Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Delebis_Rafał
- HendzelAndrzej

- Kontakt:
-----------------------------------------------------------------------------Delebis_Rafał pisze:Witam
Poszukuję rodziny Przybył (Janina, Michał) pochodzącej z miejscowości Wolica koło Kalisza którzy w latach 1931-1933 wyemigrowali do Francji, tam urodziło im sie dwóch synów Bolesław i Kazimierz.
Witam , może on coś wie ? pozdrawiam.
https://www.facebook.com/frederic.przybyl.3?fref=ts
Odnalazłem wczoraj rodzine Krajewski we Francji oraz USA. 
- tonffillka

[/quote]
W latach 1916 - 1940 w miejscowości Canlers urodziło się jedno dziecko o tym nazwisku.
Hmm, ponieważ nie znamy daty ani imienia dziecka, spróbuj napisać do merostwa (po angielsku) i zapytaj czy dziecko urodzone w latach 1916 - 1940 było dzieckiem Twojego krewnego (podaj jego dane oraz ewentualnie jego zony). Napisz tak od serca, nie pisz o genealogii, bo pani urzędniczka może, ale nie musi szukać, mimo ze spojrzenie w indeksy zajmie jej nie więcej niż pol godziny.
La Mairie -Service Etat Civil
20 rue Verchin
62310 Canlers[/quote]
Dziękuję serdecznie za podpowiedź - spróbuję napisać
Pozdrawiam
Małgosia
W latach 1916 - 1940 w miejscowości Canlers urodziło się jedno dziecko o tym nazwisku.
Hmm, ponieważ nie znamy daty ani imienia dziecka, spróbuj napisać do merostwa (po angielsku) i zapytaj czy dziecko urodzone w latach 1916 - 1940 było dzieckiem Twojego krewnego (podaj jego dane oraz ewentualnie jego zony). Napisz tak od serca, nie pisz o genealogii, bo pani urzędniczka może, ale nie musi szukać, mimo ze spojrzenie w indeksy zajmie jej nie więcej niż pol godziny.
La Mairie -Service Etat Civil
20 rue Verchin
62310 Canlers[/quote]
Dziękuję serdecznie za podpowiedź - spróbuję napisać
Pozdrawiam
Małgosia
Nazwisko Przybył jest we Francji dosyć popularne.Delebis_Rafał pisze:Witam
Poszukuję rodziny Przybył (Janina, Michał) pochodzącej z miejscowości Wolica koło Kalisza którzy w latach 1931-1933 wyemigrowali do Francji, tam urodziło im sie dwóch synów Bolesław i Kazimierz.
W bazie naturalizacji nie widzę Michała, jest kilku Kazimierzy, w tym jeden
ur 1948 w Noyelles-sous-Lens
Często było tak, ze dopiero drugie pokolenie zmieniało obywatelstwo.
Odszukaj może akt urodzenia Michała i Janiny.
Nie jest wykluczone ze będzie z dopisek o zgonie we Francji.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Witam
Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu informacji odnośnie brata mojego dziadka Stanisława Zdunka.
Urodził się prawdopodobnie około 1900 roku, prawdopodobnie w Milanowie lub Sobolewie (powiat Garwolin). Był synem Jana i Łucji. Wyjechał do Francji, do pracy, ale niestety nie udało mi się ustalić, dowiedzieć w rodzinie gdzie pracował.
Ożenił się z Pelagią Rogal. Mieli syna Tadeusza we Francji urodzonego. Syn też się ożenił, ale już nie znam imienia i nazwiska jego wybranki. Nie wiem czy miał potomstwo.
Na zdjęciu Stanisława na odwrocie jest jego adres, jest to miejscowość Blenod les Pont a Mausson.
Jeśli mógłby mi cokolwiek pomóc będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Justyna
Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu informacji odnośnie brata mojego dziadka Stanisława Zdunka.
Urodził się prawdopodobnie około 1900 roku, prawdopodobnie w Milanowie lub Sobolewie (powiat Garwolin). Był synem Jana i Łucji. Wyjechał do Francji, do pracy, ale niestety nie udało mi się ustalić, dowiedzieć w rodzinie gdzie pracował.
Ożenił się z Pelagią Rogal. Mieli syna Tadeusza we Francji urodzonego. Syn też się ożenił, ale już nie znam imienia i nazwiska jego wybranki. Nie wiem czy miał potomstwo.
Na zdjęciu Stanisława na odwrocie jest jego adres, jest to miejscowość Blenod les Pont a Mausson.
Jeśli mógłby mi cokolwiek pomóc będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Justyna
data naturalizacji 05.10.1939; n° dekretu 12183-39
Zdunek Stanislaw ur. 14.12.1899 Kolonjn Zycka (Pologne)
Zdunek Rogal ur. 19.12.09 Gromblewo
Zdunek Tadeus ur. 24.01.1937 Blenod-les-Pont-a-MOusson ( Meurthe-et-Mosselle)
Jesli chcesz kopie teczki z dokumentami które składali prosząc o obywatelstwo francuskie, to zgłoś się do mnie, a powiem co i jak.
Koszt 20€
Zdunek Stanislaw ur. 14.12.1899 Kolonjn Zycka (Pologne)
Zdunek Rogal ur. 19.12.09 Gromblewo
Zdunek Tadeus ur. 24.01.1937 Blenod-les-Pont-a-MOusson ( Meurthe-et-Mosselle)
Jesli chcesz kopie teczki z dokumentami które składali prosząc o obywatelstwo francuskie, to zgłoś się do mnie, a powiem co i jak.
Koszt 20€
slub 10.03.1934 Blemond les Pont à Mousson (54)
Zdunek Stanislaw, rodzice Jan i Kalata Lucja
ur. 14.12.1899 Kolonja Zycka; robotnik w fabryce; zam. Blemond les Pont à Mousson
Rogal Pelagia, rodzice Vincent i Marianna Mielcarek
ur. 19.09.1909 Gremblewo
Adres do USC (pisać po angielsku, we Francji za akty się nie płaci)
Service État civil
220, avenue Victor-Claude
54700 Blenod-les-Pont-a-Mousson
Możliwe, ze w teczce naturalizacji będzie ich akt ślubu, a może i ich zdjecia.
Książka adresowa http://www.pagesjaunes.fr/pagesblanches ... Express.do
Qui ? = nazwisko
Zdunek Stanislaw, rodzice Jan i Kalata Lucja
ur. 14.12.1899 Kolonja Zycka; robotnik w fabryce; zam. Blemond les Pont à Mousson
Rogal Pelagia, rodzice Vincent i Marianna Mielcarek
ur. 19.09.1909 Gremblewo
Adres do USC (pisać po angielsku, we Francji za akty się nie płaci)
Service État civil
220, avenue Victor-Claude
54700 Blenod-les-Pont-a-Mousson
Możliwe, ze w teczce naturalizacji będzie ich akt ślubu, a może i ich zdjecia.
Książka adresowa http://www.pagesjaunes.fr/pagesblanches ... Express.do
Qui ? = nazwisko
Ostatnio zmieniony sob 29 mar 2014, 13:55 przez elgra, łącznie zmieniany 2 razy.
Serdecznie dziękuję za informacje Elu.
Zdjęcia mam i Stanisława i Tadeusza ze ślubu, jednak ciocia, od ktorej dostalam nie pamieta jak sie nazywala żona Tadeusza. Nie wie lub nie pamieta czy mieli potomstwo.
W ksiazce sprawdzilam, ale w Mouselle (54) nikt nie mieszka.
Mam jedno zdjęcie Tadeusza, a na odwrocie było napisane chyba Abbeville lub jakos podobnie, cięzko mi odczytać, jesli mial potomstwo to moze tam ewentualnie szukac.
Co do teczki to podobno niekiedy sa tam ciekawe informacje, moze skad rodzice pochodzili i ich daty urodzenia. Najbardziej na to bym liczyla, miałabym trop do nastepnych poszukiwan moich pradziadkow.
Ale wspaniale bedzie miec nawet akt slubu Stanislawa.
Poproszę Cię Elu o dalsze wskazówki.
Pozdrowienia
Zdjęcia mam i Stanisława i Tadeusza ze ślubu, jednak ciocia, od ktorej dostalam nie pamieta jak sie nazywala żona Tadeusza. Nie wie lub nie pamieta czy mieli potomstwo.
W ksiazce sprawdzilam, ale w Mouselle (54) nikt nie mieszka.
Mam jedno zdjęcie Tadeusza, a na odwrocie było napisane chyba Abbeville lub jakos podobnie, cięzko mi odczytać, jesli mial potomstwo to moze tam ewentualnie szukac.
Co do teczki to podobno niekiedy sa tam ciekawe informacje, moze skad rodzice pochodzili i ich daty urodzenia. Najbardziej na to bym liczyla, miałabym trop do nastepnych poszukiwan moich pradziadkow.
Ale wspaniale bedzie miec nawet akt slubu Stanislawa.
Poproszę Cię Elu o dalsze wskazówki.
Pozdrowienia
Abbeville to departament Somme (80).
Edit.
http://copainsdavant.linternaute.com/p/ ... ek-5750984
Corrine pracowała w Nancy i DIEULOUARD
W książce telefonicznej jest Irene i Soizic z ABBEVILLE.
Edit.
http://copainsdavant.linternaute.com/p/ ... ek-5750984
Corrine pracowała w Nancy i DIEULOUARD
W książce telefonicznej jest Irene i Soizic z ABBEVILLE.
Mam zdjęcie mojego dziadka, a na odwrocie jest adres, pod ktorym mieszkal Stanislaw na poczatku i byc moze do swojej smierci w Blenod. Moze tam napisac w pierwszej kolejnosci, o ile jeszcze taki istnieje.
A co do tej teczki to jak formalnie to zalatwic, gdzie pieniazki przeslac ?
Justyna
Do Corrine pisałam w listopadzie. Pisałam po angielsku, ale powołałam się tylko na Stanisława, nie pisałam o Pelagii i Tadeuszu ich synie, bo jeszcze ich imion nie znałam. Może przedstawiłam jej za mało danych ?
Pisałam na facebooku, myślę, że wiadomość do niej doszła. Szkoda, że nic nie odpisała.
A co do tej teczki to jak formalnie to zalatwic, gdzie pieniazki przeslac ?
Justyna
Do Corrine pisałam w listopadzie. Pisałam po angielsku, ale powołałam się tylko na Stanisława, nie pisałam o Pelagii i Tadeuszu ich synie, bo jeszcze ich imion nie znałam. Może przedstawiłam jej za mało danych ?
Pisałam na facebooku, myślę, że wiadomość do niej doszła. Szkoda, że nic nie odpisała.
- historyk1920

Pomoc w odnalezieniu znajomego
Witam!
Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu informacji o koledze mego wuja , który w czasie wojny przebywał na "robotach przymusowych "w Niemczech.
Kolega wujka był rodowitym Francuzem, znam jego nazwisko i adres;JEAN BIIF (DIBEF) Saint-Etienne Rue 20 .
Czy te informacje można (łatwo) zweryfikować , czy osoba jeszcze żyje a jeżeli nie to kiedy zmarła, gdzie jest pochowana?[czy można zobaczyć np. grób(zdjęcie) ]
Dziękuję za informację i pozdrawiam
Marek
Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu informacji o koledze mego wuja , który w czasie wojny przebywał na "robotach przymusowych "w Niemczech.
Kolega wujka był rodowitym Francuzem, znam jego nazwisko i adres;JEAN BIIF (DIBEF) Saint-Etienne Rue 20 .
Czy te informacje można (łatwo) zweryfikować , czy osoba jeszcze żyje a jeżeli nie to kiedy zmarła, gdzie jest pochowana?[czy można zobaczyć np. grób(zdjęcie) ]
Dziękuję za informację i pozdrawiam
Marek
- historyk1920