APW O/Grodzisk Maz. digitalizacja i indeksacja PTG/APW
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
MirosławaP

witam, tez mam pytanie do Bronisława - czy udalo sie sfotografowac brakujące roczniki z Belska tzn lata 1826-1850 oraz po 1875 ?
Mirosława
Mirosława
-
Słomińska_Dominika

Czyli Boglewice są dostępne do indeksacji? Jaki zakres lat?
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Witam,
nadzorowanie indeksacji projektu AP w Grodzisku przechodzi pod Geneteke.
W zwiazku z tym prosze o kontakt osoby, ktore obecnie indeksuja material z Grodziska, aby podaly mi jaka parafie i jakie lata opracowuja. Liste parafii nad ktorymi piecze sprawuje Waldek Chorazewicz juz mam.
Chce umiescic w Planach co jest w trakcie opracowywania.
Mail kontaktowy ten sam co zwykle czyli geneteka@genealodzy.pl
Pozdrawiam,
Marta
nadzorowanie indeksacji projektu AP w Grodzisku przechodzi pod Geneteke.
W zwiazku z tym prosze o kontakt osoby, ktore obecnie indeksuja material z Grodziska, aby podaly mi jaka parafie i jakie lata opracowuja. Liste parafii nad ktorymi piecze sprawuje Waldek Chorazewicz juz mam.
Chce umiescic w Planach co jest w trakcie opracowywania.
Mail kontaktowy ten sam co zwykle czyli geneteka@genealodzy.pl
Pozdrawiam,
Marta
-
Sroczyński_Włodzimierz

a ktoś coś wie o nadzorowaniu (czy wręcz wykonaniu) publikacji zdjęć poprzez serwis PTG z umowy PTG-APW z zakresu oddział Grodzisk?
indeksacja -zrozumiałem: Marta
a publikacja zdjęć? kto? gdzie? kiedy?
indeksacja -zrozumiałem: Marta
a publikacja zdjęć? kto? gdzie? kiedy?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Popkowicz_Bronisław

Przepraszam za zwłokę z odpowiedzią na pytania kierowane pod moim adresem. Powody wyjaśnialem w poście z 13.02 br.
Odpowiadam kolejno.
MirosławaP - nie, jeszcze nie sfotografowaliśmy tych roczników Belska, ale uczynimy to na najbliższej sesji.
DominikaS - Boglewice są dostępne do indeksacji, zakres lat 1808-1875. Aktualnie indeksuje je Wiesia Rosłonkiewicz i myślę, że chętnie przyjmie Twoją pomoc. Mogę pośredniczyć w skontaktowaniu Was ze sobą.
Włodek - nie bardzo rozumiem intencji Twojego pytania. Czyżbyś wątpił, czy publikacja następuje? Publikacja w bazach PTG to proces, w którym uczestniczy wiele osób. Każdy robi swoje, nikt nikogo nie pogania. Zrobiliśmy wiele, aby skany, nawet nie gotowe do publikacji, były jak najwcześniej dostępne dla zainteresowanych, w tym dla indeksujących. Ważne jest również, że Archiwum otrzymuje szybko skany ksiąg do wykorzystywania w pracowni. Przy okazji chcę podkreslić bardzo dobrą atmosferę współpracy między nami fotografującymi a kierownictwem i obsługą Archiwum w Grodzisku.
Pozdrawiam
Bronisław
Odpowiadam kolejno.
MirosławaP - nie, jeszcze nie sfotografowaliśmy tych roczników Belska, ale uczynimy to na najbliższej sesji.
DominikaS - Boglewice są dostępne do indeksacji, zakres lat 1808-1875. Aktualnie indeksuje je Wiesia Rosłonkiewicz i myślę, że chętnie przyjmie Twoją pomoc. Mogę pośredniczyć w skontaktowaniu Was ze sobą.
Włodek - nie bardzo rozumiem intencji Twojego pytania. Czyżbyś wątpił, czy publikacja następuje? Publikacja w bazach PTG to proces, w którym uczestniczy wiele osób. Każdy robi swoje, nikt nikogo nie pogania. Zrobiliśmy wiele, aby skany, nawet nie gotowe do publikacji, były jak najwcześniej dostępne dla zainteresowanych, w tym dla indeksujących. Ważne jest również, że Archiwum otrzymuje szybko skany ksiąg do wykorzystywania w pracowni. Przy okazji chcę podkreslić bardzo dobrą atmosferę współpracy między nami fotografującymi a kierownictwem i obsługą Archiwum w Grodzisku.
Pozdrawiam
Bronisław
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Popkowicz_Bronisław

Włodku,
Twoje pytanie rozumiem tak, że chcesz otrzymać (mieć możliwość otrzymania) wszystkich zdjęć dotychczas wykonanych w Grodzisku. W tym np. z ostatniej sesji 9 lutego, które ja aktualnie numeruję i które Leszek obrobi, jak wróci z wyjazdu urlopowego pod koniec lutego. Najpierw na marginesie pytanie, po co Ci wszystkie zdjęcia? Po drugie, znasz proces przygotowywania zdjęc do publikacji i wiesz, że nie jest możliwe na zasadzie "gwizdnijcie sołtysie" niemal natychmiast udostępnienie zdjęć, bo komuś się chce je mieć. To trwa. Raz krócej, raz dłużej, ale trwa. Mamy nieponumerowane zdjęcia z ubiegłorocznych sesji i to z połowy roku. Ktoś to musi zrobić, bo bez tego zdjęć się nie opublikuje. Zrobisz to? Zrób, to przyśpieszysz publikację.
Tak się niestety składa, że Twoje wypowiedzi zazwyczaj są jątrzące. Zawsze musi "zaiskrzyć". Wyłamałem się tym razem z postanowienia, że na Twoje posty nie będę reagował. Wracam do mojego postanowienia.
Pozdrawiam
Bronisław
Twoje pytanie rozumiem tak, że chcesz otrzymać (mieć możliwość otrzymania) wszystkich zdjęć dotychczas wykonanych w Grodzisku. W tym np. z ostatniej sesji 9 lutego, które ja aktualnie numeruję i które Leszek obrobi, jak wróci z wyjazdu urlopowego pod koniec lutego. Najpierw na marginesie pytanie, po co Ci wszystkie zdjęcia? Po drugie, znasz proces przygotowywania zdjęc do publikacji i wiesz, że nie jest możliwe na zasadzie "gwizdnijcie sołtysie" niemal natychmiast udostępnienie zdjęć, bo komuś się chce je mieć. To trwa. Raz krócej, raz dłużej, ale trwa. Mamy nieponumerowane zdjęcia z ubiegłorocznych sesji i to z połowy roku. Ktoś to musi zrobić, bo bez tego zdjęć się nie opublikuje. Zrobisz to? Zrób, to przyśpieszysz publikację.
Tak się niestety składa, że Twoje wypowiedzi zazwyczaj są jątrzące. Zawsze musi "zaiskrzyć". Wyłamałem się tym razem z postanowienia, że na Twoje posty nie będę reagował. Wracam do mojego postanowienia.
Pozdrawiam
Bronisław
-
Sroczyński_Włodzimierz

Bronku: nie wiem co tu rozumieć:(
są wykonane zdjęcia, jest poczekalnia (NIE WYMAGAJĄCA PRZENUMEROWANIA zdjęć), jest umowa, że zdjęcia nalezy udostępniać
umowa PTG i zdjęcia należy PTG udostępniać
Jacek Okulus pisze, że co ma to udostępnia (z pomocą wielu osób)
czyli - to, że zdjęć nie ma oznacza, że Jacek ani nikt kto może zdjęcia w serwisie PTg (strony umowy) zdjęć nie dostał
"gwizdnijcie"? ja nie miałem problemu z udostępnianiem -24 do 48 godzin od zrobienia
robiłem Bronku i to większość (do pewnego czasu) nikt inny, a właśnie ja przenumerowywałem - z Grodziska - nie tylko z prrouzmienia WZI-APW ale i PTG-APW
po co tyle pisać?
są zdjęcia? przekaż Jackowi Okulusowi, sam wstaw
przenumerować nie trzeba, podzielić na U,M,Z
kompresować do stałej wielkości już ten nie trzeba, może być pomiędzy 1 a 1,5 MB
ile tego jest w sztukach? 50 000? tydzień i jest, jak się sprężyć 4 dni
nie 4 miesiące
są wykonane zdjęcia, jest poczekalnia (NIE WYMAGAJĄCA PRZENUMEROWANIA zdjęć), jest umowa, że zdjęcia nalezy udostępniać
umowa PTG i zdjęcia należy PTG udostępniać
Jacek Okulus pisze, że co ma to udostępnia (z pomocą wielu osób)
czyli - to, że zdjęć nie ma oznacza, że Jacek ani nikt kto może zdjęcia w serwisie PTg (strony umowy) zdjęć nie dostał
"gwizdnijcie"? ja nie miałem problemu z udostępnianiem -24 do 48 godzin od zrobienia
robiłem Bronku i to większość (do pewnego czasu) nikt inny, a właśnie ja przenumerowywałem - z Grodziska - nie tylko z prrouzmienia WZI-APW ale i PTG-APW
po co tyle pisać?
są zdjęcia? przekaż Jackowi Okulusowi, sam wstaw
przenumerować nie trzeba, podzielić na U,M,Z
kompresować do stałej wielkości już ten nie trzeba, może być pomiędzy 1 a 1,5 MB
ile tego jest w sztukach? 50 000? tydzień i jest, jak się sprężyć 4 dni
nie 4 miesiące
-
kosinska_karolina

- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Już Ci "gwizdam". Kilka ksiąg to może i jesteś w stanie udostępnić.Sroczyński_Włodzimierz pisze: "gwizdnijcie"? ja nie miałem problemu z udostępnianiem -24 do 48 godzin od zrobienia
Włodku mógłbyś przestać znowu mieszać.
Mamy wszyscy ustalone procedury co kto robi i tak robimy, gdy mamy czas i ochotę.
Pomoc potrzebna jest stała a nie dorywcza.
pozdrowienia
Leszek
- Marciniak_Michał

-
Sroczyński_Włodzimierz

to z kim mam rozmawiać?
Bronek się zgłosił - zrozumiałem, że on dysponuje zdjęciami
teraz Leszek..
a kto powiedział, że to ma jedna osoba robić?
Leszku sugerujesz, że to co napisałem że 50 000 zdjęć w tydzień jest do opublikowania to nieprawda? bardzo brzydko:)
daj te 50 000 i włącz stoper
a potem...zobaczymy co kto będzie miał odwoływać
Bronek się zgłosił - zrozumiałem, że on dysponuje zdjęciami
teraz Leszek..
a kto powiedział, że to ma jedna osoba robić?
Leszku sugerujesz, że to co napisałem że 50 000 zdjęć w tydzień jest do opublikowania to nieprawda? bardzo brzydko:)
daj te 50 000 i włącz stoper
a potem...zobaczymy co kto będzie miał odwoływać
O umowie wiem, więc powiemMarciniak_Michał pisze:Czyli umowa stanowi, że robi się, "gdy mamy czas i ochotę"?
Pyta,
Michał
W podpisanych porozumieniach nie ma zapisu o konieczności a tym bardziej terminie publikacji zdjęć na stronie PTG. W świetle umowy mamy prawo a nie obowiązek publikacji.
Jasna sprawa, nikt w PTG nie ma etatu z tego co wiem, więc działa jak ma ochotę i czas. Dodam, że podpisana w tym przypadku umowa nie ma daty zakończenia prac, więc spokojnie można działać.Ćwikliński_Leszek pisze:...
Mamy wszyscy ustalone procedury co kto robi i tak robimy, gdy mamy czas i ochotę....
Leszek
Pozdrawiam,
J.
"Nie podam ręki nikomu kto nie wie jak jego prababka z domu" - M. Wańkowicz