"Białaczów 1902/130
6 VI 1902 ur. dziecko Piora Andrzejczyka lat 31 i Zofii Rek lat 28 "
Serdecznie dziękuję Panie Tomku!!! Po dalsze poszukiwania chyba będę się musiał wybrać osobiście do archiwum, trzeba będzie naruszyć zasoby urlopowe
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
marcin_jedrzejczyk
Proszę o sprawdzenie w zbiorze nr. 267/0 karta B parafia Fałków:
1. aktu urodzenia Stefan Rydzyński urodzony w 1864 r wieś Budy
2. aktu ślubu Stefan Rydzyński i Zuzanna Marczyńska ok. roku 1884.
nadmienię, że panna młoda pochodziła z parafii Lipa gmina Ruda Maleniecka.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Janek
Witam Panie Tomku
Moja prośba tym razem odnośnie parafii Grocholice.
Poszukuję informacji dotyczących dzieci Ignacego Łopińskiego i Weroniki Gruszczyńskiej:
1. Marianna (ur. 1902);
2. Felicja (ur. 1906);
Chodzi o dokładne daty i miejsca urodzenia oraz ewentualne informacje na marginesie odnośnie ślubu lub śmierci.
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Jacek Łopiński
Witam Tomku!
Byłam dzisiaj w Piotrkowie. Widziałam pomnik i tabliczkę z nazwiskiem mego dziadka Łuczyńskiego.Jestem wzruszona. Poza tym pospacerowałam po Starówce-bardzo urokliwe chociaż zaniedbane uliczki.Przepiękna cerkiew.A Sanktuarium Matki Bożej Piotrkowskiej zachwycające. Zrobiłam sporo zdjęć. Warto było przyjechać do Twojego miasta. Pozdrawiam Bożena
@Genowefa
Mamy w Piotrkowie dwa sanktuaria: Matki Bożej Piotrkowskiej i Matki Bożej Trybunalskiej.
Świadczy to raczej o rozrzutności, a nie o jakichś zaniedbaniach.
Poszukuję czegokolwiek o pochodzeniu i znaczeniu nazwiska Asztemborscy. Szukam już od jakiegoś czasu i zupełnie nic. Z góry WIELKIE DZIĘKI za jakąkolwiek pomoc
Tomku!
Byłam w obu miejscach a trochę mi się pokręciło-to Sanktuarium Matki Bożej Trybunalskiej jest zachwycające. A zaniedbane to tylko te wąziutkie , stare uliczki-pewnie je odnowicie w przyszłości. Pozdrawiam Bożena
Witaj Tomku!
Przed chwilą przeczytałam posty z polemiką odnośnie AP w Mławie i ze zrozumiałych względów (chodzi o te jednostki i czas oczekiwania na nie w AP Piotrków) mam prośbę abyś sprawdził ala mnie jeden akt zgonu
Marianny Zasępa zmarłej dnia 15.09.1898 roku w ASC Radomsko. Dawniej w tymże archiwum każdorazowo otrzymaywałam po 10 jednostek i w dodatku po oddaniu przejrzanych za chwilę otrzymywałam następne a ostatnio sam wiesz jak było!!
Interesują mnie wszystkie informacje zawarte w tym akcie t.j. kto zgłosił zgon, jakich rodziców miała zmarła i ile miała lat w chwili zgonu.
Pozdrawiam serdecznia Alicja
Alicjo - wbrew pozorom jest coraz lepiej:) Można już wypisywać 5 jednostek na jednym rewersie, więc powoli wracamy do normalności:)
Oczywiście sprawdzę w najbliższym czasie.
@Alicja Surmacka
Nie ma i nie będzie. Księgi poszły do mikrofilmowania i wrócą za kilka tygodni. @Jan Rydzyński
1882 - 1886 nie ma. Ma pan jakieś sugestie? Nazwisko Rydzyński wcale nie występuje w tej parafii. @sewcio
Niedyszyna w 1901 powinna być już w parafii Bełchatów. A tam jej nie ma /być może była w parafii Grocholice, ale nie wiem czemu/. Nie znalazłem więc aktu urodzenia Zofii. Poniewaz jednak Porczyńscy to także moja rodzina /choć nie wiem, czy akurat ta linia/, znalazłem Zofię Porczyńską wraz z całą jej familią w KLS. Nie podam jednak panu wszystkich informacji, bo chcę pana zachęcić do wizyty w archiwum. /czynne codzienne - oprócz środy/. Rozbudzę pański apetyt: Zofia miała pięcioro rodzeństwa:
1893 Marianna - mąż Roch Kudrak
1898 Adam - żona Władysława Tokarczyk ze Słupic
1901 Zofia - mąż Jan Pawlik z gminy Szydłów
1904 Feliksa - mąż Józef Lec ze Straszowa
1907 Bolesław
1913 Józefa
Ich rodzicami byli Jan Porczyński 1863 i Ewa Chrobot 1868
Jan był z kolei synem Ludwika i Marianny... jeśli chce pan więcej - akta gminy Bełchatówek - numer zespołu 686, księga ludności stałej wsi Niedyszyna - sygnatura 5, strona - 178
Wiem, że jestem wredny, ale muszę dbać o reputację.
Mam przodków w województwie łódzkim, na aktach urodzenia ich dzieci są miejscowości Łódź (1893,1899) i Skrzynno(1889). Chodzi mi o moją prababcię Aleksandrę Topolnicką (ur. około 1870r) i jej męża Stanisława Elznerowicza. Może uda się coś znaleźć w achiwum w tym archiwum. Największy problem jest z rodziną prababci. Jest w internecie strona poświęcona Topolnickim, ale nie ma tam żadnej Aleksandry urodzonej w tym okresie.