Bogdanowi: gdybyś miał rację, fotografia byłaby zrobiona najwcześniej w 1923 r., czy 3 lata po śmierci portretowanego, to tak nawiasem, a w ogóle to która odznaka pułkowa była na wstążce?
Maji: etyszkiety to sznury do czaka przytrzymujące czapkę przy właścicielu
Nie wiem o jakiej wstążce mówisz? Etyszkiety mają 2 punkty mocowania: 1. zapięcie za guzikami, 2. przełożenie przez naramiennik. Wstążka posłużyła do naszywki stopnia, ale to krokwie na rękawie - czy o to Ci chodziło?
W armii carskiej - za odwagę na polu walki - szeregowym nadawano wpierw Medal Św. Jerzego (mój ojciec nim z szeregowego z cenzusem został podoficerem a potem oficerem- podpułkownikiem, był 4-krotnie odznaczony Medalem Św. Jerzego, potem 3-krotnie Krzyżem Św. Jerzego i dopiero - jako oficer- Orderem Św. Jerzego. Wszystkie nadania są numerowe i odnotowane z jego książce oficerskiej). Być może więc - jeśli to Krzyż Św. Jerzego - to Henryk został nim odznaczony jako podoficer i to winno być gdzieś odnotowane. Myślę, że właściwe do takich poszukiwań winno być archiwum wojskowe Rosji, ale nie mam w tej kwestii wiedzy.
Piszesz II Korpus, a raczej chodzi o I Korpus - w tej kwestii należałoby sprawdzić zasoby Centralnego Archiwum Wojskowego w Wwie.
Pozdrawiam
WZ