Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Post autor: kaphis »

Witam

Zainteresowalo mnie to zdjecie. Pierwszy zolnierz z lewej to bedzie orkiestrant. Ten siedzacy ma na mundurze odznake jak ci na tym zdjeciu

Obrazek

a tu inne zdjecie ktore moglo byc zrobione w tym samym zakladzie Cabinet Potrait

Obrazek

a wszystko znalezione tu

http://skokov.ru/category/staraya-fotografiya/

pozdrawiam
Marek Z.
skumin

Sympatyk

Post autor: skumin »

To właśnie odznaka strzelecka "za otlicznuju strielbu" nadawana dość często za dobre wyniki w strzelaniu .
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Marku, porównując zdjęcia zastanawiam się co znaczy biały otok na czapce i epolety takie ozdobne ,
czy można okrewślić ten zakład fotograficzny ?
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Post autor: kaphis »

Specjalista w tym nie jestem a juz totalnym zerem jesli chodzi o wschodnie formacje militarne. Ten jasny otok moze oznaczac inna formacje lub wyzszy stopien wojskowy. Wiem ze kolor i obszycia kolnierzykow tez maja znaczenie. W celu okreslenia zakladu fotograficznego bedziesz musiala uzbroic sie w cierpliwosc. Bardzo dokladnie obejrzyj fotografie. Moze gdzies jest jeszcze widoczna jakas wskazowka gdzie byl ten zaklad lub kto byl jego wlascicielem. To moze byc wyblakla pieczatka na tyle zdjecia lub pieczec wypukla albo wklesla. Ten zolnierz z lewej strony moim zdaniem to orkiestrant. Takie naramienniki mieli muzykanci wojskowi w armii pruskiej ale tez i w polskiej , dlatego mysle , ze i w tym wypadku jest to samo.
Marek Z.
mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

Te zdjęcie z dwoma żołnierzami moim zdaniem zrobione było w Wilnie.
Mam zdjęcie moich przodków z Wilna z identycznymi napisami.

Pozdrawiam Danka
skumin

Sympatyk

Próbowałem powiększyć zdjęcie z odznaką pułkową i po analizie dochodzę do wniosku, że może być to 195 Orowajski Pułk Piechoty.
W czasie I Wojny Światowej działał między innymi w okolicach Gorlic.
Na cmentarzu w Radocynie jest zbiorowa mogiła żołnierzy tego pułku.
Niestety zdjęcie jest mało wyraźne i nie daję 100 % pewności.

Biorę jeszcze pod uwagę 184 Warszawski Pułk Piechoty.
Pozdrawiam Jarek
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

kaphis pisze:Specjalista w tym nie jestem a juz totalnym zerem jesli chodzi o wschodnie formacje militarne. Ten jasny otok moze oznaczac inna formacje lub wyzszy stopien wojskowy. Wiem ze kolor i obszycia kolnierzykow tez maja znaczenie. W celu okreslenia zakladu fotograficznego bedziesz musiala uzbroic sie w cierpliwosc. Bardzo dokladnie obejrzyj fotografie. Moze gdzies jest jeszcze widoczna jakas wskazowka gdzie byl ten zaklad lub kto byl jego wlascicielem. To moze byc wyblakla pieczatka na tyle zdjecia lub pieczec wypukla albo wklesla. Ten zolnierz z lewej strony moim zdaniem to orkiestrant. Takie naramienniki mieli muzykanci wojskowi w armii pruskiej ale tez i w polskiej , dlatego mysle , ze i w tym wypadku jest to samo.
Zwracam uwagę na wybitne podobieństwo (wyrazistych!) twarzy owych 3 "sołdatów" w mundurach wyjściowych. Moim zdaniem, mogą to być bracia służący w tym samym pułku carskiej piechoty, kiedyś około pocz. XX w. Najstarszy siedzi, najmłodszy (wiekiem i stażem) to ów orkiestrant z lewej. To, co podtrzymuje on (wyraźnie) z lewej strony (przy pasie), to raczej szabla ("szaszka"), podejrzewam, że rekwizyt z atelier fotograficznego, mający mu dodać powagi. Barwa otoku na czapce chyba wskazuje tylko na jednostkę; pozostali 2 po prostu mają gołe głowy - dlaczego, trudno zgadnąć?
W. Szymański
skumin

Sympatyk

Witam saszka nie miała poziomych karbowań na rękojeści. To na 100 % jest tasak.
Tak wygląda
http://www.google.pl/imgres?q=tasak+car ... GCw&zoom=1
Pozdrawiam Jarek
skumin

Sympatyk

Witam.
Po orzełku na patce kołnierza widać, że jest to członek SG - Straży Granicznej
Okres - II RP
Pozdrawiam Jarek
Zasoova

Sympatyk

Co można wyczytać z tego zdjęcia?

Post autor: Zasoova »

Pośrodku na zdjęciu znajduje się mój prapradziadek. Zdjęcie wg opisu z tyłu pochodzi z października 1935r.

Obrazek

Najbardziej zależy mi na identyfikacji odznaczeń, być może uda się komuś rozpoznać stopień wojskowy? Dziadek pochodził ze Śląska, walczył w powstaniach śląskich - co mógł robić w 1935r w Krakowie? Sądząc po tym, że miał przyczepione odznaczenia oraz towarzyszył mu inny żołnierz, nie był to raczej wyjazd prywatny.
staszu

Sympatyk

Post autor: staszu »

Przydałby się większy skan bo z tego ciężko będzie coś powiedzieć o odznaczeniach. Ten krzyż to być może Krzyż na Śląskiej Wstędze Waleczności i Zasługi nadawany za udział w którymkolwiek powstaniu śląskim.
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

Dziękuję za pomoc. Staram się uzyskać skan w lepszej rozdzielczości, ale ciężko na odległość wyjaśnić starszej osobie, jak go wykonać, gdy mówi, że nie widzi takiej opcji.
ginger007

Sympatyk

Post autor: ginger007 »

Ostatnio zmieniony wt 18 kwie 2017, 22:21 przez ginger007, łącznie zmieniany 1 raz.
s_szpilska

Sympatyk
Nowicjusz

co to mundur?

Post autor: s_szpilska »

Czy ktoś z Państwa wie może co to za mundur? Pana stojącego po lewej ręce "górala". Będę wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuje Sylwia
http://www.myheritage.pl/photo-145_1603 ... tzyapalski
piottrek

Sympatyk

Identyfikacja munduru, jednostki wojskowej...

Post autor: piottrek »

Posiadam kilka zdjęć osoby z mojej rodziny. W przekazów wiem tylko tyle , że w wojsku był w roku ok 1937/38. Miał przydzielonego Sokoła 1000 z koszem i prawdopodobnie woził korespondencję do Łodzi.
Pierwsza fotografia prawdopodobnie z jednostki wojskowej , poznaje ktoś okolice? Po beretach sądzę ,że to formacja zmotoryzowana lub pancerna.
Obrazek
Na nastepnych dwóch zdjęciach widoczna wieża ciśnień , jakiś tabor kolejowy, kilka Sokołów 1000.
Obrazek
Obrazek
Następne zdjęcie, to samo miejsce co zdjęcie pierwsze?
Obrazek
Na tej fotografii cystrena kolejowa? baner?
Obrazek
Kolejna fotografia prawdopodobnie z wycieczki na zamku w Kruszwicy
Obrazek
Obrazek
Fotografia jakiegoś Kapitana
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”