Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zofia_Gonet_Antoniszyn

Sympatyk
Adept

Post autor: Zofia_Gonet_Antoniszyn »

Witam!
Mam pytanie do Warszawiaków - mój wujek mieszkał na Ochocie [ul. Filtrowa]. Gdzie mogłabym spróbować dowiedzieć się o ew. zachowaniu jego i rodziny kopert dowodowych ?

Pozdrawiam serdecznie
ZosiaA
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W warszawskich urzędach kluczem do miejsca przechowywania zachowanych kopert jest seria i numer dowodu - od tego zależne jest fizyczne miejsce.
Najszybsza droga to sprawdzić "samodzielnie" tzn pytać na danym etpaie
meldunki ochockie 9po adresie z Filtrowej) - >sprawdzic numer dowodu i gdy będziesz mieć - pytać w urzedach dzielnicowych o dany numer (czasami sa "po osobie" czasami "po numerze"
moze oczywiści ebyć tak że będzie w Urz,.Gm/Dz Ochota, ale może być i na Pradze Południe (na przykład) i kilku innych, który przejmowały (bez względu na ostatnie miejsce zamieszkania zmarłego czy miejsce zamieszkania podczas wydawania)
ot (jak sądzę) tam gdzie był wolny magazyn
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zofia_Gonet_Antoniszyn

Sympatyk
Adept

Post autor: Zofia_Gonet_Antoniszyn »

Dzięki serdeczne Włodzimierzu!

Pozdrawiam
ZosiaA
jakub336

Sympatyk

Post autor: jakub336 »

Witam,
Nawiązując do Waszego wątku chciałem dopytać odnośnie ustawy umożliwiającej niszczenie teczek dowodowych po 10 latach od śmierci. Od czego zależne jest to czy zostały zniszczone czy nie? W jednym z urzędów gminy w województwie podkarpackim zostałem skierowany z numerem dowodów moich pradziadków (zmarli w 1985 i 86) do Urzędu Powiatowego i tam ponoć te teczki znajdowały się w jakiś workach, ale po odpowiedniej perswazji znaleźli mi je po miesiącu. W drugiej gminie w tym samym powiecie pani wyrecytowała mi ustawę konieczności komisyjnego nieczczenia teczek dowodowych po 10 latach i odesłał z kwitkiem. Moi pradziadkowie w obu przypadkach byli rolnikami więc teoretycznie nic szczególnego dla urzędu w tych teczkach nie było. Dla mnie oczywiści to nieoceniony zasób wiedzy łącznie ze zdjęciami z młodszych lat przodków.
Pozdrawiam,
Sylwek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

musiało być to dawno, albo "pani
musi się douczyć (bierz na piśmie..bo na gębę to można...)
instrukcja kancelaryjna określa jako kategorię A (i jak wyzej - sprawdź, weryfikuj w aktulanych, obowiązjących przepisach co "ludzie mówią"

był czas (i to niedawno), ż emogły być niszczone, procedura.. dość długoby pisać, nawet B10 wymagała chyba zgody APu
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Teraz z teczkami jest trochę zamieszanie i faktycznie w niektórych miejscach wciąż próbują bronić się tym, że koperty niszczone były na 10 lat po śmierci.

W jednym urzędzie teczki są na pewno od 1988 (mój dziadek zmarł w tym roku i jego teczka się zachowała - o starsze nie pytałem), a z kolei inny przekazał teczkę mojego krewnego zmarłego w 2001 r. już do Archiwum Państwowego. Obecnie oczekuję na odpowiedź w sprawie teczki pradziadka zmarłego w 1964 r. (Podkarpacie). Otrzymałem informację, że Pani sprawdzi (widocznie muszą tam mieć sporo starych kopert), ale nic nie obiecuje.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ale nikt nie atakuje, żeby się bronić:)
teczki mogły być niszczone i to jest fakt

tylko po co (a z postu Sylkwa wynika to bezposrednio) stwarzać wrażenie, że obowiązujaca ustawa to umożliwa? Juz o "konieczności" nie będę wspominał. Nie wiem co recytował, ale wrażenie sprawiła takie jak w opisie, więc diałanie bez sensu.
O to ew. mam pretensję, to budzi zastrzeżnia.
Awatar użytkownika
Andrzej_Dmytryszyn

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Andrzej_Dmytryszyn »

Powracam do mojego postu z 27 lipca. Już pod koniec miesiąca odebrałem telefon od Miłej Pani z WSO UM z informacją o odnalezieniu w archiwum teczki dowodowej dziadka. Byłem już w tym czasie na urlopowym wyjeździe, więc zaproponowano mi przesłanie kserokopii pocztą. Powiem Wam, że przez cały wyjazd myślałem o zawartości tej korespondencji. Po otwarciu koperty znalazłem wiele interesujących danych, jak choćby lwowskie adresy dziadka, informacje o ukończonej szkole i zasadniczej służbie wojskowej czy wreszcie rosyjski paszport (dowód osobisty), jako że Lwowiacy we wrześniu 1939 stali się (dla sowieckiej administracji) obywatelami USRR.
Sam się zatem przekonałem, że teczki dowodowe to wspaniała dokumentacja, a dostęp do niej (jeśli faktycznie nie została zniszczona) zależy przede wszystkim od życzliwego nastawienia urzędnika, w tym wypadku "mojej" Miłej Pani.
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Czy w teczkach/kopertach dowodowych z lat 1945-60 mam szanse znaleźć informacje o rodzicach delikwenta poza ich imionami? Np. datę/miejsce urodzenia/zgonu?

Jakie macie doświadczenia jeśli chodzi dane o rodzinie?

Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Joanno, przeglądnęłam dokumenty, które ja dostałam z teczki dowodowej, lata 1952 i 1966. Jeżeli te ankiety, które się wypełniało były jednakowe w całej Polsce (a pewnie były) to nie ma tam rubryki o rodzicach, oprócz ich imion i nazwiska panieńskiego matki.
W innej teczce, mojego osobistego dziadka (dziadek wyrabiał dowód tylko raz) nie było kompletnie nic, oprócz ... aktu znania :) więc nawet nie występowałam, bo po co mi on, jeśli dziadka znałam osobiście ;)
Ale ludzie pisali różne rzeczy, np. życiorysy więc warto spróbować.
Pozdrawiam, Magdalena
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Maślanek_Joanna pisze:Czy w teczkach/kopertach dowodowych z lat 1945-60 mam szanse znaleźć informacje o rodzicach delikwenta poza ich imionami? Np. datę/miejsce urodzenia/zgonu?

Jakie macie doświadczenia jeśli chodzi dane o rodzinie?

Pozdrawiam
Joanna
Zdarzyło mi się ze w kopercie dowodowe trafiłem na dokument dot. Odtworzenia treści aktu urodzenia i były tam dane rodziców - rok i miejsce urodzenia
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Dzięki - no to będę próbować - a nuż?....
Pozdrawiam
Joanna
Kubusia210

Sympatyk

Post autor: Kubusia210 »

Witam! :)
Mam pytanie w jakich latach były tworzone koperty dowodowe? Oraz do kogo musiałbym się zgłosić z informacją o nich? USC, czy Biura Ewidencji Ludności? :)
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Jakub
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Jakubie - poszukaj, na ten temat na tym i "sąsiednich" forach napisano już wszystko co potrzeba.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Post autor: eljotnes »

Witam
Czy koperta dowodowa wędrowała za osobą tzw po przeprowadzce do innego województwa w latach 90tych i śmierci w 2008 koperta będzie w UM gdzie ostatnio mieszkała i zmarła?
Pozdrawiam
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”