Jak poszukiwać rodziny w USA? ... (cz.3)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wladyslaw_Moskal

Nie wiem, czy sie otworza te linki bez zalogowania;
http://www.ellisisland.org/search/shipM ... 2392032229
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 2392032229
Link do informacji o zgonach;
http://ssdi.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/ssdi.cgi
Wg ksiazki telefonicznej, nie ma juz Wilkanowskich w NM:
http://www.whitepages.com/
Chyba to jest Rekord Wladyslawa;
First Name: Wladislaw
Last Name: Majewsky
Ethnicity: Russia Polish
Last Place of Residence: Seskelle
Date of Arrival: Nov 09, 1904
Age at Arrival: 25y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Finland
Port of Departure: Antwerp
Manifest Line Number: 0006
bo "pasuje" do poczecia Wincentego i moze Seskelle, to Serski Las.
Wladyslaw
http://www.ellisisland.org/search/shipM ... 2392032229
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 2392032229
Link do informacji o zgonach;
http://ssdi.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/ssdi.cgi
Wg ksiazki telefonicznej, nie ma juz Wilkanowskich w NM:
http://www.whitepages.com/
Chyba to jest Rekord Wladyslawa;
First Name: Wladislaw
Last Name: Majewsky
Ethnicity: Russia Polish
Last Place of Residence: Seskelle
Date of Arrival: Nov 09, 1904
Age at Arrival: 25y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Finland
Port of Departure: Antwerp
Manifest Line Number: 0006
bo "pasuje" do poczecia Wincentego i moze Seskelle, to Serski Las.
Wladyslaw
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Szukałam tego manifestu,co podał Władysław z Ellis Island a znalazłamhoffman_grazyna pisze:Witam Władysławie (imienniku mego dziadka i pradziadka),
bardzo dziękuję za interesujące wiadomości. Być może dzieci było więcej (słyszałam też o ośmiorgu). Prawie wszystkie informacje znam tylko z ustnych, niekompletnych przekazów. Mam nadzieję, że to właściwy trop. Pozdrawiam.
inny.Otóż w tym samym dniu i na tym samym statku płynie do
Władysława zam.pod tym samym adresem co podaje Władysław
Moskal kuzyn Piotr Majewski z Suwałk.
First Name: Piotr
Last Name: Majewski
Ethnicity: Russian, Lithuanian
Last Place of Residence: Suwalki
Date of Arrival: Apr 28, 1905
Age at Arrival: 20y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: Patricia
Port of Departure: Hamburg
Manifest Line Number: 0024
http://img137.imageshack.us/img137/652/majewski.jpg
Jest manifset Władysława seniora,jedna rzecz się nie zgadza,bo jest
kawalerem,może płynął dwa razy?
Hamburger Passagierlisten, 1850-1934
Hamburg Passenger Lists, 1850-1934
about Wladislaw Majewski
Name: Wladislaw Majewski
Departure Date: 18 Jul 1903
Estimated birth year: abt 1877
Age Year: 26
Marital Status: ledig (Single)
Family: Household members
Residence: Suwalk
Ethnicity/Nationality: Russland (Russian)
Occupation: Schmied, Geselle
Ship Name: Graf Waldersee
Shipping Line: Hamburg-Amerika Linie (Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft)
Ship Type: Dampfschiff
Accommodation: Zwischendeck
Ship Flag: Deutschland
Port of Departure: Hamburg
Port of Arrival: Boulogne; Plymouth; New York
http://img64.imageshack.us/img64/2531/majewskiw.jpg
Szukam dalej.
Pozdrawiam
Krystyna
- hoffman_grazyna

Witam!
Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, gromadzę je. Dowiem się odnośnie Piotra Majewskiego z Suwałk jutro. Mam sporo rodziny w tamtych okolicach, tylko muszę niestety ją odszukać. To jest do zrobienia. Za owocną pomoc i żmudną pracę bardzo serdecznie dziękuję, zarówno Pani Krysi, jak i Panu Władysławowi. Miłych snów. Pozdrawiam.
Grażyna

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, gromadzę je. Dowiem się odnośnie Piotra Majewskiego z Suwałk jutro. Mam sporo rodziny w tamtych okolicach, tylko muszę niestety ją odszukać. To jest do zrobienia. Za owocną pomoc i żmudną pracę bardzo serdecznie dziękuję, zarówno Pani Krysi, jak i Panu Władysławowi. Miłych snów. Pozdrawiam.
Grażyna
- pozmirowski

Detroit - Kunegunda Olszewski
Witam serdecznie.
Na stronie www.Footnote.com odnalazłem moją prababkę Kunegundą Olszewski ur. 22.04.1882 Zawady.
są następujące wpisy:
...1914 /Gen. inf./ str. 2800
...1915 /Gen.inf./ str. 2883
popłynęła wraz z mężem Stanisławem, który zmarł w Stanach.
Może ma ktoś dostęp i pomoże wyciągnąć jakieś dane na ich temat.
Pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski
Na stronie www.Footnote.com odnalazłem moją prababkę Kunegundą Olszewski ur. 22.04.1882 Zawady.
są następujące wpisy:
Pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Re: Detroit - Kunegunda Olszewski
Wiesławie,przykro mi,ale nie znalazłeś Kunegundy.pozmirowski pisze:Witam serdecznie.
są następujące wpisy:
Pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski
To są dwa wycinki z gazet.Wyszukiwarka znalazła nazwisko Olszewski
i imię Kunegunda ale nie dotyczą tej samej osoby.
poz.119.Olszewski John
poz.123.Olszewski Joseph
poz.175.Biedroń Kunegunda
Na drugim obrazku są dwa wpisy
123.Olszewski Joseph
175.Biedroń Kunegunda
Pozdrawiam
Krystyna
- pozmirowski

Re: Detroit - Kunegunda Olszewski
Dziękuję Krysiu.
Myślałem, że już "złapałem króliczka" ale sprowadziłaś mnie na ziemię .
Szukam dalej.
Pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski
Myślałem, że już "złapałem króliczka" ale sprowadziłaś mnie na ziemię .
Szukam dalej.
Pozdrawiam.
Wiesław Późmirowski
Wiesław Późmirowski
- hoffman_grazyna

Witam!
Pani Krysiu,
tak sobie myślę, że ten kawaler Władysław Majewski, to mógł być ktoś z rodziny, kto wyjechał wcześniej. Ciekawa jestem, czy można również dotrzeć do informacji dotyczących powrotu moich pradziadków do kraju. Z pewnością jednak nie wszyscy wrócili. Ciekawa jestem, co stało się z kuzynem Piotrem i, być może, tym Władysławem kawalerem z Suwałk. Może coś udałoby się ustalić.
Panie Władysławie,
rzeczywiście nie mogę wejść na podaną stronę, wymaga zalogowania.
Serdecznie pozdrawiam.
Grażyna
Pani Krysiu,
tak sobie myślę, że ten kawaler Władysław Majewski, to mógł być ktoś z rodziny, kto wyjechał wcześniej. Ciekawa jestem, czy można również dotrzeć do informacji dotyczących powrotu moich pradziadków do kraju. Z pewnością jednak nie wszyscy wrócili. Ciekawa jestem, co stało się z kuzynem Piotrem i, być może, tym Władysławem kawalerem z Suwałk. Może coś udałoby się ustalić.
Panie Władysławie,
Serdecznie pozdrawiam.
Grażyna
-
Wladyslaw_Moskal

Grazyno,hoffman_grazyna pisze:Witam!
Pani Krysiu,
Panie Władysławie,
Serdecznie pozdrawiam.
Grażyna
chyba z Krystyna pokazalismy Tobie kierunek poszukiwan.
Dalej jest ... "zrob to sama"; zaloguj sie, to nic nie kosztuje.
Zagladnij tutaj;
http://www.mem.net.pl/stg/
Odszukaj metryki Majewskich w Polsce, bo nie ma takich danych w USA, z metryk prawdopodobnie ustalisz kiedy wrocili.
Bedzie to pomiedzy ostatnim urodzonym dzieckiem w USA i pierwszym urodzonym w Polsce po powrocie.
W 3 miesiace po powrocie moich dziadkow, urodzil sie moj ojciec - to wiem od ojca i babci. Dziadek ponownie wyjechal do USA, ale wiem, kiedy wrocil, bo w rok po powrocie dziadka, urodzila babcia nastepne dziecko.
Wladyslaw
- hoffman_grazyna

Poszukuję rodziny w USA
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w ustaleniu miejsca pobytu i życia w USA Bolesława Borusiewicza syna Agaty i Antoniego urodzonego w Wąsoszu pow. Szczuczyn w zaborze rosyjskim, który w wieku 21 lat w dniu 27.06.1913 r. przybył do NY z Hamburga na pokładzie statku Prezydent Grant, na zaproszenie kuzyna Apolinarego Jakubowskiego mieszkającego w Newark NJ. Wiadomo, że Bolesław w USA ożenił się i miał córkę i syna. Na odwrocie rodzinnego zdjęcia, które przesłał rodzinie w Polsce była pieczątka z napisem Boston być może postawiona przez zakład fotograficzny w Bostonie. Za każdą pomoc serdecznie dziękuję. Adam O.
Witam bardzo serdecznie.
Mam zapytanie dot. Odnalezienia dwóch rodzin, które niegdyś wyemigrowały do USA. Próbowałam kiedyś coś odnaleźć na Elis Island, ale ja dopiero w tym temacie raczkuje i nic nie znalazłam. Mam kilka wydaje mi się że dość istotnych informacji o tych rodzinach, które mogłyby ułatwić poszukiwania. Napiszę co mi o nich wiadomo na wypadek jeśli ktoś z Was miałby czas i ochotę naprowadzić mnie na jakiś ślad.
1. Michalina Wierzbowska ur. W 1887 roku w miejscowości Steklinek parafii Czernikowo ( córka Andrzeja i Katarzyny ze Świątkowskich) wyjechała do USA ok. 1904 roku. Wiemy o niej tylko że wyszła tam za mąż i zmieniła nazwisko na Miłosek. Do rodziny docierały od niej listy, z których wiadomo że miała córkę, która z kolei po mężu podobno nosiła nazwisko Mroczkowska i miała 2 synów Stanisława i Marszałka (imię na cześć Piłsudskiego). Niestety nikt nie pamięta adresu tej rodziny. Czy jest możliwe, aby dziś ustalić czy ktoś z nich jeszcze żyje i gdzie ? Od czego zacząć?
2. Maryanna i Piotr Leszczyńscy zam. w Lipnie. Maryanna z domu nazywała się Zaborowska ur. się ok. 1880 roku w Mokowie – jej rodzicami byli Aleksander i Tekla z Michalskich. Piotr Leszczyński ur. się ok. 1885 roku w Rumunkach Głodowskich koło Lipna. Jego rodzicami byli Walenty i Maryanna z Tomaszewskich.
Marianna i Piotr Leszczyńscy wyjechali do USA w 1917 roku razem z córkami Czesławą (ur. 1910r. ) i Zenobią. Mieszkali w Detroit, gdzie w 1924 roku urodził im się syn Jerzy( ich adresy 7733 Morrow Circle Ocarborn, Mich., później 8281 Hubbell Street, Detroit, Michigan 48228) Czesława wyszła za mąż (John Kronk), nie mieli dzieci. Czesława do 1985 roku przysyłała listy do jednej z krewnych w Lipnie – wtedy już z Florydy (3304 McDill Road, Bradenton, Floryda 33507). Zdajemy sobie sprawę że osoby te mogą już nie żyć. Jednak Czesława w swych listach wspominała, że jej brat Jerzy Leszczyński miał syna Piotra urodzonego w 1959. Mamy szeroko rozbudowane drzewka genealogiczne w/w rodzin. Chcielibyśmy się podzielić z nimi z tymi rodzinami z USA. Może oni by wnieśli nam coś nowego do rodzinnej genealogi?
Czy możliwe jest aby po tylu latach móc z nimi nawiązać kontakt?
Proszę o pomoc. DOROTA.
Mam zapytanie dot. Odnalezienia dwóch rodzin, które niegdyś wyemigrowały do USA. Próbowałam kiedyś coś odnaleźć na Elis Island, ale ja dopiero w tym temacie raczkuje i nic nie znalazłam. Mam kilka wydaje mi się że dość istotnych informacji o tych rodzinach, które mogłyby ułatwić poszukiwania. Napiszę co mi o nich wiadomo na wypadek jeśli ktoś z Was miałby czas i ochotę naprowadzić mnie na jakiś ślad.
1. Michalina Wierzbowska ur. W 1887 roku w miejscowości Steklinek parafii Czernikowo ( córka Andrzeja i Katarzyny ze Świątkowskich) wyjechała do USA ok. 1904 roku. Wiemy o niej tylko że wyszła tam za mąż i zmieniła nazwisko na Miłosek. Do rodziny docierały od niej listy, z których wiadomo że miała córkę, która z kolei po mężu podobno nosiła nazwisko Mroczkowska i miała 2 synów Stanisława i Marszałka (imię na cześć Piłsudskiego). Niestety nikt nie pamięta adresu tej rodziny. Czy jest możliwe, aby dziś ustalić czy ktoś z nich jeszcze żyje i gdzie ? Od czego zacząć?
2. Maryanna i Piotr Leszczyńscy zam. w Lipnie. Maryanna z domu nazywała się Zaborowska ur. się ok. 1880 roku w Mokowie – jej rodzicami byli Aleksander i Tekla z Michalskich. Piotr Leszczyński ur. się ok. 1885 roku w Rumunkach Głodowskich koło Lipna. Jego rodzicami byli Walenty i Maryanna z Tomaszewskich.
Marianna i Piotr Leszczyńscy wyjechali do USA w 1917 roku razem z córkami Czesławą (ur. 1910r. ) i Zenobią. Mieszkali w Detroit, gdzie w 1924 roku urodził im się syn Jerzy( ich adresy 7733 Morrow Circle Ocarborn, Mich., później 8281 Hubbell Street, Detroit, Michigan 48228) Czesława wyszła za mąż (John Kronk), nie mieli dzieci. Czesława do 1985 roku przysyłała listy do jednej z krewnych w Lipnie – wtedy już z Florydy (3304 McDill Road, Bradenton, Floryda 33507). Zdajemy sobie sprawę że osoby te mogą już nie żyć. Jednak Czesława w swych listach wspominała, że jej brat Jerzy Leszczyński miał syna Piotra urodzonego w 1959. Mamy szeroko rozbudowane drzewka genealogiczne w/w rodzin. Chcielibyśmy się podzielić z nimi z tymi rodzinami z USA. Może oni by wnieśli nam coś nowego do rodzinnej genealogi?
Proszę o pomoc. DOROTA.
Poszukuję rodziny w USA
Ja również mam podobną prośbę.
Mam zapytanie dot. odnalezienia dwóch rodzin, które niegdyś wyemigrowały do USA. Próbowałam kiedyś coś odnaleźć na Elis Island, ale ja dopiero w tym temacie raczkuje i nic nie znalazłam. Mam kilka wydaje mi się że dość istotnych informacji o tych rodzinach, które mogłyby ułatwić poszukiwania. Napiszę co mi o nich wiadomo na wypadek jeśli ktoś z Was miałby czas i ochotę naprowadzić mnie na jakiś ślad.
Proszę o pomoc. DOROTA.
Mam zapytanie dot. odnalezienia dwóch rodzin, które niegdyś wyemigrowały do USA. Próbowałam kiedyś coś odnaleźć na Elis Island, ale ja dopiero w tym temacie raczkuje i nic nie znalazłam. Mam kilka wydaje mi się że dość istotnych informacji o tych rodzinach, które mogłyby ułatwić poszukiwania. Napiszę co mi o nich wiadomo na wypadek jeśli ktoś z Was miałby czas i ochotę naprowadzić mnie na jakiś ślad.
Proszę o pomoc. DOROTA.
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Adamie!Temat postu: Poszukuję rodziny w USA Wysłany: 13-01-2010 - 19:59
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w ustaleniu miejsca pobytu i życia w USA Bolesława Borusiewicza syna Agaty i Antoniego urodzonego w Wąsoszu pow. Szczuczyn w zaborze rosyjskim, który w wieku 21 lat w dniu 27.06.1913 r. przybył do NY z Hamburga na pokładzie statku Prezydent Grant, na zaproszenie kuzyna Apolinarego Jakubowskiego mieszkającego w Newark NJ. Wiadomo, że Bolesław w USA ożenił się i miał córkę i syna. Na odwrocie rodzinnego zdjęcia, które przesłał rodzinie w Polsce była pieczątka z napisem Boston być może postawiona przez zakład fotograficzny w Bostonie. Za każdą pomoc serdecznie dziękuję. Adam O.
Nie mogłam znaleźć listy pasażerów Bolesława z 27.06.1913 r.
W tym dniu z Hamburga wypływa nie Bolesław tylko Piotr Borusiewicz
lat 21.Jeżeli masz ten manifset to go skopiuj albo podaj do niego link.
Ja znalazłam tylko ten dokument dotyczący Bolesława.
http://img51.imageshack.us/img51/2440/p ... lizati.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Re: Poszukuję rodziny w USA
Adamie,przeniosłam Twój post do głównego wątkujamast pisze:Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w ustaleniu miejsca pobytu i życia w USA Bolesława Borusiewicza syna Agaty i Antoniego urodzonego w Wąsoszu pow. Szczuczyn w zaborze rosyjskim, który w wieku 21 lat w dniu 27.06.1913 r. przybył do NY z Hamburga na pokładzie statku Prezydent Grant, na zaproszenie kuzyna Apolinarego Jakubowskiego mieszkającego w Newark NJ. Wiadomo, że Bolesław w USA ożenił się i miał córkę i syna. Na odwrocie rodzinnego zdjęcia, które przesłał rodzinie w Polsce była pieczątka z napisem Boston być może postawiona przez zakład fotograficzny w Bostonie. Za każdą pomoc serdecznie dziękuję. Adam O.
Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com
Krystyna