ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Słomińska_Dominika

A ja mam takie pytanie, może dziwne. Są nowe publikacje, gdzie są tylko nazwy roczników ale brak w nich skanów. Oczywiście nie podawano co będzie publikowane, niemniej wcześniej nie było wcale żadnych oznak istnienia tych parafii. Czy to może oznaczać, że dane te mają szansę się pojawić w jakimś rozsądnym czasie? Czy mogą to być owe braki wynikające z problemów technicznych?
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Żeby umieścić skany trzeba najpierw mieć opisaną strukturę zespołów.
Nie wszystkie AP-y są w ZoSI, a i tak jest ich znacząco więcej niż jeszcze na początku roku, kiedy było na liście może z osiem instytucji. Teraz naliczyłem 35 i to ciągle nie jest nawet chyba połowa działających.
Być może mówisz o zespołach z AP-u który dopiero wszedł do bazy ZoSIA i zakładana jest struktura zespołów, opisy, sygnatury itp. przygotowywana do tego by umieścić w bazie skany z tych zespołów.
Nie wszystkie AP-y są w ZoSI, a i tak jest ich znacząco więcej niż jeszcze na początku roku, kiedy było na liście może z osiem instytucji. Teraz naliczyłem 35 i to ciągle nie jest nawet chyba połowa działających.
Być może mówisz o zespołach z AP-u który dopiero wszedł do bazy ZoSIA i zakładana jest struktura zespołów, opisy, sygnatury itp. przygotowywana do tego by umieścić w bazie skany z tych zespołów.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Słomińska_Dominika

Dla wszystkich (nie)cierpliwców podaję czas oczekiwania na skany pomiędzy digitalizacją a publikacją, na przykładzie AP Lublin, dla digitalizacji wykonanej siłami samego AP, NAC "tylko" opublikował je w szwa. Zdjęcia wykonano 19 września 2012 w serwisie szwa pojawiły się przy ostatnim update bazy czyli 28 czerwca 2013.
Czas oczekiwania 9 miesięcy i 9 dni.
Czas oczekiwania 9 miesięcy i 9 dni.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Całość opublikowanych 28 czerwca 2013 przekazano 19 września 2012? Czy wykonano jakieś skany, które utworzyły pakiet np w marcu?:)
chcesz mocniej? mam w dalszym ciągu nieopublikowane - z datami 2009
skany NACowskie
9 miesięcy
)
to nawet nieprzenoszone za bardzo 9 dni w widełkach +-2 tygodnie się mieści;)
chcesz mocniej? mam w dalszym ciągu nieopublikowane - z datami 2009
9 miesięcy
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Nie przekazano, tylko zdigitalizowano*, wiadomo, że część zdigitalizowano nieco wcześniej, część dopiero w październiku. Do tego potrzebny był czas na obróbkę, przejrzenie poprawności zdjęć itp. Wedle moich informacji przekazano zdjęcia jeszcze w zeszłym rokuSroczyński_Włodzimierz pisze:Całość opublikowanych 28 czerwca 2013 przekazano 19 września 2012?
Nie piszę o pakiecie marcowym, czy czerwcowym z mikrofilmów, które ogłaszał NAC*, tylko o zdjęciach z ksiąg wykonanych siłami samego AP. Weszły przy okazji update bazy z pakietem czerwcowym i tyle, ale nie były w nim zawarte.Czy wykonano jakieś skany, które utworzyły pakiet np w marcu?:)
Nie chcę. Nie podałem tej informacji aby jakieś rekordy pokazywać, ani nawet by mówić, że za długo. Po prostu podałem realny czas oczekiwania pomiędzy digitalizacją, a publikacją. Wiele osób wyobraża sobie, że od zapowiedzi (nawet nie od digitalizacji) do opublikowania, to minie miesiąc, góra dwa. Dobrze jeśli zejdą na ziemię.chcesz mocniej?
*widzę że nie porzucasz starych nawyków- namawiam jednak czytaj czasem wypowiedź, na którą odpowiadasz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

czytam czytam, a Ty czytasz czasem co piszesz?:)
Nie ma najmniejszego znaczenia, że zdigitalizowano coś
Stad pytam kiedy przekazano i co:)
Teraz zbyłeś łaska napisać "jeszcze w zeszłym roku" -przy wyliczeniach co do dnia to "jeszcze w zeszłym roku" takie ciut rozmyte ale oki
Czy ja pisałem o "pakiecie skanów z mikrofilmów"? Skąd taka sugestia (poprzez wyjaśnienie czego nie napisałeś)
Twoja wypowiedź jasno sugerowała
skany były gotowe do publikacji i czekały w NAC ponad 9 miesięcy
Może, nie twierdzę, że było inaczej. Pytam
Upał?
Nie ma najmniejszego znaczenia, że zdigitalizowano coś
Stad pytam kiedy przekazano i co:)
Teraz zbyłeś łaska napisać "jeszcze w zeszłym roku" -przy wyliczeniach co do dnia to "jeszcze w zeszłym roku" takie ciut rozmyte ale oki
Czy ja pisałem o "pakiecie skanów z mikrofilmów"? Skąd taka sugestia (poprzez wyjaśnienie czego nie napisałeś)
Twoja wypowiedź jasno sugerowała
skany były gotowe do publikacji i czekały w NAC ponad 9 miesięcy
Może, nie twierdzę, że było inaczej. Pytam
Upał?
Moje intencje jasno wyłożyłem w poprzednim poście. Precyzyjnej daty przekazania zwyczajnie nie znam ale nie będzie grubym błędem przyjęcie, że chodzi o drugą połowę grudnia. Użyłem terminu oczekiwanie w stosunku do okresu od zdigitalizowania do opublikowania, nawet jak założysz najlepsze okulary nie znajdziesz w pierwszym poście nic, o terminie przekazania zdjęć, ani o tym że do tego terminu się odnoszę.
Teraz wszystko już jasne?
Teraz wszystko już jasne?
-
Sroczyński_Włodzimierz

Traktując z przymrużeniem oka -bardzo rozbudzasz nadzieję pisząc, że 9 miesięcy (od..tego nie ustaliliśmy) do ukazania się w szwa to realny termin;)
W "ciemno biorę te 9 miesięcy" na przyszłość - bez narzekania, sugestii, że można byłoby szybciej, porównań etc. Byłoby to bardzo satysfakcjonujące, gdyby od informacji "robimy/zaczynamy" do ukazania się było 3 kwartały:)
Również w kontekście tego, ze nie chcesz mocniej i realność 2009-2013 (a nie wiem czy w 2013 się ukażą) jest równie realna:(
W "ciemno biorę te 9 miesięcy" na przyszłość - bez narzekania, sugestii, że można byłoby szybciej, porównań etc. Byłoby to bardzo satysfakcjonujące, gdyby od informacji "robimy/zaczynamy" do ukazania się było 3 kwartały:)
Również w kontekście tego, ze nie chcesz mocniej i realność 2009-2013 (a nie wiem czy w 2013 się ukażą) jest równie realna:(
Kto nie ustalił, to nie ustalił, ja ustaliłem, możesz się nie zgadzać z ustaleniem ale wtedy pisz za siebie, a nie w liczbie mnogiej.Sroczyński_Włodzimierz pisze:rozbudzasz nadzieję pisząc, że 9 miesięcy (od..tego nie ustaliliśmy) do ukazania się w szwa
Ja nie piszę, że nie może i nie odbywa się to dłużej. Realny znaczy tyle co faktyczny i podałem na przykładzie jakich materiałów czas policzony, czy można to mechanicznie odnieść do materiałów w innych archiwach? Na pewno wydłużyłbym czas dla archiwów, które nie uczestniczyły w systemie szwa, w tej materii APL, APW i AP Poznań są troszkę uprzywilejowane ale coraz więcej instytucji jest uwzględniana w ZoSI więc dysproporcja maleje.
Poprzednio partia 27 parafii z APL została opublikowana w styczniu, tyle że digitalizowana była jeszcze w grudniu 2011, czyli rok i miesiąc. Również w czerwcowej publikacji nie umieszczono wszystkiego co wysłano w zeszłym roku, co to to nie. czekam na taką parafię z końcówki alfabetu i wcześniej niż w czwartym kwartale się pewnie nie doczekam.
-
Sroczyński_Włodzimierz

To się nie zorientowałem - widać nie jestem zbyt biegły w czytaniu
i do teraz nie wiem co się wydarzyło 19 września 2012 roku:) ( z tych wydarzeń, które miały znaczenie dla publikacji;)
Tak czy inaczej (tj niezależnie czy podzieliłeś się istotnymi wiadomościami z punktu widzenia poznania procesu) - jak sam piszesz : reprezentatywne to być nie musi i nie ma co snuć zbyt daleko idących analogii, wyciągać wniosków jak będzie w przyszłości
Szczególnie, że to co zajmowało rok 3 lata temu nie musi zajmować roku w 2013 czy 2014
oby nie znacznie więcej;)
APW dawno na ZOSIĘ przeszło?
"Na pewno wydłużyłbym czas dla archiwów, które nie uczestniczyły w systemie szwa, w tej materii APL, APW i AP Poznań są troszkę uprzywilejowane ale coraz więcej instytucji jest uwzględniana w ZoSI więc dysproporcja maleje. "
Dla mnie to nowość, dopytuję skoro wiesz:)
i do teraz nie wiem co się wydarzyło 19 września 2012 roku:) ( z tych wydarzeń, które miały znaczenie dla publikacji;)
Tak czy inaczej (tj niezależnie czy podzieliłeś się istotnymi wiadomościami z punktu widzenia poznania procesu) - jak sam piszesz : reprezentatywne to być nie musi i nie ma co snuć zbyt daleko idących analogii, wyciągać wniosków jak będzie w przyszłości
Szczególnie, że to co zajmowało rok 3 lata temu nie musi zajmować roku w 2013 czy 2014
oby nie znacznie więcej;)
APW dawno na ZOSIĘ przeszło?
"Na pewno wydłużyłbym czas dla archiwów, które nie uczestniczyły w systemie szwa, w tej materii APL, APW i AP Poznań są troszkę uprzywilejowane ale coraz więcej instytucji jest uwzględniana w ZoSI więc dysproporcja maleje. "
Dla mnie to nowość, dopytuję skoro wiesz:)
- Kaczmarek_Aneta

Kasiukasia_wilcz pisze:ooo - dziękuję za info
jest nadzieja na moją zaginioną Bydgoszcz
z informacji uzyskanej z NAC, w lipcu planowana jest publikacja skanów z Bydgoszczy, Inowrocławia, Elbląga oraz części zespołów z Radomia i Zamościa. Nie wiem czy to wszystko.
Ponadto wszelkie uwagi do publikowanych skanów należy zgłaszać na dedykowane poszczególnym archiwom skrzynki mailowe:
http://www.szukajwarchiwach.pl/kontakt
Pozdrawiam
Aneta
-
Słomińska_Dominika

- Kaczmarek_Aneta

Odnośnie publikacji skanów z AP Siedlce - dowiedziałam się dzisiaj, że jeszcze w tym roku planowane jest udostępnienie w SZwA pięciu zespołów (akta metrykalne), a są to:
1. Mokobody - zespół 193 i 194
2. Paprotnia - zespół 207
3. Siedlce - zespół 220 i 221
Jakie to konkretnie wyznania i lata, można sprawdzić w wyszukiwarce zespołów - wystarczy wybrać Archiwum Państwowe w Siedlcach (62) i wprowadzić nr zespołu - jw.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php
Pozdrawiam
Aneta
1. Mokobody - zespół 193 i 194
2. Paprotnia - zespół 207
3. Siedlce - zespół 220 i 221
Jakie to konkretnie wyznania i lata, można sprawdzić w wyszukiwarce zespołów - wystarczy wybrać Archiwum Państwowe w Siedlcach (62) i wprowadzić nr zespołu - jw.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php
Pozdrawiam
Aneta