Genealogia na Podkarpaciu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
AP Przemyśl udostępniło
"Wykazy gospodarstw chłopskich małorolnych, bezrolnych, inwalidów, ochotników Wojska Polskiego, służby folwarcznej pragnących nabyć ziemię z terenu gmin pow. niskiego" z 1921 roku (m. in. miejscowości: Cisów Las, Bieliny, Wólka Bielińska, Wólka Tanewska, Rudnik, Łętownia, Groble, Kopki, Stany, Pławo, Nowy Kamień)
http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/sho ... r=4&syg=29
Podobny spis dla powiatu tarnobrzeskiego
http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/sho ... r=4&syg=30
(Nazwy plików są zamienione, ale myślę że wkrótce AP to uporządkuje)
"Wykazy gospodarstw chłopskich małorolnych, bezrolnych, inwalidów, ochotników Wojska Polskiego, służby folwarcznej pragnących nabyć ziemię z terenu gmin pow. niskiego" z 1921 roku (m. in. miejscowości: Cisów Las, Bieliny, Wólka Bielińska, Wólka Tanewska, Rudnik, Łętownia, Groble, Kopki, Stany, Pławo, Nowy Kamień)
http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/sho ... r=4&syg=29
Podobny spis dla powiatu tarnobrzeskiego
http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/sho ... r=4&syg=30
(Nazwy plików są zamienione, ale myślę że wkrótce AP to uporządkuje)
Pozdrawiam
Ula
Ula
Ulu,Ula napisała / pisze:AP Przemyśl udostępniło […]
interesujące znalezisko (mimo pewnych usterek).
O podobnym Inwentarzu udostępnianych zespołów, w tej sytuacji, to nawet nie ma co marzyć. Należy cieszyć się, że archiwalia przemyskie zaczynają być coraz szerzej dostępne.
Zbiór dokumentów w teczce opisanej jako: „Wykazy gospodarstw chłopskich małorolnych, bezrolnych, inwalidów, ochotników Wojska Polskiego, służby folwarcznej pragnących nabyć ziemię z terenu gmin powiatu tarnobrzeskiego - 1921 r.”, to rzeczywiście „zbiór szczątków zespołów”, z nielicznymi wyjątkami.
Po lekturze, jestem pod wrażeniem sumienności naczelnika gminy Rzeczyca długa, który w piśmie przewodnim zawiadamia:
„[…] z tutejszej gminy nikt nie ma zamiaru udać się na kolonię.”
Mimo to, dołącza listy mieszkańców (głowy rodziny i gospodarstw) podając numery ich domów i wielkość posiadanej ziemi.
Jednak mnie szczególnie zainteresował pewien dość „zagadkowy” dokument, odbiegający wyglądem od pozostałych.
Jest to pojedyncza strona, oznaczona kolejnym numerem 133, Skan: 135/182 (uwaga, trzeba cofnąć się o jeden skan, na stronę 133).
Sądzę, że znalazł się tam przypadkiem.
Niestety, moje wysiłki zmierzające do „odkodowania” jego treści (choćby tytułu), skończyły się na odczytaniu jedynie dat z lat 1903-1908
Łączę pozdrowienia –
Lidia
Lidio,
Początkowo pod linkami powiatu niskiego i tarnobrzeskiego były te same skany - tarnobrzeskie. A ponieważ z dokumentami z niskiego wiązałam ogromne nadzieje (interesował mnie szczególnie spis żołnierzy WP), wysłałam maila do AP. Po kilku tygodniach udostępniono poprawny link, o czym zostałam poinformowana. Te drobne nieścisłości nie przeszkadzają mi więc tak bardzo. Bardziej przeszkadza mi, że w spisie nie ma Kamienia, a to właśnie na nim mi zależało. Jednak to akurat nie jest niczyją winą
Strona, o której piszesz, to jakieś potwierdzenie czegoś. W kolumnie po prawej często podpisuje się Czerwiński. Rocznikowo odbiega od pozostałych dokumentów, więc pewnie rzeczywiście trafiła przypadkowo do wykazu.
Początkowo pod linkami powiatu niskiego i tarnobrzeskiego były te same skany - tarnobrzeskie. A ponieważ z dokumentami z niskiego wiązałam ogromne nadzieje (interesował mnie szczególnie spis żołnierzy WP), wysłałam maila do AP. Po kilku tygodniach udostępniono poprawny link, o czym zostałam poinformowana. Te drobne nieścisłości nie przeszkadzają mi więc tak bardzo. Bardziej przeszkadza mi, że w spisie nie ma Kamienia, a to właśnie na nim mi zależało. Jednak to akurat nie jest niczyją winą
Strona, o której piszesz, to jakieś potwierdzenie czegoś. W kolumnie po prawej często podpisuje się Czerwiński. Rocznikowo odbiega od pozostałych dokumentów, więc pewnie rzeczywiście trafiła przypadkowo do wykazu.
Pozdrawiam
Ula
Ula
Parafia Kopcie
Czy ktoś spośród Was orientuje się, gdzie powinienem szukać ksiąg metrykalnych parafii Kopcie z początków XIX wieku? Znajdują się w posiadaniu tej (stosunkowo młodej) parafii czy raczej pozostały w Dzikowcu? Czy któreś z archiwów kościelnych przechowuje może ich kopie?
Nie mogę dodzwonić się do parafii, mail póki co pozostał bez odzewu. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Filip
Nie mogę dodzwonić się do parafii, mail póki co pozostał bez odzewu. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Filip
- Marek.Podolski

Parafia Kopcie
Jest gotowy indeks chrztów parafii w Chorzelowie lata 1902-1935. Rozpoczynam pracę nad spisaniem indeksu parafii Chorzelów śluby od 1866 do dalej. Uwaga - publikacja w serwisie Genealodzy.pl wstrzymana albowiem administratora pogięło. To co ma za darmo chce dostosowywać do jakiś swoich widzimisię i nie chce mu się zmienić nazwy i przestawić kilku kolumn w inne miejsce.
Mam w planach parafię Chorzelów od 1612 r. do dalej.
Pozdrawiam
Marek
Mam w planach parafię Chorzelów od 1612 r. do dalej.
Pozdrawiam
Marek
-
Sroczyński_Włodzimierz

Parafia Kopcie
on ma?
tj przysyłasz, Marku, w formacie niedostosowanym i narzekasz, że nikt za darmo do publikacji nie przyjmie?
nie jęcz, poszukaj kogoś do pomocy (jeśli dla Ciebie "przestawienie kilku kolumn" za daleko) przed przesłaniem i problem z głowy
tj przysyłasz, Marku, w formacie niedostosowanym i narzekasz, że nikt za darmo do publikacji nie przyjmie?
nie jęcz, poszukaj kogoś do pomocy (jeśli dla Ciebie "przestawienie kilku kolumn" za daleko) przed przesłaniem i problem z głowy
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Parafia Kopcie
Jak nie za daleko od Lubelszczyzny, to lubgens przyjmie. Sam indeksuję okolice Stalowej Woli, Niska (Kurzyna, Jeżowe) czy Rzeszowa (Nienadówka, Głogów, Sokołów).
- Marek.Podolski

Re: Parafia Kopcie
Sroczyński_Włodzimierz pisze:on ma?
Robię indeks do moich dwóch Drzew rodu Podolskich i Nowaczyńskich. Są ich integralną częścią. Dostajecie go w prezencie i mnie jakieś tam Wasze formaty delikatnie mówiąc - nie interesują. Do niedawna prawdziwemu adminowi to nie przeszkadzało i w 10 minut sobie dostosował. Jakiś zastępca ma obiekcje.
Pozdrawiam
Marek
- Krystyna.waw

Jasło
Zawędrowałam na Podkarpacie z prośbą od naszej koleżanki z Anglii.
Jillian szuka przodka, który przybył do Anglii po Wiośnie Ludów, wraz z żołnierzami Legionu Polskiego.
Paweł Bellitzay/Belitzaj ur. się około 1833 roku.
Cała sprawa jest tutaj
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -asc.phtml
Istnieją podejrzenia, że urodził się w Jaśle.
W Genetece jest tam taka rodzina (nazwisko bardzo rzadkie), i jest Paweł ur. 1831. Ale metryk brak.
Gdy w Jaśle przestają się rodzić dzieci B, to zaczynają się rodzić w Brzeżanach (tu już metryki są).
Ale czy to ta sama rodzina?
I druga sprawa. Jan Belitzay (ok.1775-19th May 1859) - domniemany ojciec Pawła - był wojskowym, dragonem.
W 1790 roku Jasło zostaje stolicą cyrkułu (county) i Austriacy sprowadzają do miasta batalion żołnierzy.
Ale skąd? Gdzie szukać informacji?
Kochani, zaczarujecie coś, podpowiecie, jak dotrzeć do metryk z Jasła?
Gdzie kopać głębiej?
Jillian szuka przodka, który przybył do Anglii po Wiośnie Ludów, wraz z żołnierzami Legionu Polskiego.
Paweł Bellitzay/Belitzaj ur. się około 1833 roku.
Cała sprawa jest tutaj
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -asc.phtml
Istnieją podejrzenia, że urodził się w Jaśle.
W Genetece jest tam taka rodzina (nazwisko bardzo rzadkie), i jest Paweł ur. 1831. Ale metryk brak.
Gdy w Jaśle przestają się rodzić dzieci B, to zaczynają się rodzić w Brzeżanach (tu już metryki są).
Ale czy to ta sama rodzina?
I druga sprawa. Jan Belitzay (ok.1775-19th May 1859) - domniemany ojciec Pawła - był wojskowym, dragonem.
W 1790 roku Jasło zostaje stolicą cyrkułu (county) i Austriacy sprowadzają do miasta batalion żołnierzy.
Ale skąd? Gdzie szukać informacji?
Kochani, zaczarujecie coś, podpowiecie, jak dotrzeć do metryk z Jasła?
Gdzie kopać głębiej?
Ostatnio zmieniony wt 12 lis 2019, 21:06 przez Krystyna.waw, łącznie zmieniany 1 raz.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Jasło
A czy to nie jest teren badany przez MMaziarskiego??? To chyba najlepsze źródło 
Ula
Ula
Pozdrawiam
Ula
Ula
Jasło
Witam serdecznie;
Panie Krzysztofie a jakie lata Pan indeksuje z okolic Rzeszowa chodzi mi dokładnie o Sokołów Małopolski
pozdrawiam serdecznie Adam Kosiński
Panie Krzysztofie a jakie lata Pan indeksuje z okolic Rzeszowa chodzi mi dokładnie o Sokołów Małopolski
pozdrawiam serdecznie Adam Kosiński
- MariaŁopaciuk

Re: Jasło
w rzeczy samej ! ! !Sidor pisze:A czy to nie jest teren badany przez MMaziarskiego??? To chyba najlepsze źródło![]()
przy czym osoba bardzo przyjazna i pomocna dla braci genealogicznej
Pozdrawiam
MariaŁ
-
mmaziarski

Re: Jasło
W genetece jest indeks urodzonych w Jaśle.W tym rodzina Jana Belitzaya.
Po zdjęcia aktów należy kontaktować się bezpośrednio z proboszczem Zbigniewm Irzykiem.
W chwili obecnej tylko on posiada zdjęcia i indeksy.
Po zdjęcia aktów należy kontaktować się bezpośrednio z proboszczem Zbigniewm Irzykiem.
W chwili obecnej tylko on posiada zdjęcia i indeksy.
MMaziarski
- Krystyna.waw

-
mmaziarski