Znaczenia słów, jaki to stan, zawód? - j. polski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie zmieniaj treści spisywanego dokumentu:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Trochę nie w temacie bo nie chodzi o stan ani zawód ale raczej funkcję/ urząd.
Chodzi mi o praktyczny zakres obowiązków na konkretnych funkcjach w XVII wieku.
1. Komornik ziemski. Czy to Sędzia ziemski? Jaki miał zakres obowiązków?
2. Notariusz kancelarii
3. vice Regent czyli najpewniej zastępca regenta.
Gdybyście podesłali mi jakąś lekturę poza ogólnikami wikipedii byłabym wdzięczna.
Agnieszka
Ewka58

Sympatyk

Post autor: Ewka58 »

kulik_agnieszka pisze:Trochę nie w temacie bo nie chodzi o stan ani zawód ale raczej funkcję/ urząd.
2. Notariusz kancelarii
Gdybyście podesłali mi jakąś lekturę poza ogólnikami wikipedii byłabym wdzięczna.
Agnieszka
Mam przed soba Encyklopedię urzędów i godności w dawnej Polsce Zbigniewa G óralskeigo. Niestety tych funkcji nie ma. Moge przesłać bibliografię i wyaz haseł.
Ewa
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

kulik_agnieszka pisze:Trochę nie w temacie bo nie chodzi o stan ani zawód ale raczej funkcję/ urząd.
2. Notariusz kancelarii
Agnieszka
1. Komornik ziemski to zdecydowanie nie jest sędzia ziemski. Najprawdopodobniej chodzi o komornika granicznego. Warto przeczytać hasło "komornik" w Encyklopedii Staropolskiej Glogera: https://pl.wikisource.org/wiki/Encyklop ... a/Komornik

2. Notariusz kancelarii - zależy jakiej kancelarii, bo różna mogła być w nich hierarchia. Generalnie w urzędach staropolskich wyróżniano pisarzy (łac. scriba) i notariuszy (łac. notarius), którzy byli pisarzami "wyższego stopnia". Taki notariusz był z pewnością odpowiedzialny za spisywanie dokumentów i uczestniczył w czynnościach podejmowanych przez dany urząd. Co dokładnie robił, zależy już od kancelarii.

3. Vice regent - tak, to zastępca regenta, ale oba urzędy znajdują się poza katalogiem klasycznych urzędów ziemskich. Urzędy te pełniono z poruczenia, a więc ciężko też określić jakimi sprawami zajmował się vice regent, bo ten zajmował się tym, co regent mu zlecić.

Przykro mi, że nie pomogłem bardziej.

Michał
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

W tej samym duchu co wyżej
1.Komornik to było pojęcie (i urząd) bardzo wieloznaczne, niekoniecznie sądowe,
https://pl.wikisource.org/wiki/Encyklop ... a/Komornik
Stąd niezbędna jest znajomość kontekstu użycia. Z czynnościami sądowymi bardziej kojarzy się urząd podkomorzego i instytucja sądów podkomorskich
https://pl.wikisource.org/wiki/Encyklop ... Podkomorzy
niezwykle ważna, z uwagi na podziały ziemskie. No i istotny jest kontekst geograficzny. Na Litwie komornik bardziej kojarzy się z mierniczym , geometrą.
2.Notariusz kancelarii ? to wymaga doprecyzowania Kiedy i jakiej kancelarii.
3.Wice regent? Tak to zastępca regenta, tyle że wymaga doprecyzowani a znaczenia pojęcia regent. Tez potrzebny byłby kontekst informacji będącej podstawa pytania. . W najpowszechniejszym znaczeniu był to urzędnik grodzki zarządzający kancelarią grodzką, starościńską
Pozdrawiam
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Dziękuję Michale.
Sprawa dotyczy jednego "pacjenta" w tym samym okresie,za Jana III. Pwnie zastępował regenta pod jego nieobecność. W Encyklopedii Glogera: "Komornik podkomorzego, jako sędziego granicznego, zwany „komornikiem granicznym“, musiał być mierniczym i stąd na Litwie dotąd geometrę zowią komornikiem, tak samo jak w Koronie nazywają tak egzekutora sądowego i podatkowego, ponieważ dawniej czynności te spełniali komornicy książąt i sędziów." Trzeba będzie więcej poczytać.
Agnieszka
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Na wszelki wypadek niezbędne doprecyzowanie. Wiceregentów w danym sądzie było wielu, był to urząd stały tytularny. Obecność czy nieobecność regenta była bez znaczenia.
Jan_Szot

Sympatyk

Post autor: Jan_Szot »

Mam określenie zawodu z którym wcześniej się nie spotkałem, a chodzi o "wołowiec dworski" czy dobrze rozumiem, że chodzi o osobę wypasającą woły?
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 22:13 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: Kamiński_Janusz »

Z ciekawości: prosze o link do aktu z tym określeniem zawodu
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Wołowiec p. Wolarz. Troć. Stan Wołowców, co woły paszą. Petr.
Wołowcy tamtędy ciężkie wozy pędzą. Toł,
Przez wołowca w ewangielji co ś.
rozumieć ma, który kupił pięć jarzm wołów
i chce ich spróbować? Wuj.
Przez wołowce tu rozumieją s\ ludzie pracami niepomiernemi i gospodarstwy wielkiemi uwikłani. Żarn.
Nicefora patryjarchę, że z nizkiego stanu był, wołowcem nazwano. Skar.
Pisarz gorzelniany, 2 parobków od gorzelni, Wołowiec. Gac.
Za słownikiem warszawskim.
Zbigniew
Awatar użytkownika
Agata_KJ

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Agata_KJ »

Witam,

chciałaby zrozumieć czym dokładnie zajmowali się strażnicy skarbu miejskiego lub też strażnicy skarbowi graniczni. Mneij więcej z tej nazwy można się co nieco domyślić, jednak zastanawiam się, dlaczego osoby tej profesji były tytułowane per "jaśnie pan". Jak wyglądał zakres obowiązków takich strażników?

Okres, który mnie interesuje to pierwsza połowa XIX wieku Kongresówka lub granica Kongresówki z WKP.

Pozdrawiam
Agata KJ
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Agata_KJ pisze:zastanawiam się, dlaczego osoby tej profesji były tytułowane per "jaśnie pan".
Naprawdę tak napisano w dokumencie? Czy może raczej jest tam jakiś skrót, np. JPan — a to wcale nie znaczy "jaśnie pan", tylko "jegomość pan"...
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 22:13 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

..no jak urząd celny bardziej niż straż graniczna
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”