Proszę o odczytanie metryki j. polski (cz.4)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
henryck_Janocha

Sympatyk

Post autor: henryck_Janocha »

Witam,
Chciałbym przetłumaczyć na język francuski akt zgonu (link poniżej).
Starałem się napisać to (jak najlepiej) po polsku.
Czy mógłbyś rzucić okiem na to i poprawić to, co nie jest poprawne.

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 742&zoom=1

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410

Wielkie dzięki za Twoją pomoc.
Henryk.

Hello,
I would like to translate a death certificate (link below) into French.
I tried to write it (as best as possible) in Polish.
Could you please take a look at it and correct what is not correct.

Thanks a lot for your help.
Henryk.

N: 2 . Strzelce

Działo się we wsi Chełmie dnia trzeciego stycznia, tysiac osiemset trzydziestego pierwszego roku o godzinie iedynastey przed południem... Stawili się pracowici : Wincenty Biedzki lat trzydzieści trzy, i Jan Sobinski lat pięćdziesiąt liczący obydwaj rolnicy we wsi Strzelce zamieszkali, i oświadczyli: że w dniu pierwszym bieżącego miesiąca o godzinie dziesiątey w nocy, umarła pracowita Helena Biedzka wdowa, w wsi Strzelce na komornym przy synie zamieszkala lat osiemdziesiąt liczaca, córka Kaspera i Salomei, małżonków Wrotniakowskich, z Strzelce.. Po przekonaniu się naocznie o zejściu Biedzkiey, akt ten przeczytany stawiającym, z których pierwszy iest synem a drugi zieciem zmarłey, i przez nas został podpisany; gdyż świadkowie pisać nie umieją.
X. Gas. Lipiński wikary w zastępstwie Probosz. Chełmie.
Oddz. ojca : Janocha Wypart Foksowicz Nowak Dyktynski Tomalka Kepski Swierk Wojtaszcsyk Czesek Biedzki Korczak Maszczyk Kubik Kwiecinski Wrotniak Platek Glowacki
matka : Miklus Klich
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"...córka Kaspera..."
w tekście "córka Kaspra"

"...akt ten przeczytany stawiającym, z których pierwszy iest synem a drugi zieciem zmarłey..."
w tekście "akt ten przeczytany stawającym, z których pierwszy iest synem a drugi zięciem zmarłey..."

poza tym nie widzę różnic
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
henryck_Janocha

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:"...córka Kaspera..."
w tekście "córka Kaspra"

"...akt ten przeczytany stawiającym, z których pierwszy iest synem a drugi zieciem zmarłey..."
w tekście "akt ten przeczytany stawającym, z których pierwszy iest synem a drugi zięciem zmarłey..."

poza tym nie widzę różnic
Dziękuję Włodzimierz
Oddz. ojca : Janocha Wypart Foksowicz Nowak Dyktynski Tomalka Kepski Swierk Wojtaszcsyk Czesek Biedzki Korczak Maszczyk Kubik Kwiecinski Wrotniak Platek Glowacki
piotr_koniu

Sympatyk

Post autor: piotr_koniu »

Czy mógłbym prosić o poprawkę polskiego aktu ślubu?
Link (dostałem z archiwum w 3 częściach): https://zapodaj.net/7a86aef38e913.jpg.html
To co ja odczytałem:
Roku tysiąc osiemset czternastego dnia dwudziestego miesiąca listopada przed nami proboszczem i urzędnikiem stanu cywilnego gminy Kłobuckiej powiatu częstochowskiego w departamencie ??? stawił się Klemens Konieczko młodzian rolnik mający ??? ??? przed nami metryki wyjęty z ksiąg powiatu Kłobuckiego lat 23 we wsi Złochowicach zamieszkały, syn zmarłego Filipa Konieczki rolnika z wsi Złochowice zamieszkałego, i Maryanny Kulawiaków (czy na pewno?) którego akt ??? wyjęty z ksiąg stanu cywilnego parafii Kłobuckiej do którego ??? załączony, który ??? wycięta z ksiąg kościoła Kłobuckiego do aktów ??? składa Andrzeja ??? Katarzyna Kutyniowska dowodząca złożoną przed nami metryką wyciętą z ksiąg kościoła Kłobuckiego, że ukończyła lat dziewiętnaście ??? we wsi Złochowicach w domu rodziców zamieszkała, Jana Kutynia rolnika ze wsi Złochowicach zamieszkałego i Agaty z Kiepurów którymi ??? na dni czwartym ??? ??? roku bieżącego w przytomności nad i podpisanych świadków uczyniła strony stawiające ??? abyśmy do włożonego między nami obchodu małżeństwa przystąpili, którego ??? ??? przed głównymi drzwiami. ??? gminnego ??? ??? dnia szóstego ??? listopada roku bieżącego, a druga dnia trzynastego mijająca listopada roku bieżącego, obydwie o godzinie dwunastej południe. Gdy... tutaj to w ogóle kosmos... z Klemensem Konieczko i Anną Katarzyną Kutyniowską są połączeni ze sobą węzłem małżeńskim ??? ??? dalej znowu ciężko, tylkpo pojedyncze słowa więc nawet nie chcę tego pisać.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

piotr_koniu pisze:Czy mógłbym prosić o poprawkę polskiego aktu ślubu?
Link (dostałem z archiwum w 3 częściach): https://zapodaj.net/7a86aef38e913.jpg.html
To co ja odczytałem:
Roku tysiąc osiemset czternastego dnia dwudziestego miesiąca listopada przed nami proboszczem i urzędnikiem stanu cywilnego gminy Kłobuckiej powiatu częstochowskiego w departamencie ??? stawił się Klemens Konieczko młodzian rolnik mający ??? ??? przed nami metryki wyjęty z ksiąg powiatu Kłobuckiego lat 23 we wsi Złochowicach zamieszkały, syn zmarłego Filipa Konieczki rolnika z wsi Złochowice zamieszkałego, i Maryanny Kulawiaków (czy na pewno?) którego akt ??? wyjęty z ksiąg stanu cywilnego parafii Kłobuckiej do którego ??? załączony, który ??? wycięta z ksiąg kościoła Kłobuckiego do aktów ??? składa Andrzeja ??? Katarzyna Kutyniowska dowodząca złożoną przed nami metryką wyciętą z ksiąg kościoła Kłobuckiego, że ukończyła lat dziewiętnaście ??? we wsi Złochowicach w domu rodziców zamieszkała, Jana Kutynia rolnika ze wsi Złochowicach zamieszkałego i Agaty z Kiepurów którymi ??? na dni czwartym ??? ??? roku bieżącego w przytomności nad i podpisanych świadków uczyniła strony stawiające ??? abyśmy do włożonego między nami obchodu małżeństwa przystąpili, którego ??? ??? przed głównymi drzwiami. ??? gminnego ??? ??? dnia szóstego ??? listopada roku bieżącego, a druga dnia trzynastego mijająca listopada roku bieżącego, obydwie o godzinie dwunastej południe. Gdy... tutaj to w ogóle kosmos... z Klemensem Konieczko i Anną Katarzyną Kutyniowską są połączeni ze sobą węzłem małżeńskim ??? ??? dalej znowu ciężko, tylkpo pojedyncze słowa więc nawet nie chcę tego pisać.
kaliskim
podług złożonej
Kulaniaków (może)
zejścia
korresponujących x2
...składa, tudzież Panna ... (tam nie ma Andrzeja jest tudzież)
lat 19 wieku swego
którym uszanowanie na dniu czwartym miesiąca listopada
strony stawające żądają abyśmy
zapowiedzi wyszły
drzwiami naszego domu gminnego
to jest pierwsza dnia
Gdy żadne tamowanie przeciw rzeczonemu małżeństwu nie zaszło, my przychylając się do (tu nie rozumiem choć wyraźnie dość) namcinicznego (?) zdania po przeczytaniu stronom i świadkom do aktu małżeństwa służących papierów jako też działu szóstego Kodeksu Napoleona w tytule o małżeństwie, zapytaliśmy się przyszłego małżonka i przyszłej małżonki czyli chcą połączyć się związkiem małżeńskim. Na co gdy każde z nich oddzielnie odpowiedziało iż taka ich jest wola ogłaszamy w imieniu prawa, że Klemens ...
Tego wszystkiego spisaliśmy akt w przytomności Karola Paturaja (?) liczącego lat 40, Józefa Rzędzioch (?) liczącego lat 38, rolników ze wsi Złochowicach na gospodarstwie osiadłych świadków ze strony Klemensa K. wstępującego w stan małżeński niemniej Tomasza Owczarka liczącego lat 40 i Jana Kordyaki (?) liczącego lat 30 rolników w wsi Złochowicach na gospodarstwie osiadłych świadków ze strony Katarzyny K. panny zaślubionej, który stawającym przeczytany, przez nas podpisany został inne zaś osoby do aktu wchodzące pisać nie umiejąc znakami krzyża stwierdziły, ksiądz Adam Sadowski Proboszcz urzędnik stanu cywilnego parafii kłobuckiej. potem są wymienienie świadkowie i krzyżyki :)
Sz_Filip

Sympatyk

Post autor: Sz_Filip »

Poporosiłbym o odczytanie słowa w metryce Jana Sochockiego z Marianną Witkowską parafia Joniec rok 1825 akt 3.

Chodzi mi o piąte słowo w 6 linijce (wykropkowane):

w Popielżynie za ... służący, syn Antoniego i Salomei

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 155&zoom=1
HaniaN

Nieaktywny

Post autor: HaniaN »

@Arek_Bereza
Uzupełniam tylko, bo też nad tym pracowałam.
... my przychylając się do namienionego (dziś byłoby z d) żądania po przeczytaniu stronom ...
... Paturaja (!) ...
... Józefa Rzędziocha liczącego lat ...
... i Jana Kordyaki (też tak myślę)

@piotr_koniu: Masz w twoim tłumaczeniu parę razy "wycięta", ale tam jest "wyięta" (czyli bez j, bo nie cięli nieczego) 8)

@Sz_Filip ... za owczarka służący
"I co, jak tam? Biorą dzisiaj?"

Pozdrawiam Hania
Sz_Filip

Sympatyk

Dziękuję bardzo. A co to właściwie znaczy?

Pozdrawiam Filip
HaniaN

Nieaktywny

To chyba żadna wielka zagadka "przeszłości nieodkrytej":
Pomocnik owczarza.

Czyli juhas a nie baca :-)

(... ale na szczęście nie 'owczarek niemiecki', chociaż pewnie z tego wzięła się polska nazwa tej rasy. Fakt, że nabiegał się biedak podobnie!)
Ostatnio zmieniony pn 02 sty 2023, 20:15 przez HaniaN, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam Hania
Sz_Filip

Sympatyk

Dziękuję jeszcze raz. W internecie same owczarki niemieckie się wyświetlały więc wolałem dopytać :)

Pozdrawiam Filip
Adek.Wislica

Sympatyk

Post autor: Adek.Wislica »

Dzień dobry jestem tu trochę nowy więc liczę na Państwa pomoc w oczytaniu nazwy miejscowości i parafii, z której pochodził pan młody zapiany w akcie małżeństwa z 1878r. zawartym w parafii Suchożebry. Chodzi o Akt o nr. 21. Do wiadomości dołączam link gdzie znajduje się strona z tym zapiskiem. Będę wdzięczny za pomoc. Dziękuję i pozdrawiam https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ki=6079252
HaniaN

Nieaktywny

Adek.Wislica pisze:Dzień dobry jestem tu trochę nowy więc liczę na Państwa pomoc w oczytaniu nazwy miejscowości i parafii, ...
Spróbuj może zapytać w tym wątku:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... 2505.phtml

Tutaj chodzi o język polski, tam o rosyjski. Spece od rosyjskiego szybciej tam znajdą twoje pytanie. Sama skromna znajomość 'bukw', taka jak moja, tutaj nie pomoże :!:

Pozdrawiam Hania
Awatar użytkownika
henryck_Janocha

Sympatyk

Hello,
I would like to translate a death certificate (link below) into French.
I tried to write it (as best as possible) in Polish.
Could you please take a look at it and change what is not correct.

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 107&zoom=1

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410

Thanks a lot for your help.
Henryk.

N°8 Granice
Działo się we wsi Chełmie dnia dziesiątego lutego, tysiac osiemset czterdziestego siódmego roku o godzinie jedenastej przed południem. Stawili się Jan Janocha lat dwadziescia siedem i Roman Janocha lat czterdziesci liczący obydwaj rolnicy we wsi Granice zamieszkali i oświadczyli że w dniu osmym bieżącego miesiąca o godzinie jedenastej przed południem umarła Katarzyna Czeskowa chałupnica w wsi Granice zamieszkała lat czterdziesci licząca córka Franciszka i Agneszki małżonków Wojtaszczykow z Kraszewice zostawiwszy po sobie owdowiatego mąża Piotra Czeska w ?????????????
Po przekonaniu sie naocznie o zejściu Czeskowej. Akt ten przeczytany stawiającym, i przez Nas został podpisany, gdyż świadkowie pisać nie umieją.
Gas. Lipiński proboszcz Chelmski.
henryk22

Sympatyk

Post autor: henryk22 »

N°8 Granice
Działo się we wsi Chełmie dnia dziesiątego lutego, tysiąc osiemset czterdziestego siódmego roku o godzinie jedenastej przed południem. Stawili się Jan Janocha lat dwadzieścia siedem i Roman Janocha lat czterdzieści liczący obydwaj rolnicy we wsi Granice zamieszkali i oświadczyli że w dniu ósmym bieżącego miesiąca o godzinie jedenastej przed południem umarła Katarzyna Czeskowa chałupnica w wsi Granice zamieszkała lat czterdzieści licząca córka Franciszka i Agnieszki małżonków Wojtaszczyków z Kraszewic zostawiwszy po sobie owdowiałego męża Piotra Czeska w Prusiech znajdującego się. Po przekonaniu się naocznie o zejściu Czeskowej, Akt ten przeczytany stawiającym i przez Nas został podpisany, gdyż świadkowie pisać nie umieją.
Gas. Lipiński proboszcz Chełmski.
Awatar użytkownika
henryck_Janocha

Sympatyk

henryk22, Bardzo dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”