Zamiana, zmiana nazwisk w aktach metrykalnych..

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Bernaciak_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Zmiana nazwiska - powody

Post autor: Bernaciak_Łukasz »

U mnie podobna sytuacja. W ślubie Bernaciak a w urodzeniach dzieci Michalak...

nie we wszystkich ale przy 1 chrzcie i 1 zgonie zapisano pod nazwiskiem Michalak..

Dziadek tego co brał ślub i chrzcił oraz zgłaszał zgon był wnukiem Michała..

może od tego ??

oczywiście dziś cały ród Bernaciaków.

Sympatyk

Zmiana nazwiska - powody

Post autor: qufel »

Też tak mam. W 1895 rodzi się Franciszek Klepka, syn Józefa. A w 1918 bierze ślub już jako Franciszek Klepiński. Gdzie by można szukać dokumentów dotyczących zmiany nazwiska? O ile w ogóle takowe powstały.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Zmiana nazwiska - powody

Post autor: Stradowski_Jacek »

Na próżno szukać dokumentów o zmianie nazwisk. W trakcie mojej paroletniej pracy przy indeksowaniu ksiąg metrykalnych z miejscowości woj. kieleckiego wielokrotnie spotykałem się z tworzeniem nowych wersji nazwisk występujących w a.s.c. Są to efekty swobodnej twórczości, jaka powstaje w głowach pisarzy mających dostęp do ksiąg metrykalnych. Potrafili oni na przestrzeni kilkudziesięciu lat stworzyć nawet kilka wersji nazwisk dla jednego rodu!
Stwarza to ogromne kłopoty osobom prowadzącym badania genealogiczne. :(

Jacek
agacia

Sympatyk

Zmiana nazwiska - powody

Post autor: agacia »

A jak można wyjaśnić, że jedna córka wyszła za mąż w 1886 pod nazwiskiem Frajtak, a jej brat dwa lata później pod nazwiskiem Piątkowski i jego 6 dzieci również urodziło się pod nazwiskiem Piątkowski?...

Agata
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Zmiana nazwiska - powody

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Agato, jest tak jak pisze Jacek. Prawdopodobnie nikt już tych wątpliwości nie wyjaśni. W tym przypadku jeszcze jest jakiś punkt zaczepienia: freitag - piątek. I z tych słów powstają kolejne nazwiska, raz zniemczone, raz spolszczone, jak piszącemu było wygodnie lub jak pasowało konkretnej osobie. W racji wieloletniego grzebania w księgach mógłbym podać mnóstwo ciekawszych przykładów dot. zmian nazwisk. I ie ma na to logicznego wyjaśnienia na dzień dzisiejszy. A czym kierowali się przodkowie, nikt nam już tego nie powie. A może podam dwa ciekawe wg mnie przykłady, w jednym przypadku do początku XIX wieku rodziły się dzieci pod nazwiskiem Kowalski(a), raptem w 1808 jedno z tych dzieci bierze ślub jako Nowak i do ok. 1860 roku w metrykach kościelnych figuruje ta rodzina jako Nowak /odnotowano sporadycznie Kowalskich/. I od ok. 1860 roku raptem znika Nowak i ponownie są Kowalscy. Tak było w księgach kościelnych, natomiast w dokumentach rządowych figurowali jako Kowalscy. Drugi przykład, to w jednej z parafii występowało nazwisko Zając i Kretowicz dotyczące tej samej rodziny. Tu był całkowity galimatias, bo raz zapisywano Zając, raz Kretowicz, nawet kilkoro dzieci tego samego małżeństwa miały nazwiska raz takie a raz drugie, i trwało to czasu pierwszej wojny światowej. I nikt tego nie prostował.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Re: Zmiana nazwiska - powody

Post autor: kwroblewska »

Na próżno szukać dokumentów o zmianie nazwisk. W trakcie mojej paroletniej pracy przy indeksowaniu ksiąg metrykalnych z miejscowości woj. kieleckiego wielokrotnie spotykałem się z tworzeniem nowych wersji nazwisk występujących w a.s.c. Są to efekty swobodnej twórczości, jaka powstaje w głowach pisarzy mających dostęp do ksiąg metrykalnych. Potrafili oni na przestrzeni kilkudziesięciu lat stworzyć nawet kilka wersji nazwisk dla jednego rodu!
Dlaczego z reguły winimy spisujących akta metrykalne a nie swoich przodków?

Uwagi w księdze jakie napotkałam:
"Ten Szymon niegdy Darul miał trzy żony, dzieci swoje rozmaicie do chrztu podawał, iuż Darulami iuż Warzychami niewiada dla czego?"
" Ten Jan Sebastiana i Franciszki Kubiaków syn zamiast Kubiakiem na ślubie podał się od imienia oycowskiego Sobczakiem i dzieci swoie spłodzone takie poprzezywał i do chrztu podawał"
" ..Bracia zrodzeni od oyca Mateusza Matusiakami się z potomstwem przezwali, a brat najmłodszy z obawy branki /jak powiada w r. 1832/ woyskowey od Józefa dziada Józczakiem z potomstwem się przezwał."
____
Krystyna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Re: Zmiana nazwiska - powody

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Ten Szymon niegdy Darul miał trzy żony, dzieci swoje rozmaicie do chrztu podawał, iuż Darulami iuż Warzychami niewiada dla czego?"
tym razem to nie mąż dowiedział się ostatni?:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Marcinarodzina

Zmiana nazwisk

Post autor: Marcinarodzina »

Może ktoś z szanownych kolegów mógłby pomóc wyjaśnić zmianę nazwisk w XIX wieku?
Mam takie przypadki w swojej rodzinie. Jeden z nich wygląda bardzo dziwnie. W czasie zapowiedzi panna młoda nosi nazwisko Zalewska. Dwa tygodnie później w czasie ślubu, podano nazwisko Torkot. Przy narodzinach dzieci, powraca do nazwiska Zalewska. W innym przypadku sprawa była dosyć prosta, ponieważ do akt wpisano ich przydomek, który funkcjonował jeszcze w do połowy XX wieku a tu nie ma związku. Proszę o informację.
z ukłonami,
Wojciech P. Jankowski
http://zambrow.projektpodlasie.pl
Magdalena_W

Pomoc w interpretacji aktu ślubu (nazwisko panieńskie)

Post autor: Magdalena_W »

Witam serdecznie,

Mam dość dużą zagwozdkę związaną z nazwiskiem, a ponieważ dopiero raczkuję jestem ciekawa co mogą mi powiedzieć na ten temat osoby doświadczone.

Idąc kolejno od danych, których byłam pewna dotarłam do aktu małżeństwa mojego prapradziadka Edwarda Kuźmińskiego, z którego dowiedziałam się, że jego rodzicami byli Jan Kuźmiński i Bogumiła Zatrybowska.

Udało mi się odnaleźć Bogumiłę w parafii Krzynowłoga Wielka - gdzie w zasadzie dzieje się wszystko:
1854 r Bogumiła rodzi nieślubnego syna Ludwika - świadkiem w akcie jest Jan Broczkowski
1856 r Bogumiła wychodzi za Jana Broczkowskiego
1856 r umiera syn Ludwik - znowu świadkiem w akcie jest Jan Broczkowski
w latach 1858 / 60 / 62 rodzi trójkę dzieci, które mają na nazwisko Kuźmiński - w akcie napisane jest, że stawił się Jan Kuźmiński i że dzieci są z jego żony Bogumiły z Zatrybowskich.

Przejrzałam skany z tej parafii od 56 do 58 roku i nie znalazłam ani aktu zgonu Jana Broczkowskiego, ani aktu ślubu z Janem Kuźmińskim... Mają tak samo na imię i taki sam zawód. I tak sobie główkuję czy to możliwe że praprapradziadek miał na nazwisko Broczkowski, a potem przy rejestracji dzieci podał Kuźmiński?? Jakaś koncepcja dlaczego? :) One nawet nie są podobne...

Próbowałam szukać dalej - Jana Broczkowskiego, z aktu ślubu wiem, że urodził się "w ?nie mogę odczytać? Powiecie Szczytno Kraju Pruskim" więc bez miejscowości trochę utknęłam, a zindeksowane akta ze wsi szczycieńskich są dopiero od 1875, a Jan urodził się ok 1828. Wyszukiwanie jego rodziców przynajmniej w zindeksowanych materiałach nie dało żadnych wyników.

Co myślicie? Mogę przyjąć że Jan Broczkowski stał się Kuźmińskim?

Pozdrawiam,
Magda
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Pomoc w interpretacji aktu ślubu (nazwisko panieńskie)

Post autor: sbasiacz »

Kuźma było takie imię, może jakiś jego przodek tak się zwał?
Może w akcie zgonu będzie jakiś trop (oby nie syn niepamiętnych rodziców)
pozdrawiam
Basia S
pozdrawiam
BasiaS
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Warto jeszcze szukać aktów zgonu:
Bogumiły Broczkowskiej
Bogumiły Kuźmińskiej

Jana Broczkowskiego
Jana Kuźmińskiego.

porównać, przeanalizować dane z odszukanych aktów.

pozdrawiam

Ala
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Magdalena_W

Post autor: Magdalena_W »

Mam akt zgonu Bogumiły Kuźmińskiej z domu Zatrybowskiej żony Jana - więc tu jest pewnik.

Aktu zgonu Jana Broczkowskiego poza Krzynowłogą również nie znalazłam. Niestety aktu Zgonu Jana Kuźmińskiego też na razie się nie doszukałam, ale nie odpuszczam :)

Kuźma...jest to jakieś wytłumaczenie, aczkolwiek w akcie ślubu ojcem Jana jest Andrzej, więc może coś jeszcze dalej...

Hehe dziękuję - wpisałam ten problem już w inny temat i jednogłośnie postawiono na Trzciankę, po której obecnie pozostał już tylko pamiątkowy dąb :)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witam,
mój problem jest bardzo istotny , dotyczy mojego nazwiska rodowego , a działo się wszystko w parafii Bęczkowice , sąsiadujące ze sobą wsie Bartodzieje, Cieśle , Wola Przerębska .

Rok 1788 - ślub biorą Błażej Robak i Marcianna Secemianka
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =&to_date=

Rok 1792 - rodzi się we wsi Cieśle 29 pazdziernika Teodor Robak , syn Błażeja i Marcianny Secemianki
Rok 1818 - ślub bierze 25-letni Teodor Robak , syn Błażeja i Marcianny , z Marianną Tokarczyk , lat 21, we wsi Bartodzieje ,

Logiczne ,że po ślubie powinno sypnąć dziećmi , no i sypie , wszystko we wsi Bartodzieje, ale jest mały problem: nazwisko.

Jeszcze w 1832 rodzi się mój prapradziadek Marcin Gadecki ,

Na koniec w roku 1833 , wieś Bartodzieje umiera 42 letni Teodor Gadecki , syn Błażeja i Marcianny z Secemiaków, pozostawiwszy owdowiałą żonę Mariannę z Tokarskich , lat 34

Przejrzałem mnóstwo aktów , nic nie mogę wydedukować innego , tylko tyle ,że w 1819 roku, przy rejestracji pierwszego dziecka Teodor Robak zmienił nazwisko na Gadecki.
Nazwisko Gadecki występowało w tamtym rejonie, Gadeccy mieszkali w Cieślach , Bartodziejach .
Ojcem chrzestnym Teodora Robaka był Stanisław Borczuch z Ciesiel, bo już myślałem , że to poszło po tej linii.
Jeśli ksiądz pomyliłby się przy pierwszym dziecku , to przy następnych też ?
Nie wiem , może ja czegoś nie widzę , ale wygląda mi to na świadomą zmianę nazwiska , rzeczywiście , Robak to raczej bym nie chciał się nazywać :-)

pozdrawiam
Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”