Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Pochodzenie nazwiska Łagon.

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witajcie,

Ewuniu, Władku - czy mogę słów kilka w ramach naszej "etymologicznej świętej trójcy", choć jest nas przyjaciół na forum o wiele więcej.

Otóż niedawno badałem dla przyjaciół nazwisko Łagowiec. Źródło - podstawa nazwiska to samo jak podaliście. Samo nazwisko Łagon - od nazwiska / oznaczenia / przydomku / zawołania (np. rycerskie przywołanie na polu bitwy) pierwszego przodka jako Łaga (jak to podała Ewa od stp Łag) - mogło mieć wiele odmian: np. Łag, Łagon, Łagona, Łagoń, Łagun i uwaga - w spisie etymologii jest, szacuję, ok. 200 odmian nazwiska! A każde nazwisko "żyło", zmieniało się z wielu różnych przyczyn (fonetyka przy zapisywaniu, różne obyczaje, pomyłki nieświadome, lub świadome, itp.), i zadaniem potomków w XXI wieku jest dojście do prawdy.

W tej sytuacji drogi Ciszu, bardzo cię prosimy, podaj przybliżoną datę, lokalizację, nazwę parafii przodka, to może coś więcej damy radę pomóc?

Miłego poniedziałku,
Tadeusz
Kacper.Szumowski

Re: Brzezicha pochodzenie nazwiska, rodzina, korzenie itd

Post autor: Kacper.Szumowski »

Proszę o etymologię nazwiska Szumowski :)
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam serdecznie
janusz59

Sympatyk

Re: Brzezicha pochodzenie nazwiska, rodzina, korzenie itd

Post autor: janusz59 »

Wszyscy znamy czasownik szumieć i wiemy co znaczy.
Nazwisko Szumowski może pochodzić bezpośrednio od " szumu " , "szumienia" itd.
Może też pochodzić od nazwy wsi Szumowo bądź Szumów. Nazwiska szlacheckie często pochodzą od wsi , które były w jakimś okresie ich własnością. Ale w Polsce nie było prawnej ochrony nazwisk szlacheckich i takie nazwisko mógł nosić każdy.

Pozdrawiam
Janusz
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Łagon.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Tadeusz_Wysocki pisze:Witajcie,

Ewuniu, Władku - czy mogę słów kilka w ramach naszej "etymologicznej świętej trójcy", choć jest nas przyjaciół na forum o wiele więcej.

Otóż niedawno badałem dla przyjaciół nazwisko Łagowiec. Źródło - podstawa nazwiska to samo jak podaliście. Samo nazwisko Łagon - od nazwiska / oznaczenia / przydomku / zawołania (np. rycerskie przywołanie na polu bitwy) pierwszego przodka jako Łaga (jak to podała Ewa od stp Łag) - mogło mieć wiele odmian: np. Łag, Łagon, Łagona, Łagoń, Łagun i uwaga - w spisie etymologii jest, szacuję, ok. 200 odmian nazwiska! A każde nazwisko "żyło", zmieniało się z wielu różnych przyczyn (fonetyka przy zapisywaniu, różne obyczaje, pomyłki nieświadome, lub świadome, itp.), i zadaniem potomków w XXI wieku jest dojście do prawdy.

W tej sytuacji drogi Ciszu, bardzo cię prosimy, podaj przybliżoną datę, lokalizację, nazwę parafii przodka, to może coś więcej damy radę pomóc?

Miłego poniedziałku,
Tadeusz
Drogi Tadku,

Mateusz nie jest nowicjuszem w sprawach genealogicznych , jeśli poda więcej informacji , może Twój wywód będzie potrzebny.

Ja dziękuję Tobie za cieple słowa o pomaganiu na tym forum.
Dziękując przytoczę poniżej słowa Pani profesor Katarzyny Skowronek z Instytutu Języka Polskiego PAN, która kieruje pracami nad;
Internetowy słownik nazwisk w Polsce
[to jest równocześnie link do słownika dla wszystkich].
Pani Profesor w wywiadzie dla PAP wspomina, ze "zainteresowanie słownikiem przerosło oczekiwanie zespołu - w pewnym momencie ...padły serwery strony. Okazało się, ze jest sporo osób - n.p. genealogów amatorów - które potrafią spędzić naprawdę wiele czasu na dociekaniach dotyczących historii nazwisk".
Pani Profesor twierdzi, ze "nazwiska to często cos' , co wyznacza element własnej tożsamości i spaja rodzine ".
więcej jest w ;
archeologia.com.pl Sprawdź pochodzenie i znaczenie nazwiska w Internetowym Słowniku

Ja uwazam, ze jeśli skorupy naczyń i inne skarby archeologowie uważają za dobra materialne, to wkrótce nasze, polskie nazwania/nazwiska z historia licząca czasem kilkadziesiąt wieków, będą uznawane za dobra osobiste tez o dużej wartości dla historii Polski.

Serdecznie pozdrawiam - Władysław
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Szumowski 1500 od nazwy miejscowej Szumowo (kilka wsi).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witajcie,

Mateusz, przepraszam, jest podpis imieniem, Władysławie - dzięki :)

Władysław zwrócił uwagę na słowa pani profesor Katarzyny Skowronek o coraz większym zainteresowaniu pochodzeniem i znaczeniem własnego nazwiska. Nareszcie, bo to bardzo cenne skarby do odkrycia! Już dawno temu etymolog pani profesor Zofia Kaleta wydała opracowanie "The Surname as a Cultural Value and an Ethnic Heritage", a ja skromny zainspirowany amator pozwoliłem sobie dodać specjalny wpis w portalu Narodowa.pl, jest tu wiele moich punktów dość "kontrowersyjnych", ale co tam:

https://narodowa.pl/exhibits/edukacja-k ... przyklady/

I na koniec drodzy przyjaciele coś z uśmiechem: Z tego robi się niezły biznez! Właśnie otrzymałem kolejny email z takim ofertą:

What does your family name say about you? Your last name is a connection to your family's past. But it just might also have something to say about who you are today. Give your family name:.......... (payment as usually)

Nie powiem od kogo, żeby nie było kryptoreklamy. Ale taki już jest nasz świat, kaseczkę trzeba płacić! - Ale nie do końca, są jeszcze fora genealogiczne, gdzie są ludzie dobrego serca tacy jak wy służący bezpłatnymi poradami i swoją wiedzą, dzięki!

Miłego dnia,
Tadeusz
JohnC

Sympatyk

Post autor: JohnC »

Dzień dobry

Czy mogę prosić o etymologię nazwisk: Krot i Macuk ?

Pozdrwiam

Janek
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Krot to po białorusku kret (takie zwierzątko czarne)
Macuk to syn Macka . Macko to białoruskie zdrobnienie od imienia Maciej .

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Krot 1125 - od podstawy krot-, por. krótki.

Macuk - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej, także od macać.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

janusz59 pisze:Macko to białoruskie zdrobnienie od imienia Maciej
Przecież Macko też jest polskim imieniem.
Łukasz
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwisk Krot, Macuk i Maciuk.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

JohnC pisze:Dzień dobry

Czy mogę prosić o etymologię nazwisk: Krot i Macuk ?

Pozdrwiam

Janek
Powyżej Ewa , Janusz i Lukasz podali etymologie tych nazwisk.

Ja zauważyłem, ze nazwisko Macuk wg spisów ludności w 2014 r. nosiło;
- w Polsce - 219 osób, Litwie - 29, Turcji - 7, Rosji - 5, Francji - 5, Szwecji - 4, Indiach 3 osoby.
Nazwisko Macuks nosiło 79 osób tylko w Łotwie, a nazwisko w zapisie Macuc nosilo 139 osób w Rumuni.
W językach litewskim, łotewskim i estońskim jest zachowane znaczenie słowa "macuk" = w j. polskim "dziecko", kiedyś pieszczotliwie "moj maluch".
Moze stosunkowo liczne , młodsze, polskie nazwisko Maciuk tez należy do tego zbioru nazwisk.

Pozdrawiam - Władysław

Sprawdzilem !

Nazwisko Maciuk w 2014 r. nosiło w Polsce 748 osób, Francji 21, Anglii 12, Estonii 8, Litwie 6, Szwecji 3 osoby, ale także 63 osoby w Kanadzie, 54 w USA i 30 w Argentynie.
W Polsce istnieją jeszcze młodsze nazwiska Maciukiewicz i Maciutkiewicz, które potwierdzają moja hipotezę, ze te bardzo stare polsko-baltowski nazwiska są związane z pieszczotliwymi, niegdysiejszymi nazwaniami nowonarodzonych ...maciutkich pociech, oczywiście chłopców.
Dotychczas czytałem o języku balto-slowian, teraz sam odkrywam, ze nazwania są polsko-bałtyckie i polsko-galijskie[fracuskie] a centrum , to nasza ziemia , Polska.
kazal

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kazal »

Dzień dobry

Czy mogę prosić o etymologię nazwiska: Kazalski ?

Pozdrwiam
Jerzy
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Kazalski 1446- od podstawy kaz-, por. kazać ‘wydawać rozkaz, polecenie’, dawniej ‘wygłaszać kazanie’, kazić , dawniej ‘kalać, psuć’, także od imienia Kazimierz.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
CasaXo

Wypartowicz - prośba o pomoc

Post autor: CasaXo »

Jaka może być etymologia tego nazwiska? Będę wdzięczny za każdą informację dotyczącą tego nazwiska. Bardzo ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje w internecie, dodatkowo mało osób posługuje się tym nazwiskiem
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Może być od słowa wypart
https://nazwiska.ijp.pan.pl/haslo/show/name/WYPART

Ale nie poprzestawałbym na jednym możliwym, bo nazwiska były przekręcane lub tłumaczeniem z innego języka.
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”