ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

A ja mam takie pytanie, może dziwne. Są nowe publikacje, gdzie są tylko nazwy roczników ale brak w nich skanów. Oczywiście nie podawano co będzie publikowane, niemniej wcześniej nie było wcale żadnych oznak istnienia tych parafii. Czy to może oznaczać, że dane te mają szansę się pojawić w jakimś rozsądnym czasie? Czy mogą to być owe braki wynikające z problemów technicznych?
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Żeby umieścić skany trzeba najpierw mieć opisaną strukturę zespołów.
Nie wszystkie AP-y są w ZoSI, a i tak jest ich znacząco więcej niż jeszcze na początku roku, kiedy było na liście może z osiem instytucji. Teraz naliczyłem 35 i to ciągle nie jest nawet chyba połowa działających.
Być może mówisz o zespołach z AP-u który dopiero wszedł do bazy ZoSIA i zakładana jest struktura zespołów, opisy, sygnatury itp. przygotowywana do tego by umieścić w bazie skany z tych zespołów.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Pewnie jest tak jak piszesz, że zakładają strukturę. Dziękuję za informację :)
Pozdrawiam
Dominika

dpawlak

Nieaktywny

Dla wszystkich (nie)cierpliwców podaję czas oczekiwania na skany pomiędzy digitalizacją a publikacją, na przykładzie AP Lublin, dla digitalizacji wykonanej siłami samego AP, NAC "tylko" opublikował je w szwa. Zdjęcia wykonano 19 września 2012 w serwisie szwa pojawiły się przy ostatnim update bazy czyli 28 czerwca 2013.
Czas oczekiwania 9 miesięcy i 9 dni.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Całość opublikowanych 28 czerwca 2013 przekazano 19 września 2012? Czy wykonano jakieś skany, które utworzyły pakiet np w marcu?:)

chcesz mocniej? mam w dalszym ciągu nieopublikowane - z datami 2009 :) skany NACowskie
9 miesięcy :)) :P to nawet nieprzenoszone za bardzo 9 dni w widełkach +-2 tygodnie się mieści;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Całość opublikowanych 28 czerwca 2013 przekazano 19 września 2012?
Nie przekazano, tylko zdigitalizowano*, wiadomo, że część zdigitalizowano nieco wcześniej, część dopiero w październiku. Do tego potrzebny był czas na obróbkę, przejrzenie poprawności zdjęć itp. Wedle moich informacji przekazano zdjęcia jeszcze w zeszłym roku
Czy wykonano jakieś skany, które utworzyły pakiet np w marcu?:)
Nie piszę o pakiecie marcowym, czy czerwcowym z mikrofilmów, które ogłaszał NAC*, tylko o zdjęciach z ksiąg wykonanych siłami samego AP. Weszły przy okazji update bazy z pakietem czerwcowym i tyle, ale nie były w nim zawarte.
chcesz mocniej?
Nie chcę. Nie podałem tej informacji aby jakieś rekordy pokazywać, ani nawet by mówić, że za długo. Po prostu podałem realny czas oczekiwania pomiędzy digitalizacją, a publikacją. Wiele osób wyobraża sobie, że od zapowiedzi (nawet nie od digitalizacji) do opublikowania, to minie miesiąc, góra dwa. Dobrze jeśli zejdą na ziemię.

*widzę że nie porzucasz starych nawyków- namawiam jednak czytaj czasem wypowiedź, na którą odpowiadasz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

czytam czytam, a Ty czytasz czasem co piszesz?:)
Nie ma najmniejszego znaczenia, że zdigitalizowano coś
Stad pytam kiedy przekazano i co:)
Teraz zbyłeś łaska napisać "jeszcze w zeszłym roku" -przy wyliczeniach co do dnia to "jeszcze w zeszłym roku" takie ciut rozmyte ale oki

Czy ja pisałem o "pakiecie skanów z mikrofilmów"? Skąd taka sugestia (poprzez wyjaśnienie czego nie napisałeś)

Twoja wypowiedź jasno sugerowała
skany były gotowe do publikacji i czekały w NAC ponad 9 miesięcy

Może, nie twierdzę, że było inaczej. Pytam
Upał?
dpawlak

Nieaktywny

Moje intencje jasno wyłożyłem w poprzednim poście. Precyzyjnej daty przekazania zwyczajnie nie znam ale nie będzie grubym błędem przyjęcie, że chodzi o drugą połowę grudnia. Użyłem terminu oczekiwanie w stosunku do okresu od zdigitalizowania do opublikowania, nawet jak założysz najlepsze okulary nie znajdziesz w pierwszym poście nic, o terminie przekazania zdjęć, ani o tym że do tego terminu się odnoszę.
Teraz wszystko już jasne?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Traktując z przymrużeniem oka -bardzo rozbudzasz nadzieję pisząc, że 9 miesięcy (od..tego nie ustaliliśmy) do ukazania się w szwa to realny termin;)

W "ciemno biorę te 9 miesięcy" na przyszłość - bez narzekania, sugestii, że można byłoby szybciej, porównań etc. Byłoby to bardzo satysfakcjonujące, gdyby od informacji "robimy/zaczynamy" do ukazania się było 3 kwartały:)

Również w kontekście tego, ze nie chcesz mocniej i realność 2009-2013 (a nie wiem czy w 2013 się ukażą) jest równie realna:(
dpawlak

Nieaktywny

Sroczyński_Włodzimierz pisze:rozbudzasz nadzieję pisząc, że 9 miesięcy (od..tego nie ustaliliśmy) do ukazania się w szwa
Kto nie ustalił, to nie ustalił, ja ustaliłem, możesz się nie zgadzać z ustaleniem ale wtedy pisz za siebie, a nie w liczbie mnogiej.

Ja nie piszę, że nie może i nie odbywa się to dłużej. Realny znaczy tyle co faktyczny i podałem na przykładzie jakich materiałów czas policzony, czy można to mechanicznie odnieść do materiałów w innych archiwach? Na pewno wydłużyłbym czas dla archiwów, które nie uczestniczyły w systemie szwa, w tej materii APL, APW i AP Poznań są troszkę uprzywilejowane ale coraz więcej instytucji jest uwzględniana w ZoSI więc dysproporcja maleje.
Poprzednio partia 27 parafii z APL została opublikowana w styczniu, tyle że digitalizowana była jeszcze w grudniu 2011, czyli rok i miesiąc. Również w czerwcowej publikacji nie umieszczono wszystkiego co wysłano w zeszłym roku, co to to nie. czekam na taką parafię z końcówki alfabetu i wcześniej niż w czwartym kwartale się pewnie nie doczekam.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

To się nie zorientowałem - widać nie jestem zbyt biegły w czytaniu
i do teraz nie wiem co się wydarzyło 19 września 2012 roku:) ( z tych wydarzeń, które miały znaczenie dla publikacji;)
Tak czy inaczej (tj niezależnie czy podzieliłeś się istotnymi wiadomościami z punktu widzenia poznania procesu) - jak sam piszesz : reprezentatywne to być nie musi i nie ma co snuć zbyt daleko idących analogii, wyciągać wniosków jak będzie w przyszłości
Szczególnie, że to co zajmowało rok 3 lata temu nie musi zajmować roku w 2013 czy 2014
oby nie znacznie więcej;)

APW dawno na ZOSIĘ przeszło?
"Na pewno wydłużyłbym czas dla archiwów, które nie uczestniczyły w systemie szwa, w tej materii APL, APW i AP Poznań są troszkę uprzywilejowane ale coraz więcej instytucji jest uwzględniana w ZoSI więc dysproporcja maleje. "
Dla mnie to nowość, dopytuję skoro wiesz:)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

kasia_wilcz pisze:ooo - dziękuję za info :D
jest nadzieja na moją zaginioną Bydgoszcz
Kasiu

z informacji uzyskanej z NAC, w lipcu planowana jest publikacja skanów z Bydgoszczy, Inowrocławia, Elbląga oraz części zespołów z Radomia i Zamościa. Nie wiem czy to wszystko.

Ponadto wszelkie uwagi do publikowanych skanów należy zgłaszać na dedykowane poszczególnym archiwom skrzynki mailowe:
http://www.szukajwarchiwach.pl/kontakt

Pozdrawiam
Aneta
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Aneto, ja też dziekuję :). Za informację o Radomiu. Może pojawią się uzupełnienia do publikacji sprzed kilku dni.
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Odnośnie publikacji skanów z AP Siedlce - dowiedziałam się dzisiaj, że jeszcze w tym roku planowane jest udostępnienie w SZwA pięciu zespołów (akta metrykalne), a są to:

1. Mokobody - zespół 193 i 194
2. Paprotnia - zespół 207
3. Siedlce - zespół 220 i 221

Jakie to konkretnie wyznania i lata, można sprawdzić w wyszukiwarce zespołów - wystarczy wybrać Archiwum Państwowe w Siedlcach (62) i wprowadzić nr zespołu - jw.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php

Pozdrawiam
Aneta
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Czy macie problem ze stroną szukaj w archiwach, wyskakuje error 500, czy to mój komputer nawala?
Krystyna
Pozdrawiam Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”