Nazwiska niemieckie?

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mona_nie_liza

Post autor: mona_nie_liza »

Dobry wieczór,
jaka jest etymologia nazwiska Cziurlok ?
pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Cziurlok - od ruskiej postaci imienia Cyrył, Czuryło, w XVI w. od czuryło ‘gach; wytworniś, możliwe też od ukraińskiego czura, ciura ‘kozacki sługa’, także od prasłowiańskiego čureti ‘ciec słabo’.

Źrófdło:Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Mnie to nazwisko raczej pachnie z węgierska.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
ROMAN_B

Sympatyk

Geneza nazwiska Cziurlok.

Post autor: ROMAN_B »

mona_nie_liza pisze:Dobry wieczór,
jaka jest etymologia nazwiska Cziurlok ?
pozdrawiam
Monika

Moniko, dobry wieczór.

Pytasz o etymologię nazwy osobowej Cziurlok. Szkoda, że nie wspomniałaś w swoim poście gdzie i kiedy występowało nazwisko Cziurlok. Miano Cziurlok w Polsce, w jej obecnych granicach, jest bardzo rzadkie. Na dzień 19 stycznia 2024 roku nosiło je 33 osoby, w tym 17 mężczyzn i 16 kobiet [ za gov.pl Serwis Rzeczypospolitej Polskiej – rejestr PESEL ].

Moniko, poniżej przedstawię Ci inną interpretację pochodzenia nazwy osobowej Cziurlok niż ta, którą zaproponowała pani Ewa za profesorem Kazimierzem Rymutem.

W numerze 24 (765) Tygodnika Społeczno – Gospodarczego „Trybuna Górnicza” z dnia 18 czerwca 2009 roku, na stronie 15, Jurek Ciurlok „Ecik” zamieścił krótki artykuł o tytule „Korepetycje Ze Śzlónskiyj Godki”. Autor tekstu między innymi napisał w nim [ cytuję ]: „(…). Przy okazji interpretatorom mojego nazwiska – a z doświadczenia, które sięga jeszcze czasów szkolnych wiem, że takie próby są licznie i najczęściej opacznie podejmowane – wyjaśniam co następuje: utworzono je od określenia dźwięków, które wydają ptaki, bowiem dawniej mówiono, że ptaki „ciurlają” lub „ciurlikają”. Czasem w literaturze można spotkać to określenie. Może ono ponadto znaczyć tyle, co „szemrać”. Zatem o kimś, kto lubił śpiewać albo piskliwy miał głos, lub się jąkał, czy też był zbyt głośny, albo zbyt cichy – dziś trudno dociec tych pierwotnych powodów – mówiono „ciurla”. Z tego przydomka uczyniono nazwisko, które w 1690 r. po raz pierwszy w dokumentach zapisano w postaci: „Cziurlok” – z miękkim „cz” na początku. Tak więc, jeśli ktoś chciałby się doszukiwać innych źródłosłowów mojego nazwiska, to jest w błędzie. (…).”.

Link do przedmiotowego artykułu: https://sbc.org.pl/Content/210899/Trybu ... _(765).pdf

Pozdrawiam – Roman.
adeey
Nowicjusz

Post autor: adeey »

Witam,

Chciałbym zapytać o etymologię nazwisk i przy okazji upewnić się czy moje przypuszczenia mogą być słuszne. Z góry dziękuję!

- Schuch / Szuch (nazwisko było zapisane na dwa sposoby) - Kraków koniec XVIII i początek XIX wieku.
W tym przypadku sprawdziłem wikipedię i był Schuch z pruskiej rodziny co projektował ogrody w Warszawie, ale nie wiem czy to zbieżność nazwisk. Mój przodek bezposredni Krzysztof ur. okolo 1771, zm. 10.07.1815r. był sukiennikiem, więc chyba nie był wtedy to majętny zawód prawda?

- Luppa - XIX wiek Mikołów/Łaziska Górne (tutaj moim pomysłem jest łacińskie lupus)

- Salwik później Salwiczek - XVII - XIX wiek Dziergowice, Opolskie (tutaj nie mam pomysłu)

- Janchen później Janek - XVIII - XIX wiek Dębieńsko Wielkie/Ornontowice, Śląskie (od imienia Jan?)

- Cipris później Cyprys - XVIII - XIX wiek Dębieńsko Wielkie/Ornontowice, Śląskie (od drzewa Cyprysowego?)

- Gwosdz później Gwóźdź - XVII - XIX wiek Dziergowice, Opolskie (tutaj nie mam pomysłu, bo chyba nie od Gwoździa?)

- Dubieczyk -> Dubielczyk -> Dubiel - XVIII - XIX wiek Jaworzno, Śląskie. (Tutaj nie mam pomysłu w pochodzenie jak i zniekształcenie nazwiska)

Pozdrawiam
Adrian
Ostatnio zmieniony sob 25 sty 2025, 18:50 przez adeey, łącznie zmieniany 1 raz.
Kamil0123

Nieaktywny

Post autor: Kamil0123 »

Gdybyś się przedstawił to jedno nazwisko i jego onomastykę znam .
Bardzo stare .
U Taszyckiego od 1300 roku

Pozdrawiam

Kamil
adeey
Nowicjusz

Post autor: adeey »

Witaj Kamilu,

Brak podpisu był nieświadomy, niestety odpisywałem na telefonie i nie zauważyłem braku imienia :).
Czy mogę prosić o więcej informacji?

Pozdrawiam,
Adrian
Pozdrawiam
Adrian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”