Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
zdzislaw15

krewni w USA
Poszukuję potomków Ksenii Szypuła z domu Kutna,miałą ona 4córki i 2 synów.Zginęła w wypadku samochodowym w 1973.
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Re: krewni w USA
Witam!Wawruszczak_Jan_Ludwik pisze:Witam i pozdrawiam
Dziękuję za linki źle,
że nie można wejść dalej
Janek
Są już dwa wątki na których udzielamy pomocy w poszukiwaniach krewnych w USA.
"Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych?"
i "Czy ktoś ma może dostęp do strony ancestry.com ?"
Proszę wpisać tam swoję prośbę i nie tworzyć nowych,napewno ktoś
pomoże.
Pozdrawiam
Krystyna
- t.dzwonkowski

Re: krewni w USA
Sz. Panie Janku
To są dane z http://www.familysearch.org/eng/default.asp
U.S. Social Security Death Index
1. Anthony LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 23 Apr 1922 State Where Number was Issued: Connecticut Death: 29 Jun 1988
2. Antoni LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 15 Jul 1890 State Where Number was Issued: Massachusetts Death: Dec 1974
3. Henry LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 25 Dec 1926 State Where Number was Issued: Massachusetts Death: 15 Aug 1996
4. Victoria LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 13 Nov 1897 State Where Number was Issued: Massachusetts Death: 20 Jul 1988
5. John LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 21 Apr 1916 State Where Number was Issued: Michigan Death: Oct 1965
6. Harriet LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 27 Oct 1916 State Where Number was Issued: New Jersey Death: 4 Sep 2001
7. Edward LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 20 Dec 1926 State Where Number was Issued: New York Death: 18 Aug 1988
8. Bruno LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 5 Mar 1913 State Where Number was Issued: Pennsylvania Death: 20 Jul 1988
9. Mary LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 6 Feb 1890 State Where Number was Issued: Pennsylvania Death: Nov 1982
10. Victor LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 20 Dec 1885 State Where Number was Issued: Pennsylvania Death: Jan 1964
11. Victor LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 16 Feb 1928 State Where Number was Issued: Pennsylvania Death: 11 Oct 2002
Dane z http://www.ellisisland.org/
Alezy ( Alojzy) Leonczyk, zam w Polask? ( Russia) przyjechał do USA w 1912 r. , w wieku 30 lat
Znalazłem również braci na stronach http://searches.rootsweb.ancestry.com/: Józefa, Jana i Wiktora, wszyszczególnieni są wszyscy domownicy i lokatorzy ( census) np. Wiktor II był weteranem, zmarł w 2002 r.
Prosze skopiować linki i się zalogować zgodnie z instrukcjami na stronach. Niestety część jest płatna.
Życzę powodzenia
T.Dzwonkowski
To są dane z http://www.familysearch.org/eng/default.asp
U.S. Social Security Death Index
1. Anthony LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 23 Apr 1922 State Where Number was Issued: Connecticut Death: 29 Jun 1988
2. Antoni LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 15 Jul 1890 State Where Number was Issued: Massachusetts Death: Dec 1974
3. Henry LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 25 Dec 1926 State Where Number was Issued: Massachusetts Death: 15 Aug 1996
4. Victoria LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 13 Nov 1897 State Where Number was Issued: Massachusetts Death: 20 Jul 1988
5. John LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 21 Apr 1916 State Where Number was Issued: Michigan Death: Oct 1965
6. Harriet LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 27 Oct 1916 State Where Number was Issued: New Jersey Death: 4 Sep 2001
7. Edward LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 20 Dec 1926 State Where Number was Issued: New York Death: 18 Aug 1988
8. Bruno LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 5 Mar 1913 State Where Number was Issued: Pennsylvania Death: 20 Jul 1988
9. Mary LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 6 Feb 1890 State Where Number was Issued: Pennsylvania Death: Nov 1982
10. Victor LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 20 Dec 1885 State Where Number was Issued: Pennsylvania Death: Jan 1964
11. Victor LEONCZYK - U.S. Social Security Death Index
Birth: 16 Feb 1928 State Where Number was Issued: Pennsylvania Death: 11 Oct 2002
Dane z http://www.ellisisland.org/
Alezy ( Alojzy) Leonczyk, zam w Polask? ( Russia) przyjechał do USA w 1912 r. , w wieku 30 lat
Znalazłem również braci na stronach http://searches.rootsweb.ancestry.com/: Józefa, Jana i Wiktora, wszyszczególnieni są wszyscy domownicy i lokatorzy ( census) np. Wiktor II był weteranem, zmarł w 2002 r.
Prosze skopiować linki i się zalogować zgodnie z instrukcjami na stronach. Niestety część jest płatna.
Życzę powodzenia
T.Dzwonkowski
-
weronika58
Witam bardzo serdecznie.
Właśnie rozpoczęłam poszukiwania danych moich przodków. Szukając jakichkolwiek informacji natknęłam się na to forum. Pomyślałam sobie że może tu znalazłby się ktoś kto i mi byłby w stanie pomóc.
Otóż mój pradziadek Makary Dąbrowski syn Franciszka i Marjanny z domu Stypułkowska. urodził się . w 1885 roku w miejscowości Nur bądź Wnory-Pażochy ( Jestem w trakcie ustalania dokładnej miejscowości Jego urodzenia) W roku 1909 lub 1910 ożenił się z Marcjanną Popielarczyk córką Piotra i Anny z domu Popielarz I wyjechali do USA, do New York lub do Stanu New York. Tam urodziło im się dwoje dzieci: Władysław Dąbrowski ur. 15.05 1911r, Stefania Dąbrowska ur. sierpień 1912r. W 1914 roku przed wybuchem I wojny światowej wrócili wraz z dziećmi do Polski i zamieszkali w miejscowości Szafranki woj. mazowieckie. Wiadomo mi również, że w USA w owym czasie przebywały również dwie siostry Marcjanny: Antonina Popielarczyk i Marianna Popielarczyk, po mężu Panasom bądź Panasof. Makary Dąbrowski zmarł w roku 1937 w Szafrankach.
Chciałabym wiedzieć jak najwięcej danych o ich pobycie za granicą, roku w którym wyjechali, ( a właściwie wypłynęli) ,do jakiej miejscowości, z skąd itp. i jeżeli istnieje taka możliwość to o podanie mi informacji na temat sióstr mojej Prababci Marcjanny, bądź też informacje gdzie mogę otrzymać takie dane. Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Michalina
Właśnie rozpoczęłam poszukiwania danych moich przodków. Szukając jakichkolwiek informacji natknęłam się na to forum. Pomyślałam sobie że może tu znalazłby się ktoś kto i mi byłby w stanie pomóc.
Otóż mój pradziadek Makary Dąbrowski syn Franciszka i Marjanny z domu Stypułkowska. urodził się . w 1885 roku w miejscowości Nur bądź Wnory-Pażochy ( Jestem w trakcie ustalania dokładnej miejscowości Jego urodzenia) W roku 1909 lub 1910 ożenił się z Marcjanną Popielarczyk córką Piotra i Anny z domu Popielarz I wyjechali do USA, do New York lub do Stanu New York. Tam urodziło im się dwoje dzieci: Władysław Dąbrowski ur. 15.05 1911r, Stefania Dąbrowska ur. sierpień 1912r. W 1914 roku przed wybuchem I wojny światowej wrócili wraz z dziećmi do Polski i zamieszkali w miejscowości Szafranki woj. mazowieckie. Wiadomo mi również, że w USA w owym czasie przebywały również dwie siostry Marcjanny: Antonina Popielarczyk i Marianna Popielarczyk, po mężu Panasom bądź Panasof. Makary Dąbrowski zmarł w roku 1937 w Szafrankach.
Chciałabym wiedzieć jak najwięcej danych o ich pobycie za granicą, roku w którym wyjechali, ( a właściwie wypłynęli) ,do jakiej miejscowości, z skąd itp. i jeżeli istnieje taka możliwość to o podanie mi informacji na temat sióstr mojej Prababci Marcjanny, bądź też informacje gdzie mogę otrzymać takie dane. Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Michalina
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,
jest rekord w Ellis Island dla Maharego, ale podmieniona jest lista pasazerow. Z tekstowej listy wynika, ze plynal z Wladyslawem Dabrowskim.
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 1562040078
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 1562040078
Lourza, to [gubernia] Lomza.
Moze Krystyna sprawdzi liste pasazerow z Hamburga na Ancestry.
Takze Krystyna ma dostep do ponizszej listy;
Baltimore Passenger Lists, 1820-1948
Name: Marcjana Popielarz
Port of Arrival: Baltimore, Maryland
Z metryk urodzenia dzieci Makarego, mozesz sie dowiedziec, gdzie przebywala rodzina w USA.
Wiecej danych nie znalazlem,
Wladyslaw
jest rekord w Ellis Island dla Maharego, ale podmieniona jest lista pasazerow. Z tekstowej listy wynika, ze plynal z Wladyslawem Dabrowskim.
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 1562040078
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 1562040078
Lourza, to [gubernia] Lomza.
Moze Krystyna sprawdzi liste pasazerow z Hamburga na Ancestry.
Takze Krystyna ma dostep do ponizszej listy;
Baltimore Passenger Lists, 1820-1948
Name: Marcjana Popielarz
Port of Arrival: Baltimore, Maryland
Z metryk urodzenia dzieci Makarego, mozesz sie dowiedziec, gdzie przebywala rodzina w USA.
Wiecej danych nie znalazlem,
Wladyslaw
jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????
Władysławie!
Serdecznie dziękuję za ustalenia dokonane w dniu 30.01.2009.Adresy które odnalazłeś są celnymi i dotyczą moich nowo odkrytych kuzynek ( Smoot i Eck) .W dniu dzisiejszym otrzymałem od nich serdeczny list. Cieszą się, że mają kuzyna w Polsce a nic o tym nie wiedziały. Czy mógłbym poprosić jeszcze o :
Stanisław Kołodziejczyk ur.1897 Polska –zmarł 1960 USA s. Franciszka i Józefy z d. Krawczyk – ożenił się w USA z Zofia Smerek ur.ok.1900 – zmarła w USA. Mieli oni 2 synów:
1/ Stanley Kołodziejczyk ur.2.07.1916 St.Louis? ( żonaty z Adeline Ciesla) i mają córkę Jacquline , która wychodzi za mąż za Spacone i z tego związku jest syn i córka. Czy można by ustalić adres Jacquline Spacone i jej dzieci?
2/ Joseph Kołodziejczyk ur.03.1919 St.Louis ( ślub w 1944 w Chicago z Bernice Grzywna) i mają dwie córki prawdopodobnie:
-Marylin ur.1.07.1947 Chicago
- Kathleen ur.15.02.1953 Chicago.
Czy można by ustalić ich adresy.?
Serdecznie pozdrawiam :
Serdecznie dziękuję za ustalenia dokonane w dniu 30.01.2009.Adresy które odnalazłeś są celnymi i dotyczą moich nowo odkrytych kuzynek ( Smoot i Eck) .W dniu dzisiejszym otrzymałem od nich serdeczny list. Cieszą się, że mają kuzyna w Polsce a nic o tym nie wiedziały. Czy mógłbym poprosić jeszcze o :
Stanisław Kołodziejczyk ur.1897 Polska –zmarł 1960 USA s. Franciszka i Józefy z d. Krawczyk – ożenił się w USA z Zofia Smerek ur.ok.1900 – zmarła w USA. Mieli oni 2 synów:
1/ Stanley Kołodziejczyk ur.2.07.1916 St.Louis? ( żonaty z Adeline Ciesla) i mają córkę Jacquline , która wychodzi za mąż za Spacone i z tego związku jest syn i córka. Czy można by ustalić adres Jacquline Spacone i jej dzieci?
2/ Joseph Kołodziejczyk ur.03.1919 St.Louis ( ślub w 1944 w Chicago z Bernice Grzywna) i mają dwie córki prawdopodobnie:
Czy można by ustalić ich adresy.?
Serdecznie pozdrawiam :
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,
cieszy mnie , ze nawiazales kontakt z krewnymi w USA.
Bede Ci wdzieczny za wskazowke w tym watku, o czym pisales w listach do USA.
Chyba znalazlem adres Jacqelin, mieszka razem z mezem Eustachio i synem Markiem [ z zona?]
pod nowym adresem od 2006;
Jacquelin urodzona w 1948
JACQUELYN J SPACONE
265 VILLAGE DR
MELROSE PARK, IL 60164
USA
On urodzony w 1943
EUSTACHIO E SPACONE
265 VILLAGE DR
MELROSE PARK, IL 60164
Pod tym adresem mieszka jeszcze MARC J SPACONE, ur w 1972 i MARILYN J SPACONE, ur w 1974 .
Nie ma aktow zgonu dla Stanleya i Adeline, chyba jeszcze zyja. Sadze, ze Jacqelin bedzie miala
dane, ktore potrzebujesz.
Jest Joseph Kolodziejczyk, adres z konca 2004 r;
JOSEPH KOLODZIEJCZYK
1615 HINMAN AVE
EVANSTON, IL 60201
USA
To Twoj Joseph, bo jest takze adnotacja; Bernice Kolodziejczyk Evanston IL [lat] 86 ,
Joseph Kolodziejczyk Evanston IL [lat] 88
Dodaj pod adresem; SEARCH FOR FAMILY, moze wtedy dostarcza list do ich opiekunow [t.j. corek], bo chyba Joseph z zona mieszka w domu starcow.
Aby znalezc dane corek Jozefa, musisz znac nazwiska ich mezow.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
cieszy mnie , ze nawiazales kontakt z krewnymi w USA.
Bede Ci wdzieczny za wskazowke w tym watku, o czym pisales w listach do USA.
Chyba znalazlem adres Jacqelin, mieszka razem z mezem Eustachio i synem Markiem [ z zona?]
pod nowym adresem od 2006;
Jacquelin urodzona w 1948
JACQUELYN J SPACONE
265 VILLAGE DR
MELROSE PARK, IL 60164
USA
On urodzony w 1943
EUSTACHIO E SPACONE
265 VILLAGE DR
MELROSE PARK, IL 60164
Pod tym adresem mieszka jeszcze MARC J SPACONE, ur w 1972 i MARILYN J SPACONE, ur w 1974 .
Nie ma aktow zgonu dla Stanleya i Adeline, chyba jeszcze zyja. Sadze, ze Jacqelin bedzie miala
dane, ktore potrzebujesz.
Jest Joseph Kolodziejczyk, adres z konca 2004 r;
JOSEPH KOLODZIEJCZYK
1615 HINMAN AVE
EVANSTON, IL 60201
USA
To Twoj Joseph, bo jest takze adnotacja; Bernice Kolodziejczyk Evanston IL [lat] 86 ,
Joseph Kolodziejczyk Evanston IL [lat] 88
Dodaj pod adresem; SEARCH FOR FAMILY, moze wtedy dostarcza list do ich opiekunow [t.j. corek], bo chyba Joseph z zona mieszka w domu starcow.
Aby znalezc dane corek Jozefa, musisz znac nazwiska ich mezow.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Dla "ttunin"
Dr. Joseph Kolodziejczyk,nekrolog
Death announcements ; Obituaries Abstract: Funeral mass was said last Thursday for Dr. Joseph Kolodziejczyk, 83, who died Aut. 17 [1982] at Skokie Valley Community Hospital. He is survived by his wife, Bernice; two daughters, Mrs. Marilyn Cohen and Mrs. Kathleen Thompson; and three grandchildren, Jessica and Graham Thompson and Bud Cohen. The mass was celebrated at St. Joseph Church, Wilmette, with entombment at Maryhill Mausoleum, Niles.
Zgadzają się imiona ,nie zgadzają się daty.
Bernice ,prawdopodobnie zmarla w 2004 roku.
KOLODZIEJCZYK, BERNICE
Chicago Tribune
March 24, 2004.
Znalazlam też to o niejakim Stanislawie:
Kolodziejczyk, Stanislaus
Educator, physical instructor. Education: secondary education completed in St. Louis, Mo.; attended St. Louis University, one year. Former physical instructor for Polish Falcons in America. National director of Polish National Alliance Harcerstwo (a youth movement from 1932 to 1938). Once active as a scoutmaster in St. Louis, Mo. Assistant to the national youth director of P.R.C.U. in Chicago, Ill., for three years. Since 1940 chief organizer and chief director of the Polish Alma Mater Eaglets. Business address: 1643-45 Milwaukee Ave., Chicago, Ill. Married and father of two sons. Member of numerous Polish societies. Once active in political organizations and a former proprietor of a tailoring establishment in St. Louis, Mo. Edited a textbook in Polish for the use of P.N.A. Harcerstwo. Residence: 2332 Augusta Blvd., Chicago, Ill.
From: "Who's Who in Polish America" by Rev. Francis Bolek, Editor-in-Chief; Harbinger House, New York, 1943
To narazie tyle,pozdrawiam!
Dr. Joseph Kolodziejczyk,nekrolog
Death announcements ; Obituaries Abstract: Funeral mass was said last Thursday for Dr. Joseph Kolodziejczyk, 83, who died Aut. 17 [1982] at Skokie Valley Community Hospital. He is survived by his wife, Bernice; two daughters, Mrs. Marilyn Cohen and Mrs. Kathleen Thompson; and three grandchildren, Jessica and Graham Thompson and Bud Cohen. The mass was celebrated at St. Joseph Church, Wilmette, with entombment at Maryhill Mausoleum, Niles.
Zgadzają się imiona ,nie zgadzają się daty.
Bernice ,prawdopodobnie zmarla w 2004 roku.
KOLODZIEJCZYK, BERNICE
Chicago Tribune
March 24, 2004.
Znalazlam też to o niejakim Stanislawie:
Kolodziejczyk, Stanislaus
Educator, physical instructor. Education: secondary education completed in St. Louis, Mo.; attended St. Louis University, one year. Former physical instructor for Polish Falcons in America. National director of Polish National Alliance Harcerstwo (a youth movement from 1932 to 1938). Once active as a scoutmaster in St. Louis, Mo. Assistant to the national youth director of P.R.C.U. in Chicago, Ill., for three years. Since 1940 chief organizer and chief director of the Polish Alma Mater Eaglets. Business address: 1643-45 Milwaukee Ave., Chicago, Ill. Married and father of two sons. Member of numerous Polish societies. Once active in political organizations and a former proprietor of a tailoring establishment in St. Louis, Mo. Edited a textbook in Polish for the use of P.N.A. Harcerstwo. Residence: 2332 Augusta Blvd., Chicago, Ill.
From: "Who's Who in Polish America" by Rev. Francis Bolek, Editor-in-Chief; Harbinger House, New York, 1943
To narazie tyle,pozdrawiam!
Dla "ttunin"
Drzewo genealogiczne rodziny Kołdziejczyk,odworzył Pan sam,czy z Internetu?
Drzewo genealogiczne rodziny Kołdziejczyk,odworzył Pan sam,czy z Internetu?
Dla "ttunin"
Bernice KOLODZIEJCZY Birth Date: 16 Nov 1921 Death Date: 21 Mar 2004 Social Security Number: 328-12-3224 State or Territory Where Number Was Issued: Illinois Death Residence Localities ZIP Code: 60091 Localities: Wilmette, Cook, Illinois
Joseph KOLODZIEJCZY Birth Date: 20 Mar 1919 Death Date: 17 Aug 1982 Social Security Number: 327-01-9418 State or Territory Where Number Was Issued: Illinois Death Residence Localities ZIP Code: 60091 Localities: Wilmette, Cook, Illinois
Sophie KOLODZIEJCZY Birth Date: 11 Dec 1899 Death Date: Apr 1975 Social Security Number: 354-14-5742 State or Territory Where Number Was Issued: Illinois Death Residence Localities ZIP Code: 60091 Localities: Wilmette, Cook, Illinois
Bernice KOLODZIEJCZY Birth Date: 16 Nov 1921 Death Date: 21 Mar 2004 Social Security Number: 328-12-3224 State or Territory Where Number Was Issued: Illinois Death Residence Localities ZIP Code: 60091 Localities: Wilmette, Cook, Illinois
Joseph KOLODZIEJCZY Birth Date: 20 Mar 1919 Death Date: 17 Aug 1982 Social Security Number: 327-01-9418 State or Territory Where Number Was Issued: Illinois Death Residence Localities ZIP Code: 60091 Localities: Wilmette, Cook, Illinois
Sophie KOLODZIEJCZY Birth Date: 11 Dec 1899 Death Date: Apr 1975 Social Security Number: 354-14-5742 State or Territory Where Number Was Issued: Illinois Death Residence Localities ZIP Code: 60091 Localities: Wilmette, Cook, Illinois
-
Wladyslaw_Moskal

Do Joanny71,
bardzo dziekuje za uzupelnienia moich wpisow, z czego moga byc bardzo zadowoleni
proszacy o pomoc na tym watku.
Pozdrawiam z za " miedzy",
Wladyslaw
bardzo dziekuje za uzupelnienia moich wpisow, z czego moga byc bardzo zadowoleni
proszacy o pomoc na tym watku.
Pozdrawiam z za " miedzy",
Wladyslaw
Serdecznie witam.
Proszę o pomoc w odnalezieniu dzieci (najprawdopodobniej 2 synów) Stanisława Bortnowskiego ur.1892 r w Wininie (Polska). Zamieszkiwał w Philadelphi,Pensylwania.
Pozdrawiam Zbigniew.
Proszę o pomoc w odnalezieniu dzieci (najprawdopodobniej 2 synów) Stanisława Bortnowskiego ur.1892 r w Wininie (Polska). Zamieszkiwał w Philadelphi,Pensylwania.
Pozdrawiam Zbigniew.
Witam ponownie. Okazało się, że znaleziony jakiś czas temu Jan Kasior 1893-1969 to mój bliski krewny-starszy brat mojego dziadka. Jan Kasior ożenił się z Celiną Abt (lub Apt) i miał dwie córki-Helenę (ur. 1923, nie wiem, czy miała męża) i Ludomirę Aleksandrę (ur. 31.10.1926) po mężu Wende (Wonde?). Chciałabym się dowiedzieć, czy któraś z moich kuzynek jeszcze żyje, a jeżeli nie, to może miały one dzieci, wnuki? Wujek Jan sporo podróżował (być może z żoną, dziećmi), stąd muszą być jakieś zapiski na temat jego bliskich.