* podział (moderacja, m.j.n)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Jarku :D

Kierus (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od kir, dawniej kier ‘czarny materiał symbolizujący żałobę’, od gwarowego kierać ‘kierować’, od niemieckiej nazwy osobowej Kehr lub od imienia Kirył (= Cyryl).

Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
mwpch

Sympatyk
Adept

Post autor: mwpch »

Witam!
Mam pytanie trochę ogólniejszej natury.
Czy znane są przypadki nazwisk pisanych w ten sam sposób, ale różnymi literami - np. zaczynających się na H lub Ch - które jednak nie mają wspólnego pochodzenia lub wręcz mają odmienne? Mam taki problem z nazwiskiem Chamerski/Hamerski. Niby wszystko wskazuje, że pochodzenie jest jedno, ale ja nie mogę się go doszukać. Przeciwnie, znajduję wiele przykładów zupełnej rozłączności tych nazwisk i to już w początkach XIX wieku, zupełnie nie związanych z kwestią transliteracji na cyrylicę, jak wielu podpowiada (nie będę się tu rozpisywał), jakby miały całkiem odmienne pochodzenie (mam na ten temat pewną teorię, ale zbyt spekulacyjną).
Pozdrawiam, Marek.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Marku :)

Etymologia wg Rymuta dla obu nazwisk jest ta sama:

Chamerski (bez daty źródłowej), Hamerski (bez daty źródłowej) grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego hamer ‘kuźnia’ lub od niemieckiej nazwy osobowej Hammer.

Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

I tak jest często. W wolniejszej chwili poszukam par nazwisk o różnej pisowni i odmiennej etymologii...
jarek77
Nowicjusz

dałek

Post autor: jarek77 »

proszę o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Dałek.
Jarek Kierus
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Jarku :D

Dałek (bez daty źródłowej) w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Dalemir, Dalebor (notowane od XII wieku), lub od dal, z gwarowego dala 'duża odległość, miejsce oddalone'; też od dał.

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Proszę mi powiedzieć, jakie jest pochodzenie nazwiska : Podczaski.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Podczaski 1386 - od nazwy miejscowej Podczachy (płockie, gmina Pacyna).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Bardzo Ci dziękuję, Ewa.
Pozdrowienia serdeczne. Jola
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
krzysiek5671

Post autor: krzysiek5671 »

Drodzy państwo prosze o wyjaśnenie pochodzenia nazwiska Szelągowski wiem tyle że moja rodzina pochodzi z Poznania za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje. :k:
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Krzyśku :D

Szelągowski (bez daty źródłowej) w grupie nazwisk pochodzących od szeląg 'drobna moneta miedziana'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
krzysiek5671

Post autor: krzysiek5671 »

Dziękuje i pozdrawiam krzysiek5671
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Ewuniu i Krzysiu,

ja „głosuję”, w tym przypadku, za odmiejscowym pochodzeniem nazwiska Szelągowski.
Najprawdopodobniej nazwisko protoplasty rodu Krzysia pochodzi od nazwy miejscowej Szeląg, tuż pod Poznaniem. Krzysztof wyraźnie naprowadza na ten właśnie trop, podając, iż: „moja rodzina pochodzi z Poznania” :D.
Zobaczcie Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, pod red. F. Sulimierskiego, B. Chlebowskiego i W. Walewskiego, Warszawa 1880-1914, t. XI s. 887).

Oczywiście nazw miejscowych, które mogą stanowić podstawę utworzenia nazwiska jest więcej i samych Szelągowskich w Polsce też sporo. Według danych portalu „moikrewni.pl” łącznie 1776 osób.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
arszemik
Nowicjusz

Nazwisko Biniarz

Post autor: arszemik »

Witam,

Czy może ktoś mi pomóc w odkryciu znaczenia nazwiska Biniarz oraz jego pochodzenie?

Z góry bardzo dziękuje
Damian Biniarz
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

"Nazwisko Biniarz"
Warto skorzystac z linku;
http://www.forgottenbuffalo.com/familypoland.html
Zgadzam sie z Keith Kaszubik i podana etymologia nazwiska.

Dodam, ze prof. K. Rymut wymienia nazwisko Bieniasz powstale od imienia Benedykt w nastepujacy sposob;
"Bieniasz 1323 (por. Benedicto alias Bieniasz 1485)".
Ja to rozumie tak - w 1323 odnotowano Bieniasz jako oboczna forme od Benedicto, zas w 1485 forma Bieniasz
juz zastapila zrodlowa forme Benedicto.
Nazwisko Bieniasz moglo zostac zapisane lokalnie jako Biniarz i stad masz to bardzo rzadkie, polskie nazwisko.

Mozna tez siegac po etymologie niemiecka, ale trzeba duzej ekwilibrystyki, aby wytlumaczyc kiedy i jak
uleglo spolszczeniu rzadkie niemieckie nazwisko Biener = pszczelarz, ktore takze wystepuje w Polsce.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Awatar użytkownika
JohnCenzer

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska

Post autor: JohnCenzer »

Witam,

Czy może ktoś mi pomóc w odkryciu znaczenia nazwiska Cenzer oraz jego pochodzenie?

Z góry bardzo dziękuje,
John Cenzer
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”