Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,

Bogdanowi: gdybyś miał rację, fotografia byłaby zrobiona najwcześniej w 1923 r., czy 3 lata po śmierci portretowanego, to tak nawiasem, a w ogóle to która odznaka pułkowa była na wstążce?

Maji: etyszkiety to sznury do czaka przytrzymujące czapkę przy właścicielu :)) w czasie walki albo szybkiej jazdy. Wtedy pełniły przede wszystkim funkcję galową.
Nie wiem o jakiej wstążce mówisz? Etyszkiety mają 2 punkty mocowania: 1. zapięcie za guzikami, 2. przełożenie przez naramiennik. Wstążka posłużyła do naszywki stopnia, ale to krokwie na rękawie - czy o to Ci chodziło?
W armii carskiej - za odwagę na polu walki - szeregowym nadawano wpierw Medal Św. Jerzego (mój ojciec nim z szeregowego z cenzusem został podoficerem a potem oficerem- podpułkownikiem, był 4-krotnie odznaczony Medalem Św. Jerzego, potem 3-krotnie Krzyżem Św. Jerzego i dopiero - jako oficer- Orderem Św. Jerzego. Wszystkie nadania są numerowe i odnotowane z jego książce oficerskiej). Być może więc - jeśli to Krzyż Św. Jerzego - to Henryk został nim odznaczony jako podoficer i to winno być gdzieś odnotowane. Myślę, że właściwe do takich poszukiwań winno być archiwum wojskowe Rosji, ale nie mam w tej kwestii wiedzy.
Piszesz II Korpus, a raczej chodzi o I Korpus - w tej kwestii należałoby sprawdzić zasoby Centralnego Archiwum Wojskowego w Wwie.

Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MajaWojdalski »

Panie Wojciechu,
Dziekuje za odpowiedz. Prosze o cierpliwosc dla kompletnego braku wiedzy w temacie z mojej strony: wstazka o ktorej mowie jest miedzy 3 i 4 guzikiem - dwukolore paski. Pobawilam sie troche tym zdjeciem w roznych programach i chyba to jednak faktycznie krzyz sw. Jerzego. Jest do niego przypiety na wstazce orzelek (?) Jezeli to sw. Jerzy to chyba faktycznie I Korpus. Czy wedlug Pana II Korpus moge w jego wypadku wykluczyc?
Maja
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

majawojdalski@hotmail.com pisze: ... wstazka o ktorej mowie jest miedzy 3 i 4 guzikiem - dwukolore paski. Pobawilam sie troche tym zdjeciem w roznych programach i chyba to jednak faktycznie krzyz sw. Jerzego. Jest do niego przypiety na wstazce orzelek (?) Jezeli to sw. Jerzy to chyba faktycznie I Korpus. Czy wedlug Pana II Korpus moge w jego wypadku wykluczyc?
Maja
Witam Panią,

jeśli jest tak jak Pani pisze - ja nie rozpoznałem tego fragmentu na tyle jednoznacznie aby uznać go za wstążkę - jest to baretka jakiegoś odznaczenia. Jest to krzyż albo order za czyny bojowe.
I czy II Korpus ? a może III? - na tym etapie nie można wykluczyć żadnego, ale I był najliczniejszy i najlepiej zorganizowany, dlatego gł. opowiadam się za I-ym.

Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Edmunda »

Witam, proszę o pomoc.
Czy na poniższym zdjęciu chodzi o mundur tego samego pułku?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b0 ... 98de7.html
Dziękuję
Pozdrawiam
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/

Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
JoannaA

Post autor: JoannaA »

Witam serdecznie i bardzo proszę o identyfikację munduru przedstawionego na zdjęciu:
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Joanna.
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MajaWojdalski »

Panie Wojciechu. PRzygladam sie temu krzyzowi - a moze to Virtuti Militari?
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam Panią,
myślę, że nie jest to VM. Napisałem KW, bo wydaje mi się, że z lewej strony wstążki krzyża widoczny jest biały pasek (KW= biały-amarantowy-biały). W pobieżnym wglądzie na listy kawalerów VM nie dojrzałem tam Henryka Pasieki. Owszem jest dwóch Pasieków, ale w odniesieniu do II w. św. Jeśli ma Pani wątpliwości, proszę zwrócić się do Biura Kapituły VM w Kancelarii Prezydenta RP. Wykazy kawalerów VM z tamtego okresu są kompletne.
Pozdrawiam
WZ
Florek_Jacek

Sympatyk
Ekspert

Co to za mundur - proszę o pomoc w identyfikacji

Post autor: Florek_Jacek »

Zwracam się z prośbą do Państwa o pomoc w określeniu rodzaju munduru na zdjęciu:

http://imageshack.us/photo/my-images/23 ... weger.jpg/

Z przekazów rodzinnych i dokumentów wiem, że w 1914 w czasie wakacyjnym został wzięty do wojska, ukończył szkołę oficerską w Irkucku i przebył kampanię w pułku syberyjskim. Potem był oficerem (porucznikiem) w sztabie I Korpusu Polskiego gen. Dowbor-Muśnickiego. Po rozbrojeniu Korpusu był dowódcą 7 kompanii 36 p.p Legii Akademickiej i zginął 13.01.1919 pod Sokolnikami.
Podejrzewam, że mundur może wskazywać na szkołę oficerską, ale nie mam pewności.
Pozdrawiam
Jacek Florek
Awatar użytkownika
Zieliński_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Zieliński_Piotr »

Tak jak i dzisiaj , oficerów w carskiej armii szkoliły akademie wojskowe . Z tzw poboru , ludzi w miarę wykształconych kierowano do szkół wojskowych (podoficerskich) . Na zdjęciu , młodzieniec prezentuje mundur galowy kadeta szkoły wojskowej . Na kołnierzu „złote” podwójne winiety – na pagonach „złote” obwódki a środkiem biegnie szeroki „złoty” pas . Zdjęcie wykonane zapewne z okazji ukończenia szkoły i promocji . Te dwie poprzeczne jasne belki na pogonach oznaczają stopień młodszego podoficera (унтер-офицер) . Pułki syberyjskie (bojowe) posiadały pagony jednolicie koloru czerwonego - z wyhaftowanymi „złotymi” nićmi w środku emblematami i numerami pułków . A belki młodszego podoficera w pułku bojowym były dla kamuflarzu koloru ciemnego .

Pozdrawiam
Piotr
Florek_Jacek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Florek_Jacek »

Piotrze dziękuję bardzo za wyczerpujące informacje. Bardzo mi pomogło.
Pozdrawiam
Jacek Florek
staszu

Sympatyk

Jaki to mundur?

Post autor: staszu »

Tak, jest to przedwojenny mundur pracownika poczty.
http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=2769
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
Sianin_1948

Sympatyk

Jaki to mundur?

Post autor: Sianin_1948 »

Dzięki. To jeszcze bardziej upewniło mnie co do moich przypuszczeń względem osoby, która jest na tym zdjęciu. Otóż na odwrocie fotki widnieje stempel zakładu fotograficznego z datą 22 stycznia 1942 r. Tymczasem posiadam akt zgonu tej osoby, z którego wynika, że zmarła ona w 1938. Zastanawiałem się, czy ów dokument i fotografia odnoszą się do tej samej osoby. W tzw. międzyczasie wszedłem w posiadanie zdjęć z pogrzebu tej osoby oraz wcześniejsze, wykonane za jej życia, które upewniły mnie, że o tę samą osobę chodzi, chociaż moja rodzina sugerowała mi, że może to dwie różne osoby. Gdyby było tak, jak sugerowała rodzina, to przecież nikt o zdrowych zmysłach nie paradowałby do fotografa w czasie okupacji w polskim mundurze. Podejrzewałem więc, że ta osoba nosi mundur jakiejś formacji podporządkowanej okupantowi. Jedyne wytłumaczenie tej zagadki sprowadza się do tezy, że to najbliższa rodzina, posiadając pewnie negatywy, dorobiła podczas wojny fotki byłego pocztowca. Niestety, nie mogę tej tezy zweryfikować, bo nie mam kontaktu z jego potomkami.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Sianin
dominika188

Post autor: dominika188 »

Witam
Proszę o pomoc w sprawie zdjęcia
co to za mundur?Jaki stopień?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... cd7e9.html
Pozdrawiam
Dominika
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Jakie to mundury , czy rosyjskie ?

Post autor: Augustyniak_Irena »

Witam,
trafiłam na stare zdjęcie "mundurowych" ale nie wiem nic o osobach na zdjęciu , Chciałabym chociaż dowiedzieć się co to są za mundury i z jakiego okresu : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5f ... 30f67.html
pozdrawiam
Irena
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Jakie to mundury , czy rosyjskie ?

Post autor: Gregor_Rogalla »

Witam
Fotografia jest mocno skompresowana, moze dolacz fragment pasow zolnierzy
wydaje mi sie, ze widze w spiaczce pasa dwuglowego orla
pozdrawiam
Zablokowany