na gruncie obowiązujących przepisów osoba prowadząca badania genealogiczne uprawniona do
otrzymania odpisu może ubiegać się o umożliwienie jej nieodpłatnego wykonania fotokopii aktu stanu
cywilnego sporządzonego w księdze stanu cywilnego prowadzonej przed dniem wejścia w życie niniejszej
ustawy, o ile jej wykonanie nie będzie zagrażało trwałości księgi i zawartych w niej aktów stanu cywilnego
o czym stanowi art. 130 ust. 5 Prasc. W myśl natomiast art. 130 ust. 6 Prasc, takiej osobie można
również umożliwić przeglądanie skorowidzów alfabetycznych aktu zgonu"
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Malwina_B

Sympatyk

Nie chodzi mi o odpis, bo on ma małą wartość dla poszukiwań genealogicznych. Wystarczyłby mi nawet zwykły cytat z tego aktu urodzenia, bez uzyskania kopii, tj. informacja o wieku rodziców (i ich wyznaniu!), miejscu ich urodzenia, personaliach dziadków, nazwiska rodziców chrzestnych; no ogólnie wszystkie potencjalnie ważne dane.
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Malwino, po prostu zadzwoń do USC i poproś, żeby Ci przeczytali. Mnie jeszcze nikt nie odmówił. Tylko dzisiaj dzwoniłam do dwóch USC, każdy na innym końcu Polski, i wszystkie dane otrzymałam.
Pozdrawiam, Magdalena
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Malwina_B pisze:Wystarczyłby mi nawet zwykły cytat z tego aktu urodzenia, bez uzyskania kopii, tj. informacja [...] personaliach dziadków...
Położenie Kielc nie wskazuje na to, aby w dokumentach (do 1945) miałyby pojawiać się dane dziadków dziecka.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
stanislaw_pikul

Sympatyk

Post autor: stanislaw_pikul »

Marynicz_Marcin pisze:
keret pisze: Przypadek 2.
"Na gruncie obowiązujących przepisów osoba prowadząca badania genealogiczne uprawniona do
otrzymania odpisu może ubiegać się o umożliwienie jej nieodpłatnego wykonania fotokopii aktu stanu
cywilnego sporządzonego w księdze stanu cywilnego prowadzonej przed dniem wejścia w życie niniejszej
ustawy, o ile jej wykonanie nie będzie zagrażało trwałości księgi i zawartych w niej aktów stanu cywilnego
o czym stanowi art. 130 ust. 5 Prasc. W myśl natomiast art. 130 ust. 6 Prasc, takiej osobie można
również umożliwić przeglądanie skorowidzów alfabetycznych aktu zgonu"
Ten przepis dotyczy jednak możliwości osobistego wykonywania fotokopii lub osobistego przeglądania akt nie zaś dokonywania tych czynności przez Urząd.
Pozdrawiam

Stanisław
Malwina_B

Sympatyk

magda_lena pisze:Malwino, po prostu zadzwoń do USC i poproś, żeby Ci przeczytali. Mnie jeszcze nikt nie odmówił. Tylko dzisiaj dzwoniłam do dwóch USC, każdy na innym końcu Polski, i wszystkie dane otrzymałam.
Ja z tym USC nie mam tak miłych doświadczeń... :(
sowa73

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sowa73 »

Malwina_B pisze: ... Wysyłam prośby mailowe do USC Kielce o uzyskanie kopii aktu i nie otrzymuje odpowiedzi. Czy ktoś bywający w kieleckim USC mógłby wydobyć dla mnie ten jeden skan? Znam dokładną datę zdarzenia, więc szukać nie trzeba.
Nie pisać mejli, a wysyłać pisma tradycyjną pocztą.
To zawsze skutkuje. Nawet jak nie wyślą kopii czy skanu, to napiszą, że znaleźli poszukiwany akt nr xxx/rok znajduje się w ich posiadaniu i można przyjść i osobiście i zrobić zdjęcie. Ewentualnie może to zrobić pełnomocnik.
Tylko raz zdarzyło się, że napisali pismo, że wydadzą kopię pod warunkiem, że udowodnię stopień pokrewieństwa.
Awatar użytkownika
Anna_P

Sympatyk
Kontakt:

Metryki - dostęp do aktów w USC

Post autor: Anna_P »

Dzien dobry,
Znajomy, który mieszka za granicą i nie mówi po polsku, ale ma polskich przodków poprosił mnie o zdobycie kopii metryk urodzenia jego dziadka i pradziadka. Metryki są z 1895 i 1926 roku i zarówno dziadek jak i pradziadek nie żyją. Zlokalizowałam metryki w odpowiednim USC, ale pani kierowniczka, z którą rozmawiałam (bardzo miła zresztą) poinformowała mnie, że kopii owych nie będę mogła uzyskać, bo jestem osobą trzecią.

W związku z tym moje pytanie do osób mądrzejszych i bardziej doświadczonych. Czy jest jakaś podstawa prawna, żeby dostęp jednak uzyskać, bez potrzeby wydawania fortuny na pełmnomocnictwo? Znajomy jest trochę zdziwiony, że w Polsce dostęp do metryk osób zmarłych jest ograniczony, a ponieważ nie mówi po Polsku, nie bardzo może sam cokolwiek załatwić.

Czy ktoś ewentualnie miałby jakieś sugestie?

Dziekuję
Ania
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Napisać pismo w imieniu znajomego, dodać kilka dokumentów potwierdzających, że jest on ich potomkiem i wydadzą odpis
IgorD.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Fortuna... to znaczy ile? (bez złośliwości, jestem po prostu ciekaw, bo wyobrażam sobie że to kwota odpowiadająca jakiejś pomniejszej opłacie notarialnej).

Napisać dla znajomego (bez pełnomocnictw) odpowiednie pismo i czekac na efekt. Warto by wcześniej poszukać na stronach urzędów (lub dowiedzieć się bezpośrednio - telefonicznie) czy obcokrajowcy muszą zadośćuczynić jakimś dodatkowym formalnościom - i jeśli tak, to oczywiście je uwzględnić.
(czyli zrobić co radził igoriosso powyżej)

W ostateczności pewnie znajmomy może sprawę załatwić sam i osobiście oraz w swoim języku, przez ambasadę lub konsulat swojego kraju (ale tu mogą wystąpić opłaty, może nawet większe niż za pałnomocnictwo).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Anna_P

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Anna_P »

Dzwoniłam do odpowiedniego urzędu i rozmawiałam. Pani poinformowała mnie, że potrzebne jest pełnomocnictwo w języku polskim, potwierdzone notarialnie, czyli znajomy jako, że mieszka w Anglii musi isc do notariusza na miejscu - zapłacić, po czym do tłumacza przysięgłego - zapłacić itd…

Nie chodzi tu także o odpis urzędowy metryki urodzenia, a o zdjęcie lub ksero zrobione z oryginalnego wpisu.

Osobom nie mieszkającym w Polsce taka procedura wydaje się wręcz nierealna. W Anglii takie rzeczy załatwia się automatycznie przez internet, bez jednego pytania, a mi jest wstyd tłumaczyć po raz kolejny, że Polska to zagłębie biurokracji.
Zablokowany

Wróć do „Komentarze artykułów”